Essay: Reading from an early age (Dutch)

Van jongs af aan was het al snel duidelijk dat ik geboren was in een gezin waar taal in al zijn facetten een belangrijke rol speelde.

Mijn ouders trachtten mij dan ook op verschillende manieren te stimuleren om een boek ter hand te nemen zodat ik later met plezier zou lezen.
Als peuter lazen mijn ouders mij, voor het slapen gaan, altijd voor uit verscheidene boeken waaronder ‘Drie minuten verhaaltje om voor te lezen’ of ‘Beste dierenverhalen’ van uitgeverij Parasol of een sprookje van de gebroeders Grimm. De dierenverhalen vond ik het leukste omwille van het thema. Terwijl ‘?n van mijn ouders voorlas zat ik geboeid te luisteren tot ik uiteindelijk in slaap viel.

Enkele jaren later vond ik het leuk om knus in de zetel weg te zakken met een boek van ‘Samson en Gert’ of ‘Kabouter Plop’. Ik kon dan uren staren naar de kleurrijke prenten en verzon er mijn eigen verhaal bij want lezen kon ik nog niet.

Toen ik uiteindelijk in de basisschool leerde lezen ging er een nieuwe wereld voor mij open. Ik kon nu eindelijk zelf lezen !

Ik begon met korte, eenvoudige verhaaltjes waaronder de leesleeuwcollectie die mijn ouders via de school konden aankopen.

Mijn leesniveau ging er zeer snel op voorruit en gaande weg de jaren ging ik onder andere boeken lezen van Mary Arrigan ‘De zoldergeest’, Gerard van Gemert ‘Gevecht om de cup’, Emily Roda ‘Deltora : de rattenstad’ en Marc De Bel ‘De droom van Vlerk Vos’ en ‘Operatie Kriegel’.

Mijn voorkeur ging vooral uit naar spannende fantasieverhalen waarin spoken en draken veelal de hoofdrol spelen. Ik liet mij ook vaak in mijn keuze be??nvloeden door de cover.

Hoe geheimzinniger, hoe liever !

Mijn favoriet jeugdauteur was toen zonder aarzelen Marc De Bel. De Bel hanteert een vlotte schrijfstijl, eenvoudig taalgebruik en vooral een flitsend vertelritme. Deze stijl sprak mij enorm aan.

Naast boeken begon ik ook strips te lezen zoals ‘Kiekeboe’, ‘Suske en Wiske’ en ‘De kampioenen’. Na een vermoeiende schooldag een strip lezen vond ik pure ontspanning.

In de lagere en middenschool gaf de leerkracht ons ook regelmatig de opdracht om een spreekbeurt voor te bereiden waardoor ik mij tevens heb verdiept in enkele eerder wetenschappelijke en geschiedkundige boeken waaronder ‘Natuurgids voor kinderen’ van de uitgeverij Deltas alsook ‘De planeten’, ‘De Galli??rs’, ‘De dinosaurussen’ en ‘Wereldoorlog I en II’ van de uitgeverij Fleurus.

Deze boeken kan ik uiteraard niet rekenen tot ontspannende lectuur maar dat maakte hen niet minder boeiend en leerrijk.

In de middenschool ging ik op hetzelfde elan verder en bleef voornamelijk boeken uit hetzelfde genre lezen waaronder ‘Deltora : de schaduwpoort’ (Emily Roda), ‘Grafgeesten’ (RL Stine) en ‘Kruistocht in spijkerbroek’ (Thea Beckman).

Tot nog toe had ik dus steeds gelezen wat ik wou en wanneer ik wou.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.