iConcurrentieanalyse - Essay Marketplace

iConcurrentieanalyse

Naam: Judith Schrama (s1095933)

Klas: Com 2A

Vak: Project – concurrentieanalyse

Docent: Anna Kowalska

Instelling: Hogeschool Leiden

Opleiding: Communicatie

Datum: 23 december 2016

Code: CO26PC-16

Kans: 1

Inhoudsopgave

1. Kerncompetenties 3

1.1 Historie 3

1.2 Bedrijfsoriëntatie 3

1.3 Kerncompetenties 3

1.4 Visie & Missie 4

1.5 Cultuur 4

1.6 Organisatie-en klantwaarden 4

2. Merknaamstrategie 4

3. Merkenportfolio 5

4. Doelgroep 5

5. Categorie waarin Transavia opereert 6

6. Positioneringsgrondslag 6

7. Betekenisladder 6

8. Pop’s en pod’s 7

9. Communicatiestrategie 7

10. Merkessentie 8

11. Bewijsvoering 8

12. Literatuurlijst 8

In deze concurrentieanalyse kunt u lezen wat de kerncompetenties, de merknaamstrategie, de merkenportfolio, de doelgroep, hoe Transavia opereert, de positioneringsgrondslag, de betekenisladder, de Pod’s en de Pop’s, de communicatiestrategie, de merkessentie en de bewijsvoering van Transavia is.

1. Kerncompetenties

In dit hoofdstuk zijn de historie, de bedrijfsoriëntatie, de kerncompetenties, de visie en missie, de cultuur en de organisatie-klantwaarden van Transavia beschreven.

1.1 Historie

Transavia is eind 1965 opgericht door een Belgische en een Schotse particulier onder de naam Transavia Limburg N.V. zij hadden Maastricht Aachen Airport als thuisbasis. Vanaf 14 november 1966 kreeg Transavia een chartervergunning om vanaf Schiphol te vliegen. De eerste vlucht vond op 16 november 1966 plaats onder de nieuwe naam Transavia Holland. Sinds de jaren tachtig is de maatschappij actief als chartermaatschappij in Europa en omstreken. Tot 1986 heette het bedrijf N.V. Transavia Holland, daarna werd de naam Transavia Airlines CV in gebruik genomen, omdat er toen ook lijndiensten werden gevlogen. In december 2004 werd de naam veranderd in Transavia.com. zij gingen zelf meer tickets via internet verkopen, waardoor de website Transavia.com belangrijk werd. In 2015 is er een nieuwe huisstijl geïntroduceerd. De naam is gewijzigd naar Transavia in plaats van Transavia.com. Er is een nieuw logo gekomen en de vliegtuigen hebben een nieuw uiterlijk gekregen.

Transavia behoort tot de AIR FRANCE KLM Groep, zij horen hierdoor tot de grootste luchtvaartgroep van Europa. Sinds 2003 zijn zij een volledige dochteronderneming van KLM. Ruim 50 jaar brengen zij passagiers met veel plezier naar de mooiste zakelijke-en vakantiebestemmingen in Europa. Transavia gebruikt Schiphol, Rotterdam, München en Eindhoven als thuishavens. Zij voeren een aantal lijndiensten en charters uit vanaf Groningen. Vanaf 2018 gaat Transavia ook vanaf Lelystad Airport vliegen. Zij vliegen vooral binnen Europa en Noord-Afrika.

1.2 Bedrijfsoriëntatie

Transavia wil erg graag groeien in Europa. De vloot moet geleidelijk groter worden. Over vijf jaar wil Transavia tien miljoen passagiers per jaar vervoeren. Ook willen zij dan één miljard euro omzet halen. Transavia richt zich op een marktgeoriënteerde organisatie, omdat zij inspelen op de wensen en behoefte van de passagiers en hierdoor kunnen zij groeien en over vijf jaar hun missie halen.

1.3 Kerncompetenties

Transavia is betrokken bij de passagiers, klantgericht, online te vinden via Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, WhatsApp en Google plus. Ook heeft het personeel vakmanschap. Het personeel laat zien dat hij erg trots en enthousiast zijn om bij Transavia te mogen werken. Het personeel is stressbestendig, omdat zij de passagiers rustig moeten houden als bijvoorbeeld turbulentie is.

1.4 Visie & Missie

De visie van Transavia is dat zij over vijf jaar tien miljoen passagiers vervoeren en één miljard euro omzet behalen. Transavia richt zich op maatschappelijk verantwoord ondernemen in haar bedrijfsvisie en wil dit steeds verder uitbreiden. Zij zien als bedrijf de verantwoordelijkheden en staan open voor hetgeen dat maatschappelijk naar hen verlangd wordt.

Al 50 jaar vliegt Transavia de passagiers met heel veel plezier naar de leukste bestemmingen in Europa. Service, gastvrijheid en betaalbaar vliegticket voor iedereen; dat is waar Transavia voor staat. Deze belofte wil Transavia in de toekomst blijven waarmaken.

1.5 Cultuur

Transavia is een bedrijf met een prestatiecultuur. Dit is terug te vinden bij bedrijven die marktgeoriënteerd zijn. Transavia wil zichzelf elke keer verbeteren, zij zijn hier competitief in. De medewerkers moeten blijven presteren om het beste in Transavia naar boven te halen. De medewerkers worden aangesproken op hun prestaties en gedrag. Er worden hoge eisen aan de medewerkers gesteld. De kans is groot dat als een medewerker geen promotie maakt, deze zal moeten vertrekken.

1.6 Organisatie-en klantwaarden

Aangezien Transavia een marktgeoriënteerde organisatie is, ligt de focus op klanten en concurrenten. De merkwaarden zullen dus overlappen met de klantwaarden. De medewerkers van Transavia zijn erg gastvrij en klantgericht, omdat zij de passagiers om hun gemak willen stellen. De medewerkers zorgen ervoor dat zij verbonden zijn met de passagiers en dat de passagiers zich veilig voelen.

2. Merknaamstrategie

In dit hoofdstuk is de merknaamstrategie van Transavia beschreven.

De officiële benaming van Transavia is Transavia Airlines CV. Transavia is dus niet alleen organisatiemerk (corporate brand), maar ook een productmerk (product brand), omdat op de producten en diensten die Transavia verkoopt de naam ‘Transavia’ staat en niet de officiële benaming. Transavia maakt gebruikt van een monolithische strategie. Dit houdt in dat er gebruik wordt gemaakt van een merknaam en stijl voor verschillende producten in verschillende productklassen. Alle diensten die Transavia aanbiedt, worden onder de naam Transavia aangeboden. Transavia biedt alleen vliegtickets aan, waardoor een monolithische strategie voordelen en nadelen heeft. Als er negatieve publiciteit over de vliegtickets, vliegtuigen of personeel is, zal dit negatief voor de naam zijn. Maar dit kan ook een voordeel zijn als er positieve publiciteit is voor de vliegtickets, vliegtuigen of personeel is.

3. Merkenportfolio

In dit hoofdstuk is de merkenportfolio van Transavia beschreven.

Transavia heeft geen uitgebreide merkenportfolio. Zij richten zich op vliegtickets naar verschillende bestemmingen binnen en buiten Europa. De merkpositionering van Transavia is dat zij streven naar de beleving van de consument om een product of merk een bepaalde positie te laten innemen ten opzichte van vergelijkbare concurrenten. Het in de markt zetten van een product of merk. Transavia onderscheidt zich door goedkope vliegtickets naar ruim 100 bestemmingen in Europa en ook bestemmingen buiten Europa. Binnen Europa vliegen zij naar Albanië, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Schotland, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland. Buiten Europa vliegen zij naar Algerije, Israël Kaapverdië, Marokko, Tunesië, Turkije en Verenigde Arabische Emiraten. (Transavia, 2016)

Transavia biedt aan:

– Stedentrips;

– Last minute;

– Reistips;

– Aanbiedingen;

– Ruimbagage;

– Reserveren voor een stoel;

– Online inchecken;

– Vermiste bagage;

– Beschadigde bagage;

– Klantenservice;

4. Doelgroep

In dit hoofdstuk is de doelgroep waar Transavia zich opricht beschreven.

Transavia richt zich op verschillende doelgroepen. Zij richten zich op zakelijke gasten, maar ook op particuliere gasten. Voor zakelijke gasten hebben zij de frequente lijndiensten naar belangrijkste zakelijke stedenbestemmingen te verhogen en geeft de passagiers meer keus en flexibiliteit. De zakelijke gast kan naar bepaalde bestemmingen twee keer per dag vliegen. Voor de particuliere gast wordt er ook vaker naar verschillende bestemmingen gevlogen. In de zomermaanden wordt er vaker gevlogen naar zonbestemmingen, zodat deze bestemmingen direct boekbaar zijn. (Transavia, 2015)

Reclame over vriendelijkheid: Transavia trakteert, omdat ze 50 jaar bestaan:

Billboard Transavia: Transavia toen zij gingen vernieuwen:

5. Categorie waarin Transavia opereert

In dit hoofdstuk is beschreven hoe Transavia zicht identificeert op verschillende niveaus.

Een bedrijf kan op verschillende niveaus geïdentificeerd worden. De verschillende niveaus zijn merkniveau, product- of dienstniveau, generiek behoefteniveau en budgetniveau.

Aangezien Transavia een vliegmaatschappij is, is Transavia te identificeren met een budgetniveau. Dit houdt in dat zij zich identificeren met mensen die op vakantie gaan. Zij brengen deze mensen naar hun bestemming op halen hen van de bestemming op om naar huis te brengen.

6. Positioneringsgrondslag

In dit hoofdstuk is de positioneringsgrondslag van Transavia beschreven.

De positioneringsgrondslag die van toepassing is bij Transavia is een positionering waarin een waarde wordt geclaimd waar aansluiting wordt gezocht bij diepere beweegredenen van de doelgroep. Transavia laat in een reclame zien dat zij de kracht van vriendelijkheid willen uitstralen. In de reclame geeft een personeelslid de knuffel terug aan een meisje dat haar knuffel heeft laten vallen. Dit laat zien dat zij zich heel erg bezighouden met het uitstralen van klantvriendelijkheid.

7. Betekenisladder

In dit hoofdstuk is de betekenisladder van Transavia toegepast.

Waarden

– Eindwaarden

Plezier, geluk, vrijheid en vriendschap

– Instrumentele waarden

Verantwoordelijkheid, betrouwbaar en behulpzaam,

Betekenissen/consequenties

– Psychosociaal

Goedkoop, klantvriendelijkheid, snel en rustig

– Functioneel

Vliegen, snel op plaats van bestemming en makkelijk

Attributen

– Voordelen

Boek ruimbagage, reserveer een stoel, check in voor je vlucht, vermiste bagage, beschadigde bagage, klantenservice, lijnvluchten, rechtstreekse vluchten, makkelijke website en overzichtelijk

– Eigenschappen

Groen, logo, online, e-ticket, duidelijke en simpele website

8. Pop’s en pod’s

In dit hoofdstuk zijn de Pop’s en Pod’s van Transavia beschreven.

Pop’s (waar sluiten wij ons bij aan) Pod’s (waar zijn we anders in)

Vliegtickets; Logo;

Goedkoop; Kleur groen en wit;

Boeing 737-800; Vliegen naar ruim 100 bestemmingen binnen Europa;

Boeing 737-700; Vliegen buiten Europa;

Stoel van te voren reserveren; Verschillende thuishavens;

Tegen betaling drinken en snacks; Hotel boeken;

Online inchecken; Auto huren;

Vluchtstatus; Verzekering afsluiten

Beheer je boeking;

Plan en boek

9. Communicatiestrategie

In dit hoofdstuk is de communicatiestrategie van Transavia geanalyseerd.

Transavia heeft een positieve aankoopmotivatie, omdat het betrekking heeft op genot van vakantie. Dit zijn producten of diensten die je in principe kan missen, maar wel een dimensie aan je leven toevoegen. Transavia heeft een hoge betrokkenheid, omdat er een risico zit aan een vakantie boeken. Er kan sprake zijn van mogelijk gevaar voor de eigen veiligheid of gezondheid. Dit houdt in dat Transavia onder Mythische merken valt. Bij de reclames wordt een specifiek nummer gebruikt, waar de kijkers van de reclame een speciaal gevoel bij krijgen en dus graag op vakantie willen en een vakantie willen boeken.

Transavia maakt gebruik van een transformationele communicatiestrategie. Dit houdt in dat de voordelen van Transavia worden gekoppeld met waarden of levensstijl van de consument. Transavia symboliseert de waarde klantvriendelijkheid voor de consument.

10. Merkessentie

In dit hoofdstuk is de merkessentie van Transavia geformuleerd.

De merkessentie van Transavia is “goedkoop vliegen naar ruim 100 bestemmingen in Europa”. Zij willen graag laten zien aan zakelijke, maar ook particuliere passagiers dat zij goedkoop vliegen naar veel bestemmingen. Dit is aantrekkelijk voor zakelijke passagiers, maar ook voor vakantiegangers.

11. Bewijsvoering

In dit hoofdstuk is de bewijsvoering van Transavia omschreven.

Transavia richt zich op goedkoop vliegen naar ruim 100 bestemmingen in Europa. Dit geldt voor zowel zakelijke reizigers als particuliere reizigers. Zij willen het reizen zo makkelijk en goedkoop mogelijk maken naar veel bestemmingen.

12. Literatuurlijst

Riezebos, R & Van der Grinten, J. (2015). Positioneren. Amsterdam, Nederland: Boom Lemma

Transavia (z.j.) Bestemmingen. Geraadpleegd op 22 december 2016 op: https://www.transavia.com/nl-NL/bestemmingen/

Transavia (22 september 2015) Transavia groeit en spreekt bredere doelgroep aan. Geraadpleegd op 22 december 2016 op: https://corporate.transavia.com/nl-NL/nieuws/transavia-groeit-en-spreekt-bredere-doelgroep-aan/

Transavia (z.j.) Transavia organisatie. Geraadpleegd op 20 december 2016 op: https://corporate.transavia.com/nl-NL/home/

Wikipedia (z.j.) Transavia. Geraadpleegd op 19 december 2016 op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Transavia_(Nederland)

n here…

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.