Planeten

Voorwoord

Ik heb het onderwerp planeten gekozen, omdat veel mensen niks van planeten af weten. ik haal het meeste info uit boeken, want weinig mensen maken werkstukken met boeken. Ik wil graag wat weten over zwarte gaten.

Maar ook over Jupiter en saturnus. En jullie gaven mij een geweldig idee over zwarte gaten, maar ik wist niet welke hoofdstuk ik moest wegdoen.

Uiteindelijk heb ik gekozen voor Mercurius en Venus. Ik hoop voor een goed resultaat.

Inhoud

1. Het heelal
2. De aarde
3. De zon
4. Jupiter en Saturnus
5. Zwarte gaten
6. Weetjes

Het heelal

Sommige mensen denken dat het heelal is begonnen met de oerknal(big bang) die 13,7 miljard jaar geleden gebeurde. Niemand weet Wat er daarvoor was. mensen zeggen dat er voor de oerknal niks was . sommige mensen denken dat voor de oerknal een ander heelal was.
na de oerknal was het zo o heet dat er niets kon bestaan. Miljoenen jaren later was het heelal zowel afgekoeld dat er reusachtige wolken waterstofgas ontstonden. Die werden later sterrenstelsels.
Toen waren er wolken uit stof en gas in de ruimte die we nevels noemen. In de nevels is er zwaartekracht en dat stof is begonnen met samenklonteren en er zijn brokstukken ontstaan en daaruit hemellichamen zijn voorwerpen zoals planeten en sterren.
Planeten zijn voorwerpen die om een sterren heen draaien. Ze maken zelf geen licht want ze worden door hun ster beschenen. De maan draait niet om een ster maar om een planeet. In ons eigen zonnestelsel hebben we 8 planeten, de Aarde is er één van de acht.
Als je ‘s nachts naar boven kijkt zie je veel sterren. Die maken deel uit van sterrenstelsels. In ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg, zijn er wel 100 miljard! En in het heelal zijn er vele miljarden sterrenstelsels.
De sterren zijn grote gloeiende gasbollen. Een ster geeft licht en warmte. Onze zon is ster, alleen staat hij heel dichterbij.
Alleen de helderste sterren kun je zien. De meeste sterren die we vanaf de Aarde zien staan in onze eigen Melkweg. De sterrenstelsels bevatten eigenlijk maar de helft van de sterren ,want er is een andere deel van het heelal ontdekt. De Japans – Amerikaans hebben door camera beelden het ontdekt. dus de heelal heeft 2 keer zoveel sterren. er is in het heelal nog een energie dat is zwarte energie. Die de hele heelal vult met tegenwerkende zwaartekracht,
Maar we hebben zwarte energie wel nodig, omdat in 1998 bleek dat het heelal niet alleen uitdijt, maar dit zelfs steeds sneller doet.

De aarde

Wij leven op de aarde. Samen met dieren en planten. De aarde is ontstaan door hemellichamen (overgebleven stukken van een planeet). De aarde is ongeveer 4,5 miljard jaar oud het oppervlakte is 510.100.933m en heeft vier lagen.

De aarde bestaat uit :

• 35% ijzer
• 29% zuurstof
• 15% silicium
• 13% magnesium
• 2,5% nikkel
• 2 % zwavel
• 1,2 % calcium
• 1,1 % aluminium

Van alle planeten die we kennen ook buiten onze zonnestelsel is de Aarde tot nu toe de enige met levende wezens,3,5miljard jaar geleden was het eerste leven. De aarde wordt ook wel de ‘blauwe planeet’ genoemd. De aarde heeft één maan. De aarde bestaat voor 70% uit zee of water. Er zijn ook stukken groen, dat zijn de werelddelen, Dat zijn er zeven. Die zeven werelddelen zijn verder verdeeld in landen.

De aarde heeft de vorm van een bal. Vroeger dachten de mensen dat de aarde plat was en dat je als je te ver voer of liep, je dus van de aarde af kon vallen. dat kan natuurlijk niet, niet alleen omdat de Aarde bol is maar ook met de zwaartekracht is het onmogelijk de aarde zonder heel veel snelheid te verlaten. Alleen raketten kunnen de aarde verlaten.

De Aarde draait in één jaar en zes uur om de zon. Na 4 jaar is dit dus een hele dag(6×4=24). We hebben het op 29 februari geplakt. Dat is dus één dag langer dan een gewoon jaar.
De Maan draait om de Aarde heen en doet daar ongeveer 29 en een halve dag over.

De Maan moet in dezelfde tijd of iets later zijn ontstaan, maar hoe precies weten we niet. Misschien is er wel een enorme botsing geweest tussen de Aarde en een andere planeet, genaamd Theia, waarna de maan zich vormde uit de losse brokstukken. Toen ze net was ontstaan was de Aarde van buiten nog heel heet. Daarna koelde ze geleidelijk af en vormde zich de aardkorst. De aardkorst is waar we op leven dus de bovenste laag.

Onze seizoenen hebben wij te danken aan de schuine as van de aarde. Dat betekent dat de aarde niet rechtop staat. Net zoals een tol niet helemaal recht. Wij merken niet dat de aarde draait dat komt door de zwaartekracht. Dat houd ons op de grond. De zwaartekracht zorgt ook voor dat de lucht blijft hangen. Dat betekent dat zonder zwaartekracht wij niet kunnen leven.
De zon

De zon is ongeveer 4,6 miljard jaar geleden ontstaan en is 6000 graden hij is al 5 miljard jaar oud en heeft dus nog 7 miljard jaar te gaan. De grootte van de zon is 696.000 km. De zon staat 150 kilometer van de aarde. De zon beweegt zich met een snelheid van ongeveer 220 km/per seconden. De zon is het middelpunt van het zonnestelsel. de zon geeft aan de planeten licht en warmte. zonder de zon zouden wij niet kunnen leven. de zon bestaat uit bubbelend kokend gas van 6000 graden. het is heet genoeg om alle vaste stof te verbranden.

Spiculen zijn vlammen die binnen paar minuten duizenden kilometers opstijgen van de zon. de zon bestaat vooral uit waterstof.

De zon bestaat uit vier lagen

• Heliumkern
• Waterstoflaag
• Fotosfeer
• Chromosfeer.

Tijdens het proces wordt waterstof omgezet in helium. Doordat waterstof in helium wordt omgezet verliest de zon aan massa ongeveer 4 miljoen ton per seconde. Toch zal de zon snel door haar watervloeistof gaan, Want ze schijnt al ongeveer 4,6 miljard jaar. De zon lijkt wel te kolken als een ketel. De fotosfeer wordt omgeven door de atmosfeer van de zon. Die bestaat uit dun heet gas die wij mensen normaal niet kunnen zien.
Net boven de fotosfeerplaats zich een gaslaag met een dikte van 5000 km die laag heet de chromosfeer. Van de chromosfeer schieten hete vlammen omhoog. Deze zonnevlammen kunnen de radiocommunicatie verstoren en zijn gevaarlijk voor astronauten in de ruimte.
De chromosfeer versmelt in de corona(buitenschil van de zonnedam kring) de corona kan wel oplopen tot 3 miljoen graden.

Zonlicht en zonnewarmte ontstaan door de werking van de kernfusie. De druk en de warmte in de kern laten atomen samensmelten en daarom komt er heel veel energie uit. De zon stuurt niet alleen licht en warmte, maar ook veel minuscule deeltjes de heelal in. Dat noemen we zonnewind. Het magnetische veld rond de rond de aarde beschermt ons tegen onzichtbaar schild tegen meeste van die deeltjes waarneer ze op het schildbotsen verandert de richting van de minuscule.

Jupiter en saturnus

De planeet Jupiter is genoemd naar de Romeinse oppergod. Jupiter is de grootste van alle planeten. De Aarde kan er wel 1000 keer in. Alle planeten kunnen er wel in. De planeet wordt ook wel de ‘reuzenplaneet’ genoemd.

Jupiter heeft 16 manen. Vier manen zijn groter dan Pluto. Eén van die manen heet Europa en die is bedekt met ijs. Het is een van de bekendste manen van Jupiter.

Drie ook beroemde manen heten:

• Ganymedes en
• Io en
• Callisto.

De maan Ganymedes is groter dan Mercurius. De vier grote manen zijn ontdekt door Galileo Galilei.

Jupiter is een gasplaneet, met een temperatuur van 153 graden Celsius onder de 0. De diameter van Jupiter is 69 911 km. De aarde is ongeveer 7 keer zo klein. Jupiter doet er ongeveer 12 jaar over om een rondje te maken om de zon. En staat op 778.500.000 km van de zon,en 588miljoen km van de aarde. Jupiter is tweeënhalf keer zo zwaar als alle andere planeten bij elkaar.

Jupiter bestaat uit ongeveer 90% waterstof en 10% helium. Als Jupiter 80 keer zo zwaarder was geweest, zou hij best wel eens uitgegroeid kunnen zijn tot een ster.
Jupiter heeft een atmosfeer die bestaat uit giftige dodelijke gassen. Jupiter heeft ook ringen om zich heen alleen zijn die niet zo zichtbaar als bij bijvoorbeeld: Saturnus.

Saturnus is genoemd naar de god van de landbouw en wordt ook de ‘ringplaneet’ genoemd. Saturnus is de op één na grootste planeet in het zonnestelsel.

Saturnus doet er zo’n 29,46 jaar over om een rondje om de zon af te leggen. Saturnus is een gasplaneet net als Jupiter.
Saturnus was de eerste planeet waarvan we de ringen konden zien. Veel later werden ook rond Jupiter, Uranus en Neptunus ringen gezien.

Je kunt Venus en Saturnus vanaf de aarde soms met het blote oog zien!
De ringen van Saturnus zijn een enorme hoeveelheid zand en steentjes en die draaien als miljoenen maantjes om Saturnus heen. De temperatuur op saturnus is ongeveer -185 graden Celsius. De diameter van Saturnus is 58,232. De afstand tot de zon is zo’n 1,43 miljard kilometer. Saturnus heeft 18 manen, tegenover de Aarde is dat erg veel. Een van deze manen, die Titan wordt genoemd.

Zwarte gaten

Er is nog niet bewezen dat zwarte gaten echt bestaan. In theorie zijn er wel aanwijzingen dat ze bestaan. de Zo menen astronomen gevolgen van een zwart gat waargenomen te hebben op verschillende plaatsen in het universum.

Wetenschappers zeggen dat de cygnus x-1(zwart gat) zo 8200 lichtjaren van de aarde is. Zo denken ze dat ook het centrum van onze Melkweg, gevormd wordt door een zwart gat. Maar mocht het geen zwart gat zijn, dan is het in ieder geval een object met een heel grote zwaartekracht. Om de werking van een zwart gat te snappen moet je weten dat de zwaartekracht een kenmerk is van gewicht. Zo heeft ieder voorwerp dat gewicht bevat een kracht die andere object met gewicht aantrekt. Dit vormt de basis voor de zwaartekracht.

Hoewel licht in onze ogen vaak als gewichtloos wordt gezien, heeft het een kenmerk die bij gewicht hoort, het heeft een snelheid. Het verplaatst zich net als een mens over een bepaalde afstand in een bepaalde tijd. Het verschil tussen een mens en licht is de snelheid waarmee het beweegt. Verder heeft licht een nadeel ter opzichte van een mens. Een mens stopt iedere keer dat hij beweegt energie in zijn beweging. Licht heeft alleen aan het begin van zijn ontstaan energie gekregen om te bewegen. Je zou licht kunnen vergelijken met een kogel die wordt afgeschoten. Eenmaal afgeschoten kan het zelf geen energie meer toevoegen aan de eigen beweging.

De zwaartekracht van een zwarte gat laat niks meer ontsnappen ook geen licht. Alles in de buurt van een zwart gat word meegenomen en verpletterd en zuigt onderdelen van andere sterren op Cygnus is de eerst ontdekte zwart gat in 1972 door Tom Bolton het beschrijft een baan rond een groot blauwe reus en zuigt onderdelen van sterren weg.

Gelukkig is de zon veel te klein om een zwart gat te worden. De kans dat de aarde te maken krijgt met een zwart gat is erg klein, want een zwart gat is heel erg zeldzaam. Een zwart gat geeft geen licht dus kan het alleen gevonden worden als een andere ster draait waarvan onderdelen van worden gezogen, Dan kun je hem zien.

weetjes

• Wist je dat de diameter van de Zon bijna 110 keer groter is dan de diameter van de Aarde?
• Wist je dat als je met een auto naar de Zon zou rijden, je ruim 170 jaar onderweg bent?
• Wist je dat je, tijdens een heldere nacht, met het blote oog ons sterrenstelsel De Melkweg kunt zien?
• Wist je dat je, tijdens een heldere nacht, met het blote oog ons sterrenstelsel De Melkweg kunt zien?
• Wist je dat een zonnestraal er ruim 8 minuten over doet om van de Zon naar de Aarde te reizen?
• Wist je dat op Venus de Zon in het Westen op komt?
• Wist je dat er meer dan 150 manen en kandidaat manen in het Zonnestelsel zijn?
• Wist je dat er op Jupiter een storm is die met windkracht 18 rond raast?
• Wist je dat een reis naar de dichtstbijzijnde ster Alpha Centauri zeker 165.000 jaar duurt?
• Wist je dat een man van 75 kg op de maan net geen 13 kg weegt?
• Wist je dat er meer dan 1000 zogenaamde aardscheerders bekend zijn?
• Wist je dat de telescoop is uitgevonden in Nederland door de Nederlander Christiaan Huygens?
• Wist je dat er t/m februari 2014 al bijna 1700 exo planeten zijn ontdekt?
• Wist je dat de laagste temperatuur in het heelal -273,15 graden Celsius is?

Nawoord

Ik heb veel over planeten geleerd bij dit werkstuk. Ik vindt dat het wel gemakkelijk ging alleen soms wou ik wisselen van tactiek.
Maar mijn tactiek was eerst info van boeken en internet daarna in eigen worden zetten. Ik vond het een beetje moeilijk met de boeken werken, maar uiteindelijk ging het wel goed . 

Bronvermelding

Site:

• www .wikikids

Boeken:

• Planeet Aarde: Anne McRae
• Ruimte: Dyer Alan
• Sterren en Planeten: Jacqueline Mitton
• Het grote boek van de ruimte : dr.dominic en ben newman

2016-1-17-1453033763

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.