Essay: Alleen maar nette mensen - Essay Marketplace

Essay: Alleen maar nette mensen

Iets over de schrijver.
De schrijver is Robert Vuijsje. Geboren op 12 oktober, Amsterdam. Robert Vuijsje is Nederlandse schrijver en journalist van Joodse afkomst. Robert Vuijsje studeerde Sociologie en Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam, hij heeft ook ‘?n jaar doorgebracht bij de Amerikaanse Universiteit van Memphis.

Iets over de hoofdpersoon/personen.
Hoofdpersoon: David Samuels, 21 jaar en is de zoon van een programmamaker bij Nederlandste Tv. David woont in Oud-Zuid van Amsterdam en hij is Joods.
Bijpersonen:
Rowanda: Rowanda is de eerste negerin waar David iets mee krijgt.
Naomi: Naomi is het meisje waar David sinds zijn 12e verkering mee heeft.

Verklaar de titel.
De titel ‘Alleen maar nette mensen’ slaat terug op de uitspraak van de moeder van David. Die zei dat er ‘alleen maar nette mensen’ in Oud-Zuid wonen, dus ze bedoelde dat er geen allochtonen in Oud-Zuid wonen.

Plaats.
De plek waar het word afgespeeld is in Amsterdam (Oud-Zuid)

Tijd.
Het speelt zich af in de tijd van nu, tegenwoordig.

Belangrijke gebeurtenissen.
David heeft al jaren lang met Naomi en gaat toch op zoek naar een donkere vrouw als vriendin, hij vind Rowanda. David kocht veel spullen voor Rowanda, later toen David de neef van Rowanda leerde kennen hielp Ryan(neef van Rowanda) David nog een vriendin te vinden. Maar Rowanda kwam erachter en had het uitgemaakt met David. Later ging David naar Memphis, hij hoopte daar slimme donkere vrouwen te vinden, maar dat lukte niet.

Afloop.
Nadat David geen andere vriendin kon vinden in Memphis is hij terug gegaan naar Nederland en om weer bij Naomi te zijn, maar dat kon niet want Naomi had een relatie met Daan. David raakte in contact met een Marrokaanse vrouw genaamd Naima.

Heeft de schrijver een bedoeling met dit boek?
Nee, de schrijver wilt ons amuseren.

Jouw mening + argumenten.
Ik vond het een leuk boek, omdat ik het in ‘?n stuk kon doorlezen. Er zaten geen saaie momenten in, vond ik. Zijn verhaal heeft vaart, is goed geschreven en geeft een inkijkje in een wereld waarvan je het bestaan wel kent maar ook ver weg is. Het boek is leuk voor de jeugd, omdat het eigenlijk ook over jongeren gaat. Het boek is niet echt iets voor oudere mensen, omdat hun een andere humor hebben als ons.

Thema’s (onderwerpen)
Cultuurverschillen, Jeugdliefde, Liefdesrelatie, Problemen, Maatschappijkritiek, School- en Studentenleven, Seksualiteit, Social problemen.

Genre.
Psygologische Roman

Boekverslag 6

Naam: Jason Hu
Klas: M4A
Datum: 9-01-2015
Titel: Het Schnitzelparadijs
Aantal pagina’s: 332

1. Korte puntjes over de auteur
De auteur van het boek heet Khalid Boudou, geboren in Marokko, 1 oktober 1974. Khalid Boudou woont op dit moment in Tiel. Khalid begon met het schrijven van korte verhalen en gedichten. Khalid is door het boek ‘Het Schnitzelparadijs’ bekend geworden. Voor het verhaal ‘De stemmendans’ ontving hij de El Hizjra-Literatuurprijs(schrijfwedstrijd voor Arabische/Berberse Nederlanders).

2. Iets over de personen
Nordip: Nordip is een Marokkaanse jongen die niet goed ABN spreekt en hij werkt bij de Blauwe Gier als afwasser, uiteindelijk komt hij steeds hoger en dan word hij ontslagen omdat hij uitgaat met de dochter van de eigenaar (Agnes)
Agnes: Agnes is de dochter van de eigenaar van de Blauwe Gier, zij moet van haar vader later de Blauwe Gier overnemen. Agnes moest onderaan beginnen om het bedrijf beter te leren kennen.
Krimo: Krimo is de neef van Nordip, dankzij Krimo kreeg Nordip een baan bij de Blauwe Gier.

3. Titel verklaring
Het boek ‘het Schnitzelparadijs’ word zo genoemd omdat Nordip uiteindelijk Schnitzels mag gaan bakken.

4. Plaats
Het boek speelt zich af in Nederland en ook vooral in de keuken van de Blauwe Gier.

5. Tijd.
Het boek speelt zich af in de tijd van nu, dus 21e eeuw. Het boek speelt zich paar weken af, het gaat ook volgens chronologische volgorde. Er zitten bijvoorbeeld geen flashbacks in.

6. Belangrijke gebeurtenissen
De vader van Nordip komt erachter dat Nordip in de Blauwe Gier werkt en word boos op hem, Nordip begon als afwasser bij de Blauwe Gier en uiteindelijk mocht hij schnitzel gaan bakken. Daarna ging Nordip daten met de dochter van de eigenaar(Agnes) , de baas kwam erachter en had Nordip ontslagen.

7. Afloop
Nadat Nordip ontslagen was, ging hij toch terug naar de Blauwe Gier. Hij liep eerst de keuken in en daarna kwam de baas achter Nordip aan. Hij was rende de keuken uit en deed de deur op slot, zodat de baas niet achter hem aan kan. Toen ging Nordip naar de tafel van de Meermannen(familie van Agnes) en nam Agnes mee.

8. Bedoeling van het boek
De schrijver van dit boek heeft geen bedoelingen, behalve het amuseren van ons.

9. Mening
Ik vond het een leuk boek om te lezen, want het is een spannend verhaal om te volgen. Enige wat ik niet leuk vond van het boek, dat het voor mij moeilijk te volgen was. Het onderwerp van het boek boeit me ook en daardoor vind ik het ook wel leuker om te lezen.

10. Thema’s
Humor, migrantenliteratuur en liefde

11. Genre
Comedy, jeugdboek en roman

Boekverslag 7

Naam: Jason Hu
Klas: M4A
Datum: 9-01-2015
Titel: Sonny Boy
Aantal pagina’s: 304

1. Korte puntjes over de auteur.
De auteur van het boek heet Annajetske van der Zijl, geboren in Nederland, op 6 april 1962. In 1998 ging Annajetske studeren in Londen, ze heeft een masterstudie International Journalism gevolgd. Nadat ze een aantal stages had gelopen in Engeland en Nederland werd ze redactrice bij HP/De Tijd

2. Iets over je hoofdpersoon
Waldemar Nods: Waldemar komt uit een rijke Surinaamse gezin, zijn vader liet hem achter samen met zijn zusje en moeder. Later verliest hij zijn moeder. Als Waldemar ouder word dan gaat hij studeren in Nederland, maar het liep anders af dan verwacht.
Waldy/Sonny Boy: Waldy is de zoon van Waldemar en Rika, toen zijn ouders werden opgepakt werd hij vrijgelaten en ging naar zijn familie toe.
Rika: Rika is 17 jaar ouder dan Waldemar, ze was eerst getrouwd met Willem Hagenaar. Nadat ze was gescheiden ging ze trouwen met Waldemar. Ze kreeg het voor elkaar om in een groot huis te wonen met 13 kamers. Ze verhuurden die kamers eerst en daarna kwamen er onderduikers in wonen.

3. Verklaar de titel
Het verhaal gaat over liefde tussen een donkere man en blanke vrouw en ze krijgen een zoon genaamd Waldy/Sonny Boy. De titel heet zo omdat Waldemar en Rika samen naar een film gingen en daar hoorde ze de naam Sonny Boy en dat was het begin van hun liefde.

4. Plaats.
Het begin van het verhaal speelt zich af in Suriname en daarna in Nederland, vooral in het huis waar ze in wonen. Daarna speelt het verhaal zich af in Duitsland in het kamp.

5. Tijd.
De tijd waarin ze zijn is de 2e wereldoorlog en de tijd waar de flashbacks zich afspelen is een paar jaar daarvoor.

6. Belangrijke gebeurtenissen
Rika komt erachter dat Willem vreemd gaat met de huishoudster en vertrekt met haar kinderen naar een andere plaats.
Waldemar komt een woning huren bij Rika, maar de buren vinden het niks en gaan naar de eigenaar van het huis toe.
Rika raakte zwanger en Waldemar was toen weggelopen en toen bleef hij voor even bij zijn neef, maar later kwam hij toch terug.
Toen Rika bevallen was moesten ze het huis uit en op straat kwamen ze een man tegen die hun onderdak aanbod.
Rika en Waldemar werden opgepakt door de Duitsers en werden gemarteld om iets te zeggen.

7. Afloop
Toen Waldemar op de boot zat werd de boot aangevallen en sprong hij van de boot af, toen hij was aangekomen op het land werd hij neergeschoten door twee kinderen.

8. Bedoeling van dit boek
Het meest informeren omdat ze een verhaal heeft geschreven dat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal

9. Mijn mening
Ik vond het een leuk boek omdat er veel spanning in zat, ik vond het ook leerzaam omdat ik dingen leerde over de 2e wereldoorlog die ik nog niet wist bijvoorbeeld dat mensen die onderduikers hielpen ook werden opgepakt.

10. Onderwerpen.
Discriminatie, Racisme, Oorlog

11. Genre
Non-fictie, roman, geschiedenis

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.