Essay: Als we ons meer gaan richten op de sportmerken dan is Nike... - Essay Marketplace

Essay: Als we ons meer gaan richten op de sportmerken dan is Nike…

Als we ons meer gaan richten op de sportmerken dan is Nike ‘?n van de topmerken over de hele wereld. Dat komt natuurlijk vooral doordat bekende sporters die merk dragen. Het Nederlandse elftal loopt in T-shirts van Nike. Veel voetballers, tennissers, atleten, golfers, voetbalelftallen dragen die merk. Er is een zeer grote verband tussen globalisering en de verkoopcijfers van Nike. Nike is een succesvolle merk dat bekend is over de hele wereld. Zo’n wereldberoemd merk als Nike word al snel door vele mensen gedragen. Vanaf de jaren ’80 werd Nike het grootste sportmerk ter wereld.
Nike heeft Adidas als de grote concurrent, vooral nadat Adidas-Reebok kwam is de concurrentie nog meer geworden. Puma, Asics en Fila zijn 3 andere merken die het ook moeilijk maken voor Nike.
Het bedrijf Nike werd opgericht in 1962 onder de naam BRS door Bill Bowerman en Phil Knight. BRS staat voor Blue Ribbon Sports. In het jaar 1978 zijn er al veel veranderingen. De naam Blue Ribbon Sports wordt veranderd, vanaf dat jaar heet het Nike. Het bedrijf vernoemt zichzelf naar de Griekse godin van de overwinning.
Philip Knight is voorzitter van de raad van bestuur en Mark Parker is de CEO en president van de Naamloze Vennootschap. Een CEO houdt in dat Mark Parker de algemene directeur is.
Nike had in het eind van het jaar 2014 een omzet van $74 miljard en over de hele wereld 26.700 werknemers in dienst
Het hoofdkantoor van Nike is gevestigd in Beaverton, Oregon, USA. Het hoofdkantoor voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika is sinds 1999 in Hilversum gevestigd. Het Europese distributiecentrum ligt in Vorst in Belgi??. Sinds 1994 worden van hieruit de schoenen en kleding van Nike verdeeld over EMEA wat staat voor: Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Sinds oktober 2007 worden er ook accessoires zoals ballen, drinkbussen, sokken e.d. vanuit hier (Vorst) verdeeld. Hiervoor heeft Nike een nieuw gebouw neergezet ter waarde van ’25 miljoen.
Nike is een van de beroemdste sportmerken van de wereld, samen met Adidas. Ook de merken Air Jordan, Bauer en Converse behoren tot Nike, Incl. Overal wordt er wel gesport in een kledingstuk van Nike. Dit komt doordat de Nike kledingstukken in bijna iedere sportwinkel te koop zijn.

1.2 Geschiedenis
Medeoprichter Bill Bowerman was een voormalig Olympi??r en coach op de Amerikaanse Oregon University. Deze man was actief betrokken bij de ontwikkeling van beter materiaal en betere trainingsmethoden voor sporters. Bowerman probeerde het maximale uit zijn atleten te halen en uit hun materiaal. Deze tweeledige aanpak, maakte van hem een succesvol atletiektrainer.
Het verhaal: Bowerman’s vrouw bakte in de ochtend voor het ontbijt wafels. Bill dacht dat de structuur van de wafels (als dit was toegepast in de schoen) de schoen zou kunnen verlichten. Hij fabriceerde een paar schoenen met deze ‘wafelzolen’. Deze structuur droeg bij aan het comfort, ook verlaagde het het gewicht van de schoen. De schoen met de nieuwe zool zorgde al snel voor betere prestaties.
Een van Bowermans atleten, was Phil Knight. Phil Knight kwam op het idee om hightech, goedkope schoenen uit Japan naar Amerika te importeren, om de Duitsers te overheersen op de Amerikaanse sportkledingmarkt.
Jef Johnson, werd bij het bedrijf betrokken en droeg bij aan de groei. Johnson werd de eerste fulltime werknemer die het bedrijf in dienst nam.
Johnson startte in 1965 met de verkoop van schoenen bij atletiekwedstrijden, zijn busje werd het eerste verkooppunt. In 1966 is het diezelfde Johnson die het eerste echte verkooppunt opent in Santa Monica in Californi??. Hij is degene die de naam Nike voordraagt. Steve Prefontaine houdt zich vooral bezig met het ontwerp van de Nikeschoenen en wordt de eerste atleet die op Nikeschoenen zijn wedstrijden loopt.

De pioniersjaren
1955 de toekomstige oprichters van Nike, Bowerman en Knight, komen elkaar voor het eerst tegen op de universiteit van Oregon.
1962 Blue Ribbon Sports (BRS), de voorloper van Nike Incorporated, wordt opgericht.
1966 wordt Bowmans en Knights mondelinge overeenkomst uit 1964 schriftelijk bevestigd, ze waren nu officieel zakenpartners.

De jaren ’70
In 1971 wordt het logo, nu bekend als de Swoosh voor 35 dollar ontworpen door Carolyn Davidson.
1972 de Roemeense tennisster Emma Ballard wordt de eerste sportster die een sponsorovereenkomst tekent met BRS Inc.
1973 Amerikaans recordhouder Steve Prefontaine wordt de eerste grote atleet die Nikeschoenen draagt.
In 1974 wordt de Waffle Trainer in de VS ge??ntroduceerd en wordt al snel de best verkopende sportschoen van het land.
1978 de bedrijfsnaam wordt officieel in Nike veranderd. Nike is nu niet meer alleen een merknaam, maar ook de bedrijfsnaam.

De jaren ’80
1980 Nike, Inc. gaat naar de beurs met de uitgifte van 2.377.000 gewone aandelen.
1982 Nike Inc. adverteert voor het eerst op TV.

De jaren ’90
1990 Nike opent zijn Nike World Campus en opent de eerste Nike Town.
1995 Nike betreedt de wereld van het ijshockey met de overname van Bauer.
1999 Nike opent zijn nieuwe Europees hoofdkantoor in Hilversum.
1999 Bill Bowerman legt zijn offici??le functies bij Nike neer, nog datzelfde jaar treurt Nike om zijn overlijden.

2000 tot nu
Nike komt in 2002 met golfclubs op de markt.

2003 de schoenenfabrikant Converse wordt overgenomen.

2004 Phill Knight treedt terug als voornaamste man van Nike Inc. Hij blijft voorzitter van de Raad van Bestuur.
Nike gaat een overeenkomst met Apple aan er wordt een nieuw product gemaakt. Een chip in de schoen voorziet een loper van informatie via zijn iPod.
1.3 Het logo
De Swoosh is een van de meest herkenbaarste en bekendste merktekens van de wereld. Velen denken dat het logo ge??nspireerd is door Nike. Hiermee wordt de gevleugelde Griekse godin van de overwinning bedoeld. De Swoosh werd echter ontworpen en in gebruik genomen toen het bedrijf nog Blue Ribbon Sports heette. Het logo is ontworpen in 1972. Het logo stond aanvankelijk bekend als ‘de streep’. In de jaren 60 stond in een BRS-brochure de term Swooshvezels vermeld. Deze term werd gebruikt om een bepaalde schoen te beschrijven. Waarschijnlijk is het word later verbonden aan het logo. Sommigen denken dat de Swoosh refereert aan de beweging van een atleet, gelijk aan het geluid dat een zweep maakt. Maar anderen houden wel vast aan het verhaal over de Griekse godin Nike. Het zouden de vleugels aan de voeten van deze godin zijn, maar dan omgekeerd. Het zou een teken kunnen zijn van elegantie en snelheid.

2. Missie & Visie

Het bestaansrecht van een organisatie is vastgelegd in de missie. Daarin is vanuit de identiteit van de organisatie beschreven waar de organisatie voor staat en waarom zij op de wereld is. Een goede missie is tijdloos, ook biedt het houvast en perspectief en vormt de basis, oftewel het fundament, bij alles wat het bedrijf doet.

De missie van Nike luidt als volgt:

‘TO BRING INSPIRATION AND INNOVATION TO EVERY ATHLETE* IN THE WORLD’
*IF YOU HAVE A BODY, YOU ARE AN ATHLETE

Zowel de missie, als de visie, van Nike is gericht op innovatie. Ze richten zich beide namelijk op het helpen van mensen bij het bereiken van hun doelen. Nike verschilt qua missie en visie veel van andere bedrijven doordat zowel missie als visie niet productgericht, maar juist marktgericht zijn. Nike begrijpt als geen ander dat mensen geen hardloopschoen kopen om simpelweg aan te doen. De nadruk ligt namelijk niet op het productassortiment maar juist op het feit dat mensen de producten kopen doordat ze op zoek zijn naar inspiratie en een sportief doel willen bereiken. En dat dit laatste toevallig kan met de producten van Nike is mooi meegenomen.

3. De organisatie

4. Marketing mix

4.1 Prijsbeleid
Nike maakt gebruik van de psychologische prijsstelling, dit kun je vergelijken met prijsillusie. Een product goedkoper laten lijken dan dat het feitelijk is, door middel van de manier van aanbieden door verstopte prijzen. (Bijvoorbeeld ‘29,99 in plaats van ‘30,00)

Producten gaan steeds meer op elkaar lijken en bij veel producten kan weinig onderscheid gemaakt worden, hier spelen psychologische aspecten rondom de prijsstelling een belangrijke rol. Bij het vaststellen van de prijs, of dit nou op basis van vraag, kosten of concurrentie is, zal er steeds meer rekening gehouden moeten worden met de psychologsiche aspecten. Bij het vaststellen van de prijs van een product is de prijs afhankelijk van de vraag en aanbod naar een bepaald product.

Zoals je ziet zijn de producten van Nike niet het goedkoopst, dit komt door de goede kwaliteit. Ook komt dit door de naam, de naam Nike is erg bekend. Daarom is het ‘normaal’ als je Nike kleding draagt. Er wordt gesproken dat de mens voor de naam betaalt, maar mijn mening luidt: ‘Je moet de kleren alleen kopen als je ze graag wilt, anders moet je het niet kopen. Nike zijn sportkleren en niemand zal je discrimineren als je geen kleren van Nike draagt.’

4.2 Plaatsbeleid
Nike is een Amerikaans merk en laat haar producten met name in Azi?? produceren en Nike verkoopt ook massaal in Europa. Het hoofdkantoor van Nike Europa bevindt zich sinds 1999 in Hilversum. Het distributiecentrum oftewel de plaats van waaruit alle Nike producten over heel Europa verdeeld worden is in Belgie. Ook in Australi?? en Nieuw-Zeeland is er een Nike-kantoor. Hetzelfde geldt voor de Aziatische landen zoals China, Japan, Korea en Zuid-Oost Azi??. De Nike Towns schieten als paddenstoelen uit de grond. Nike Towns zijn gigantische winkels waar de producten van Nike verkocht worden. De Nike Towns in Europa kun je vinden in Berlijn en Londen, daarbuiten kan je in een tiental Amerikaanse grootsteden terecht voor een Nike Town maar ook in bijvoorbeeld Melbourne in Australi?? en Honolulu. Zo zie je maar: Nike vindt je overal.

4.3 Promotiebeleid
Nike promoot hun sportproducten bij grote winkels, maar ook op andere manieren zoals bij beroemde top sporters (Ronaldo, Rafael Nadal, Kobe Bryant etc.). Zij worden dan gesponsord door Nike. Deze personen zijn dan verplicht om tijdens het sporten deze kleren te dragen. Ook zorgden deze atleten voor de naamsbekendheid door middel van mond-op-mond reclame. Deze vorm van marketing bleek een groot succes!
Ook gaven bekende sporters clinics (lessen, instructie) aan beginnende sporters, natuurlijk met Nike artikelen. Nike promoot hun producten ook door reclame, grote sport evenementen en dashboards bijvoorbeeld. De kleren van Nike worden meestal snel herkend door het Nike logo, dit logo is altijd duidelijk te zien op de kledingstukken en schoenen.

4.4 Productbeleid
Zoals je kunt zien zijn de producten van Nike niet de goedkoopste. Dit komt doordat Nike producten een goede kwaliteit hebben en dus duurder zijn. Nike is de laatste tijd veel bezig met het maken van nieuwe betere producten. Als voorbeeld nemen we nu de nieuwe voetbalschoen:

De nieuwste voetbalschoenen van Nike zijn de Nike Magista’s. Dit is een hoge voetbalschoen. De Nike voetbalschoenen zijn te herkennen aan de ge??ntegreerde sok. De voetbalschoenen 2015 zijn speciaal ontwikkeld om op hoge snelheid een perfecte actie te kunnen maken of een perfect schot te kunnen afleveren.
De Nike Magista voetbalschoenen worden gedragen door sterspelers als Neymar, Ronaldo en Silva.

4.5 personeelsbeleid

5. Maatschappelijk verantwoord ondernemen & duurzaamheid

5.1 Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Nike heeft een apart onderdeel binnen hun organisatie dat zich bezig houdt met MVO. MVO is een afkorting voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Dit onderdeel staat beter bekend als Nike Better World, http://www.nikebetterworld.com.
Hieronder zullen enkele projecten worden beschreven:
1. Free TR Fit.
Free TR Fit is een project gebaseerd op een vrouwen sportschoen. De schoen is ontworpen met rubber op basis van water en gerecycled polyester. Door middel van deze flex groove zool wordt de natuurlijke beweging van de vrouw ondersteund en kan er meer uit de training worden gehaald, daarbij een grote ecologische voetafdruk achterlatend.

2. 8 Plastic Bottle.
Alle Nike 2010 World Championship Football shirts zijn gemaakt van gerecycled polyester. Per t-shirt zijn er 8 plastic flessen verwerkt, in totaal zijn er 13 miljoen flessen gebruikt.

3. We don’t hug trees, we save them.
De introductie van de nieuwe, lichtere, sterkere schoenendoos in 2011 zorgt ervoor dat er 23% minder materiaal in de doos wordt verwerkt. Dat scheelt 200.000 bomen per jaar, verder is de schoenendoos sinds 1995 gemaakt van 100% gerecycled karton.
We kunnen dus concluderen dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen & Sport een goede combinatie is, die veel voordelen met zich meebrengt voor zowel het bedrijf als het milieu.

‘NIKE BETTER WORLD MAKING ATHLETES FASTER, STRONGER, BETTER WITH LESS IMPACT. THAT’S NOT SUSTAINABLE. THAT’S UNSTOPPABLE.’

Hier zijn een paar voorbeelden waaraan je kunt zien dat Nike zich veel bezighoudt met maatschappelijk verantwoord ondermen.

5.2 Duurzaam ondernemen
Nike heeft een doel voor 2015. Het luidt: de CO2-emissies met 20% te verminderen & het afval wereldwijd met 10% te verminderen. Beide doelen zijn ten opzichte van 2011.
De ambitie van Nike is om geen gebruik meer te maken van gevaarlijke chemische stoffen in de productieketen in het jaar 2020. Nike heeft wereldwijd een gedragscode ge??mplementeerd. Deze code houdt in dat er goede arbeidsomstandigheden zullen zijn. Ook zal het de gezondheid, veiligheid en milieuprestaties moeten waarborgen.
Nike heeft op onze criteria voor duurzaamheid het C-label behaald. Nike daarmee redelijk op weg, maar het kan nog beter.

6. Financi??n

6.2 Marktaandeel Nike

Het marktaandeelpercentage van Nike is erg hoog. Nike is zoals je hier zit het grootst van allemaal. Nike heeft eigenlijk als enige sportconcurrent het merk Adidas. De verdeling maakt als snel duidelijk dat Nike zich geen zorgen meer hoeft te maken over Adidas. Het markt aandeel van Nike is ruim 4 keer zo groot als dat van Adidas.

Nike 61%
Jordan 16%
Adidas 14%
Converse 5%
Skechers 4%

Aangezien Nike een hoog percentage marktaandeel heeft, is het te begrijpen dat Nike een goed verdienend bedrijf is. Dat zie je hieronder ook. In het laatste kwartaal van 2011 maakt Nike een enorme sprong, ook maakte Nike rond het 3e kwartaal van 2013 een positief sprongetje.

6.3 Balans

*in miljoenen November 2013 November 2014 Procentuele verandering
ACTIVA
Vlottende activa:
Geldmiddelen en kasmiddelen $2086 $2273 +9%
Beleggingen op korte termijn $3101 $2440 -21%
Netto debiteuren $3208 $3457 +8%
Voorraden $3742 $4150 +11%
Uitgestelde belastingen $315 $334 +6%
Vooruitbetaalde kosten & andere vlottende activa $1146 $1379 +20%
Totaal vlottende activa $13598 $14033 +3%

Vaste activa:
Materi??le vaste activa $5869
– $6450
– +10%
Verminderd met cumulatieve afschrijvingen $3224
= $3523
= +9%
Netto materi??le vaste activa $2645 $2927 +11%
Netto geidentificeerbare immateri??le activa $287 $281 -2%
Welwillendheid $131 $131 0%
Uitgestelde belastingen en andere activa $1110 $1795 +62%

TOTAAL ACTIVA $17771 $19167 +8%

*in miljoenen November 2013 November 2014 Procentuele verandering
PASSIVA & EIGEN VERMOGEN
Kortlopende verplichtingen:
Kortlopende deel v/d langlopende schulden $7 $110 +1471%
Betaalbare notes $150 $93 -38%
Crediteuren $1642 $2074 +26%
Overlopende passiva $2052 $2622 +28%
Verschuldigde inkomstenbelasting $30 $38 +27%
Totaal kortlopende schulden $3881 $4937 +27%

Overig:
Langlopende schulden $1201 $1084 -10%
Uitgestelde belastingen & overige verplichtingen $1424 $1446 +2%
Aflosbare preferente aandelen – – –
Eigen vermogen $11265 $11700 +4%
TOTAAL PASSIVA EN EIGEN VERMOGEN $17771 $19167 +8%

7. Hoofdvraag
Hoofdvraag: Is Nike het Belangrijkste merk op de markt?
Als we ons meer gaan richten op de sportmerken dan is Nike ‘?n van de topmerken over de hele wereld. Dat komt natuurlijk vooral doordat bekende sporters die merk dragen. Het Nederlandse elftal loopt in T-shirts van Nike. Veel voetballers, tennissers, atleten, golfers, voetbalelftallen dragen die merk. Er is een zeer grote verband tussen globalisering en de verkoopcijfers van Nike. Nike is een succesvolle merk dat bekend is over de hele wereld. Zo’n wereldberoemd merk als Nike word al snel door vele mensen gedragen. Vanaf de jaren ’80 werd Nike het grootste sportmerk ter wereld.
Nike heeft Adidas als de grote concurrent, vooral nadat Adidas-Reebok kwam is de concurrentie nog meer geworden. Puma, Asics en Fila zijn 3 andere merken die het ook moeilijk maken voor Nike.

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.