Essay: Essay: De Oost-Afrikaanse slenk is een langgerekt…

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 3 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: September 17, 2015
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Essay: De Oost-Afrikaanse slenk is een langgerekt...
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 677 words. Download the full version above.

De Oost-Afrikaanse slenk is een langgerekt stelsel van slenken. De slenken lopen van Syri?? helemaal tot aan Mozambique over een lengte van ongeveer 6400 kilometer. De slenk zelf verschilt in diepte van honderden tot duizenden meters en in breedte van ongeveer 30km tot 100 km. Dit stelsel van slenken word ook wel een rift genoemd. Dit is een gebied waar twee tektonische aardplaten van elkaar af bewegen. Oost-Afrika maakt op het moment deel uit van de Afrikaanse plaat, maar is zich al aan het opsplitsen in 2 platen. Dit zijn de Nubische plaat in het westen en de Somalische plaat in het oosten van het Afrikaanse continent. Omdat deze riftvallei helemaal doorloopt in de Rode Zee tot aan Syri??, wordt ook de Arabische plaat tot een van de divergente platen gerekend. Deze drie platen vormen de “Afar-driehoek”. Een systeem waarbij drie tektonische platen uit elkaar bewegen, wordt een triple junction genoemd. Geologen onderzoeken de Oost-Afrikaanse slenk omdat dit de enige plaats op aarde is waar riftvorming in een continentale aardplaat plaatsvindt. Een belangrijke bijzaak is dat de Oost Afrikaanse slenk eigenlijk ook door een ander continent, namelijk Azi??, loopt. De benaming ‘de grote slenk’ is daarom eigenlijk een stuk beter. Het noordelijkste deel van de slenken zone is de vallei van de Jordaan, deze stroomt verder naar het zuiden door de Zee van Galilea in Isra??l en naar de Dode Zee. Aan het zuidelijke eind van de Rode Zee splitst de slenkzone zich op in twee richtingen (dit gebeurd op de plaats waar de meerdere vulkanen zijn de afbeelding hiernaast). De ene slenkzone loopt via De Golf van Aden door naar de Indische oceaan en wordt het een mid-oceanische rug. In zuidwestelijke richting gaat de vallei verder onder de naam De Oost Afrikaanse slenk. In oostelijk Afrika splitst de vallei zich in twee??n; de Westelijke Rift en de Oostelijke Rift.

door de divergente bewegingen die plaatsvinden in Oost Afrika kunnen de slenken erg diep worden. In deze diepe gleuven ontstaan grote meren. Het gebied waar al deze meren liggen, wordt ook wel het Grote Merengebied genoemd. De meren die in dit gebied liggen zijn het Albertmeer, het Edwardmeer, het Kivumeer, het Tanganyika-meer, het Kyogameer, het Victoriameer en het Malawimeer. Er zijn veel meer meren maar dit zijn de grootste. De allergrootste is het Tanganyika-meer. Het meer is ongeveer 670 kilometer lang en op het breedste punt 50 kilometer breed. Met een oppervlakte van ongeveer 33.000 vierkante kilometer, en een volume van ruim 18.900 kubieke kilometer aan water is het Tanganyika-meer het op ‘?n na grootste meer ter wereld. Ter vergelijking: met de 33.000 vierkante kilometer is dit meer groter dat het land Belgi?? en de 18.900 kubieke kilometer aan water is ongeveer de helft van al het water in de Noordzee. Er zijn ook velen bergen in Oost-Afrika. Opvallend is dat vrijwel alle hoge toppen vulkanen zijn. Zo zijn de 2 hoogste bergen vulkanen. Namelijk de Kilimanjaro en Mount Kenya. Mount Kenya is, met zijn 5199 meter, de op ‘?n na hoogste berg van Afrika. De noordelijke kant van de berg ligt precies op de evenaar. De top bestaat uit de hardste resten van een uitgedoofde stratovulkaan die tussen 3,1 en 2,6 miljoen jaar geleden actief was. Dit is eigenlijk vreemd want bij de Oost-Afrikaanse Slenkzone is een divergente beweging en daar onstaan geen stratovulkanen. Dit betekend dat de huidige situatie maximaal 2,6 miljoen jaar bezig is en hiervoor dus een tegenovergestelde beweging was. De Kilimanjaro is alleenstaande berg en is gevormd door drie verschillende stratovulkanen De grootste en hoogste vulkaan waaruit de Kilimanjaro bestaat is de Kibo van 5892 m. de top van de Kibo is dus ook de top van de Kilimanjaro zelf. Deze berg ligt in het noorden van Tanzania en in het gebied dat ook de naam Kilimanjaro heeft. Verder ligt hij ongeveer 3 graden ten zuiden van de evenaar. De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika. De berg steekt ruim 5 kilometer uit boven zijn omgeving en is daarmee de hoogste vrijstaande berg ter wereld

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Essay: De Oost-Afrikaanse slenk is een langgerekt…. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/essay-de-oost-afrikaanse-slenk-is-een-langgerekt/> [Accessed 17-06-21].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.