Guide: Essay: Geelzucht (fysiologisch icterus)

Guide details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 2 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: September 18, 2015
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Tags: Dutch
 • Essay: Geelzucht (fysiologisch icterus)
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this guide:

This page of the guide has 544 words. Download the full version above.

Wat is geelzucht

Geelzucht is een gele verkleuring in de huid en ogen als gevolg van een te hoog bilirubinegehalte. Bij meer dan 60 procent van alle pasgeboren baby’s is gele verkleuring van de huid te zien. Dit begint rond de derde dag na de geboorte en is meestal na een aantal dagen weer verdwenen.

Symptomen van geelzucht

De symptomen van geelzucht zijn een gele verkleuring van de huid en de ogen.

Oorzaken van geelzucht

De rode bloedcellen in het lichaam bevatten hemoglobine, een eiwit dat voor het zuurstoftransport zorgt. De zuurstof wordt gebonden aan een ijzeratoom dat in het hemoglobinemolecuul zit en afgegeven in weefsels/organen wanneer het nodig is.

Gedurende de laatste zeven maanden voor de geboorte zorgt voornamelijk foetaal hemoglobine voor het zuurstoftransport. De zuurstofspanning in de baarmoeder is lager dan in de atmosfeer. Het foetaal hemoglobine heeft meer affiniteit voor zuurstof dan volwassen hemoglobine, zodat de baby toch voldoende zuurstof binnenkrijgt.

Na de geboorte hebben baby’s meer rode bloedcellen in het lichaam dan volwassenen, daarnaast leven deze rode bloedcellen in vergelijking ook minder lang. Hierdoor worden er meer rode bloedcellen tegelijkertijd afgebroken. Het afbraakproduct van hemoglobine is bilirubine.

Wanneer moet u een verloskundige/arts raadplegen

Als de baby suf wordt of slecht gaat drinken, moet er een arts/verloskundige geraadpleegd worden.

Diagnose van geelzucht

De gemakkelijkste manier om bloed af te nemen bij een pasgeborene is met een prikje in de hiel. Door je baby te voeden tijdens de prik, voelt hij minder pijn. Je kunt ook het hieltje voor de prik wat opwarmen door er stevig met je hand over te wrijven of door in het voeteneinde van zijn bedje een warme kruik te leggen.

Risicofactoren van geelzucht

Vroeggeboorte
Een premature baby is niet in staat om bilirubine net zo snel als een voldragen baby te kunnen verwerken.
Kneuzingen bij de geboorte
Door blauwe plekken kan er meer bilirubine in het lichaam aanwezig zijn uit de afbraak van de rode bloedcellen.
Borstvoeding
Wanneer baby’s onvoldoende voeding krijgen doordat zij bijvoorbeeld moeite hebben met borstvoeding, kan geelzucht worden gestimuleerd.
Bloedgroep
Wanneer de bloedgroep van de moeder en baby verschilt, kan de baby antistoffen hebben ontvangen die ervoor zorgen dat zijn/haar bloedcellen sneller afbreken.
Onderliggende afwijking

Behandeling van geelzucht

Lichttherapie

Een blauwe lamp wordt boven de couveuse geplaatst. Dit licht breekt bilirubine af, zodat dit kan worden uitgescheiden. De baby krijgt een donker lapje/brilletje op ter bescherming van de ogen. De lichttherapie is niet schadelijk voor de baby. Het is tegenwoordig ook mogelijk een ‘bilibedje’ thuis neer te zetten.
Wisseltransfusie
Bij een ernstige vorm van geelzucht wordt het bloed van uw baby ontvangen door donorbloed via een katheter in de navel. Hierdoor daalt het bilirubinegehalte.

Wat kunt u zelf doen bij geelzucht
Je baby voor het raam leggen
Het kan helpen om de baby bij het raam te plaatsen. Zonlicht kan de gele verkleuring verminderen, doordat het de afbraak van bilirubine bevordert.
Vaak voeden
Bilirubine wordt uitgescheiden met de ontlasting. Hoe meer je baby drinkt, hoe meer ontlasting (met het bilirubine) wordt uitgescheiden. Daarnaast is de laatste melk uit de borst vetrijker, wat de ontlasting stimuleert.

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the guide above)

About this guide:

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Essay: Geelzucht (fysiologisch icterus). Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/essay-geelzucht-fysiologisch-icterus/> [Accessed 17-06-21].

Review this guide:

Please note that the above text is only a preview of this guide.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.