Essay: Het boek gaat over Yvonne. Ze werkt in een pas opgericht... - Essay Marketplace

Essay: Het boek gaat over Yvonne. Ze werkt in een pas opgericht…

Het boek gaat over Yvonne. Ze werkt in een pas opgericht opvangcentrum voor jongeren. Het opvangcentrum heeft in totaal 13 hulpverleners. Tussen 1 december en 18 maart houd Yvonne een soort van dagboek bij. Dit dagboek heeft ze in een roman vorm gestopt. In het opvangcentrum komen jongeren die problemen hebben met hun thuissituatie, in de knoop zitten met zich zelf en allerlei andere problemen. Alle jongeren hebben zo hun eigen problemen. In totaal komen er eenentwintig jongeren met problemen voor in het boek.

Als eerste komt Joop binnen. Hij heeft twee keer zelfmoord gepleegd. Na de tweede zelfmoordpoging heeft hij een verlamde arm. Hij ligt in het ziekenhuis en moet naar het opvangcentrum, omdat hij nergens heen kan. Hij gaat proberen zijn arm weer te bewegen. Yvonne zoekt hem vaak op in het ziekenhuis en hij krijgt een goede band met haar. Langzaam krijgt hij weer moed om te leven.
Als tweede komt Janneke binnen. Ze heeft een bloedneus, dikke lip en een blauw oog. Ze is mishandeld door haar vriend Ben. Ze wil in eerste instantie gelijk weer weg, maar ze wordt overgehaald om toch te blijven. Ze blijkt zwanger te zijn en overweegt om een abortus te plegen. Omdat Ben dit niet goed vindt en hij een gezinnetje wilt, haalt hij haar over om met hem mee te gaan en gaat uiteindelijk toch weer met Ben mee.
Later komen Gemma en Charrie het opvangcentrum binnen. Gemma en Charrie hebben allebei in veel tehuizen en pleeggezinnen gezeten. Gemma krijgt de kans bij iemand in te komen wonen. De eigenaar heeft een trimsalon voor honden en dat lijkt haar wel wat. Na een paar dagen komt ze al weer terug omdat ze heeft ontdekt dat de eigenaar een bordeel heeft. Charrie is erg bang voor de politie, omdat hij dingen heeft gestolen. Hij stottert erg en is bang als hij slaapt. Daarom slaapt hij bij Gemma op de kamer.
Twee dagen nadat Gemma terug is gekomen, komen Klaasje en Lenny naar het opvangcentrum. Lenny is uit een psychiatrische inrichting gevlucht. Ze heeft problemen met haar ouders, hierdoor is ze aan de drugs gegaan en heeft ze een zelfmoordpoging gedaan. Lenny gooit met alles door de kamer als ze boos is. Ina, een van de begeleiders, slaapt s ‘nachts bij Lenny omdat Lenny anders erg overstuur raakt s ‘nachts. De stafleden hebben vaak de discussie of Lenny wel in een opvangcentrum hoort, en niet weer terug moet naar een psychiatrische inrichting. Klaasje heeft problemen met z’n pleegmoeder. De pleegmoeder heeft hem gedwongen om een pakje shag op te eten. Hierdoor moest zijn maag leeg worden gepompt in het ziekenhuis.
Pieter Juweel wordt binnengebracht. Hij heeft luizen en heeft een videocamera gestolen, waardoor hij met de politie in de problemen zit. Samen met Ruud, een van de hulpverleners brengt hij de videocamera terug naar de eigenaar. Omdat Pieter een grote schuld heeft door zijn drugsgebruik bij een dealer, komt hij maar niet uit het criminele circuit. Na veel overleggen wordt besloten dat het opvangcentrum de schuld van Pieter afbetalen.
Na een tijd in het ziekenhuis hebben te gelegen, wordt Joop ontslagen en gaat hij naar het opvangcentrum. Ook Ali en Derek komen naar het opvangcentrum. Ali is een weglopen uit een kindertehuis, ze gedraagt zich erg agressief. De hulpverleners helpen haar met haar agressiviteit. Derek is iemand die veel aandacht zoekt. Hij valt op jongen en zeurt veel. Ook zorgt hij voor veel conflicten. Niemand in het huis vindt het leuk om met hem te praten, omdat hij alleen maar zeurt.
Aan Gemma wordt duidelijk gezegd dat een therapie eigenlijk beter is om leren om beter met mensen om te gaan. Ze kan het nog steeds niet aan om met haar moeder te praten. Daarom gaat Gemma naar Bloemendaal voor de therapie en komt ze in de weekenden terug in het opvangtehuis. Ook Derek verlaat het opvangcentrum. Hij gaat bij twee andere mannen in huis wonen tot hij iets anders vind. Helaas heeft Derek geen goede klik met de twee mannen en komt hij al snel weer terug in het opvangcentrum. Een paar dagen later komt Cor. Hij erg aan de drugs, en haast onaanspreekbaar. Een paar dagen later valt hij Tymen, een van de medewerkers aan met een mes. Tymen raakt niet gewond, maar wel wordt er door Klaas besloten om Cor naar een afkickcentrum te sturen. Hij besluit zelf om naar een afkickcentrum te gaan.
Charrie mag op een manege gaan werken. Zijn echte vader uit Duitsland heeft ook paarden, dus dat lijkt hem wel wat.
Dan heeft de staf van het opvangcentrum een idee. Het begeleidend laten wonen in het studentenpand van de sociale academie. Er gaan een aantal studenten weg, waardoor er plaats komt voor de cli??nten van het opvangcentrum. Ze noemen het plan het Witte Huizen plan. De studenten van de sociale academie begeleiden de cli??nten in het pand. De cli??nten die een al een beetje op eigen benen kunnen staan worden hier heen gestuurd. Dit zijn nu Ali, Klaasje, Lenny, Joop en Pieter. Later komen Laura en Maaike het opvanghuis binnen. Ze zijn weggelopen van huis, omdat ze door hun vader werden misbruikt. Maaike heeft problemen met haar Surinaamse ex-vriend omdat ze een abortus heeft ondergaan. Laura kan in huis bij een lerares omdat ze nog 2 jaar naar school moet en Maaike blijft in het opvanghuis om rustig te kunnen studeren om zo haar examen te halen. Een van de medewerkers helpt haar met het huiswerk. Uiteindelijk willen de zusjes bij elkaar in een huis wonen na hun school. Gemma loopt weg uit de instelling in Bloemendaal maar keert al snel weer terug. Een paar dagen later wordt Nico door een maatschappelijk werker gebracht. Zijn moeder is overleden en zijn vader zorgt niet goed voor het gezin. Hij heeft vaak ruzie met zijn vader. Samen met een van de medewerkers van het tehuis praat hij met zijn vader en gaan ze samen aan de slag om het huis op te ruimen en een betere band te krijgen.
Klaasje kan in een garage werken, Lenny in een bejaardenhuis, Ali krijgt ook werk en Derek gaat de opleiding tot verpleger volgen. Hanneke en Hannes komen binnen. Ze zijn radeloos verliefd en Hanneke is al zwanger. Hannes zorgt goed voor Hanneke. Hanneke heeft vaak ruzie met haar ouders, omdat die erg streng op tegen zijn dat ze zo vroeg al een kind krijgen. Derek vind het allemaal wel leuk een baby in het tehuis en helpt hun, ookal vinden Hannes en Hanneke het is te veel van het goede. Uiteindelijk komen Louise en Arnold. Arnold heeft een zelfmoordpoging gedaan, maar kan al snel weer uit het opvangcentrum. Louise heeft erge agressieve drift buien. Eerst kunnen de medewerkers het nog onder controle houden en proberen hem over te halen in behandeling te gaan en met de huisdokter Margriet te praten. Tim helpt hem met zijn driftbuien en in de kelder gooien ze alle flessen kapot om zo zijn agressiviteit te uiten. Als snel wordt de baby van Hannes en Hanneke geboren en het hele tehuis leeft met hun mee. Hun kindje heet Merel. Als Yvonne s ‘morgens naar het werk wordt geroepen, blijkt het volledig uit de hand gelopen. Louise heeft alles kapot gemaakt en heeft Tymen bedreigd. Er komt een crisisteam naar het tehuis en die namen Louise voorzichtig mee naar een crisiscentrum. Het opvangcentrum gaat een week dicht. De staf denkt er over misschien het opvangcentrum volledig te sluiten, omdat ze met teveel zware gevallen te maken krijgen. Iedereen moet ergens anders overnachten om het huis weer in orde te maken. Gemma komt in het weekend terug naar het opvanghuis en daar schrikt ze als iedereen weg is. Gelukkig heeft Yvonne op haar gewacht en neemt haar mee naar huis.

Review this essay:

Name
Rating
Your review: (optional)

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.