Essay: Paul teuwen boekverslagen - Essay Marketplace

Essay: Paul teuwen boekverslagen

1. Het Diner.
Genre van het boek
‘Het diner’ is een psychologische roman over het morele dilemma waarin ouders komen te verkeren, wanneer hun kinderen iets ernstigs hebben gedaan.
Titelverklaring
Het gehele verhaal speelt zich af tijdens een diner waarbij twee broers met hun echtgenoten een afspraak moeten maken over een kwestie waarbij hun kinderen zijn betrokken.
Gebruikt perspectief
De verteller is Paul Lohman die in de ikvorm het verhaal vertelt van een diner met zijn broer Serge Lohman .
De tijd van het verhaal
het verhaal is geschreven in de huidige tijd
Samenvatting van het verhaal
De hoofdpersoon van dit verhaal is Paul Lohman, hij is vroeger leraar geschiedenis geweest, hij is de vader van Michel en de man van Claire. Hij gaat uit eten met Claire, zijn broer Serge en de vrouw van Serge, Babette. Serge is een bekend politicus, hij maakt kans om minister-president te worden. Serge en Babette hebben twee zonen, een is geadopteerd, hij heet Beau, en de andere zoon heet Rick.
Paul heeft voor het etentje al iets ontdekt bij zijn zoon, maar wat precies is niet duidelijk. Paul vind het restaurant vreselijk, het is een erg duur restaurant en je staat heel lang in de wachtlijst voordat je er kunt eten, en hij ergert zich aan de garant. Babette heeft een zonnebril op tijdens het diner, ze heeft gehuild. Wanneer Paul naar de wc gaat en weer terug komt gaat Babette huilend weg, gevolg door Claire die haar probeert te troosten. Serge zegt dat het door de hormonen komt, maar Paul gelooft daar niets van, maar dat zegt hij niet.

Paul gaat achter zijn vrouw aan, wanneer hij buiten is gaat het mobieltje af van zijn zoon, hij had het mobieltje meegenomen die middag. Zijn zoon belt hem en vraagt wat Paul met zijn mobieltje doet, Paul zegt dat hij het per ongeluk mee genomen heeft. Michel heeft het mobieltje nodig en hij komt het ophalen. In de tussentijd dat Michel naar zijn vader toe komt kijkt Paul in Michels mobieltje. Hij ziet een filmpje waarin zijn zoon en een zoon van Serge een zwerver mishandelen, ook ontdekt hij een voicemail, die hij later afluistert. In de voicemail zegt Claire dat Michel het vanavond moet doen, zij blijft namelijk tot over 12 uur weg en dan heeft Michel alle tijd. Waar dit over gaat is niet duidelijk.
Hij denkt terug aan de een aflevering van Opsporing Verzocht, waarin twee jongeren een zwerver mishandelen en vermoorden, hij herkende zijn zoon meteen, Claire deed net alsof ze haar zoon niet herkende. Paul is toen naar zijn zoon toegegaan, die de moord heeft toegegeven. Verder hebben ze het er niet meer over gehad.
Wanneer Michel aankomt bij het restaurant om zijn mobieltje op te halen zegt Michel dat hij gechanteerd werd door Beau. Michel gaat weer weg met zijn mobieltje en Paul gaat weer naar binnen. Binnen hebben Claire, Babette, Paul en Serge het over de moord, en wat ze kunnen doen. Serge trekt zich terug uit de verkiezingen, hij gaat daarom een persconferentie geven in een caf??. Babette en Claire proberen hem tegen te houden, maar Serge is vastbesloten.
In een flasback vertelt Paul dat hij vroeger geschiedenisleraar was, hij moest stoppen want hij moest met ziekteverlof van een psycholoog. Paul had namelijk moeite om zijn woede in te houden. Paul is bang dat Michel het ook heeft, het is namelijk een genetische afwijking.
Claire belt Michel op, ze speelt eigenlijk een toneeltstukje want ze belt naar het antwoord apparaat, dit doet ze zodat Michel een alibi heeft. Michel doet namelijk samen met Rick, Beau iets aan, en dit weer Claire.
Serge en Babette gaan alvast naar het caf?? waar de persconferentie gehouden wordt, en Babette vergeet haar mobieltje. Van Claire moet Paul Serge iets aan doen, zodat de persconferentie niet door gaat, dit wil Paul niet doen en daarom doet Claire het. Wanneer Paul aan de praat raakt met een garant let hij niet op Claire en gaat ze weg. Vervolgens hoort Paul sirenes, en hij weet dat het Claire is die Serge iets aan heeft gedaan. Wanneer hij gaat kijken ziet Paul Claire, ze wordt meegenomen door de politie, ze gebaart met haar hoofd dat Paul naar huis moet.
Wanneer hij thuis komt wist hij het bericht op het antwoordapparaat en gaat hij opzoek naar een papier waarop staat of Michel dezelfde genetische afwijking heeft als hij, hij vind het papier maar hij kijkt er niet naar, want hij wil niet weten of Michel iets mankeerd.
Het verhaal speelt zich in een restaurant, maar de flashbacks spelen zich ook op andere plaatsen af, zoals in Frankrijk en in het Ziekenhuis. Het speelt zich af in deze tijd, dit merk je omdat ze het over George Bush en de oorlog in Irak hebben en ze betalen in Euro’s.

2. Joe speedboot.
Genre van het boek
”Joe speedboot” is een roman over het leven van een gehandicapten jongen zijn leven.
Titel verklaring Joe Speedboot
verwijst naar de nieuwkomer in Lohmark die alles verandert.
Gebruikt perspectief
het boek is geschreven in de ikvorm want het verhaal wordt verteld door Fransje Herman.
De tijd van het verhaal
Het verhaal is geschreven in de huidige tijd.
Samenvatting van het verhaal
Frans is de hoofdpersoon van het boek. Hij is door een ongeluk met een grasmaaier helemaal verlamd op zijn rechterarm na. Hij ligt 220 dagen in coma en in die tijd komt er een jongen in Lomark, het kleine plaatsje waar hij woont, te wonen. Hij heet Joe Speedboot en hij is gelijk al bekend in het kleine dorpje, doordat zijn vader de verhuisauto in het huis van de familie Maandag rijdt en overlijd. Joe blijft nog over met zijn moeder en zijn zus India. Hij is ook al gauw berucht in Lomark, omdat hij zelfgemaakte bommen plaatst. Het verhaal begint vanaf het punt dat Frans uit zijn coma ontwaakt. Hij is gelijk heel erg onder de indruk van Joe Speedboot en wil heel graag vrienden met hem worden. Joe is helaas al bevriend met Christof, wiens huis zijn vader inreed. Later wordt Engel ook bevriend met hen en Frans volgt hen met zijn rolstoel. Frans moet het jaar overdoen, vanwege zijn ongeluk en hij komt in de klas bij Joe, Engel en Christof. Er is ook een nieuw meisje bij gekomen PJ. Iedereen vindt haar geweldig, behalve Joe, die interesseert het niet echt. Als de Joe, Engel, Christof en Frans bij elkaar zitten bedenkt Joe dat ze een vliegtuig moeten gaan bouwen, zodat ze de moeder van PJ kunnen zien, die vermoedelijk een nudist is. Intussen heeft de moeder van Joe, Regina een nieuwe man. Papa Afrika zoals Joe hem noemt, komt uit Egypte, waar Regina op vakantie was. Zijn echte naam is Mahfouz. Hij komt naar Nederland en ze trouwen. Frans kan het goed met hem vinden. Papa Afrika is al erg lang bezig met het bouwen van een boot na de tewaterlating, verdwijnt Papa Afrika met zijn boot. Joe, Christof, Engel, PJ en Frans zitten inmiddels in het eindexamen jaar. Ze slagen allemaal en Joe en Engel gaan naar de Kunstacademie, Christof gaat Rechten studeren en PJ gaat Letterkunde studeren. Frans blijft achter in Lomark, hij krijgt hier de taak om briketten te persen van oud papier, deze briketten verkoopt de vader van Frans dan bij zijn autohandel. Joe vindt zijn studie maar niks en gaat op bezoek bij PJ, die in Amsterdam woont. Ze heeft dan een vriend, Arthur Metz die schrijver is. Joe keert na het bezoek terug naar Lomark en wordt stenensjouwer en kort daarna shovelmachinist.
Joe komt op het idee om Frans te laten arm worstelen, omdat zijn rechterarm supersterk is. Frans vindt dit geen goed idee, dus hij slaat het idee af. Na een tijdje komt Frans er echter achter dat de briketten die hij perst helemaal niet verkocht worden, maar allemaal opgestapeld staan in de loods van zijn vader. Hij voelt zich zinloos en besluit, dat hij toch het armworstelen wil proberen en hij begint te trainen. Bij zijn eerste toernooi in Luik wordt hij gelijk tweede, wat bewijst dat hij veel talent heeft. PJ gaat een keer mee naar een toernooi en Frans wint het toernooi voor haar, maar ‘s avonds gaat Joe naar haar slaapkamer en Joe komt niet meer terug, Joe en PJ hebben een relatie. Dan overlijdt Engel plotseling, doordat een hond van negen hoog op zijn kop valt. Op de begrafenis merkt Frans dat de drie puntsverhouding weer bij elkaar is: Joe, Christof en Frans. Op een dag hoort Frans een interview op de radio over het boek van de ex-vriend van PJ, Arthur Metz. Hij is zo geinteresseerd in het boek dat hij het gaat lezen. Hij komt er achter dat het boek over PJ gaat en dat ze helemaal niet zo perfect is. Het boek beschrijft de leegheid die ze wil verjagen met vraatzucht en verleiding. Er wordt ook diep ingegaan op PJ’s verleden, waaruit blijkt dat ze dik was en een nieuwe start wilde maken toen ze naar Nederland verhuist, waardoor ze heel veel afviel. In Nederland vond iedereen haar knap, maar haar zelfbeeld was nog steeds heel laag. Op het belangrijkste arm worsteltoernooi moet Frans tegen zijn idool Islam Mansur, die zijn arm breekt door alle kracht die er wordt uitgeoefend. Dit is niet het enige wat gebeurt op het toernooi, want als PJ in het paspoort van Joe kijkt, vindt ze uit hoe hij echt heet. Dat was namelijk altijd een groot geheim van Joe. Zijn echte naam is Achiel Stephaan Ratzinger en doordat PJ en Frans dit weten, wordt hun bewondering voor hem gelijk minder. Joe voelt zich beledigd en van zijn waardigheid ontdaan. Ondertussen beginnen Frans en PJ een seksuele relatie. Joe wil mee doen aan de Parijs – Dakar rally en tijdens de rally verdwijnt hij. Frans denkt dat hij op zoek is naar Papa Afrika en als hij na een paar weken terugkeert, bevestigt hij dit ook met suggestieve opmerkingen.
3. Het bittere kruid
Genre van het boek
Het bittere kruid is een psychologische oorlogsroman. Het boek gaat over de Tweede Wereldoorlog en je ziet de oorlog door de ogen van een Joods meisje, Marga Minco. Je kijkt mee met de gevoelens en gedachten van de hoofdpersoon.
Titel verklaring Het bittere kruid
”het bittere kruid” Het verhaal achter de titel is tweezijdig. 1. Het Bittere Kruid een zware periode, een tijd waarin veel nare dingen zijn gebeurd. Dit is goed toe te schrijven aan het boek, gezien de omstandigheden en de belevenissen van de hoofdpersoon.
2. Anderzijds heeft het een letterlijke betekenis: het bittere kruid is iets dat joodse mensen eten, samen met ongezuurd brood. Het brandmerkt een moeilijke tijd, en joden doen dit opdat zij zich de periode in kwestie altijd zullen blijven herinneren. Het hoort bij het Pesachfeest waarin de Joden ook herdenken dat ze ooit slaven in Egypte waren en door God zijn bevrijdt.
Samenvatting
Marga komt met haar ouders terug in Breda, nadat ze waren gevlucht voor de Duitsers. Haar vader vindt het nog niet nodig om voor de Duitsers onder te duiken, omdat hij denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. Vroeger al was Marga lastig gevallen door kinderen omdat ze joods was, en ook kon ze herinneren dat er altijd afstandelijk en bang werd gedaan als ze bijvoorbeeld iemand uitnodigde om naar binnen te komen. Ze vindt het ook moeilijk dat alles onder de bezetting verboden was.
Toen Marga het eerste jaar van de oorlog ziek werd, verhuisde de familie naar Amersfoort en trokken bij haar broer Dave en zijn vrouw Lotte gingen inwonen. Marga moest kuren ondergaan in het ziekenhuis. Op een dag komt vader thuis met de sterren die goed worden ontvangen door iedereen.
Vader en Dave krijgen een oproep voor het werkkamp, maar worden beide afgekeurd, omdat vader huidaandoeningen heeft en Dave iets uit een flesje heeft genomen dat hem ziek maakte. Een niet-joods buurmeisje neemt, bij een bezoek om een tennisracket een heleboel van Marga’s spullen mee, omdat zij ze mooi vindt en Marga zegt dat ze ze mee mag nemen, want zij zal er waarschijnlijk toch geen gebruik van maken als ze weggaat. Om hen heen duiken steeds meer mensen onder. Toch wil vader nog niet onderduiken, ondanks dat er wel razzia’s worden gehouden. Ook Bettie wordt door de razzia’s opgepakt.
Als Marga, Dave en Lotte een oproep krijgen, komen ze daar onderuit door de dokter een attest achtergelaten had voor Marga en Dave. Lotte mocht blijven om Marga en Dave te verzorgen. Marga’s ouders moesten in een ghetto in Amsterdam gaan wonen, omdat ze over de vijftig waren.
Op een dag heeft Marga genoeg van het rondlopen in haar pyjama de hele dag. Ze gaat met de trein, wat zeer gevaarlijk was, naar Amsterdam om haar ouders op te zoeken. Veel mensen om hen heen duiken onder, maar de familie van Marga nog steeds niet omdat ze er het geld niet voor hebben en omdat vader optimistisch blijft en hoopt dat het misschien niet nodig zou zijn. Dave en Lotte wonen inmiddels ook in Amsterdam en naar hen gaat ze als haar ouders op een avond door de Duitsers worden opgepakt en zij nog net door de achterdeur kan ontglippen. Omdat haar identiteitspas in handen was gekomen van de Duitsers ( hij zat nog in haar jas, die ze in het huis van haar ouders had moeten laten hangen) onderging Marga een metamorfose; haar haar werd gebleekt. Toch besluiten ze om naar Utrecht te gaan om daar onder te duiken, maar op het station worden Lotte en Dave opgepakt. Marga redt het naar Utrecht, maar kan niet bij het onderduikadres terecht. Ze gaat weer terug naar Amsterdam en wordt daar door een jongen, Wout, geholpen met een ander adres te zoeken. Omdat er of weinig plaats was, of omdat ze moest betalen en haar geld opraakte, moest Marga een aantal keren van onderduikadres wisselen. Tot na de oorlog verblijft ze in Heemstede. Na de oorlog gaat ze haar oom en tante opzoeken in Zeist. Zij zijn niet opgepakt omdat haar tante Nederlands was. Haar oom kon nog steeds niet begrijpen dat zijn familie allemaal dood was en ging ook elke dag naar de tramhalte om te kijken of ze niet toevallig langs kwamen. Toen haar oom gestorven was en Marga haar tante nog eens op ging zoeken zag ze ook de tramhalte waar hij altijd had gezeten. Alleen zij beseft wel dat noch haar ouders noch Bettie, Dave of Lotte terug zouden komen.

4. Het gouden ei
Genre van het boek
”het gouden ei” is een avonturen roman, avontuur door de ontvoering en roman door de ralatie tussen de hoofd personen.
Titel verklaring Het gouden ei
De titel ‘Het Gouden Ei’ vind ik erg mooi verzonnen, omdat zowel Saskia als Rex een droom krijgt dat ze zitten opgesloten in een gouden ei die door de ruimte zweeft en ze kunnen er niet meer uit. Ze kunnen er niet in sterven. Er is maar een manier om aan deze kwelling te ontkomen, er zweeft nog zo’n ei door de ruimte en als ze tegen elkaar aanbotsen en allebei sterven.
Gebruik perspectief
Het verhaal is in een alwetende vertelsituatie geschreven, dat is te merken aan dat de schrijver steeds weet hoe de personen denken en wat ze voelen; vb.: ‘Hij zou niets sarcastisch zeggen, hij hoopte vurig dat niets in hem sarcastisch leek.’ en: ‘Rex vroeg zich af of hij hun allemaal een bedankbriefje zou sturen…’ ik perspectief.
De tijd van het verhaal
het boek speelt zich af in het recente verleden want het is allemaal iets ouder. Het verhaal duurt in het boek ongeveer 8 jaar met veel tussen sprongen.
Samenvatting van het verhaal
Het boek ‘Het Gouden Ei’ begint met de vakantie van Rex Hofman en Saskia Ehlvest. Ze gaan op vakantie naar Hy??res bij de Middellandse Zee. Maar bij een tankstation langs de Autoroute in Frankrijk gebeurt er iets vreselijks. Als Saskia wat te drinken gaat halen voor Rex en haar, komt ze niet meer terug. Rex gaat na een tijdje zoeken, maar hij vindt haar nergens meer.
Rex heeft een nieuwe vriendin. Ze zijn met z’n twee??n op vakantie in Itali??.
Tijdens een potje badminton dacht Rex :’Als we winnen vraag ik Lieneke (zijn nieuwe vriendin) ten huwelijk’. In een restaurant vraagt Rex haar ten huwelijk.
Raymond Lemorne (16 jaar) springt uit een raam, omdat hij wilde weten hoe dat zou zijn. Eenentwintig jaar later redt hij een meisje uit het water, zijn dochters zien hem hierdoor als een held. Hij vroeg zich af of hij na dit nog in staat was om een gruwelijke daad te doen. Hij besluit iemand te vermoorden op een gruwelijke manier. Hij heeft drie jaar hierover na gedacht en hij vond dat hij best wel eens kon beginnen aan de eerste stap.
Op school, want hij is scheikundeleraar, ging hij chloroform maken, kocht een pistool en ging een plek zoeken. Hij besloot om een vrouw als slachtoffer te nemen en hij ging op zoek. Op een parkeerterrein bij een benzinestation ziet een meisje (Saskia) een sleutelhanger van Lemorne en ze vraagt waar je die kan kopen. Hij zegt dat hij ze heeft en zegt dat ze er een mag kopen. Hij lokt haar mee en verdooft haar.
Rex is heftig aan het zoeken naar Saskia. Als hij op een dag zijn postvakje gaat leegmaken komt hij een man tegen die aan hem vraagt of hij Rex Hofman is. Lemorne, de man, wil in z’n auto met Rex praten. Lemorne vraagt of Rex met hem mee gaat naar Frankrijk, zodat hij Rex hetzelfde kan laten meemaken als Saskia had meegemaakt (op dezelfde manier sterven). Lemorne brengt hem naar hetzelfde tankstation als waar Saskia was verdwenen.
Hij geeft Rex daar een slaapmiddeltje. Als Rex ontwaakt en wil opstaan stoot hij z’n hoofd. Hij hoorde bij z’n voeteneind een schot en hij ontdekte dat hij in een kist lag.
Hij was levend begraven… Lieneke belt Rex en als ze geen gehoor krijgt belt ze nog een aantal keer. Na een tijd gaat ze kijken in de caf??s waar hij normaal is, maar daar is hij niet. Ze ging kijken bij z’n flat, maar hij was niet thuis. Ze belt z’n ouders, maar die weten van niets. Ze gaat naar de politie. Rex zijn foto kwam in de krant naast die van Saskia. Van geen van beiden werd ooit nog iets vernomen, ze leken van de aardbodem verdwenen…
Toen Saskia en Rex nog samen waren kreeg Saskia soms nachtmerries over dat ze in een gouden ei zat die door de ruimte zoefde. Ze kon er niet in sterven en zat er in opgesloten.
Er was nog zo’n gouden ei in de ruimte en haar enige hoop was dat ze ertegenop zou knallen en dat ze zo uit haar opsluiting zou kunnen ontsnappen (door de dood). Rex kreeg na de verdwijning van Saskia (hij was toen ondertussen al samen met Lieneke) ook dezelfde nachtmerrie, opgesloten in een gouden ei.
De twee gouden eieren in de ruimte symboliseren de twee doodskisten waar Saskia en Rex levend in zijn begraven, ze kunnen alleen worden bevrijd door de ander.
5. Het rookoffer
Genre van het boek
Verboden roman, relatie tussen leraar en leerling.
Titel verklaring van het boek
‘Het rookoffer’ heeft te maken met het feit dat Guido geschorsd werd op school doordat hij tijdens school rookte. Barbara had tijdens de stemming op de vergadering in het oordeel voor Guido gestemd, terwijl ze eigenlijk fel tegen roken is en zelfs de drijvende kracht was achter de anti-rook-campagne. Ze offert, door haar liefde voor Guido, haar principes dus voor hem op.
Gebruik perspectief
Het boek is in een personale-vertelsituatie verteld en wel door de ogen van Barbara, die in het boek terugblikt op haar relatie met Guido. Guido wordt dan ook met zeer veel liefde beschreven, Beverman juist vol walging.
De tijd van het verhaal
Het verhaal beslaat een periode van een heel schooljaar van augustus tot augustus. Maar in welke tijd het zich precies afspeelt wordt niet duidelijk beschreven. Waarschijnlijk in de jaren ’70.
Samenvatting van het verhaal
Barbara is lerares Frans. In haar klas zit een jongen, Ze mag hem eerst niet, maar dan raken ze aan de praat over het boek Ch??ri. Het gaat over een jongeman, die een verhouding heeft met een oudere vrouw. Hij verlaat haar voor een leeftijdsgenote, maar kan zijn ex niet vergeten en wordt doodongelukkig.
Zo worden ze toch nog vrienden. Hij leent boeken van haar, ze bespreken ze en hij speelt stukjes na. Op kerstavond gaan ze dobbelen, ze drinken wijn en wie een spelletje verliest moet iets uitrekken. Ze belanden in bed en zo begint een verhouding, die niemand mag weten. Als Guido wordt geschorst wegens roken in de school, gaat hij overdag bij Barbara thuis zitten zodat zijn ouders er niet achter komen. Na drie dagen mag hij weer naar school, maar hij wordt later weer geschorst. Dit keer laat de school niets van zich horen en hij is daardoor erg chagrijnig.
Barbara moet een avond naar een schoolfeest en Beverman, een leraar, probeert haar te versieren. Door leerlingen wordt ze samen met hem in een doolhof geduwd. Ze is bang dat hij haar iets zal aandoen als de gang doodloopt, maar hij was daar helemaal niet, omdat hij de uitgang allang had gevonden. Hij stelt voor om de volgende dag een fietstocht te maken en geeft haar niet de kans om ‘nee’ te zeggen. De volgende ochtend belt hij aan, maar ze doet niet open.
Ze haalt Guido over om de schorsing bij zijn ouders op te biechten. Er komt een lerarenvergadering en een stemming van de leraren om te beslissen of Guido weer op school mag komen. De leraren beslissen met ‘?n stem v’?r dat hij toch nog examen mag doen. De winnende stem komt van Barbara terwijl zij altijd actie heeft gevoerd tegen roken in de school.
Tijdens de lerarenvergadering is het Barbara wel duidelijk geworden dat Beverman Guido op haar balkon heeft zien staan toen hij haar op wilde halen voor de fietstocht.
Nu Guido zijn eindexamen mag doen moet Barbara hem zijn mondeling afnemen en brengt het onderwerp op Ch??ri. Ze wil hem waarschuwen dat hij ongelukkig wordt als hij haar verlaat, omdat Ch??ri ook ongelukkig werd.
Beverman heeft er de pest in dat hij de stemming heeft verloren en vertelt op de volgende lerarenvergadering dat Barbara en Guido een relatie hebben. Nu dat is uitgekomen laat iedereen haar links liggen en Guido komt ook niet meer bij haar thuis. Ze krijgt brieven vol klachten en beschuldigingen van boze ouders en vieze foto’s met jonge mannen erop. Guido komt op een avond langs om te vertellen dat hij niet meer zal komen omdat hij moet leren voor zijn eindexamen. Op school negeert hij haar. Barbara wordt natuurlijk ontslagen.
Een paar maanden later komt Guido langs om nog wat boeken terug te brengen. Hij voert een toneelstukje op uit Ch??ri, waar Ch??ri zijn oudere minnares verlaat. Guido blijft die nacht wel slapen, maar sluipt ‘s ochtends weg als hij denkt dat Barbara nog slaapt.

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.