Essay: Sectorwerkstuk: Economie/Nederlands - Essay Marketplace

Essay: Sectorwerkstuk: Economie/Nederlands

Inleiding:
Mijn sectorwerkstuk gaat over ‘drugs’. Ik heb voor dit onderwerp gekozen omdat ik het erg interessant vind. Over de economische kant en dealen wist ik al veel maar over de gevolgen van drugs gebruik nog niet. Dit heb ik dan ook duidelijk in mijn verslag staan.

Wat voor invloed heeft drugs op de Nederlandse economie?
Deelvragen:
-Welke soorten drugs zijn er en wat kosten ze?
-Welke inkomsten lopen we als land mis door drugs gebruikt?
-Waarom gebruiken mensen drugs?

Welke soorten drugs zijn er wat kosten ze?
Hasj & wiet, XTC, speed, GHB, coca??ne en hero??ne.
Er bestaan allerlei soorten drugs en ze hebben allemaal iets met elkaar gemeen: alle soorten drugs bevatten stoffen die je hersenen prikkelen. Die prikkels zorgen weer voor lichamelijke en geestelijke effecten. Bijvoorbeeld stimulerende, verdovende of bewustzijnsveranderende effecten. Je kunt drugs onderverdelen in twee soorten; softdrug en harddrugs. Hieronder zal ik enkele soorten drugs laten zien.
Hasj en wiet vallen onder ‘softdrugs’ en zijn te koop in ‘coffeeshops’
Ze komen van de hennepplant (Cannabis Sativa). De belangrijkste werkzame stof is(THC) wat staat voor Tetra-Hydro-Cannabinol. Hasj of wiet wordt meestal gerookt, maar soms ook gegeten in de vorm van spacecake. Hasj kost ‘ 10,- per gram en wiet ‘ 8,- per gram. Een joint kost gemiddeld ‘2,50

XTC bestaat in de vorm van (gekleurde) pillen, poeders of capsules. XTC wordt meestal geslikt maar kan ook worden gesnoven. De werkzame stof in XTC is MDMA.

XTC werkt stimulerend; je krijgt energie en je voelt je wakker, maar het werkt ook bewustzijn veranderend muziek wordt anders waargenomen en je hebt meer behoefte aan knuffelen. XTC begint meestal te werken 20-60 minuten nadat je het hebt ingenomen en is na 4 tot 6 uur uitgewerkt. Risico’s op korte termijn
Aan het gebruik van XTC zitten risico’s verbonden. Ernstige acute gezondheidsproblemen door XTC-gebruik komen relatief weinig voor, maar kunnen wel een dodelijke afloop hebben zoals oververhitting en watervergiftiging. Gebruik XTC kan leiden tot veranderingen in de hersenen. Die veranderingen zorgen er vaak voor dat het geheugen minder goed werkt. Dit kun je zien als een beschadiging. Hoe vaker je neemt en hoe hoger de dosis, des te meer kans op schade. XTC kost per pil tussen de ‘ 3,- en ‘ 5,- in discotheken ’10,- per pil.

Speed komt meestal voor in poedervorm en wordt vaak versneden, meestal met caffe??ne. Er zit een werkzame stof in speed dat is amfetamine. Dit is de chemische variant van efedrine (van de ephedraplant). Speed werkt langdurig stimulerend op zowel het lichaam als de geest. Speed in poedervorm begint als je het slikt na 15 tot 30 minuten te werken. Als je het snuift werkt het al na enkele minuten. Na 4 tot 8 uur is het uitgewerkt. Speed kost tussen de ‘ 2,- en ‘ 20,- gemiddeld ‘ 7,-
GHB of te wel Gamma Hydroxyde Boterzuurwerd vroeger als narcosemiddel bij operaties gebruikt. Vanwege de bijwerkingen en het lastige doseren gebeurt dat niet meer. GHB is verkrijgbaar als een stroperige, zoute vloeistof en zit vaak in een plastic buisje van 5 ml. GHB heeft een verdovende werking. Het zorgt voor ontspanning en het kan je een opgewekt en vrolijk gevoel geven. Angsten en remmingen verminderen en je kan er open in de zin van dingen vertellen van worden. Ook kan je zin in seks krijgen. GHB begint na 5 tot 30 minuten te werken. De effecten houden ongeveer 3 uur aan en de bijwerkingen kunnen per persoon sterk verschillen. GHB kost gemiddeld per buisje van 5ml ‘ 5,-
Coca??ne ofwel coke, is een wit, kristalachtig poeder. Coca??ne wordt gemaakt van de bladeren van de cocaplant. Coca??ne wordt voornamelijk gesnoven maar kan ook worden gerookt of ge??njecteerd. Coca??ne zorgt voor een verhoogde afgifte van noradrenaline en dopamine in de hersenen. Hierdoor heb je veel energie en voel je je opgewekt, zorgeloos en zelfverzekerd. Je wordt actief, alert en je praat veel. Het kan een gelukzalig gevoel geven. Coca??ne begint na een paar minuten al te werken. De effecten houden ongeveer een half uur aan. Het gebruik van coca??ne kan verschillende ernstige gevolgen hebben zoals een ontsteking in het neusslijmvlies, vermoeidheid, een depressie, verslaving en vernauwing van de bloedvaten. Coca??ne kost gemiddeld tussen de ’50,- en ’60,- per gram.

Hero??ne wordt gemaakt van morfine. Morfine is een verdovend middel en wordt vooral gebruikt in ziekenhuizen. Morfine wordt gemaakt van ruwe opium. Opium komt van de papaverplant. De papaver plant wordt ook gekweekt vanwege het maanzaad dat o.a. op brood zit. Als men in de onrijpe zaadbol van de papaverplant een sneetje maakt, loopt er een melkachtige substantie uit. Na drogen wordt het donkerbuin/zwart van kleur. Dit is de ruwe opium. Nadat de ruwe opium gezuiverd is kan ze gerookt (geschoven) worden.
In illegale laboratoria verwerkt men de opium tot morfine. Morfine is een zwaar verdovend en pijnstillend middel en mag alleen voor medische doeleinden gebruikt worden. Door de morfine chemisch te bewerken, ontstaat uiteindelijk de hero??ne. Hero??ne ziet eruit als een korrelig (wit, grijs of bruin) poeder. Hero??ne kost gemiddeld tussen de ‘ 25,- en ‘ 35,- per gram.

Wat kost drugs?
De prijs van drugs heeft te maken met: De vraag ernaar, het aanbod, prijzen van de grondstoffen, percentage werkzame stof, belastingen, legaliteit en illegaliteit, de hoeveelheden die ingekocht worden en of de drugs is versneden of niet.

Vraag en aanbod
De prijs van drugs heeft te maken met vraag en aanbod. Door veranderingen in vraag en aanbod kunnen prijzen van drugs in de loop van de tijd sterk veranderen.
Hero??ne is sterk in prijs gedaald ten opzichte van 1980. Door het wegvallen van het ijzeren gordijn, door de oorlog in Afghanistan en door de afname van het aantal hero??negebruikers nam het aanbod van hero??ne sterk toe en nam de vraag sterk af. Een prijsdaling van hero??ne is het gevolg.

Schaarste grondstoffen
Grondstoffen die nodig zijn om drugs te produceren vari??ren sterk in prijs en daarmee ook de prijs van drugs. De illegale producenten van XTC hebben regelmatig te kampen met schaarste aan grondstoffen.
In zo’n periode van schaarste, zoals afgelopen jaar, neemt de prijs sterk toe. Ook neemt dan de kans op (gevaarlijke) versnijdingen toe.

Belastingen
Belastingen als accijns en btw maken een middel aanmerkelijk duurder. Voor legale middelen als alcohol en tabak moeten accijns en btw betaald worden, voor illegale drugs geldt dit niet. Op een sigaret zit 56% accijns en nog eens 19% btw.
Als cannabis gelegaliseerd zou worden, zouden vergelijkbare tarieven kunnen gelden. Waardoor hasj en wiet veel duurder zouden worden. Ook zouden dan de stroomkosten betaald moeten worden, die nu veelal illegaal worden afgetapt.
Een duurdere prijs heeft een remmend effect op de consumptie. Preventief zou legalisatie dus positief kunnen uitpakken.

Legaliteit/ illegaliteit
Als een middel legaal is drijven ook de eisen die gesteld worden aan de manier van produceren, de prijs op. Dit maakt het product duurder.
Als een middel illegaal is, lopen de producenten en dealers risico op gevangenisstraffen. Voor dit risico willen zij betaald worden.
Wat betreft de extra kosten slaat de balans waarschijnlijk toch over in het nadeel van de legale drugs. Als cannabis ooit legaal wordt, zal het waarschijnlijk duurder worden dan wanneer hasj en wiet illegaal blijven.

Percentage werkzame stof
Het gehalte werkzame stof in een drug is ook van invloed op de prijs. Zo kost wiet met een hoog gehalte THC in de regel meer dan wiet met een laag THC-gehalte (1).

Hoeveelheden
Prijzen vari??ren natuurlijk ook met de hoeveelheid die iemand koopt. Dealers betalen lagere prijzen dan gebruikers. Zo kost een kilo coca??ne 34.000 euro (2). Een gebruiker betaalt meestal tussen de ‘ 50 tot ‘ 60 per gram.

Versneden of niet
Bedenk ook dat veel drugs versneden zijn. Iemand betaalt ‘ 50 tot ‘ 60 voor 1 gram coca??ne. Omdat deze gram gemiddeld voor slechts 55% bestaat uit coca??ne (3) kost een gram coca??ne werkelijk ruim ‘ 100.

Welke inkomsten lopen we als land mis door drugsgebruik?
Nederland staat betekend als een ‘drugsland’, maar wat voor een invloed heeft dit op onze inkomsten?

Belastingen als accijns en btw maken een middel aanmerkelijk duurder. Voor legale middelen als alcohol en tabak moeten accijns en btw betaald worden, voor illegale drugs geldt dit niet. Op een sigaret zit 56% accijns en ook nog eens 19% btw.
Als cannabis gelegaliseerd zou worden, zouden vergelijkbare tarieven kunnen gelden. Waardoor hasj en wiet veel duurder zouden worden. Ook zouden dan de stroomkosten betaald moeten worden, die nu veelal illegaal worden afgetapt. Een duurdere prijs heeft dus een remmend effect op de consumptie.

Door drugs gebruik komt er veel zwart geld in omloop. Over zwart geld is g’?n belasting betaald, en dit moet wel! Over al het geld wat je verdient moet je belasting betalen. Maar zwart geld wordt bijvoorbeeld weer uitgegeven in een kleding winkel en over die producten wordt dan w??l weer belasting betaald. Dus zo komt zwart geld toch weer in omloop.

Waarom gebruiken mensen drugs?

Er is aan coffeeshop bezoekers gevraagd waarom ze blowen en dit zijn de resultaten:
– ontspanning/rustgevend
– gezelligheid
– lekker
– slaap/kalmeringsmiddel
– smaak
– prettig gevoel
– roes
– inspiratie/creativiteit
– verveling
– verslaving
Gebruik vanwege verveling, verslaving en slaap en kalmeringsmiddel zou men gebruik om negatieve redenen kunnen noemen. Ook achter het gebruik om de roes kan een negatieve reden zitten.

Ook aan gebruikers van GHB is gevraagd wat hun motieven zijn.
Zij noemden onder andere:
– om blij te worden
– om op te gaan in de muziek
– om knuffelig te worden
– omdat de contacten met anderen leuker zijn
– om lekkerder in mijn vel te zitten
– omdat het geen kater oplevert

Interview

Hieronder een interview met een 15-jarige klasgenoot. Toen ze negen jaar oud was kwam ze voor het eerst in aanraking met drugs en momenteel gebruikt ze nog zo af en toe.

Wanneer gebruikte je voor het eerst?
Toen ik negen jaar oud was kwam ik voor het eerst in aanraking met drugs.

Welke drugs vind je het lekkerst?
Alcohol is ook een drugs dus dan kies ik alcohol. Toen ik verslaafd was gebruikte ik vooral alcohol en combinatie met wiet.

Welke drugs heb je allemaal gebruikt?
Wiet, hasj, xtc, crack en coke.

Hoelang ben je verslaafd geweest aan drugs?
Ik ben twee jaar verslaafd geweest.

Wisten je ouders dat je verslaafd was?
Mijn ouders wisten dat ik drugs gebruikte. Ik heb ze verteld dat ik gestopt was maar toen was ik nog verslaafd.

Waarom gebruikte je drugs?
In het begin uit nieuwsgierigheid en later om mijn zorgen te vergeten.

Waarvan betaalde je de drugs
Van het zakgeld wat ik van mijn ouders kreeg of soms kochten vrienden het voor mij.

Aan welke drugs was je verslaafd?
voornamelijk wiet en af en toe iets anders voor de fun.

Hoe ben je er van af gekomen?
Ik stond er 100% achter en toen lukte het, gelukkig zonder een afkickkliniek.

Ben je blij dat je er van af bent gekomen?
Ja het is een enorme opluchting! Ik ben erg blij dat het me is gelukt.

Enqu??te drugs uitwerking
Ik heb bij 45 meisjes op onze school een enqu??te afgenomen. De ondervraagden kunnen ingedeeld worden in drie groepen namelijk; mavo, havo en vwo. De leeftijden varieerden tussen de 13 en 18 jaar. Ik heb onderzocht of niveau en drugs met elkaar in verband staan. Op de volgende bladzijde staan diagrammen met hierin de resultaten van mijn onderzoek. De diagrammen staan op volgorde van niveau dus mavo, havo en vwo. Het groenen deel is telkens het juiste antwoord.

Van de 45 ondervraagden heeft slechts 11% wel eens gebruikt. Opvallend is dat geen een ondervraagde havo leerling ooit drugs heeft gebruikt. Twee mavo en vwo leerlingen gebruiken regelmatig en ‘?n vwo’er heeft ‘?n keer wiet gebruikt.

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.