Essay: TAAK KUNSTINISIATIE : BERLINDE DE BRUYCKERE - Essay Marketplace

Essay: TAAK KUNSTINISIATIE : BERLINDE DE BRUYCKERE

1. Berlinde de Bruyckere haar werk is dualistisch. Leg uit?
– Berlinde wilt een duidelijk contrast cre??ren van twee
tegenovergestelde of naast elkaar bestaande interpretaties. Bij haar werken cre??ert Berlinde vooral het sterke contrast tussen leven en dood, liefde en lijden en als laatste dreiging en dood.

2. De ‘shock’ is voor sommigen al voldoende om zich af te keren van mijn werk, terwijl het dan pas begint’ Leg uit ?

– De beelden van Berlinde zijn grillig. Bepaalde structuren van het lichaam zijn bij haar sculpturen herkenbaar. Gelijk de voeten en benen duidelijk een anatomische vorm hebben. Eenmaal men de romp ziet zal de anatomische constructie niet in zijn normale orde zijn. Berlinde laat het hoofd weg. Laat delen open waardoor er een zwarte holte word uitgewerkt. Poses die men niet vaak ziet. Dit is voor vele een ‘shock’. Het publiek is gewoon om alles correct aan te zien rondom hem. Eens ze iets anders waarnemen, iets dat niet klopt , stelt men vragen, waant men zich af van het idee dat ze wilt uitbeelden.

3. Zij noemt zichzelf ‘een estheet’ : weke zijn de esthetische elementen in haar kunstwerken?
– de esthetische elementen in Berlinde haar kunstwerken zijn de zuilen en de sokkels, de patronen op de deken, maar ook de kleur van het was.

4. Zij vindt zichzelf meer schilder dan beeldhouwster. Op welke wijze is zij een schilder?

– Berlinde is erg ge??nteresseerd in de kleur wat haar sculptuur krijgt
Meest van de beeldhouwers zijn bezig met een vorm te bestuderen waar ze in kappen om daarin hun dergelijke sculptuur uit te krijgen.
Net zoals schilders houd Berlinde zich als eerste bezig met het onderwerp van behandeling welke kleur het beeld zal krijgen. In welke mogelijkheid ze een overgang kan ontwikkelen, het een menselijk kan laten lijken.

5. Volgens haar heeft haar werk inhoudelijk 2 overeenkomsten met het werk van Francis Bacon. Welke?

– De kenmerken van de kunstenaars is de drang van de kennis, de noodzaak , het waarderen van het kijken in het lichaam. Om de menselijke anatomie echt te begrijpen, er mee te leren omgaan, een beeld mee verwerkelijken. Het andere kenmerk van de kunstenaars is dat ze ge??nteresseerd zijn in donkere holtes. Het verrichten van de donkere holtes wat een technische moeilijkheid is om te schilderen.

6. Haar werk evolueert naar steeds minder figuratief. Kan je deze evolutie schetsen aan de hand van voorbeelden?

– De beelden van Berlinde zijn tot stand gekomen omdat ze eigenlijk allemaal uit elkaar voorkomen. Uit het ene beeld ontstaat het andere.
Berlinde haar eerste werken waren de werken met de dekens. Voor elk kunstwerk gebruikt Berlinde de dekens op verschillende manieren. In 1999 maakte ze een vrouwenfiguur die op een omgekeerde wasteil staat.
Vanuit dit beeld is een ander beeld ontstaan. Dat aaneengenaaid noemt. Het is samengesteld uit de losse elementen dat Berlinde nog in haar atelier had liggen van haar vorige werken. Gipsen, afgietsels van ledematen. Verder evalueert Berlinde naar de vitrinekasten met daarin sculpturen van takken of bomen. De kleur van de bomen zijn herkend als die van een menselijk lichaam . berlinde wilt met deze sculpturen niet maar de lichaamskleurige bomen maar vreemde, kwetsbare wezens. Onder de vitrinekasten liggen in de lades dekens omdat ze een mindere hardere realiteit kunnen voeren.
Na de beelden met dekens is Berlinde beginnen werken met beelden. Berlinde was haar bewust geworden van de noodzaak al het overbodige weg te laten. Zo is ze holtes in het lijf beginnen te tonen. Een voorbeeld hiervan zijn ‘ De Schmerzensmannen’.
Een andere evolutie is de gebruikte lichaamsdelen.

7. Haar beelden zijn vaak zonder gezicht of zonder gelaatsuitdrukking of zelfs zonder hoofd? Waarom is dat?

– Berlinde verbergt het gezicht of gelaatsuitdrukking omdat het de aandacht afleid van de totaliteit van het beeld.

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.