Essay: Waarom lezen toch zo belangrijk is - Essay Marketplace

Essay: Waarom lezen toch zo belangrijk is

Lezen is naast leuk ook ontzettend belangrijk voor de algemene ontwikkeling. wie veel leest, leert veel. In veel boeken die je leest staat veel informatie, die informatie kan je later ook weer gebruiken bij andere dingen. bijvoorbeeld op school, in elk boek valt wel iets te leren. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die veel lezen een betere algemene ontwikkeling hebben. Dit onderzoek werd afgenomen bij deelnemers die 4 tot 5 boeken per maand lezen en bij deelnemers die maximaal 3 boeken per jaar lezen. Hier uit is gebleken dat de deelnemers die 4 tot 5 boeken per maand lezen ongeveer 15 procent hoger halen op de test over de algemene ontwikkeling.

Door vele boeken te lezen zal ook het technisch lezen vermogen veranderen. Als je veel boeken leest zie je dat je teksten beter gaat begrijpen. Door een beperkt aantal boeken of zelfs helemaal geen boeken te lezen zal je teksten minder goed begrijpen doordat je sommige zinnen beter aan elkaar kan koppelen. In de zakelijke wereld is dit zeker van belang, bij bijvoorbeeld controleren van een dossier. Als je hier de tekst niet goed begrijpt kan dit ernstig uitpakken. Stel het gaat om een dossier over een ernstig probleem en je leest dit niet goed dan kan dit heel erg zijn maar het kan misschien ook wel fataal worden voor de maatschappij.

Leerlingen die beter kunnen formuleren van zinnen zullen beter scoren op schrijfteksten. De leerlingen hebben vaker zinnen gelezen en herkennen een foutieve zin natuurlijk sneller. Dit kan je heel makkelijk voordeel geven tijdens lees- of schrijftoetsen. De zinsopbouw van zinnen heb je vaker gezien en zou je dus verwachten dat er betere zinnen worden geformuleerd. Doordat je technisch lezen op een hoger niveau ligt ga je een verhaallijn van een tekst beter begrijpen. Technisch lezen wordt vanaf de basisschool al beoefent.

Een leven lang lezen zou op latere leeftijd weleens kunnen helpen om je hersenen fit te houden, zo blijkt uit een studie in de onlineversie van het vakblad Neurologie. Van de 294 deelnemers die op een gemiddelde leeftijd van 89 jaar stierven, hadden zij die zich op jonge ??n op latere leeftijd bezig hielden met mentaal stimulerende activiteiten, zoals lezen, minder last van geheugenproblemen dan zij die dat niet deden.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat leerlingen die veel lezen beter kunnen spellen en beter technisch en begrijpend kunnen lezen. Ze kunnen zich ook beter verplaatsen in andere mensen en hebben meer kennis over de wereld. Het is zelfs aangetoond dat leerlingen die veel lezen succesvoller zijn in het hoger onderwijs dan leerlingen die niet of weinig lezen! Zoals sporten goed is voor je lichaam, is boeken lezen goed voor je geest. Misschien nog wel belangrijker, zonder een goede leesvaardigheid red je het niet in onze maatschappij.

Lezen blijkt dus zeker geen tijdverspilling te zijn. Het vergroot je algemene ontwikkeling maar ook je technisch lezen vermogen zal groter worden. Leerlingen die vaker lezen hebben het gewoon makkelijker in het onderwijs. Wat misschien wel de belangrijkste reden is waarom mensen lezen is dat het erg rustgevend en goed voor je. Je kijkt tenslotte niet hele tijd naar een scherm wat alleen al een pluspunt is. Alles samenvattend is dat als je weinig leest je kans om succesvoller te worden afneemt.

opdracht video bekijken
Wat voor type jongen is Tom en wat is er met Tom gebeurd? In het boek is Tom eigenlijk een niet bestaande persoon, de vriend van de hoofdpersoon Ben. Tom wordt volgens de schrijver beleefd door Ben die zijn verhalen en avonturen beleeft samen met Tom. Ben is een ”meeloper” die anderen nodig heeft om iets te doen. Tom is de persoon die Ben over de grens duwt. Tom verdwijnt aan het einde van het boek doordat Ben uit zijn psychose is.

Wat vertelt de schrijver naar aanleiding van de opmerking over milde bravoure? Wat moet men zich aan het eind van het autobiografisch geschreven boek waarin de schrijver door” je-stukjes” het perspectief bepaalt, afvragen? De schrijver heeft een ”ik-persoon” gemaakt die zijn verhaal vertelt. Hij vertelt dat met een stem van milde bravoure om duidelijk te maken dat Ben een rustig persoon is die soms wel vreemde dingen doet. De schrijver wil dat de karakters allen een eigen stem hebben. In de stijl van ”je-stukjes” geven de verhalen weer hoe Ben (en dus misschien wel de schrijver) in het leven staat en hoe hij het leven beleeft. Door Ben maakt de schrijver duidelijk wat er met je gebeurt bij het gebruik van drugs (paddo’s en blowen) uit zijn eigen ervaringen.

Wat doet de schrijver met de muziek van een andere generatie en hoe zegt de muzieksmaak iets over het karakter van de persoon? Muziek heeft een belangrijke betekenis voor Ben doordat zijn vader een muziek liefhebber was en bij zijn vertrek naar Engeland zijn muziekcollectie achterliet. Ben is achttien jaren oud, maar met het luisteren naar de muziek van zijn vader laat de schrijver de tijd verspringen naar de tijd van de vorige generatie (Beatles, Rolling Stones en CSN&Y). Verder zegt de schrijver dat hij niets iets speciaals met de muziek wil zeggen. Wel noemt de schrijver in het interview dat bij een bepaald karakter vaak ook een bepaald muzieksoort hoort. Ook met muziek heeft hij geprobeerd om Ben iets over zichzelf te laten vertellen’ de schrijver hoopt dat het gelukt is.

Weldra is dat niet een beetje te dik? Het verhaal speelt zich deels af op landgoed Weldra. Het woord weldra heeft de betekenis spoedig, binnenkort en is een wat deftig woord dat tegenwoordig beperkt wordt gebruikt. De schrijver vindt dat helemaal niet ”dik” of een larmoyant taalgebruik. Hiermee wordt bedoeld ”sentimenteel, bedroefd, jammerend ” taalgebruik en dat past bij het verhaal van het boek.

Voorkant

Op de omslag zie je een foto van een gitaar. Wat opvalt is de gebroken snaar dit heeft ook met de hoofdpersoon Ben te maken omdat er bij hem eigenlijk ook een soort van snaartje los zit, de psychose. De omslag past op zich goed bij het boek. Muziek speelt een belangrijke rol in het leven van de hoofdpersoon, omdat je eigenlijk wel op iedere bladzijde een stuk tegenkomt dat over muziek gaat hij, zowel dat hij een liedje speelt of dat er iets over wat een zanger gezegd wordt. ook al is het niet de kaft die echt bij het boek hoort past deze toch ook goed bij het verhaal.

Achterflap

Volgens de tekst op de achterflap wordt het verhaal terugblikkend vertelt, Tom en Ben ging blowen maar hadden geen vuur om de joint mee aan te steken daarom pakte Ben de gas brander maar Ben viel in slaap terwijl de gas brander nog aan stond hierdoor brandde de hele boomhut af. Later toen Ben in de kliniek zat droomde hij dat hetzelfde gebeurde maar dan bij Tom en dat hij overlijdt, de vriendschap is dan letterlijk in rook opgegaan want Ben ziet Tom nooit meer en is dus uit zijn leven. Dit is een teken dat Ben al een stuk beter is, want Tom heeft eigenlijk alleen in zijn hoofd bestaan en dat kwam door die psychose maar nu is Tom dus weg uit zijn hoofd.
Verantwoording

Met de vrijheden wordt bedoelt dat er de vrijheid is om teksten en personen te verzinnen.
De plaatsen waar Ben is geweest is niet verzonnen, bijvoorbeeld dat Ben in een kliniek terecht is gekomen, dit is echter niet verzonnen.
Ik denk dat het te maken heeft met het blowen van Ben. Blowen wordt namelijk ook wel gras roken genoemd. Blowen komt regelmatig voor in het leven van Ben. Dagen van gras is dus letterlijk het geval.
Ben probeert aan het einde van het boek zijn jeugd weer te gaan waarderen, dit zie je ook terug in het liedje van Spinvis. Hier gaat het ook over een jongen die na zijn psychotische periode de jeugd weer gaat waarderen.

Opbouw

Een proloog is een stuk tekst dat aan het begin van een verhaal komt.
Een epiloog is een stuk tekst dat aan het einde van een verhaal komt.
In de proloog vertelt Ben over waar hij nu leeft, wie hij is en wat er met hem is gebeurd.
Wanneer ik naar de stijl van de epiloog kijk dan vindt ik het op een Roman lijken.
Het epiloog is eigenlijk een soort samenvatting van de rest van het boek, wat in het epiloog staat heeft allemaal wel met wat te maken met wat er in de rest van het boek verteld wordt.

Personages

Ben leer je kennen door hij denkt/voelt, het verhaal is in de ik-vorm verteld door Ben.
In het begin lijkt Ben een hele normale jongen met een beetje een rare jeugd maar verder lijkt alles normaal. Hij is rustig en heeft maar 1 beste vriend, Tom. Ben heeft een vervelende jeugd gehad doordat zijn ouders gingen scheiden, dat zijn opa overlijdt is de grootste klap hierdoor stort heel zijn wereld in. hij gaat veel om met zijn vriend Tom maar die heeft een slechte invloed op hem waardoor ze gaan roken en blowen. Uiteindelijk krijgt Ben een psychose en beland hij in een kliniek.

De opa van Ben leert Ben schaken, en is erg trots op zijn kleinzoon. Voor dat opa doodging vertelde Ben al over zijn vriend Tom die eigenlijk niet bestond maar opa praatte gewoon mee omdat als hij er tegen inging en vertelde dat hij niet bestond het Ben alleen maar moeilijker maakte. De opa van Ben betekent erg veel voor hem dat zie je ook terug in dit stukje
‘man, mijn grootvader had het talent mij alles duidelijk te maken. echt alles. Het klopte gewoon wat hij zei.’

Tom is de vriend van Ben, in het verhaal denk je dat hij ook echt bestaat maar op het laatst kom je erachter dat hij helemaal niet bestaat maar iemand is in zijn hoofd. Hij lijkt vaak voor Ben een voorbeeld omdat hij alles wel slim aanpakt en nooit echt in de problemen komt. Hij is ook rustig zoals Ben maar heeft wel slimme en leuke plannen. De plannen zoals naar Amsterdam gaan om Paddo’s te kopen komen ook altijd van hem. Maar als Tom in het boek overlijd dan stort de wereld van Ben eigenlijk nog verder in. Tom is de foute vriend die hem aanzet tot het roken van wiet en het gebruik van andere drugs.
‘Je bent wel een beetje een angsthaas; zei Tom, en hij hield het geweer nog even in zijn handen’

Ben zijn vader leert veel dingen over muziek aan Ben, vader is erg trots op zijn zoon. ongeveer in het midden van het boek vertrekt zijn vader zonder iets te zeggen naar Engeland, hier schrikt hij heel erg van. Hij ziet zijn vader nog een keer maar weet niet dat zijn vader kanker heeft, hier komt pas later achter. Ook vader praat mee over de vriend van Ben. Zijn vader geeft hem de bijnaam “Lucifer Sam” van dat liedje dat over de duivel gaat, in dat liedje is lucifer de duivel. Ben zegt een keer dat hij een engeltje en een duiveltje op zijn schouder heeft dat duiveltje kan dan Tom zijn, hieruit blijkt dus weer dat Tom iemand in zijn hoofd is.
‘sure, zei mijn vader toen, en hij schraapte zijn keel. ‘Every day and all night,’ zong hij zachtjes.’
De relatie tussen Ben en zijn moeder is slecht, dit komt deels doordat de Moeder van Ben vaak depressief is. Op de verjaardag van Ben moet zijn moeder ook huilen omdat zij het erg jammer vindt dat zijn tweelingbroer toen overleden is. In Ben zijn begin jaren kan zijn moeder ook erg slecht voor hem zorgen, omdat ze erg veel verdriet heeft van het verliezen van haar zoon ligt ze veel in haar bed dus is de moeder kind verband ook een stuk kleiner. Van veel dingen die fout gaan krijgt Ben de schuld. Er ontstond ook ruzie tussen Ben en Ben zijn moeder over dat Ben veel Muziek luistert dit liep erg uit de hand dat Ben een duw gaf aan zijn moeder die hierdoor op haar nek terecht kwam. Hierdoor moest Ben naar een kliniek omdat zijn moeder hem niet meer aan kon. Ben nam het zijn moeder eerst erg kwalijk dat hij naar een kliniek gestuurd werd maar later snapte hij het wel.

Anna zit in de zelfde kliniek waar Ben terecht komt. Anna is voor Ben een soort duwtje in de rug om zich beter te gedragen in de kliniek zodat hij ook weer zo snel mogelijk daar weg kan, ze raken hierdoor bevriend met elkaar. Maar op een dag blijkt dat Anna ontslagen heeft ze zonder iets te zeggen tegen Ben de kliniek verlaten. Hierdoor lijken Anna en Tom op elkaar want Tom en Anna waren allebei bevriend met Ben en gingen allebei zonder verder maar iets te zeggen weg uit Ben`s leven.

Tijd en ruimte
Het verhaal speel zich af in de moderne wereld, dit weet je omdat er moderne apparatuur wordt gebruikt in het boek. Ook heeft de kliniek invloed, vroeger had je vaak weinig klinieken en was het zelfs erg zeldzaam dat je over kon stappen naar een andere kliniek
Het verhaal verloopt chronologisch. Er komen maar enkele flashbacks in voor. Een voorbeeld hiervan is in het begin van het boekje. Je leest namelijk dat hij een korte samenvatting geeft over zijn leven. Wij denken dat er meerdere jaren zijn verstreken omdat je kan lezen dat Ben 2 maal zijn schooljaar niet haalt. Dit kost in praktijk twee jaar. Echter gaat hij ook ‘?n keer over dus wij denken dat het boek zich afspeelt in ongeveer vier jaar.
De kloktijd had erg belang bij de brand in de boomhut. Als Ben wat langer in de brandende boomhut zou liggen was de kans dat die dood zou gaan erg vergroot en dus einde verhaal. Gelukkig overleeft Ben het ongeluk.
Het landgoed Weldra was erg belangrijk omdat Ben eigenlijk zijn hele jeugd hier heeft doorlopen. Vaak was het schaken met Tom of zijn opa. De boomhut is misschien wel de belangrijkste plek in het verhaal. Dit komt doordat Ben en Tom hier vaak samen aanwezig waren, vaak samen blowen of gewoon relaxen. De inrichting werd langzamerhand zeker een van de belangrijkste plekken. Hier werd geprobeerd om Ben te genezen, ook werd Ben hier voor het eerst in zijn leven verliefd op een meisje. Ben kwam in de isoleercel terecht omdat hij zichzelf begon te snijden in zijn arm omdat niemand luisterde of aandacht had. In de isoleercel was Ben creatiever dan ooit. Hij had een heleboel idee??n.
Perspectief

Ben ziet de wereld op een hele andere manier dan dat deze werkelijk is, hij denkt namelijk dat Tom een echt iemand is maar dat is eigenlijk hij zelf die tegen zichzelf spreekt. hij praat op een bepaald moment ook met zijn grootvader dat is natuurlijk niet mogelijk als hij dood is. dit was dus ook de reden voor zijn moeder om hem naar een kliniek te sturen. Hij vindt het leven in zijn psychose heel erg vervelend omdat hij veel mensen verliest in die tijd, eerst zijn grootvader en later zijn vader en vriend Tom als hij in de kliniek zit.

Thema en motieven en symboliek

Het centrale thema’s van Dagen van gras zijn drugs, vrienden en muziek.
Tom en Ben zijn samen goede vrienden, ze dromen om samen ooit in een band te kunnen spelen. Doordat Ben en Tom zulke goede vrienden zijn gaan ze ook aan de drugs.
Het motief drugsgebruik is meerdere malen verwerkt in het boek. Er is bijvoorbeeld te lezen dat Tom en Ben samen een joint doen in de boomhut of dat ze paddo’s gaan halen in Amsterdam.
Familierelaties komt ook meerdere malen voor. Ben had een goede relatie met zijn vader net als met zijn opa, terwijl zijn relatie met zijn moeder weer minder was.
Het schoolleven van Ben was ook niet het sterke punt van Ben. Hij ging twee keer niet over naar de volgende klas. Ook moest hij naar een andere school toe.
Vriendschap is een belangrijke factor in het boek. De vriendschap tussen Ben en Tom was erg belangrijk en groot. De vriendschap tussen Ben en zijn vader of opa was ook erg groot, ze konden allen goed met Ben opschieten.
Ben lijdt aan een ziekte, een ernstige ziekte genaamd psychose. Eigenlijk is psychose geen ziekte op zich. Het is meer een opeenstapeling van verschijnselen. Als iemand psychotisch is betekent dat het persoon het contact met de realiteit is verloren.

Recensies lezen
Realistisch argument: ‘Volgens mij is elk verhaal deels autobiografisch en deels fictie’
Moreel argument:
Structureel argument:
Stilistisch argument:
Vernieuwingsargument:
Gevoelsmatig argument:
Intentioneel argument:

Recensie

Philip Huff heeft zijn debuutroman ‘dagen van gras’ geschreven, Huff weet zijn lezers zo mee te trekken in zijn verhaal dat het lijkt of je er echt bij bent. Veel zinnen uit het boek blijven je later nog bij.

Ben van Deventer is achttien jaar en kijkt terug op zijn jeugd. Als tweeling komt hij ter wereld in Zwolle. Zijn broertje David leeft maar drie dagen. Achttien jaar later woont Ben in een kliniek voor adolescenten, in Amsterdam.

De schrijver weet de juiste ‘snaar’ te raken, en dat komt vooral door zijn schrijfstijl. Ben heeft echt een eigen stem waar ook dat irritante stopwoordje ‘maar echt’ bij hoort. Philip Huff voegt ook bepaalde onderwerpen toe die in het gehele verhaal terug komen, Bens liefde voor schaken, zijn grootvader, het tractorritje. Huff weet met weinig woorden een sterk beeld op te roepen: The Beatles waren een band met leden van nog geen halve centimeter hoog, met gitaren van drie millimeter, en ze speelden een klein priv??concert voor mij.’

In het begin weet de lezer al, en ook helemaal niets. Pas als je het hele boek gelezen hebt, begrijp je hoe het hele verhaal in elkaar zit. Ook later zitten verwijzingen naar wat er gebeurd is, die je op dat moment niet begrijpt.
Hij vertelt over zijn vriend Tom. Zijn moeder wil niet dat hij met hem speelt, Tom heeft een verkeerde invloed, hij brengt Ben steeds in problemen. Door Toms pakt Ben een geweer uit zijn grootvaders kast, dat per ongeluk afgaat. Door Tom leert hij roken, eerst sigaretten, later wiet.
Maar Tom is en blijft degene met wie hij omgaat, ook als hun wegen zich na de lagere school scheiden. Tom is net als Ben ge??nteresseerd in muziek, ze luisteren samen graag naar de muziek van Bens vader, vooral de Beatles.
Bens ouders wonen op het landgoed bij de vader van zijn moeder. Het gaat steeds slechter tussen hen, hierdoor vertrekt Bens vader, terug naar Engeland. De sfeer in huis is niet zo prettig, en als Ben aan zijn moeder vertelt dat hij stemmen hoort, wordt hij aangepakt, hij mag niets meer.
Gelukkig wonen zijn grootouders vlakbij, hij is dol op zijn opa die hem leert schaken. En gelukkig heeft hij de boomhut waar hij zich met Tom kan terugtrekken.
Maar dan gebeurd het zijn ouders gaan uit elkaar, zijn opa overlijdt, zijn oma moet naar een verzorgingshuis. En zijn moeder vindt een nieuwe vriend, waar Ben helemaal niet mee overweg kan. Gelukkig gaan ze samen in het grote huis wonen en kan Ben in het koetshuis blijven: muziek luisteren en spelen op zijn gitaar. Natuurlijk moet hij ook naar school, waar hij niet veel aan vindt. Als hij ook andere drugs gaat proberen naast wiet, loopt het echt uit de hand.

Alleen maar nette mensen

opdracht 1, videofragment
De titel heeft een duidelijk verband met het verhaal uit het boek. David Samuels is opgegroeid in Amsterdam oud zuid. Dit staat bekend om ”alleen maar nette mensen”. Hiermee wordt bedoelt dat er in oud zuid alleen maar nette mensen wonen en eigenlijk geen allochtonen. Later bevindt David zich steeds meer in Amsterdam zuid oost, hier wonen veel allochtonen wat hij opwindender en spannender vindt.
zoektocht?
David is opzoek naar een donkere vrouw. Het is voor David een echte zoektocht geworden naar de juiste donkere vrouw met grote rondingen.
Komisch?
Het is af en toe zeer grappig in onze ogen hoe verschillend sommige mensen leven, een voorbeeld hiervan is toen familie Samuels te gast was bij Rowanda thuis. De ouders van David vonden het raar om op de bank te eten en als gerecht alleen maar kip, groenten en rijst.
Tragisch?
Het is misschien tragisch om te lezen voor de gevoelige lezer om te lezen hoe Naomi eigenlijk wordt weggezet door David omdat hij opzoek is naar een donkere vrouw met grote rondingen. Aan het eind van het boek is het Naomi die David wegzet.
Dwars door het hart van de multiculturele samenleving?
Er komen echt twee duidelijke samenlevingen voor in het boek. De samenleving waarin David is opgegroeid, namelijk oud zuid en de bijlmer(zuidoost) waar Rowanda woont. Je ziet duidelijk twee verschillende culturele samenlevingen. De ”alleen maar nette mensen” buurt en de ”allochtonen” buurt.

Opdracht 2, videofragment
Robert Vuijsje heeft het boek geschreven zoals hij dacht, hij heeft niet nagedacht bij de geschiedenis van de intellectuele donkere vrouw. De donkere vrouw die spreekt interpreteer het verhaal eigenlijk als discriminerend. De vrouw denkt bij het lezen van het boek na over de geschiedenis van de intellectuele donkere vrouw. Ze vat het anders op dan dat de schrijver Robert Vuijsje naar zijn mening heeft geschreven.
De man die op het laatste moment nog spreekt in het videofragment is van dezelfde cultuur als de schrijver. Hij vindt het erg interessant dat het volgens hem helemaal niet over ras gaat en zeker niet over de donkere vrouw. Hij vindt dat in de seksualiteit het aantrekkelijk is om te gaan met het tegenovergestelde van wat je zelf bent. Hij neemt hiervan de joodse mannen als voorbeeld, de ”kleine dikke” joodse mannen vielen op lange blonden vrouwen maar dat is eigenlijk een beetje over in de maatschappij. De ”kleine dikke” joodse mannen moeten opzoek naar een nieuwe doelgroep.
Er is erg veel commotie over het boek geweest. Vaak negatief maar ook positief.

Opdracht 3, recensies

Er zijn niet veel plus of minpunten van de eerste recescent, meer dan de drie kwart van het boek is de mening van de schrijver over het boek en over zijn leven, de mening van de recescent komt amper in het boek voor.
Ik vind wel een paar dingen in het begin van de recensie.

Minpunt:
Hij vond het toch wel erg heftig dat die auteur al die vervelende begrippen als racisme, kolonialisme en seksisme over zich heen kreeg.

Pluspunt:
En hij vond dat de vorm van het boek goed bij zijn generatie passen.

In recensie twee staan meer meningen van de recensent.

Minpunt:

Voorkant
op de voorkant zie je een donkere vrouw met haar handen op haar gezicht. De donkere vrouw op de voorkant heeft veel make-up op, ook heeft ze een roze kleur lippenstift op. Haar nagels zijn zwart en grijs gelakt. Het haar van de donkere vrouw is van zwarte kleur.
In het verhaal is David erg opzoek naar donkere vrouwen, hij wordt hier erg opgewonden van.

Achterflap
De achterflap luidt ”David Samuels is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. Hoort hij bij de Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen? Wordt David gelukkig van Rowanda, de bijlmer-queen die met haar gouden tanden bijna zijn oor eraf bijt, of moet hij kiezen voor de brave Naomi”? De hoofdvraag die wij hadden toen we voor het eerst deze tekst lazen was eigenlijk wie is David en waar gaat dit boek in hemelsnaam over?

Opbouw
Deel Februari ( blz. 12-97) 25 hoofdstukken Deel Maart (blz. 100-226) 36 hoofdstukken Deel April (blz. 228 -286) 18 hoofdstukken
Het verhaal speelt zich af in drie maanden namelijk februari, maart en april.
Februari:
In deze maand komt David erachter dat hij op donkere vrouwen valt. David ontmoet in februari zijn tweede vriendin en eerste ”zwarte” vriendin, ze heet Rowanda.Er valt al te lezen dat ze samen veel seksuele dingen doen, ook gaan ze samen uit eten of wandelen.
Maart:
In de maand maart komen de families van David en Rowanda in contact. David krijgt ruzie met Rowanda omdat David vreemd gaat. David zijn obsessie voor donkere vrouwen wordt alleen maar groter en gaat in diezelfde maand met nog meer donkere vrouwen. Ook probeert David nog in contact te blijven met Naomi.
April:
In de maand april komt het idee van David om naar Amerika te gaan voor een seksvakantie. Eenmaal in Amerika realiseert David zich dat hij Naomi toch ontzettend leuk vindt. Hij gaat snel terug naar Nederland maar het is al te laat.
De hoofdstukken met de titel ”Davids dagboek” verwachten we eigenlijk dat je vaak kunt lezen hoe David zich voelt of wat hij denkt. Dit is namelijk vaak het doel van een dagboek. Wij denken daarom ook dat de schrijver expres dagboek stukjes in het boek heeft verwerkt. Dit zorgt ervoor denken wij dat de schrijver dieper in het verhaal wordt getrokken en dus spannender wordt om te lezen.
In het eerste en in het laatste stukje ontmoet David een donkere vrouw waar David op valt. In het eerste hoofdstuk ontmoet David Rowanda en in het laatste stukje gaat het om Naima. David wordt weer verleidt door donkere vrouwen.
De schrijver maakt gebruik van de MSN-dialoogjes hierdoor lijkt het dat het verhaal zich afspeelt in de moderne tijd.

Personages
A.
David is de hoofdpersoon, hij voelt zich nergens thuis.’Het probleem was dat ik me niet thuis voelde tussen Hollanders, en dat het met negerinnen ook niet ging lukken, dan blijft er niemand over.’
Zijn vrienden en Naomi zitten inmiddels op de universiteit maar David weet niet wat hij wil. Dankzij zijn rijke ouders kan hij ook nadenken daarover zonder ook maar iets ‘nuttigs’ te doen. Dit nadenken duurt inmiddels al twee jaar. David heeft geen zin om het voor hem ge??ffende pad te volgen. Ik vind het best lastig om te zeggen wat Davids karakter is omdat het heel erg wisselt. De ene keer is hij lief en teder en het andere moment lijkt het alsof hij geen hart heeft. Hij wil een echte negerin. Geen bounty (zwart van buiten, wit van binnen) maar een negerin met grote borsten (liefst cup F of G) en een dikke bil. Een negerin met strakke felgekleurde kleding en gouden sieraden. Maar ze moet wel intelligent zijn.
Hij ontmoet Rowanda en later gaan zijn ouders op bezoek bij Rowanda, dit is een erg groot verschil wat betreft cultuur tussen beide families.
”Het eten is bijna klaar’, riep Rowanda uit de keuken. ‘Hebben jullie honger’? Het bleef stil. Ik riep terug dat we honger hadden. Het was weer stil. Totdat Rowanda en Janine de pannen op tafel zetten, naast een stapel borden. Daarnaast lagen door elkaar wat vorken, lepels en messen. Ook stonden er een fles cola, een fles Fanta, en een paar glazen. Mijn moeder onderzocht het eten. ‘Hoe heet dit gerecht’? vroeg ze. ‘Rijst,’zei Janine,’Met kip en groente.”Maar hoe heet het’?vroeg mijn moeder. ‘Rijst. Met kip en groente,’zei Janine.” (p. 119)

David is beste vrienden met Bas, maar is ook bevriend met Daan, Esther en Annet. Hij heeft een vriendin Naomi. Ze zijn heel goed bevriend met zijn allen maar David voelt dat niet echt zo, hij voelt zich buitengesloten omdat iedereen zo succesvol is. Zijn relatie met Bas is heel sterk, hij deelt alles met hem. Daarentegen voelt hij zich steeds minder tot Naomi aangetrokken en ze sturen wel steeds lieve berichtjes naar elkaar maar er is geen spanning meer. Maar later heeft hij geen respect meer vrouwen en zijn ego wordt steeds groter, hij weet niet wat hij moet, hij wordt voor Marokkaan aangezien terwijl hij een joodse jongen is. en gediscrimineerd, hij denkt erover om zich maar onder het Marokkaanse volk te begeven.

B.
Robert Vuijsje doorliep het Barlaeus Gymnasium en studeerde Sociologie en Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ook bracht hij een jaar door aan de Amerikaanse Universiteit van Memphis. Robert is de zoon van journalist Bert Vuijsje en de neef van schrijver Herman Vuijsje.
Van 1997 tot 2007 werkte Vuijsje voor weekblad Nieuwe Revu.

Hieruit kan je opmaken dat Robert eigenlijk de hoofdpersoon uit het boek is maar een andere naam heeft. David heeft ook het Gymnasium gedaan en is ook naar Memphis geweest, ook de vader van David is een een soort journalist.

C.

Essay

Er is veel commotie over het boek ‘alleen maar nette mensen’ geweest. Zo zou de schrijver het boek discriminerend hebben geschreven volgens sommige mensen. Er zijn ook veel complimenten gemaakt richting de schrijver. De mensen hadden nog nooit een boek gelezen dat zo goed de multiculturele samenleving beschreef.
Dat er gediscrimineerd wordt in het boek is wel duidelijk, maar wie discrimineert wie nou wie, vragen de meeste lezers zich af. Als je goed over het boek nadenkt valt het voor de meeste mensen wel op denk ik. Vaak worden de Marokkanen(in het boek ook wel Mokro genoemd) achtergesteld door de echt donkere mensen. David Samuels is autochtoon en joods, David heeft zwart haar, hierdoor wordt hij vaak aangezien als Marokkaan. Er zijn meerdere fragmenten te vinden in het boek, een voorbeeld hiervan is op bladzijde 172 in het hoofdstuk ”kijk dit”.

Iwan vroeg of ze alle jongens hier lekker vond. Juchi droeg een witte riem. ‘ik weet niet”. Ze trok de riem een gaatje strakker. Met haar hoofd maakte ze een beweging naar Steven die in de keuken ijsblokjes in haar Malibu met lycheesap deed. ‘hem niet zo’. Om haar rechterwijsvinger zat een gouden ring. Daarmee wees ze naar mij. ‘Ik heb altijd al gezegd dat ik nooit met een Mokro zou ballen’.

‘Ik heb altijd al gezegd dat ik nooit met een Mokro zou ballen’. Hiermee wordt bedoelt dat Juchi geen seks wilt met Marokkanen.

Ze vertrouwde het niet. Straks zou ik het vliegtuig opblazen.
In dit fragment op bladzijde 208 uit het hoofdstuk ‘een land vol mensen niet zoals ik’ gaat het over dat David terug vliegt uit Amerika naar Nederland, naast David zitten twee Nederlandse mensen zit die denken dat David het vliegtuig gaat opblazen omdat hij eruit ziet als een Marokkaan.

Met de nette mensen wordt eigenlijk de mensen bedoelt die in oud zuid wonen. In oud zuid wonen veel blanke mensen die eigenlijk ook gewoon netjes zijn. Oud zuid is het gedeelte waar over het algemeen de wat meer welvarender mensen wonen. De samenleving zelf bepaald al vaak wie de nette mensen zijn. Vaak zeggen de donkere mensen alleen maar nette mensen als codetaal omdat ze niet zo van de nette mensen houden.

Om uit je eigen omgeving te ontsnappen is eigenlijk helemaal niet erg. Vaak zijn mensen klaar met hun eigen omgeving en gaan ze opzoek naar een ”nieuwe wereld”. Voor David Samuels is de ”nieuwe wereld” de omgeving waar veel donkere vrouwen wonen. Hij vindt de donkere vrouwen opwindender. David komt in contact met een andere omgeving door middel van een klasgenoot genaamd Reginaldo. Reginaldo zit op het gymnasium. Met Reginaldo ging hij samen naar de discotheken met donkere vrouwen erin.

Veel mensen zeggen dat je vanaf je achttien verantwoordelijk voor jezelf bent. Dit klopt ook, voor je achttiende ben je minderjarig en zijn je ouders nog voor veel dingen die je doet verantwoordelijk. Je kan andere mensen altijd de schuld blijven geven. Dit is natuurlijk vrijheid van meningsuiting. De vraag is vaak of het schuld ook terecht is.
Sommige mensen die het boek hebben gelezen hebben het opgelezen alsof het discriminerend is geschreven. De schrijver heeft dit echter niet zo bedoeld verteld hij in videofragment 2. Veel donkere vrouwen vinden dat het boek seksistisch en discriminerend is. Hierdoor was er veel commotie over het boek .

Review this essay:

Name
Rating
Your review: (optional)

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.