Essay: Hoofdstukken

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 7 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 29, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Hoofdstukken
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 2127 words. Download the full version above.

• Inleiding (Blz. 1)

• Deelvragen (Blz. 2)

• Hoofdvraag (Blz.

• Conclusie (Blz.

• Bronvermelding (Blz.

Inleiding

Wij zijn Dani Jansen Hendriks en Jordy Sanz, wij gaan ons sectorwerkstuk houden over Fastfood en Junkfood. Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat er veel informatie over het onderwerp te vinden is. Het leek ons ook een leuk onderwerp om over te hebben. Iedereen eet wel eens fastfood en junkfood. Fastfood en junkfood is erg populair in de gemeenschap. Veel mensen beseffen helaas niet hoe slecht het is, dat is iets wat wij in dit werkstuk over gaan hebben. Waarom mensen zo dik van fastfood en junkfood worden is ook een vraag dat wordt behandeld. Dat is eigenlijk ook onze hoofdvraag. Dat is onze hoofdvraag omdat veel mensen die fastfood en junkfood eten overgewicht hebben. Vooral in Amerika is fastfood en junkfood erg populair, daar hebben wij het in ons werkstuk ook over.

( Dani: 1e, 3e en 4e deelvraag )

( Jordy: Hoofdvraag en 2e deelvraag )

Blz. 2

Hoe komt het dat fastfood en junkfood zo populair is in Amerika?

Er zijn grote factoren die ervoor zorgen dat veel Amerikanen zoveel fastfood en junkfood eten: de grote hoeveelheid aan reclame, zittend werk, fastfood restaurants die overal te vinden zijn, makkelijk en snel te kopen en het is ook nog goedkoop.

Dit zijn de top 11 redenen waarom fastfood zo populair is:

• Het is snel (92,3%)

• Het is makkelijk verkrijgbaar (80,1%)

• De smaak (69,2%)

• Het is goedkoop (63,6%)

• Te druk om te koken (53,2%)

• Als tractie voor jezelf (50,1%)

• Het niet leuk vinden om zelf te koken (44,1%)

• Mijn vrienden en familie houden ervan (41,8%)

• Voor gezelligheid met vrienden/familie (33,1%)

• Ze hebben veel voedzame voeding in hun aanbod (20,6%)

• Het is leuk en plezierig (11,7%)

Maar dit zijn niet de enige factoren die ervoor zorgen dat fastfood en junkfood zo populair zijn.

Uit onderzoek is gebleken dat er een sterk verband tussen overgewicht en geloof is. Onderzoekers hebben vastgesteld dat Southern Baptists, gemiddeld de hoogste body-mass index hadden, dat katholieken in het midden zat en joden en andere gelovigen het minst dik waren.

Blz. 3

Uit elk onderzoek komt er op uit dat vetzucht meer voorkomt bij mensen met een lagere sociale positie, en in die groep komt vetzucht meer bij vrouwen voor. Ook ras speelt een rol: donkere vrouwen zijn tweemaal zo vaak te dik als blanke vrouwen.

Een Europese schrijver zegt dat er een direct verband ligt tussen de kwaliteit van de keuken van een land en de omvang van de burgers: hoe slechter de keuken is , hoe dikker de mensen zijn. De landen met het beste eten, zoals bijvoorbeeld Italië, Zwitserland en Frankrijk, hebben ook de minste dikke mensen. Maar bijvoorbeeld Griekenland, Finland en Engeland, daar kom je dan weer veel meer dikke mensen tegen.

In een boek: How Americans became the fattest people in the world, zegt Greg Critser dat het allemaal de schuld van de regering is. Hij zegt dat hun landbouwbedrijf ervoor zorgde dat de prijs van de industriële vetten en maïs siroop verlaagd werden, waardoor fastfoodbedrijven zonder kosten de porties konden vergroten.

Elk onderzoek bevestigt dat mensen meer eten als je ze meer voorzet. Zelf als de helft van het eten wordt weggegooid (wat meestal gebeurt), zelfs dan hebben mensen meer gegeten dan nodig en zeker meer dan goed voor ze is.

Niet elke Amerikaan eet veel junkfood. Je hebt ook Amerikanen die gezond eten door bijvoorbeeld veel biologisch of raw food voedsel te eten. Vooral in de grote steden vind je veel zaken waar je gezond kunt eten. Het nadeel is dat deze gezondere zaken veel duurder zijn dan de normale supermarkten. Veel Amerikanen kunnen dit niet betalen en gaan liever naar junkfood zaken die veel goedkoper zijn.

Het percentage volwassenen die obesitas hebben in Amerika

Hoelang bestaat fastfood en junkfood al?

Fastfood betekent letterlijk ‘snel voedsel’. Het concept van snel klaar te maken gerechten die bij speciale verkooppunten te krijgen zijn is al eeuwen oud. Het begon in het Romeinse rijk, er waren in de grote steden al gaarkeukens en kraampjes waar brood en wijn werd verkocht. Vooral de arme burgers waren van straatverkopers afhankelijk voor hun voedsel. De verkopers verkochten naast brood en wijn ook porties gekookte groente. In de middeleeuwen trof men in grote steden in Europa ook verkopers aan die voedsel verkochten op straat, zoals taarten, wafels, pannenkoeken en graanproducten. In plaatsen dicht bij de zee omvatte dit “fastfood” vaak ook vis en andere zeedieren. Toen na de Eerste Wereldoorlog in de Verenigde Staten de auto aan zijn opmars begon, deden de eerste drive-in restaurants hun doorbraak. Het bedrijf White Castle werd in 1921 opgericht door Billy Ingram en Walter Anderson in Wichita, Kansas. White Castle wordt gezien als de eerste fastfoodketen ter wereld.

Mcdonalds is in 1948 opgericht

Hoe gezond is fastfood en junkfood eigenlijk?

In junkfood zit veel vet, suiker, dierlijke producten, zout, weinig vezels, vitamines en mineralen. Wat veel mensen vaak niet weten over junkfood is, dat voedsel met veel vet, suiker, dierlijke producten, weinig vezels, vitamines en mineralen de oorzaak kunnen zijn van kanker en hartklachten.

Je lichaam heeft bepaalde vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Veel junkfood producten, bevatten geen vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Je hebt dus eigenlijk niks aan junkfood. Als je de hele dag junkfood eet dan kan je lichaam steeds minder goed functioneren.

Wanneer je vettig, gezouten en zoet eten naar binnen krijgt wordt er een stof in je hersenen vrijgelaten die je een goed gevoel geeft. Dit lijkt een beetje op het gevoel dat men krijgt als bij het innemen van drugs zoals bij een drugsverslaafde. Hoe meer Junkfood men eet hoe meer het lichaam naar die stoffen verlangt.

Een teveel aan suikers kan acne en infecties veroorzaken, meer honger creëren. Ook is het is slecht voor je cholesterolgehalte en veroorzaakt het diabetes.

Er zitten heel veel verborgen en vreemde ingrediënten in fastfood producten. In de appeltaart van McDonald’s zijn sporen van eenden veren gevonden. Eenden veren en menselijk haar bevatten veel aminozuur. Aminozuur wordt gebruikt om het deeg soepeler te maken.

Siliciumdioxide (ook wel bekend als zand) wordt gebruikt om glas, keramiek en cement te maken. Maar het wordt ook gebruikt als antiklontermiddel dat vaak wordt toegevoegd aan rundvlees en kip. Het zand zou gelukkig niet schadelijk zijn voor je gezondheid.

TBHQ is een conserveermiddel dat onder meer wordt gemaakt van aardolie en zit vaak in huidverzorgingsproducten en harsproducten. McDonald’s gebruikt dit middel in veel producten, waaronder de kipnuggets. Vijf gram van het stofje schijnt dodelijk te zijn, en van één gram zou je al doodziek kunnen worden! Je zou overigens wel meer dan 11 kilo kipnuggets moeten eten om dit niveau te bereiken. Veel fastfood-eten, zelfs Franse Frietjes, bevat plastic. Het wordt namelijk vaak toegevoegd aan frituurolie, omdat het schuimvorming tegen gaat. Gelukkig gaat het maar om kleine sporen, en het is bewezen dat het niet slecht is voor onze gezondheid.

Restvlees, of ook wel separatorvlees, wordt vaak gebruikt voor frikandellen, kipnuggets, worst en hamburgers. De laatste stukjes vlees worden met behulp van een hogedrukmachine van de botten afgehaald. Om dit ‘vlees’ (het lijkt meestal meer op een soort roze slijm) smaak te geven worden veel chemische middelen toegevoegd.

Voedingsmiddelen die “smelten in je mond” zijn dan ook een trucje om meer te eten. Omdat dit soort voedsel vaak supersnel door je mond gaan en worden afgevoerd, geeft het een signaal naar je hersenen aan dat je minder eet dan je denkt. Veel voorverpakte levensmiddelen en junkfood, zitten vaak vol met calorieën en vetten, maar omdat het vet snel wegsmelt hebben we de neiging teveel te eten en geeft het ons geen vol gevoel.

Hoe zit het met Fast en Junk food in Nederland?

Vier grote fastfoodketens horen bij de grootste multinationals ter wereld. De fastfoodketens, Burger King, Pizza Hut, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken, zijn het meest populair in Nederland. McDonald’s is erg populair en zijn zelfs in hele kleine dorpen te vinden. Deze fastfoodketens worden vooral door jongeren bezocht. Vaak voor een tussendoortje in de schoolpauze, een snelle hap tussendoor of om de trek te stillen na een avond uitgaan.

Natuurlijk heeft Nederland zelf ook grote fastfoodketens. Een goed voorbeeld hiervan is Febo. Febo is vooral erg bekend om de ouderwetse snack ‘uit de muur’. Het voordeel daarvan is dat er nog lang snacks ‘uit de muren kunnen worden gehaald zonder dat er in de keuken nog door personeel bezet is. Nederland heeft ook heel veel snackbars en ze zijn gek op lekkernijen en fastfood. Per jaar wordt er per huishouden gemiddeld 9,1 kilo patat gegeten. Een patatje mayonaise staat nog steeds op nummer 1 en is de meest populaire snack. Kroketen en de frikandellen staan al jaren in de top tien. Kaassoufflés, gehaktrollen en kipcorns zijn erg populair. Hamburgers en ras patat worden steeds meer besteld maar gehaktballen en mexicano steeds minder. Het assortiment van de gemiddelde snackbar wordt steeds uitgebreide. Bij nieuwe snackbars kan je nu ook via te telefoon bestellen en je bestelling laten bezorgen.

Wanneer Nederlanders geen tijd, zin of de mogelijkheid hebben om voor zelf te koken krijgen ze steeds meer opties in het bestellen van verschillende soorten fastfood. Pizza, Chinees, spareribs, salades en zelf Hollandse maaltijden kunnen aan huis worden bezorgd. Dit kun je telefonisch of online regelen. Zo is er ook bijvoorbeeld de site thuisbezorgd.nl. Alles wordt voor de klant geregeld. De klant hoeft de bestelling niet eens meer via de telefoon te bestellen te doen.

Door al deze makkelijke maaltijden wordt je niet gezonder. Nederland eet gezonder dan België, die in de top-10 staan van landen met de meest ongezonde voedingspatronen. Nederlanders zijn meer gezondere producten gaan eten en minder ongezonde producten gaan eten. Alleen drinken we nog te veel gesuikerde dranken. Ook al is de conclusie van de studie niet als een grote verrassing gekomen, het is wel de eerste enorme analyse van wereldwijde voedingspatronen. Volgens onderzoeker Mozaffarian is er nog een lange weg te gaan en moeten overheden hier iets aan doen. “Als we niks doen, wordt ondervoeding snel overschaduwd door obesitas en niet-overdraagbare ziekten, zoals nu al te zien is in India, China en andere midden-inkomenslanden .”

In 2015 heeft ongeveer de helft (50,3%) van de Nederlanders van 20 jaar en ouder overgewicht. Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas is dat weer andersom: vrouwen hebben vaker obesitas dan dat mannen dat hebben. In totaal heeft 13,7% van de Nederlanders obesitas. Van de kinderen tussen de 4 en 20 jaar oud heeft 12% in 2015 overgewicht, waarvan 3% obesitas. Jongens hebben iets vaker overgewicht dan meisjes.

Hoe komt het dat je zo dik wordt van fastfood en junkfood?

Het komt grotendeels door het fructose gehalte in de fastfood en junkfood wat dik makend is, ze spuiten de broodjes en het en het andere voedsel in met een niet beschimmelende stof, daardoor blijft het lang bewaard en hoeven ze niet steeds elke dag broodjes te maken en te bakken. Door de fructose blijf je trek hebben en raak je niet vol van het voedsel dat je eet. Je krijgt ook overgewicht van veel suikers en van al de calorieën die in voedsel zitten. Dat zit bijvoorbeeld in snoep en de producten die in het voedsel zit. Zo zijn koolhydraten ook voor sommige mensen dik makend. Het kan ook in de familie zitten of voorkomen. De fastfoodketen en junkfoodketen stoppen in hun voedsel veel meer vetten, zouten en suikers dan als je zelf zo’n gerecht maakt. Veel onderzoeken in de wereld hebben dat bevestigd. Uit een Zweeds onderzoek is gebleken dat vrouwen meer kans hebben op kanker als ze dat soort dik makend voedsel vaker per week eten. Bij mannen treedt dat verschijnsel niet op. De meeste mensen worden juist dik omdat ze verslaafd aan fastfood en junkfood zijn, ze eten het bijna elke dag of zelfs elke dag. Ze frituren thuis of gaan naar een fastfoodketen toe. Er zitten darmflora (bacteriën) in je lichaam die je dun houden. Ze beschermen je lichaam tegen hartziektes, obesitas, diabetes en nog een hoop andere gevaarlijke ziektes. Als je al dat ongezonde voedesel eet dan wordt de inhoud van de darmflora minder. De darmflora kan je dan niet meer zo goed beschermen tegen ziektes die hierboven zijn benoemd. Je hebt dan een grotere kans dat je hart en vaatziektes kunt krijgen, of zels in het ergste geval kanker.

Bronnen

https://americanfoodblog.wordpress.com/2013/09/20/amerikaanse-eetgewoontes/

https://www.amerika.nl/amerika/reisgids/cliches-amerika/dikzakken/

http://www.webmd.com/food-recipes/news/20081202/top-11-reasons-for-fast-foods-popularity

https://www.gezondblog.nl/junkfood-cravings/

http://www.margriet.nl/koken/geheime-fastfood-ingredienten/

http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/pdf/clubmembers/week%201/OptimaleGezondheid!-Week%201-Junkfood.pdf

http://www.foodlog.nl/artikel/consumptie-junkfood-stijgt-harder-dan-gezonde-producten-wereldwijd/

http://eten-en-drinken.infonu.nl/diversen/35515-alles-over-fastfood-en-snacks.html

http://paleodieettips.com/waarom-je-van-junk-food-dik-wordt/

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Hoofdstukken. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/hoofdstukken/> [Accessed 01-12-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.