In de gemeente Enschede zijn er negen wijkteams. Het wijkteam bestaat uit mensen van het algemeen maatschappelijk werk, het oude bureau jeugdzorg, mensen van Jarabe en de Livio. De samenwerking van de wijkteams met omliggende partijen is in de afgelopen jaren positief verbeterd en ontwikkelt. In de wijkteams zijn de lijntjes nu veel korter. Ze kunnen nu rechtstreeks voorzieningen afgeven, ook in redelijk korte lijnen. Ze kunnen zich nu rechtstreeks melden bij kindermishandeling waardoor de lijn korter is.

Het is belangrijk om huiselijk geweld snel te signaleren en aan te pakken. De gemeente is verantwoordelijk voor de jeugdhulpverlening, dit is een belangrijk punt. Het is belangrijk dat de problemen vroegtijdig stadium worden gesignaleerd waardoor het huiselijk geweld niet erger wordt.

Hier ligt in de wijkteams de prioriteit. Als de problemen worden aangepakt in een later stadium zorgt dit voor meer werk voor de wijkteams. De hoogste prioriteit van de wijkteams ligt bij de veiligheid van minderjarigen. Bij de wet Meldcode worden beroepsgroepen (waaronder scholen) verplicht signalen van huiselijk geweld te melden. De samenwerking van de wijkteams en omliggende partijen is de afgelopen jaren positief verbeterd en ontwikkelt.

Het is nog vroeg om te zeggen tegen welke knelpunten men aanloopt omdat het proces nog in de beginnende fase zit. Er is op moment te weinig tijd voor wijkcoaches om te kijken hoe alles in elkaar zit, zoals: wat kan de cliënt zelf en hoe is het gesteld met de zelfredzaamheid? Het zijn lange trajecten wat allemaal nuttig is, maar er is te weinig tijd om alles te behandelen. Er zijn vele gezinnen die de wijkcoaches moeten helpen. Eerst kon je binnen vijf dagen een huisbezoek doen en tegenwoordig kan dit wel twee tot drie weken duren, omdat er zo’n lange wacht rij is. Er zijn geen echte communicatieproblemen maar er zijn wel visieverschillen. Je hebt mensen met verschillende achtergronden die problemen op een andere manier benaderen. De aanpak is nog niet perfect op elkaar afgestemd (Weusting & Roerink).

Huiselijk geweld is bijna nooit een op zichzelf staand probleem en vraagt om een nauwkeurige aanpak. Een verbinding met de Multi probleemaanpak en een goede aansluiting op de jeugd- en veiligheidsketen is nodig. Door decentralisatie is het mogelijk om beleidsterreinen te koppelen en anders te organiseren. Een kans om de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling goed in te bedden in het sociale domein. Want hoe eerder in kaart gebracht en aangepakt, hoe minder maatschappelijke overlast en schade voor kinderen en partners (Movisie,2013).

Wanneer het kind niet veilig is of wanneer de jongere een strafbaar feit heeft gepleegd is de hulp en ondersteuning niet meer vrijwillig. We spreken dan van gedwongen hulp. Een belangrijke positie heeft het Advies- en Meldpunt voor Huiselijk geweld en Kindermishandeling hierin (Gemeente Enschede, 2014).

Het AMHK

Het Advies- en Meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling(AMHK) wordt wettelijk verankerd in de nieuwe WMO. Het AMHK wordt gevormd door een vernieuwde samenwerking van het huidige Advies- en Meldpunt kindermishandeling(AMK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld(SHG). Het AMHK heeft een aantal functies:

– Fungeert als makkelijk en toegankelijk meldpunt voor burgers in alle gevallen van huiselijk geweld en kindermishandeling.

– Geeft advies aan de melder

– Doet onderzoek naar de melding

– Informeert de politie en de Raad voor de Kinderbescherming

– Schakelt hulpverlening in

(Gemeente Enschede, 2014)

Jeugdbescherming

Er wordt pas jeugdbescherming ingezet, wanneer het niet mogelijk is om de onveilige situatie voor het kind te beëindigen. Dit zijn gedwongen maatregelen die alleen de kinderrechter kan opleggen als de vrijwillige hulp niet werkt. Als de situatie ernstig is kan een kind onder toezicht worden gesteld(OTS). De Kinderrechter kan de OTS steeds met 1 jaar verlengen tot de jongere 18 jaar is. Wanneer blijkt dat de ouders niet in staat zijn om de opvoeding volledig op zich te nemen, kan de gezinsvoogd bij de kinderrechter een verzoek doen om het kind uit huis te plaatsen. In de nieuwe jeugdwet behoud de Raad voor de kinderbescherming haar onafhankelijke positie (Gemeente Enschede, 2014).

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.