Kunstmatige intelligentie - Essay Marketplace

Kunstmatige intelligentie

Door: Wessel van Lit h4in3

Inhoudsopgave

Voorwoord

Wat is het?

Geschiedenis

Toepassingen Kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige Intelligentie in de Toekomst

Voorwoord

Ik doe dit werkstuk over Kunstmatige intelligentie omdat dit mij een zeer speciaal en interessant onderwerp lijkt. Het lijkt mij leuk om er meer over te weten te komen en er iets over te leren.

Wat is Kunstmatige Intelligentie?

Kunstmatige intelligentie is het maken van een voorwerp/computer die een vorm van intelligentie weergeeft. Dit betekent dat de computer zelf beslissingen kan nemen door programma’s die bij hem geprogrammeerd zijn. Een kunstmatige intelligentie is pas echt een Kunstmatige Intelligentie als hij voldoet aan de Turingtest. Dit is waarbij de computer een gesprek houdt met een persoon en de persoon niet door heeft dat hij met de computer praat en niet een andere persoon.Kunstmatige Intelligentie kan soms een simpele ja/nee vraag herkennen door spraakherkenning en daarop antwoorden met ja of nee. Met digitaal ingevoerde taal ( Door bijvoorbeeld een toetsenbord of via een telefoon) kan er zelfs nog meer. Hiermee kan de computer zelfs in zinnen terug antwoorden. Ook worden sommige computers met Kunstmatige Intelligentie aangesloten op het internet waardoor ze met spraakmodules kunnen praten. Er zijn zelfs sites waarmee je met een Kunstmatige Intelligentie kunt praten. Twee van deze Kunstmatige Intelligentie’s zijn Evie en Boibot (https://www.existor.com/en/). Tegen deze twee kunstmatige intelligentie’s kun je via Voice Chat of met berichtjes praten. Ze zijn zo geprogrammeerd dat het net lijkt alsof je tegen een echt persoon praat. Of teminste zo zou het moeten zijn, Evie en Boibot zijn namelijk geprogrammeerd om te leren van de gesprekken die ze hebben. En aangezien niet iedereen op het internet even serieus is zeggen ze nu aardig rare dingen.

Evie en Boibot

Je hebt 2 verschillende soorten kunstmatige intelligentie gemaakt. Sterke AI (Artificial Intellegence) en Zwakke AI. Hier is onderscheid in gemaakt omdat zowel Sterke AI als Zwakke AI andere functies voeren. Sterke AI houdt zich bezig met het maken van een computer of systeem dat een bewustzijn heeft en dus ook echt kan praten/typen en dingen kan begrijpen. Hier in zijn ook weer 2 categorieën: Menselijke AI, die er naar streeft om te denken als een mens en zo mogelijk te doen als een mens. Computer Ai een systeem dat inplaats van te streven naar menselijke intelligentie streeft naar computer intelligentie die veel beter is maar niet meer op een mens lijkt. Zwakke AI ligt iets ingewikkelder dit is namelijk bijna hetzelfde als Sterke AI maar dan zwakker en een groep van Zwakke AI kan zelfs lijken op een Sterke AI. Zwakke AI is verantwoordelijk voor alle zoekalgortimes ( Een programma dat in brongegevens zoekt naar bepaalde objecten) en expertsystemen (Een systeem dat informatie van experts gebruikt om problemen op te lossen)

Geschiedenis van de

Kunstmatige Intelligentie.

Kunstmatige intelligentie is nog een erg jonge vorm van programma’s en systemen, nog maar 59 jaar oud!

Het begon in 1956 ontstond de eerste vorm van kunstmatige intelligentie toen John McCarthy “The Dartmouth summer research project on Artificial Intelligence” organiseerde. Hier nodigde hij voornamelijk geleerde en wetenschappers uit om samen het de processen van intelligentie te gaan omschrijven zodat hij een machine kan bouwen die dat na kan doen. Ze bespraken onder andere: Hoe een computer een taal kan spreken/gebruiken, hoe een computer zichzelf zou kunnen verbeteren en hoe dingen zoals creativiteit en willekeur werken.

1956 het eerste programma voor de Kunstmatige Intelligentie wordt uit gebracht door Allen Newell, Herbert Simon en J. Shaw. Zij noemde dit The Logic Theorist omdat het het logisch denken van mensen na kon bootsen.

1957: Herbert Simon en Allen Newell vind“The General Problem Solver” (GPS) uit: een programma dat problemen kan oplossen zoals schaken

1958: John McCathy vind de Lisp uit: een van de eerste programmeertalen die ook echt functioneel is

1961: James Slagle vindt het programma “Saint” uit: het programma kan als aller eerste symbolische integratie berekenen en dat ook nog op een hoog niveau

1961: James Slagle ontwikkelt “Saint”, het eerste programma dat symbolische integratie berekent op een hoog niveau.

1962: Unimation gaat als eerste robotarmen maken voor industrieel gebruik.

1963: Thomas Evan ontwikkelt ANALOGY, een programma dat geometrische problemen kan oplossen.

1965: Het eerste kennis-systeem : DENDRAL een systeem dat helpt bij het ontrafelen van moleculaire structuren

1966: Joseph Weisenbaum vindt ELIZA uit: een programma dat een gesprek met je aangaat en vragen van therapeuten nadoet.

1966: Donald Michie organiseert in Edinburgh een workshop voor “Intelligente Machines”

1966: De ‘NRC’ (National Research Council) geeft minder subsidies voor AI

1968: Terry Winograd maakt programma SHRDLU. Een programma dat de engels begrijpt en opdrachten kan uitvoeren

1969: Via ARPAnet wordt de voorloper van het internet gemaakt door 2 netwerken samen te linken.

1971: Alain Colmerauer en Phillipe Roussel maken een nieuwe programeer taal genaamd: ProLog.

1973: Op de universiteit van Edinburgh wordt een robot gebouwd met zicht en herkenning van bepaalde poses van houten figurines. Ze noemen deze Robot Freddy.

1973: De eerste email wordt verstuurd door middel van het ARPAnet.

1979: Luigi Villa wordt verslagen door een computer in het bordspel Backgammon en is hiermee de eerste wereldkampioen die verslagen is door een computer

1979: De eerste auto die objecten op de weg van een traject kan ontwijken en het hele traject kan navigeren wordt uitgevonden: The Stanford Cart

Toepassingen van Kunstmatige Intelligentie

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.