Essay: Lotte Dijkema/5h4/Slr

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 3 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 26, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Lotte Dijkema/5h4/Slr
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 667 words. Download the full version above.

Beschouwing

22-09-2015

Versie

woorden

Jongeren in de schulden

Uit onderzoek blijkt, dat jongeren die hun middelbare school hebben afgerond, vaak en vooral steeds dieper in de schulden raken. De afgelopen vier jaar zijn de schulden verdrievoudigd. Tegenwoordig heeft één op de vijf jongeren schulden, waarvan vijftien procent vindt dat hij of zij een financieel probleem heeft. Blijkbaar vind de jeugd van tegenwoordig het dus lastig om met geld om te gaan. De vraag is daarom; wat is de oorzaak van de schulden en hoe kan dit worden voorkomen en/of worden aangepakt.

Veel jongeren hebben hun inkomsten en uitgaven niet in balans. Dit is de reden waardoor ze in de financiële problemen komen. Over het algemeen ontstaan deze schulden bij jongeren tussen de 17 t/m 24 jaar. Het zelfstandig wonen en het studentenleven is van grote invloed op het geldgedrag van jongeren. Omdat ze over het algemeen vrij gemakkelijk geld kunnen lenen, krijgen ze de indruk dat het geld niet op kan. Er zit totaal geen rem op! Bijvoorbeeld als je kijkt naar het gebruik van mobiel bellen; je kunt net zo lang bellen als je zelf wilt en uiteindelijk krijg je de rekening…Jongeren hebben een heel groot koopgedrag maar de inkomsten zijn daarentegen minimaal. Ze willen er graag bijhoren door met de nieuwste trends mee te gaan. In de nieuwste kleding rondlopen om bij de ‘populaire’ studenten te horen. Ze worden daardoor sterk beïnvloed door bijvoorbeeld reclames op tv of in folders. Ook door het pingedrag van de jeugd is er vaak geen overzicht van de uitgaven die worden gedaan. Als er rekeningen betaald moeten worden voor de studie(boeken), huur van de kamer, zorg etc. blijkt dat er hiervoor geen geld meer is.

Het NIBUD (Nationaal instituut voor Budgetvoorlichting) adviseert jongeren om via het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) geld te lenen omdat ze hier gunstige leningsvoorwaarden hebben. Wanneer de jongeren weer (geleend) geld hebben, krijgen ze het gevoel weer geld te kunnen uitgeven waardoor ze steeds dieper in de schulden raken.

Over het algemeen geven de ouders het advies mee aan de beginnende studenten, om geld te gaan sparen en zo te voorkomen dat ze voor onverwachte kosten komen te staan. Helaas weten veel jongeren niet wat hun inkomsten en uitgaven precies zijn en hoe ze er dus mee om moeten gaan.

Om te voorkomen dat jongeren in de financiële problemen raken is een goed overzicht van inkomsten en uitgaven nodig. Dit noemen ze met een economische term een begroting. Een goede begroting is belangrijk om te zien wat er wordt uitgegeven en vooral waaraan het word uitgegeven. De jongere kan dit dan zelf in de hand houden. Door minder te pinnen en geen automatisch telefoonabonnement te nemen, voorkom je dat je achteraf een dikke rekening krijgt en je houdt je de uitgaven overzichtelijk.

Wanneer er al financiële problemen zijn ontstaan, dan zal een bijbaantje noodzakelijk zijn. Dus niet het lenen bij je ouder, familie of bij vrienden of vriendinnen, want op die manier creëer je juist een extra schuld. Hulp van een derde om overzicht te krijgen in de financiën is ook handig. Op deze manier krijg je beter inzicht en krijg je controle over je geld.

Conclusie: om te voorkomen dat jongeren in de schulden raken is het erg belangrijk om een goed financieel overzicht te hebben. Het is ook goed om te weten wat de noodzakelijke uitgaven zijn en “luxe” uitgaven zijn. Open staan voor advies en voorlichtingen van derden is belangrijk voor je ontwikkeling in dit proces. En er op die manier inzien dat je nooit meer hoeft te lenen dan noodzakelijk is. Op deze manier verklein je de kans dat jongeren in de financiële problemen raken.

Bronnen:

http://www.nibud.nl/beroepsmatig/nibud-studentenonderzoek_2015/

http://nos.nl/artikel/701611-1-op-de-5-jongeren-heeft-schuld.html

http://www.nibud.nl/beroepsmatig/jongeren-en-schulden/

http://www.jongerenenschulden.nl/

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Lotte Dijkema/5h4/Slr. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/lotte-dijkema-5h4-slr/> [Accessed 06-07-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.