Essay: Na 6 jaar lang over dit moment na te denken …

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 3 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 26, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Na 6 jaar lang over dit moment na te denken ...
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 817 words. Download the full version above.

Na 6 jaar lang over dit moment na te denken is het eindelijk mijn beurt. Het was niet makkelijk om een onderwerp te vinden omdat je het over zoveel verschillende dingen kunt doen. Daarom heb ik even een moment genomen om even na te denken wat ik zelf graag doe. Ik sport graag dus moet ik wel iets doen dat met sport te maken heeft en zo ben ik op dit onderwerp gekomen.

Zoals u weet heb ik dit onderwerp gekozen omdat ik zelf graag sport. Het is iets dat al jaren bestaat en nog heel lang verder zal gaan. Het is wel leuk om te zien welke sporten er vroeger waren en hoe dit allemaal is geëvolueerd. Trouwens iedereen kent of doet wel een of andere sport. Het is tof om meer uitleg te geven over iets waar de mensen mee kunnen volgen en uiteindelijk toch nog iets bij kunnen leren.

In de volgende delen van mijn onderzoekscompetentie kunt u meer te weten komen over alles wat te maken heeft met sport bij de Grieken en de Romeinen.

1.Wat waren de sporten bij de grieken en de Romeinen

1.1 Wat omvatte sport bij de Grieken:

Elke vrijgeboren Griek was vanaf zijn 7 jaar naar de worstelschool of palaistra geweest. Dit hoorde bij hun opvoeding. Bij de Grieken had je twee vormen van worstelen. De eerste vorm was het rechtopstaand worstelen of orthia palè. De tweede vorm van worstelen was het grondworstelen of kato palè. Worstelen en boksen gecombineerd noemde men pankration.

Dan waren er ook de speerwerpen en discuswerpen. De gewichten die ze vroeger gebruiken waren zwaarder dan die van nu.

De vertesprong of Halma was ook bekend bij de Grieken. Er zijn veel hypotheses over hoe ze dit deden en hoe de cijfers werden berekend ,maar hier is niet veel heel zeker van omdat er niet veel van is overgebleven. Men vermoedde dat ze hulpmiddelen hadden zoals gewichten bij het springen.

Hardlopen was er ook maar was niet helemaal zoals nu. Er was namelijk geen specifieke houding in het begin en de schoenen die nu worden gedragen natuurlijk ook niet. Als je al deze sporten combineerde had je het pentatlon of vijfkamp.

Als laatste waren er ook nog paardenrennen. Je had het vierspan met wagen, het tweespan met wagen en het paard met ruiter. De rijken namen zelf niet mee, maar werden wel uitgeroepen als winnaar.

1.2 Wat omvatte sport bij de Romeinen:

Wanneer men denkt aan de sporten bij de romeinen denken we meteen aan een ding. De gladiatorengevechten natuurlijk, dit dankzij Hollywood dat hier heel veel propaganda over heeft gemaakt in hun films.

De gevechten met wilde dieren of venationes werden gebruikt om het publiek om te warmen voor de gladiatorengevechten en werden dus in de voormiddag gedaan.

Als laatste heb je nog de Romeinse wagenrennen. Je zou zeggen dat dit hetzelfde was als bij die Grieken ,maar dat was niet helemaal zo. De romeinen kenden namelijk geen paarden met ruiter. De renstallen hadden een eigen kleur en de mensen stemden op de kleur ,niet op de naam van de eigenaar zoals bij de Grieken.

1.3 Wat omvatte de Griekse spelen:

Een van de bekendste en oudste spelen zijn natuurlijk de olympische spelen in Olympia. Zelfs op de dag van vandaag bestaan de olympische spelen nogsteeds.

De panhelleense spelen waren: de Pythische spelen die in Delhi werd gehouden, de Isthmische spelen die in Korinthe werd gehouden en uiteindelijk de Nemeische spelen die in Nemea werden gehouden zo had je een cyclus van vier jaar, de zogenaamde periodos.

De Isthmische spelen en de Nemeische spelen werden om de twee jaar gehouden . Hierdoor waren er om het jaar een à twee grote sport evenementen waar soms zelfs duizenden mensen naartoe kwamen

1.4 Wat omvatte de Romeinse spelen:

De Romeinen hadden net zoals de Grieken ook spelen. Zij hebben het uitgebreid met 4 nieuwe spelen namelijk, de Actia die in Actium werd gehouden, de Sebasta die in Napels werd gehouden, de Capitolia die in Rome werd gehouden en eusebeia in Puteoli

2. Wie speelden er mee bij de wedstrijden:

3. De prijzen:

3.1Wat omvatte de prijzen:

In het begin ontvingen de Grieken paarden en heel waarschijnlijk bronzen drievoeten. Later bij de 4 belangrijke spelen werd dit een krans. Omdat het toen niet ging om het materiele ,maar om de symbolische prijs. In olympia was dit een olijfkrans , in Delphi was dit een laurierkrans, In Korinthe was dit eerst een krans van pijnboomtakken en daarna gedroogde selderij en in Nemea was dit een krans van groene selderij. In Rome was dit een krans van eikenbladeren. Er waren natuurlijk nog veel andere spelen (lokale, internationale etc.), dus ook andere beloningen. Daar ontvingen ze soms Panathenaeïsche amforen, een standbeeld, een ere-inscriptie of zakken vol geld.

4. waar werd er getraind:

4.1 sportaccommodaties bij de Grieken

4.2 sportaccommodaties bij de Romeinen

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Na 6 jaar lang over dit moment na te denken …. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/na-6-jaar-lang-over-dit-moment-na-te-denken-is-het-eindelijk-mijn-beurt-het-was-niet-makkelijk-om-een-onderwerp-te-vinden-omdat-je-het-over-zoveel-verschillende-dingen-kunt-doen-daarom-heb-ik-even-e/> [Accessed 02-12-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.