Essay: PasteWaarin verschilt Q-Music met andere radiostations in Nederland?

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 6 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 26, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • PasteWaarin verschilt Q-Music met andere radiostations in Nederland?
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 1556 words. Download the full version above.

Er zijn veel bekende radiostations in Nederland. Q-Music Radio 358, Slam FM etc. Iedereen kent ze wel, maar waarin verschilt Q-Music met de andere populaire radiostations?

Uit de resultaten van onze vragenlijst is gebleken dat Q-Music de op één na meest beluisterde radiozender was. Een paar reacties van mensen waren: ‘Leuke zender met goede muziek en dj’s, Leuke zender, heerlijk om in de ochtend naar te luisteren’, ‘Heerlijk programma’ en ‘Ga zo door!’ Uit die reacties blijkt wel dat het een geliefd radiostation is bij de luisteraars.

Het verschil tussen Q-Music en andere radiostations is volgens de Q-dj Stephan Bouwman de unieke sfeer tussen alle medewerkers en de eerlijkheid. Hij zegt dat als een van de dj’s een rotdag heeft, dat ze dat zeggen maar dat ze het ook zeggen wanneer ze heel blij zijn. Naast eerlijkheid met persoonlijke dingen is er ook eerlijkheid in andere dingen volgens Stephan. Als er iets heftigs gebeurd in Nederland of ergens anders in de wereld krijgt dat ook een plekje. Stephan denkt dat de eerlijkheid en echtheid hun uniek maakt. Dat in tegenstelling tot andere zenders waar dat nog wel eens aan de orde is.

Iets anders wat Q-Music uniek maakt zijn de vele acties die ze doen. Een van de bekendste acties van Q-Music is ‘Het geluid’. Hierbij krijg je een geluid te horen en degene die het geluid als eerste goed heeft krijgt een belastingvrij geldbedrag. Hoe vaker het geluid fout geraden wordt hoe verder het bedrag omhoog gaat. Deze actie is al jaren deel van Q-Music en er werd dit jaar zelfs reclame voor gemaakt op televisie. Naast deze acties heeft Q-Music nog vele andere leuke acties.

Het Q-College is een initiatief van Q-Music. Het Q-College is een speciale school voor radiotalenten. Het is een interne opleiding en elk jaar krijgt een klein groepje mensen theorielessen in radioproductie, vormgeving en mediatraining. Dit kleine groepje van talenten moet wel door strenge selectieronden komen om les te krijgen op het Q-College. Naast de theorielessen krijgen dit groepje ook praktijklessen in de studio om te werken aan hun radio skills. Omdat Q-Music altijd op zoek is naar nieuwe radio talenten die hun team kunnen versterken is Q-Music nu bezig met de inschrijvingen voor alweer het 6e jaar van het Q-College.

Je kan je inschrijven voor het Q-College door een filmpje in te sturen van maximaal 1 minuut. In dit filmpje moet je je van je beste kant laten zien en laten zien dat je talent hebt. Als jouw filmpje in de smaak valt bij Q-Music kan je uitgenodigd worden voor een stemtest. Na die stemtest gaan alleen de grootste talenten door en dat groepje dat overblijft is de nieuwe lichting voor het Q-College.

Nadat een persoon uit dat groepje heeft ‘gewonnen’ krijgt deze persoon een baan bij Q-Music, een voorbeeld van zo iemand is Stephan Bouwman. Wij hebben hem geïnterviewd en dat interview staat verderop in ons Profiel WerkStuk. Nadat Stephan van het Q-College afkwam kreeg hij een baan aangeboden bij Q-Music en maakt hij zaterdag en zondagavond programma’s tussen 21.00 en 00.00. Naast die programma’s vult hij soms ook uren op in de nacht. Hij staat vooral bekend door zijn serenades. Hij speelt verzoeknummers voor mensen die hem een berichtje sturen via bijvoorbeeld de Q-Music app. Dit doet hij op zijn piano. Naast zijn talent voor radio maken en zijn baan bij Q-Music doet Stephan dit jaar mee aan The Voice Of Holland en wordt er zelfs over hem geschreven in de Metro. Het krantenartikel ‘Hoe Qmusic-dj Stephan Bouwman bij The Voice kwam’ is het eerste wat naar boven komt als je Stephan opzoekt. Dit bewijst maar dat het Q-College zeer positieve invloed heeft op de carrière van de winnaars.Wat voor muziek draait Q-Music?

Q-Music heeft veel playlists die ze draaien. Die playlists hebben allemaal een bepaald thema of een bepaald muziekgenre. Sommige playlist worden samengesteld door Q-Music luisteraars terwijl andere playlists worden gevormd uit andere muziek apps. Een voorbeeld daarvan is de Itunes top 30. Een paar van de huidige Q-Music playlists:

Don’t you forget about me. Dit is een playlist waar je zelf suggesties kan insturen via de site. Deze ‘don’t you forget about me’ liedjes zijn dikke hits geweest maar dreigen vergeten te worden. Om dat tegen te houden zet dj Joep ze weer in de schijnwerpers.

De top 500 van het foute uur. Deze playlist staat vol met foute feest liedjes zoals de klassieker ‘Rainbow In The Sky van Paul Elstak’ deze playlist wordt gedraaid van maandag t/m vrijdag.

De top 500 van de 90’s 00’s en 10’s. Dit zijn de 500 bekendste nummers van de 90’s 00’s of 10’s. Al deze hitlijsten worden van maandag t/m vrijdag af gespeeld in verschillende weken van het jaar.

Top 1000. Dit is de top 1000 van Q-Music met een ruime variatie in muziek. Het beste van de 80’s tot nu door elkaar.

Aan deze hitlijsten is er dus te zien dat er een enorm grote variatie in muziek wordt gedraaid bij Q-Music. Elk radiostation heeft een paar dj’s die heel bekend zijn en dus een grote rol spelen voor de radio stations. Zoals Giel Beelen en Gerard Ekdom van 3FM en Edwin Evers in de bekende ochtendshow genaamd Evers staat op. Bij Q-Music zijn dat vooral Mattie en Wietze met hun ochtendprogramma. Vooral alle ochtend programma’s zijn heel bekend omdat veel mensen dan in de auto zitten onderweg naar hun werk en al snel de radio aanzetten. Daardoor worden deze radioprogramma’s vaak beluisterd en al snel bekend.

De Q-Music dj’s Mattie en Wietze hebben hun eigen radioprogramma s ochtends van 6 uur tot 9 uur. Met dagelijks vele luisteraars en andere acties van Q-Music zijn deze radio dj’s bekende Nederlanders geworden. Door deze bekendheid hebben de dj’s veel invloed op Q-Music. Mattie en Wietze komen veel in de publiciteit en schetsen hiermee een beeld voor Q-Music. Naast hun bekende radioprogramma en acties hebben deze dj’s ook veel invloed op Q-Music door alle reclame die er wordt gemaakt. In bushokjes tot in reclames op de televisie, je komt ze overal tegen.

Ook heeft dit iconische duo een pop up restaurant geopend in Amsterdam. Waarbij ze elke avond aanwezig zijn in het restaurant samen met andere Q-Music dj’s en optredens van bekende artiesten. Alle opbrengsten gaan naar kinderziekenhuizen. Met deze donaties willen ze bereiken dat alle kinderen in een kinderziekenhuis gebruik kunnen maken van virtual reality brillen. Dat willen Mattie en Wietze omdat de kinderen de hele dag aan hun bed gekluisterd zijn en door middel van de VR brillen deze kinderen veel meer kunnen zien dan alleen hun eigen kamer en bed.

Dus naast de radio doen deze dj’s ook nog andere dingen. Maar omdat alles geassocieerd wordt met Q-Music hebben deze dj’s enorm veel invloed op Q-Music. Het is allemaal publiciteit voor Q-Music, terwijl andere, minder bekende dj’s ook minder invloed hebben op Q-Music dan de bekendste dj’s hebben de dj’s wel degelijk invloed op Q-Music. De dj’s moeten toch de luisteraars vermaken en zijn belangrijk om het programma van Q-Music op te vullen. Misschien krijgen deze dj’s minder tot geen aandacht in de media, ze zijn een deel van Q-Music en iedereen die deel is van Q-Music heeft invloed op de radiozender.

Q-Music is nu een van de grootste en bekendste radiostations in Nederland. Maar dat is niet altijd zo geweest. De radiozender begon op 1 juli in 2005, op die dag namen ze de kabel en etherfrequenties van Noordzee FM over van Talpa Radio. Maar ook al hadden ze de frequenties van Noordzee FM overgenomen voor een symbolisch bedrag van één euro, werden ze pas echt eigenaar van Noordzee FM op 31 augustus 2005. Toen op 31 augustus Noordzee FM over is genomen van Talpa Radio was John de Mol de eigenaar van Talpa Radio. Talpa radio was een radiostation zonder beperkingen. Toen Talpa Radio nog van John de Mol was, was het niet toegestaan om in Nederland meer dan een radiostation zonder beperkingen te hebben. Toen John de Mol Radio 538 wilde overnemen moest hij Talpa Radio waarop Noordzee fm werd uitgezonden snel weg doen. Toen dat was gebeurd ging Noordzee fm nog steeds door, met een nieuwe eigenaar. Die nieuwe eigenaar was Q-Music, die in Vlaanderen toen al een succes was.

De eerste jaren van Q-Music werd er door hen gebruikt gemaakt van de Noordzee fm studio’s in hilversum, maar in 2009 zijn ze verhuisd naar de oude kauwgomballenfabriek op het industrieterrein Overamstel in Amsterdam waar ze nu nog steeds zitten.Sindsdien is het alleen maar bergopwaarts gegaan met Q-Music ze hadden stijgende marktaandelen en hebben in 2008 en in 2015 de Marconi Award gewonnen voor beste radiozender. De Marconi Award is een Nederlandse award voor de beste radioprogramma’s en – makers. Naast de radiozender zelf heeft Q-Music nu het Q-College de Qube. Op het Q-college wordt elk jaar een nieuw radiotalent opgeleid om Q-Music dj te worden. De Qube is een kleine concertzaal in het gebouw van Q-Music waar al veel bekende mensen hebben opgetreden. Sinds 1 juni 2014 is er ook Q-Music Limburg. Een radiozender speciaal voor de provincie Limburg. Dit wordt opgenomen in een kleine studio bovenop het dakterras van Q-Music in Amsterdam Overamstel.

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, PasteWaarin verschilt Q-Music met andere radiostations in Nederland?. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/pastewaarin-verschilt-q-music-met-andere-radiostations-in-nederland/> [Accessed 09-07-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.