Portfolio Nederlands - Essay Marketplace

Portfolio Nederlands

Naam: Inssaf el Bardai
Klas 3H1
Docent: D.Mertens

Inhoudsopgave

Inleiding������������������������������������������������������������������������������������������������������..3
Zakelijke brief���������������������������������������������������������������������������������������������.4
Woordenschatopdracht���������������������������������������������������������������������������..5
Recensie van boek 2������������������������������������������������������������������������������.���.6
Recensie van Le nouveau���������������������������������������������������������������������������8
Excellentie���������������������������������������������������������������������������������������������������.9
Reflectie���������������.������������������������������������������������������������������������������������..10

Inleiding
In deze periode moesten wij een portfolio maken voor het vak Nederlands. In deze periode heb ik geleerd hoe ik een goeie recensie schrijf. Ook ben ik druk bezig geweest met het maken van Got-it. In deze periode ging alles best wel goed, alleen had ik een beetje moeite met grammatica woordsoorten (voegwoorden). In deze portfolio zitten verschillende opdrachten. De volgende opdrachten staan er in: de woordenschatopdracht, de reflectie van boek 2, mijn reflectie over de film ������Le nouveau������, een zakelijke brief, een reflectie en mijn excellentie opdracht.
Ik vind de excellentie opdracht en de opdracht waarbij we een recensie moesten schrijven over de film ������Le nouveau������ het leukst, want we kregen een film te zien en ook heb ik voor het eerst een bookface gemaakt. Deze bookface hoort bij de excellentie opdracht.
*Ik heb mijn recensie van mijn boek twee verbetert*

Zakelijke brief
Inssaf el Bardai
Diamantstraat 161
1074GC Amsterdam
TU Delft
t.a.v. Said Hamdioui, universitair hoofddocent
Mekelweg 2
2628 CD Delft
Betreft: Bedankbrief
Amsterdam, 10 november 2016
Geachte heer Hamdioui,
Maandag 31 oktober en dinsdag 1 november heb ik, Inssaf el Bardai bij u stagegelopen op de computerengineering afdeling van TU Delf. Ik zou u hier graag voor willen bedanken.
Tijdens het rondlopen heb ik verschillende delen van uw beroep ervaren. Dit was voor mij een zeer leerzame ervaring en hierdoor ben ik van mening veranderd over mijn profielkeuze. Vooraf had ik vastgesteld het profiel natuur& geneeskunde te kiezen. Maar doordat ik stage heb gelopen bij een technische universiteit, ben ik van mening veranderd over het profiel natuur& techniek. Ik ben gaan twijfelen tussen het profiel natuur& geneeskunde en natuur& techniek, dankzij u ben ik tot de conclusie gekomen dat ik langer moet nadenken over mijn profielkeuze.
Hierbij wil ik u bedanken voor uw gastvrijheid en de kennis die u mij heeft meegeven.
Met vriendelijke groet,
Inssaf el B
Inssaf el Bardai
[email protected]

Woordenschatopdracht
Als woordenschatopdracht heb ik een verhaal geschreven. Dit verhaal gaat over een groep mensen die tegen de regering protesteren.

In Oostenrijk is er laatst veel onrust. De burgers van Oostenrijk zijn tegen de plannen van de regering en President Kosnosovi, zij willen dat alle moslims in getto���s gaan leven. Veel inwoners zijn tegen discriminatie dus komen ze in protest. Naar mate de tijd vordert hoe meer het protest aanzwelt. De rebellen zien dit plan als een kapitale fout, want dit zal voor meer spanning zorgen. Voordat de Tweede Wereldoorlog begon gebeurde dit met de joden, dus zijn de inwoners van Oostenrijk bang dat er een nieuwe oorlog zal uitbreken. De internationale grootmachten willen geen oorlog, dus helpen ze de burgers door de regering en de president van gedachten te proberen te veranderen. De rebbelen van Oostenrijk hebben nu een federatie met de internationale grootmachten. De rebbelen vestigen zich in oppositiewijken in verschillende delen van Oostenrijk.
De overheidsdienaren van Oostenrijk willen niet spreken met de media, ze willen niets particulier hebben. De rebellen denken dat de regering en de overheidsdienaren een complot hebben. De rebellen willen dat ze in hun eigen kring een grote opstand zetten met een heleboel mensen, veel geluid en ook zijn ze van plan een konvooi aan mensen voor het regeringsgebouw te laten protesteren. Dit deden ze ook maar de regering en de president zetten dan gelijk duizenden politieagenten in om de rebellen te intimideren. Bij dit protest is veel geweld gebruikt, de rebellen gooiden stenen naar het regeringsgebouw en als de politieagent een toenaderingspoging wil uitvoeren naar de rebellen die stenen gooiden werd hij bekogeld. Anders gezegd, als een politieagent naar een rebel toe komt wordt hij meestal toegetakeld.
De media is nu echt een critici, want ze hebben nu veel kritiek over de gebeurtenissen die nu plaats vinden in Oostenrijk. De media gebruikt dit onderwerp, want het is een omstreden onderwerp. De regering en de president irriteren zich aan alle media en staan op het punt te ontploffen van woede, woede over alle onzin die de media zegt. De media blijft zeggen dat de regering en de president van Oostenrijk de nieuwe Hitler worden, want Hitler discrimineerde de joden en hun discrimineerde de moslims. Hierdoor zien de regering en de president in dat hun fout hebben gezeten en hierdoor trekken ze het boetekleed aan. De media begint na deze actie van de regering en de president gelijk commentaar te hebben, maar nu boeit het de regering en de president niks meer. De rebellen en de internationale grootmachten zijn nu tevreden want ze hebben een groot gevecht kunnen stoppen, ze hebben hun doel bereikt.

Recensie van boek 2: Oliver
De analyse
Ik heb het boek genaamd Oliver gelezen. De schrijver van dit boek is Edward van de Vendel. Dit boek gaat over Oliver die aan zijn vriendje vertelt waarom hij het nooit over zijn vader heeft, Oliver is homoseksueel.
Oliver merkt iets vreemd tijdens zijn voetbalwedstrijd, zijn vader is hem niet komen aanmoedigen. Wanneer hij eenmaal thuis is, merkt hij iets vreemds. Niemand is thuis. Thuis ziet hij een kapotte lamp en een vreemd doosje op de vrieskast. Hij maakt het doosje open en ziet er een kitten in. Hij geeft de kitten water en tilt haar even op en dan legt hij de kitten terug in de doos. Hij rent naar buiten en fietst dan als een gek naar zijn neef/beste vriend Bendik. Hij heeft hem namelijk beloofd om mee te gaan naar een feestje. Als ze bij het feestje aan zijn gekomen, zegt Bendik dat zijn ex-vriendin Weche er ook is en dat hij nog wat voor haar voelt. Tijdens het feesten, wordt Oliver gebeld door zijn moeder. Hij hoort iets geks aan haar stem. Na het gesprek met zijn moeder gaat hij naar Bendik en vertelt hij dat hij moet gaan. Eenmaal thuis pakt hij het doosje met de kitten en de kapotgeslagen lamp van de grond en zet het voor zijn moeder neer. Zijn moeder wijst naar de doos en zegt: ������Hiermee kwam je vader aanzetten en de lamp heb ik kapot geslagen.������ Zijn moeder pakt de lamp en gaat naar de keuken. Oliver volgt haar. Zijn moeder zegt dan:������ Je vader kwam met de kitten om me gunstig te stellen. Hij vertelde dat hij een tijdje met anderen iets had.������ Oliver kijkt geschokt, hij pakt zijn kitten en rent vervolgens als een gek naar buiten en fietst naar Bendik. Wanneer hij bij het feestje is, waar Bendik zich nog steeds bevindt, ziet hij dat Bendik aan het zoenen is met Weche. Oliver gaat in de tuin in het gras liggen met een fles wodka en begint te drinken. Dit is het enige wat Oliver zich van die nacht herinnert. Oliver blijft een paar dagen bij Bendik want hij wil niet naar huis. Oliver gaat nu alleen naar huis om zijn spullen te pakken want samen met Bendik en Sadie (zijn kitten) gaat hij naar het vakantiehuisje van zijn opa. Tijdens hun verblijf in het zomerhuisje droomt Oliver steeds dat hij zijn vader vermoordt.
Toen ze weer thuis aankwamen, kreeg Bendik drankproblemen want hij kwam te weten dat Weche hem definitie niet terug wilde. Op een bepaald moment kwam Bendik in het ziekenhuis terecht want hij had zichzelf bewusteloos gedronken.
In het ziekenhuis besluiten Bendik en Olivier samen met de vader van Oliver te gaan kano��n. Tijdens hun verblijf op Camping Tyngsj�� las Oliver een berichtje van zijn vaders telefoon die hij van Weche had gekregen, daar stond het volgende: Ik mis je, waarom kan het niet meer? Hij kon dit aan niemand vertellen want Bendrik���s vader was al overleden door een auto-ongeluk en nu is Oliver���s vader een soort van vader voor Bendik en dit mag niet veranderen.
Hij gaat naar zijn vader en zegt:������ Ik zal nooit zoals jij, mama, tante Elin en oom Hendrik zijn. Ik bedoel hetero, ik weet het zeker en Bendik weet het ook, hij weet het van mij. Ik ben niet zoals jullie. Het zal een jongen zijn.������
De interpretatie
Ik zie het boek als een jongen die de stappen neemt tot het volwassenschap. Dit boek gaat over het volwassen worden en over de coming-out van Oliver. Oliver denkt steeds dat hij meisjes leuk vindt maar tijdens zijn groei kwam hij te weten dat hij jongens leuker vindt dan meisjes.

De evaluatie
Lees dit boek! Ik vind dat pubers dit boek zouden moeten lezen want ze lezen dan de weg naar het volwassen worden. Ook krijgen de pubers te weten dat ze in een fase zitten waarbij zij zichzelf nog ontdekken. Ik heb zelf medelijden met Oliver (de hoofdpersoon) want hij krijgt tijdens een leuk feestje een raar telefoontje van zijn moeder en racet dan als een gek naar huis en als ie thuis is, krijgt hij te horen dat zijn vader is vreemdgegaan. Mijn hart zou zelf dan gebroken zijn en ik zou dan letterlijk door mijn voeten zakken en beginnen te huilen.

Recensie
Naam: Inssaf el Bardai
Klas: 3H1
Film: Le nouveau
De analyse
Ik heb de film ������Le nouveau������ gekeken samen met mijn klasgenoten. ������Le nouveau������ is een tienerfilm die geregisseerd is door Rudi Rosenberg. De hoofdpersoon van deze film is Beno��t (Repha��l Ghrenassia) die naar een nieuwe school gaat.
Als Beno��t op een nieuwe school zit, denkt hij dat hij vrienden is geworden met een paar populaire jongens, maar al snel blijken ze pestkoppen te zijn. Wanneer er eenmaal een nieuw Zweeds meisje, genaamd Johanna, ook naar die school komt, wordt Beno��t verliefd op haar. En omdat Beno��t maar ����n vriend heeft, vraagt hij zijn oom om advies. Hij krijgt het volgende als advies: geef een groot feest met een dj. Beno��t deed dat, maar alleen de gekke Joshua, de autist Constantin en de gehandicapte Angl���� kwamen naar dit feestje. Door dit feestje zijn deze drie vrienden geworden met Beno��t. Beno��t probeert Johanna te versieren, door haar uit te nodigen op het feestje, ze komt niet naar het feestje. Doordat ze niet is gekomen naar het feestje weet Beno��t ook niet of zijn versiertrucjes hebben gewerkt. Wanneer Beno��t Johanna vertelt wat zijn gevoelens voor haar zijn, vertelt Johanna hem dat ze niks voor hem voelt.
Op het einde van de film komt Beno��t op de conclusie dat hij niet bij de populaire kinderen hoeft te horen, maar dat het met zijn ������loser������ vrienden ook heel leuk is.

De interpretatie
Deze film gaat over de liefde en vriendschap. Het gaat over vriendschap want Beno��t heeft geen vrienden als hij als nieuweling naar een school komt. Wanneer hij een feestje organiseert krijgt hij 3 vrienden erbij. Samen met deze vrienden beleeft hij leuke dingen. Beno��t raakt ook in deze film verliefd op Johanna.

De evaluatie
Ik vind deze film leuk want het heeft grappige stukjes zoals wanneer Beno��t en Constatin vast worden gebonden aan een stoel en vervolgens wc-papier naar hun hoofd worden gegooid. Sommige delen van de film vind ik zelf vies en raar zoals het stukje waarbij Constantin een erectie kreeg. Ik raad deze film niet aan kleine kinderen aan, ik raad het wel aan, aan volwassenen.
Excellentie: Bookface

Reflectie
In deze periode heb ik niet veel moeten samenwerken, ik heb veel zelfstandig moeten doen. Mijn werkhouding en mijn gedrag zijn goed in deze periode, vind ik. Ook mijn cijfers voor Nederlands zijn goed, ik sta nu deze periode gemiddeld een 7.5 voor Nederlands. In de volgende periode ga ik me richten op lezen, want dat is niet mijn beste kant. Woordenschat is wel mijn beste kant, want een deel van woordenschat moet je gewoon leren en de rest is toepassen. Ik ga me niet focussen op grammatica, want we krijgen grammatica in de volgende periode niet meer.

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.