Essay: Priesters mogen trouwen

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 2 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: September 16, 2015
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Priesters mogen trouwen
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 411 words. Download the full version above.

Er is al enige tijd discussie en onenigheid over het afschaffen van het celibaat. Het celibaat betekent dat priesters niet mogen trouwen en dus ook geen relatie mogen hebben.
Sommigen zien het celibaat als oorzaak van het misbruik in de kerk. Veel priesters zeggen dan weer dat het celibaat moet blijven om de roeping van God echt te ervaren.

Mijn menig is dat het mag afgeschaft worden en dat men moet zorgen dat priesters ook de mogelijkheid krijgen om te trouwen. Ik vind dat ze wel trouw moeten blijven aan hun beroep, maar dat betekent niet dat ze de kerk moeten verlaten om bij een vrouw tijd te kunnen doorbrengen.

Paus Franciscus zei ooit: ‘Het celibaat is een kwestie van discipline, geen kwestie van geloof.’ Ik ben het met dit citaat niet eens. Priesters zijn ook maar mensen en ik denk niet dat je je gevoelens zomaar kan uitschakelen. Als priesters getrouwd zijn en een gezinsleven hebben, kunnen zij zich beter inleven in de dagelijkse problemen van mensen. Zo zouden priesters de mensen beter kunnen helpen als ze met problemen tot bij hen komen. De afschaffing van het celibaat zou niet alleen voor het welzijn van de priesters, maar ook voor het welzijn van de kerk beter zijn.

In de katholieke kerk is het celibaat geen regel maar een traditie, waardoor het door de jaren heen blijkbaar een regel is geworden. Als de mogelijkheid om te trouwen er is bij andere godsdiensten waarom zou het bij ons dan voor problemen zorgen. Het zou er waarschijnlijk ook voor zorgen dat jonge mannen toch nog de keuze maken om priester te worden en zo op een andere moderne manier mensen terug aantrekken om te geloven. Ook de huidige priester zouden het gemakkelijker hebben en niet zoals een groot deel van hun collega’s de stap zetten om de kerk te verlaten om te kunnen trouwen.

Een laatste argument is dat er minder kindermisbruik zal zijn, omdat de priesters dan niet verleid worden om kinderen als zwakke slachtoffers te nemen maar hun gevoelens gewoon kunnen toelaten.

Met een roeping tot priester heeft God niet de bedoeling om die mensen het celibaat op te leggen. Hierover is ook niets in de bijbel terug te vinden. Dus waar halen wij het recht om dit op te leggen en zeker nu nog in onze moderne maatschappij.

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Priesters mogen trouwen. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/priesters-mogen-trouwen/> [Accessed 09-07-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.