Essay: WAT IS CORRUPTIE

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 8 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 29, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • WAT IS CORRUPTIE
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 2084 words. Download the full version above.

De meest simpele definitie van corruptie is : misbruik maken van publieke macht voor eigen winst/welzijn. Er bestaat ook corruptie in banden en dan spreken we over persoonlijke banden. De definitie luidt dan : het misbruik maken van toevertrouwde macht voor eigen winst/welzijn.

Corruptie komt vaak voor in grote projecten waar veel geld in omloop is, waar veel mensen bij betrokken zijn, er ingewikkelde en grote aankopen plaatsvinden; vaak gebeurt dit in chaotische omstandigheden.

Over welke gevallen spreken we dan? We spreken dan bijvoorbeeld over de aankoop van een jachtvliegtuig voor de luchtmacht; een ingewikkeld proces, met maar weinig deskundigen op dit gebied, waardoor beslissingen en geldbedragen niet of nauwelijks gecontroleerd kunnen worden. Een ander voorbeeld is een natuurrampen en de poging tot heropbouw van een gebied; het is chaotisch en niemand heeft controle. Het gaat in deze zaken om zulke grote bedragen dat een kleine illegale betaling niet / nauwelijks opvalt. Geen controle, geen toezicht.

Noodhulpverlening is perfect voor het ontstaan van corruptie, er is namelijk erg snel behoefte aan voedsel, medicijnen, communicatie enz. en dan is het heel makkelijk om iets meer geld te vragen of niet goed werk te leveren.

Er zijn ook rampen die worden veroorzaakt door de mensen zelf, namelijk burgeroorlogen. Hierbij wordt al betaald om te zorgen dat mensen niet naar de andere partij gaan. Maar mensen kunnen ook zonder rampen corrupt gedrag vertonen. Er moet veel geld in korte tijd voor bijzondere doeleinden worden uitgegeven, terwijl maar weinig mensen kunnen overzien waar het omgaat. Voorbeelden zijn : het WK, de Olympische Spelen en de tour de France. Corruptie komt ook voor bij telecommunicatie, biotechnologie en grote projecten in de infrastructuur.

Corruptie is een virus die de economie aantast. Corruptie moet voorkomen worden en als dat niet lukt moet het bestreden worden. Vaak heeft dat bestrijden weinig nut omdat grote organisaties er zich mee moeten bemoeien en dat kost hun ook weer geld. Corruptie word alleen verholpen als grote groepen mensen of organisaties met veel invloed er tegen in gaan.

Corruptie zal nooit helemaal verdwijnen. Het beste dat bereikt kan worden is dat het niet veel meer voorkomt en dat de armen en machtelozen niet te zwaar worden getroffen want die zijn hier het gevoeligst voor.

BLATTER

Naam

Josef Blatter is geboren 10 maart 1936 te Visp (Zwitserland). Hij veranderde zijn naam naar Joseph Blatter toen hij in 1981 secretaris-generaal van de FIFA werd.

Loopbaan

Blatter speelde zelf nooit op de hoogste niveau; verder dan voetballer in de hoogste klasse van het Zwitserse amateurvoetbal kwam hij niet (dit deed hij van 1948 tot 1971). Hij begon zijn lange carrière als bestuurder als hoofd PR-zaken voor het bureau voor toerisme in Wallis.

Voordat hij bij de FIA begon, werkte hij als secretaris generaal bij de Zwitserse ijshockeyvond en had hij een belangrijke rol bij de Olympische Spelen van zowel 1972 als 1976.

Zijn carrière bij de FIFA begon Blatter als technisch directeur (1975 tot 1981) en later werd hij bij deze zelfde FIFA secretaris-generaal (1981-1998). In 1998 (om precies te zijn op 8 juni) werd Blatter gekozen als voorzitter van de FIFA.

In de strijd om voorzitter te worden nam hij het op tegen Lennart Johansson (UEFA-voorzitter). Blatter won de verkiezing, maar dit was niet vanzelfsprekend. Er was een vermoeden van fraude en omkoping. Uit diverse bronnen (waaronder Farra Ado, lid van de Somalische voetbalbond) bleek dat Blatter geld had geboden / geschonken met als doel: een stem voor Blatter.

Blijkbaar waren de bewijzen en geruchten rond de fraude en omkoping niet voldoende om Blatter niet als voorzitter te kiezen. In 2002, 2011 en 2015 werd hij zelfs “gewoon” herkozen.

In 2014 begon de twijfel rond de beslissingen en belangen van Blatter. Hij kwam terug op zijn beslissing dat het WK-voetbal in 2022 gehouden moest worden in Qatar. “Opeens” waren de extreme weersomstandigheden een reden om het alsnog niet door te laten gaan. Een week voor de verkiezingen in 2015 kwam de positie van Blatter nog meer onder druk te staan; er werden een aantal FIFA-officals gearrestreerd op verdenking van corruptie. Blatter liet zich hier echter niet door uit het veld slaan en stelde zich opnieuw verkiesbaar; hij werd herkozen, maar door alles wat er in de voorliggende periode was gebeurd, werd men wel wat kritischer op zijn genomen beslissingen. Waarschijnlijk werd het Blatter wat te heet onder de voeten, want 4 dagen nadat hij herkozen was, besloot hij zelf op te stappen als voorzitter. Hij noemde “geen vertrouwen en steun” vanuit de hele voetbalwereld als hoofdreden voor zijn vertrek.

Omdat er natuurlijk een nieuwe voorzitter moest worden gekozen, kondigde hij een spoedcongres aan. Infantino werd op 26 februari 2016 gekozen als nieuwe voorzitter.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sepp_Blatter

PLATINI

Michel Platini, zoon van Italiaanse ouders, maar geboren in Frankrijk, was amateur voetballer en voormalig sportbestuurder.

Hij was de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA van juni2007 tot oktober 2015. Hij werd gezien als een van de meest elegante spelers van zijn tijd. Op 21 december 2015 werd Platini voor 8 jaar geschorst door FIFA omdat hij een bedrag had aangenomen van FIFA-voorzitter Blatter van 2 miljoen Zwitserse franken. Zijn inspraakrecht in de UEFA is door deze schorsing en enigszins domme actie komen te vervallen.

Afkomst van Platini

Platini is de zoon van de Italiaanse Aldo Platini en Anna Piccinelli beiden komen ze uit Italië. Michel Platini ’s vader vestigde zich vlak na de eerste wereldoorlog in Frankrijk. Platini ’s vader was ook professioneel voetballer en tevens lange tijd directeur bij AS Nancy.

Clubvoetbal

De profcarrière van Platini begon in 1972 bij AS Nancy. Bij Nancy speelde hij zeven seizoenen en in 1978 won hij met Nancy de beker.

Platini speelde zijn eerste wedstrijd in het eerste elftal op 3 mei 1973. Na Nancy speelde hij bij AS Saint-Etienne (vanaf seizoen 1973); met dit team won hij de Franse landstitel in 1981.

In 1982 maakte hij een transfer naar een grote club in Italië namelijk : Juventus, waar hij als middenvelder in 147 competitiewedstrijden 68 goals maakte. Platini heeft Juventus geholpen aan de Italiaanse beker, de Europa cup 1 en de Europa cup 2. Na deze resultaten stopte zijn carrière in 1987. Platini werd driemaal verkozen tot Europees voetballer van het jaar, en twee keer tot beste Franse voetballer aller tijden in 1976 en 1977. En hij is ook nog 2 keer tot beste voetballer in de wereld benoemd in 1984 en 1985.

Trainerscarrière Platini

Omdat Frankrijk zich niet had weten te plaatsen voor het EK voetbal van 1988, was er ruimte voor een nieuwe trainer voor het nationale elftal; Platini werd op 1 november 1988 tot coach van het nationale Franse elftal benoemd.

De Franse voetbalbond liet Platina vrij in de keuzes van spelers en speelvormen met als doel een goed team te kunnen vormen voor het EK van 1992.

Platini bleef bondscoach tot en met 1992. Helaas kwalificeerde hij zich niet voor het WK van 1990, maar er waren wel erg goede prestaties in de kwalificatierondes voor het EK; het team wist 8 keer te winnen van onder andere Spanje en Tsjecho-Slowakije. Onder Platini bleef Frankrijk negentien interlands op rij ongeslagen. Met deze indrukwekkende resultaten werd Frankrijk gezien als de nieuwe favoriet voor het EK.

Dat “favoriet zijn” niet genoeg is, werd pijnlijk duidelijk tijdens het EK. Frankrijk werd vroegtijdig uitgeschakeld en hierna nam Platini op juli 1992 ontslag.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Michel_Platini

GEVOLGEN BESLISSINGEN PLATINI EN BLATTER

Door de verkeerde beslissingen die Platini en Blatter hebben gemaakt zijn ze 8 jaar geschorst van elke activiteit in het voetbal. Beide bestuurders werden eerder al tijdelijk geschorst

Ze worden gestraft voor een betaling van 1.8 miljoen euro van Blatter aan Platini, in februari 2011. Platini zou het geld hebben ontvangen voor bepaalde medewerkingen die hij tussen 1999-2002 zou hebben uitgevoerd als technisch directeur van Blatter. Deze betaling werd ontdekt door de commissie en Blatter en Platini moesten op basis van legale argumenten bewijzen of de betaling ‘normaal’ of corrupt was. Blatter kon de commissie niet overtuigen en Platini bleef langer bij de ondervraging.

De commissie kon niet bewijzen dat het om omkoping ging maar de transactie vond op een ‘toevallig’ tijdstip plaats ; enkele maanden voor de herverkiezingen van Blatter als FIFA-voorzitter in 2011. Blatter en Platini worden geschorst vanwege het aanbieden en ontvangen van giften, belangenverstrengeling, het schenden van loyaliteit en het overtreden van algemene gedragsregels.

De schorsing is vooral een harde klap voor Platini. Omdat Blatter al eerder had aangekondigd te vertrekken bij de FIFA en daardoor zou er weer minder concurrentie zijn. Maar nu is Platini uitgesloten van de voorzittersverkiezingen van de FIFA. Door de domme beslissingen van Platini lijkt er een einde te komen aan zijn carrière, nu hij geen functie meer mag hebben in het voetbal.

https://www.nrc.nl/nieuws/2015/12/21/ethische-commissie-fifa-sluit-blatter-en-platini-v-1571182-a809048

SAM ALLARDYCE

Persoonlijke informatie

Sam Allardyce is een voormalig profvoetballer en Engels voetbaltrainer. Hij is geboren in 1954, 19 oktober in Dudley. Allerdyce was eindverantwoordelijke van de bank bij ed clubs : Limerick, Blackpool en Notts county. Hij was 4 seizoenen lang trainer van West Ham United en dwong daar in zijn eerste seizoen promotie af naar de premier league. In het seizoen daarop werd hij 10de met The Hammers . Nadat Allerdyce de 12de plek had behaald in zijn laatste seizoen werd hij vervangen door een oudspeler van West Ham United namelijk : Slaven Bilic. Hij werd op 9 oktober 2015 trainer van sunderland. Sunderland stond op dit moment 19de met maar 3 punten uit 8 duels. Sam allerdyce wist de ploeg te behouden tot de premier league.

Sam allerdyce als bondscoach van engeland

Op 22 juli 2016 werd Sam Allerdyce benoemd tot bondscoach van het engelse voetbalelftal. Hij volgde de opgestapte Roy Hodgson op. Allerdyce ging nu per jaar drie miljoen pond verdienen. In zijn eerste interland won Engeland een WK-kwalificatie wedstrijd met 1-0 duur een goal in blessuretijd van Adam Lallana. Dit bleek achteraf ook zijn enigste interland te zijn want op 27 september 2016 kwamen de engelse voetbalbond FA en Allerdyce tot een overeenstemming op per direct zijn contract als bondscoach te beëindigen. Dit was omdat Allerdyce bereid was uit te leggen aan undercoverjournalisten van de engelse krant ‘The Daily Telegraph’ hoe je de regels van de FA ontweken konden worden voor het aantrekken van spelers via het ‘Third party ownership’. Dit wou hij wel vertellen tegen een betaling van 400.000 pond.

THIRD PARTY OWNERSHIP (TPO)

Financieringsconstructies waarbij wordt afgesproken dat aan een derde partij een bepaald percentage van een vergoeding wordt toegekend dat verband houdt met een toekomstige transfer of andere rechten die verband houden met een toekomstige transfer mogen dus niet meer.

ORGANISATIE VAN DE SPORT VOETBAL

Elk land waarin gevoetbald wordt is er een voetbalbond die is aangesloten bij de FIFA (Een Zwitserse vereniging). De belangrijkste standpunten van deze organisatie zijn : het promoten van voetbal, het spel in de gaten houden en het organiseren van internationale competities. UEFA is de Europese organisatie en daar is de KNVB lid van. Hierdoor zijn de associaties verplicht om alles wat te maken heeft met voetbal in de gaten te houden en zorgen dat het niet uit de hand loopt. Als de regels geschonden worden zorgt de FIFA ervoor dat er boetes worden opgelegd en volgt uitsluiting van competities.

Standpunt en optreden KNVB

Volgens Gijs de Jong manager competitiezaken van de KNVB, is matchfixing in Nederland niet voorgekomen1. Maar andere mensen zeggen daarentegen dat corruptie een groot probleem is en verholpen moet worden Bij het beïnvloeden van wedstrijden is weinig bewijs en is het moeilijk om mensen te beschuldigen het is namelijk een spelletje en de bal is rond. Als er matchfixing is zijn beide partijen in het geheim het met elkaar eens en zou dus ook niemand aangifte doen, terwijl de opbrengsten van beide partijen groot zijn. De politie zou deze zaken dus ook niet snel voor opleggen omdat het nauwelijks bewezen kan worden.

Conclusies voetbalbonden

Voor de FIFA, UEFA en de KNVB gelden dezelfde regels. De partijen zijn allebei bewust van de gevolgen van matchfixing, maar weten niet precies wat de omvang van het probleem is. Deze organisaties nemen wel veel maatregels en richten samenwerkingsverbanden op om het zoveel mogelijk te voorkomen. Als een organisatie corrupt gedrag vertoond kan er maar 1 persoon gestraft worden, elk andere betrokkene ontspringt de dans. Daarnaast hebben deze organisaties geen middelen om match-fixing tegen te gaan. Het is niet toegestaan om als organisatie spionnen werk te leveren. Bijvoorbeeld : telefoons tappen of infiltreren. dat is overgelaten aan andere overheden die deze uitvoeringen wel doen. Hiermee blijven de criminelen buiten het schot, terwijl de sporters wel gestraft worden. Zo kunnen zij hun activiteiten doorzetten en nieuwe sporters manipuleren voor wedstrijden.

http://www.sport-en-recht.nl/vsr/download/common/scriptie-mr.-j.p.-ezenga-de-toekomst-van-voetbal-op-het-spel.pdf

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, WAT IS CORRUPTIE. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/wat-is-corruptie/> [Accessed 03-12-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.