Essay: Date generale despre Anglia - Essay Marketplace

Essay: Date generale despre Anglia

Avand o populatie de circa 60 milioane, suprafata 245.000 Km, 24.000 USD/loc, Anglia se numara printre cele mai mari tari europene, cu o economie dezvoltata,ramanand tara lui Adam Smith care a generat ‘revolutia industriala’ in intreaga Europa.Lucrarea The Wealth of Nations (1776) a influentat in aceiasi masura organizarea industriala, relatiile dintre proprietari si salariati, managementul structurilor macroeconomice din sec. XIX-XX, in aceasta perioada economia britanica fiind un ‘workshop al lumii’ (pentru perioada in care a reusit sa-si mentina un anume monopol cu privire la inventii/inovatii tehnice).Pentru alte tari europene, Anglia ramane un model al disputei politice / parlamentare, un model de echilibru social, o economie in care sindicatele detin o influenta notabila.Printre cele mai importante institutii se regasesc urmatoarele: Ministerul Industriei si Comertului /Department of Trade and Industry,institutia guvernamentala ce sprijina direct mediului de afaceri, introducerea unor reglementari care sa favorizeze sectorul IMM, concurenta si libera initiativa; Biroul pentru investitii in UK ofera asistenta investitorilor straine;Confederatia Industriei Britanice, Asociatia Camerelor de Comert, Federatia IMM, Institutul de Marketing (2000 firme ‘ 12 miliarde cifra de afaceri), Asociatia Consultantilor in Management (27000 persoane) etc.
Intre principalele sectoare economice din Anglia se numara:
– serviciile care contribuie cu 70% la GDP;
– agricultura care foloseste aproximativ 2% din forta de munca si asigura 60% din necesar;
– sectorul industriei folosind 17% din angajati si participand cu 22% in GDP;
– unele sectoare industriale care au inregistrat un usor declin: BMW din Germania a preluat firma Rover (masini de lux); Ford a preluat firma Jaguar; constructorul german Wolkswagen a preluat Rolls Royce etc.
– sectoarele productive folosesc pe scara larga proiectarea pe computer si roboti (firmele britanice au introdus Sistemul ‘No-Skil Computer’ bazat pe Sisteme Expert de Control / Decizie prin intermediul la care un specialist fara cunostinte de IT isi poate crea propriul instrument de sprijin);
Anglia este tara care atrage anual cele mai mari investitii straine in toate sectoarele economice, ca investitii directe sau de portofoliu,dupa SUA. In sectorul constructiilor imobiliare, transport aerian, naval, cale ferata ,regasim firmele britanice intre primele locuri din Europa (caile ferate sunt privatizate in prezent).De asemenea in distributia cu ridicata si amanuntul regasim mari companii britanice; se adauga si City Londonez pentru servicii financiare si bursiere, London Stock Exchange fiind una din marile burse din lume.

Date generale despre Germania
Dupa reunificare, Germania a devenit cel mai mare stat european (82 milioane locuitori, 357.000 km2, administrare federala, 26.000 USD/loc etc.), avand in acelasi timp o economie extrem de performanta. Societatea german??, a fost puternic marcat’?n timp, de principiile protestante ??i de teoria binecunoscutului sociolog german Max Weber. Noua ideologie, introdus’?n Germania de c??tre reprezentan??ii Freiburger Kreis ??nainte de declan??area celui de al doilea r??zboi mondial, a reprezentat infrastructura de baz?? pe care s-a dezvoltat sistemul economiei de pia’? germane. ??n timp, mediul intern, dar ??n special mediul de afaceri interna??ional au determinat firmele germane s?? se adapteze la noile cerin??e ale pie??ei. Schimb??rile au marcat semnificativ con??inutul proceselor de management ??i au redefinit fundamental rolul ??i pozi??ia factorului uman din firmele germane.
In perioada postbelica, economia Germaniei s-a orientat spre modelul unei economii sociale de piata, model ce se sprijina pe anumite principii.
– principiul respectarii demnitatii umane, ce implica asigurarea unui standard ridicat de viata pentru toti membrii;
– principiul integrarii obiectivelor vizate de individ in structura obiectivelor vizate de organizatie, ceea ce implica o dubla responsabilitate;
– principiul asumarii constiente a riscurilor specifice oricarei afaceri proprii;
– obiectivul unei afaceri este satisfacerea unor nevoi ale comunitatii (clientul si piata) si doar in plan secundar este vizat profitul;
– principiul potrivit caruia proprietatea privata este sacra si inviolabila.
Inca din secolul al XVII, statul german a avut un caracter federal, un standard ridicat de viata; puterea economica s-a bazat pe realizari tehnice si economice de exceptie (cultura, stiinta, inventii etc.).Dupa reunificarea din 1990, economia Germaniei ramane pilonul integrarii UE:
– serviciile contribuie cu circa 66% in GDP, agricultura numai 1,5% din GDP; rata inflatiei 1-2% anual si somaj 8-9% anual; linii telefonice pentru 65% din populatie, utlizatori de Internet peste 35% din populatie etc.
– educatia este obligatorie intre 6-15 ani, apoi tip ‘part time’ pana la 18 ani; exista peste 300 universitati finantate majoritar de la buget dar administrate independent; universitatile participa in 16 centre nationale de R&D, activitati finantate 60% de sectorul privat etc.
– se asigura peste 600 scheme de finantare si asistenta pentru noi afaceri, fondurile avand drept sursa guvernul federal, local, UE etc.; domeniile cele mai sustinute sunt IT, biotehnologii, telecomunicatii, servicii ecologice etc.

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.