Book review essay: Schaduwzuster - Essay Marketplace

Book review essay: Schaduwzuster

Het is eigenlijk niet heel erg makkelijk om een samenvatting te schrijven over dit boek aangezien er 2 hele duidelijke, aparte verhaallijnen door elkaar lopen. Het ene verhaal wordt verteld door Marjolein en de andere door Marlieke. Ze zijn tweelingzusters. Ik zal van beide zussen een samenvatting geven van het verhaal:

Marlieke

Marlieke is de tweelingzus van Marjolein. Ze werkt als fotografe en heeft haar eigen fotostudio. Ze heeft 2 goede vrienden Sylvie en Thomas. Ze heeft een goede band met haar zus, maar toch heeft Marlieke altijd in de schaduw van Marjolein gestaan. Als Marjolein wordt vermoord, voelt Marlieke zich depressief en alleen. Ze besluit om de moordenaar de vinden. Aangezien Bilal de hoofdverdachte is, spoort ze hem op. Maar hij ontvoert haar, bedreigt haar en dumpt haar vervolgens in het bos.

Na een foto-opdracht komt Marlieke in met de moeder van Sylvie. Die vertelt haar dat Sylvie altijd veel loog en een grote fantasie had. Aangezien Marjolein en Sylvie elkaar nooit hebben gemogen, krijt Marlieke nu een verdenking tegen haar vriendin en doorzoekt haar huis. Ze vindt foto’s van Raoul en Sylvie en liefdesbrieven. Ook vindt ze het wapen waarmee Marjolein is vermoord. Als Sylvie thuiskomt bekend ze dat ze een affaire heeft gehad met Raoul. Marlieke vlucht met het wapen weg, naar het politiebureau en doet haar verhaal. Maar Sylvie is gevlucht.

Marlieke trekt voorlopig in bij Raoul. Thomas helpt haar verhuizen. Dan vertelt hij plotseling dat hij Marjolein vermoord heeft. Hij wilde Marlieke met de moord op Marjolein haar vrijheid teruggeven omdat ze in de schaduw van Marjolein stond. Na de koffie voelt Marlieke zich onwel worden en raakt buiten westen. Als ze in het ziekenhuis wakker wordt, hoort ze dat Thomas GHB in haar koffie had gedaan. Zelf heeft hij een overdosis genomen en zelfmoord gepleegd.

Marjolein

Marjolein is de vrouw van Raoul Salentijn, de eigenaar van een software bedrijf. Marjolein is lerares op een zwarte school en heeft aandelen in het bedrijf van Raoul. Samen hebben ze een dochtertje, Valerie. Op een dag wordt ze door Bilal, 6vwo leerling bedreigd met een mes omdat ze hem beledigt heeft door naar zijn kruis te kijken. Ze is helemaal overstuur, maar doet geen aangifte. Het blijft helaas niet bij die bedreiging alleen. Ook haar auto wordt bekrast, ze wordt achtervolgd en ze krijgt een dreigbrief met daarin: ‘Je bent een hoer. Ik maak je dood.’

Na een avondje stappen met Raoul, Marlieke en wat vrienden, gaat ze even langs haar vriendin Jasmijn die op Valerie past. Als ze daarna weer naar haar huis loopt, hoort ze voetstappen, maar ze ziet niemand. Als ze bij haar pad aan komt, gaat ze harder lopen, maar ze krijgt haar sleutel niet in het slot. Opeens hoort ze een stem en ze ziet iets glinsterends. Het was een pistool. Ze smeekt dat ze nog niet dood wil, maar dat helpt niet. Een schot wordt afgevuurd’

Personages:

Marjolein:

Marjolein van Woerkom is de helft van een eeneiige tweeling. Ze is 30 jaar en komt uit een rijke familie. Ze is getrouwd met Raoul en ze wonen in Rotterdam. Ze hebben samen een dochtertje van 6 jaar, Valerie. Marjolein geeft al 7 jaar Nederlands op het Rotterdams College. Dit is een multiculturele school. Marjolein is vrolijk, spontaan en ze heeft een duidelijk eigen mening. Ze komt op voor de zwakkeren, als er iemand gepest wordt zal zij diegene helpen. Ze draagt vaak rokjes en andere vrolijke kleren.

We komen wel veel te weten over haar leven, wat ze voelt en wat ze denkt, maar de gebeurtenissen zijn toch iets belangrijker. Verder maakt ze niet echt geestelijke ontwikkeling door. Op het moment dat ze wordt vermoord is ze dezelfde persoon als aan het begin van het boek.

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.