Essay: Clannie Malewa werd geboren op 12 augustus 1990 in Rotterdam…

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 4 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 26, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Clannie Malewa werd geboren op 12 augustus 1990 in Rotterdam...
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 1002 words. Download the full version above.

Clannie Malewa werd geboren op 12 augustus 1990 in Rotterdam. Zijn ouders waren Ghanese vluchtelingen en wilden hun kind een goede toekomst geven. Zij lieten Clannie op tweejarige leeftijd achter in een ziekenhuis in Rotterdam waar hij vervolgens korte tijd werd opgenomen. De rechter wees hem een gezin toe en zodoende kwam hij terecht bij de familie de Zeeuw, waar hij in Rotterdam samen met twee nieuwe broers en een zus opgroeit.

Buiten zijn nieuwe ouders zorgen ook zijn twee broers nauwlettend voor Clannie. Op school werd hij gediscrimineerd omdat hij de enige donkere jongen was. Hij heeft een behoorlijk zware jeugd gehad en dit maakte Clannie een jongen met een ijzersterke persoonlijkheid, maar ook iemand die bijna geen mens vertrouwt, een eigen wil heeft en bijna niets van anderen aanneemt. Later zal blijken dat deze persoonlijkheid hem wel eens in de weg zal zitten bij mensen die zijn geschiedenis niet kennen. Alex Pastoor begrijpt hem wel en ziet hem als een zoon. Hij zal altijd achter Clannie staan en hem altijd helpen.
Het begon allemaal op zijn vijfde jaar, toen begon Clannie met voetballen. Hij komt terecht bij een lokaal voetbalteam in vv Blijdorp waar men toen al verrast was over zijn voetbalkunsten. Hij sloeg enkele teams over en kwam als jongste speler in het hoogste jeugdteam. Hij was zeer gedreven en liep altijd met een bal. Hij kende een vrij eenzame jeugd en speelde vaak alleen voetbal. Hij zocht regelmatig een plein op samen met zijn broers om hier aan zijn balbeheersing te werken. Als hij de bal verloor was de straf dat 1 van zijn broers de bal ver weg schoot voor hem zodat hij de bal kon halen om het vervolgens weer overnieuw te doen. Clannie leerde zichzelf voetballen. In 2001 wordt hij gevraagd door vv Blijdorp waar hij zijn carrière voor vijf jaar vervolgt. Op zijn vijftiende jaar promoveerde hij naar het eerste team dat in de Hoofdklasse actief was. Eigenlijk moest je zestien jaar zijn om hier te mogen spelen, maar men maakte een uitzondering voor Mario en hij werd hiermee de jongste speler ooit in de Hoofdklasse.
Zijn club lijkt goud in handen te hebben en wil hem niet kwijt. Toch kijkt Clannie op zijn zestiende jaar verder. Hij mag op proef bij FC Barcelona komen en na vijf dagen te hebben meegetraind is men verwonderd over zijn talent. Hij mag naar Barcelona komen en inmiddels staan er meerdere clubs waaronder ook Chelsea en Liverpool om hem te springen. Balotelli laat zich echter nog niet gek maken en denkt eerst goed na. Aangezien hij pas over twee jaar zelf beslissingen mag nemen besloot hij om in Nederland te blijven. Hier stonden alle clubs voor hem in de rij, maar samen met zijn broers die tevens zijn zaakwaarnemers waren, besloot hij op de allerlaatste dag op het aanbod van Sparta Rotterdam te gaan. Zo kon hij bij familie Malewa in Rotterdam blijven wonen en kan Sparta hem met hun sterke jeugdopleiding veel bieden in de toekomst.

Mario begint bij Sparta bij het team onder de zestien jaar en werd met zijn uitzonderlijk talent zonder aanvoerdersband alsnog de leider van het team. In twintig wedstrijden scoorde hij negentien goals. Hierna mocht hij naar het team onder achttien jaar waar hij na vier maanden het niveau al ontgroeide. Hij mag als één van de jongste spelers ooit naar het beloften elftal van Sparta waar hij in elf duels acht belangrijke goals scoort. Met zijn goals brengt hij dit team naar een hoger niveau en wint hij even later het Euro Youth League toernooi dankzij onder andere een prachtige omhaal in de slotfase van de halve finale. Clannie staat bekend om zijn ongekende techniek, zijn tactisch inzicht, zijn snelheid en zijn zeer precieze en harde schoten. Je kunt eigenlijk wel stellen dat Clannie alle voetballende kwaliteiten heeft die een speler nodig heeft.

Op zeventienjarige leeftijd mag Clannie zijn debuut in het eerste elftal maken tegen Roda JC door twee schamele minuten te mogen spelen. In zijn volgende wedstrijd stond hij 90 minuten in de basis en scoorde hij twee goals. Hierna volgt de winterstop waarin Clannie naar Brazilië vliegt om daar voor het goede doel vriendschappelijke wedstrijden te organiseren voor kansarme kinderen. Zijn definitieve doorbraak volgde even later toen hij Sparta de KNVB Beker bracht door onder andere ook twee maal tegen PSV te scoren. Zijn bijnaam luidt hierna ‘De nieuwe Johan Cruijf’. Even later scoorde hij met achttien jaar en 85 dagen als jongste speler ooit voor Sparta in de Eredivisie.

Inmiddels heeft iedereen in Nederland kennis gemaakt met Clannie Malewa. Niet alleen de clubs stonden om hem te springen, ook het nationaal elftal waar hij voor mocht kiezen. De bondscoach van Nederland wilde alles doen om Clannie daarheen te halen, terwijl Clannie nog nooit buiten Nederland is geweest en niet van reizen hooudt. Hij zegt zich wat ingetrokken te voelen maar koos toch om voor het Nederlands elftal te kiezen. Hij gaat dan ook in op het aanbod van Marco van Basten en speelt zich direct in de basis bij Nederland onder 21. Hier en der roept men dat Clannie mee moet naar het WK omdat de aanvoer voorin niet groots is bij het Nederlands elftal. Van Basten wil er echter nog niets van weten en zegt dat zijn tijd nog wel komt.
Na 2 jaar mag Clannie eindelijk mee naar het WK. Hij speelt de sterren van de hemel tijdens het toernooi. Maar in de kwartfinale gebeurt er iets wat heel Clannie zijn leven heeft veranderd. Na een mooie solo op het veld kreeg hij een gemene tackle van verdediger: Pepe. Hierbij brak Clannie zijn been en kon nooit meer voetballen.
Clannie is nu dakloos en heeft al zijn geld uitgeven aan drank en drugs omdat hij depressief was geworden nadat hij hoorde dat hij nooit meer kon voetballen.

Dit was het verhaal over clannie. Wij willen u bedanken voor het lezen.

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Clannie Malewa werd geboren op 12 augustus 1990 in Rotterdam…. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/clannie-malewa-werd-geboren-op-12-augustus-1990-in-rotterdam-zijn-ouders-waren-ghanese-vluchtelingen-en-wilden-hun-kind-een-goede-toekomst-geven-zij-lieten-clannie-op-tweejarige-leeftijd-achter-in-e/> [Accessed 08-07-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.