Essay: Essay: De term Anorexia Nervosa is in 1874 ingevoerd door de Engelse arts Gull.

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 4 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: November 8, 2015
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Essay: De term Anorexia Nervosa is in 1874 ingevoerd door de Engelse arts Gull.
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 1024 words. Download the full version above.

Anorexia Nervosa komt voor bij meisjes en jongens en ook bij kinderen, de ziekte wordt oa gekenmerkt door het lange weigeren van voedsel, een slecht eetpatroon, een vertekend lichaamsbeeld en een enorme drang om mager te zijn en daarbij veel te sporten.
Door het strakke eetschema en vele sporten ontstaat er een enorme vermagering.
Ondanks de ernstige lichamelijke klachten vindt het meisje of jongen het mooi om zo mager te zijn. En kunnen ze zich hierover trots voelen. Hij/zij voelt dat ze ergens goed in is. Dit omdat ze vaak te kampen hebben met een laagzelf beeld. En naast het afvallen denken nergens anders goed in te zijn of bij te horen.
Het kan zijn dat ze hierdoor zich heel eenzaam voelen. Ook omdat ze dingen beginnen te doen waarvan ze willen dat niemand he tweet, bijvoorbeeld eten beginnen weg te gooien en niemand dit mag zien en als ze wel eten dat het ook moeilijk kunnen gaan vinden als iemand dat zien. Mochten ze het eten gaan overgeven dit willen ze ook vaak niet dat iemand dit ziet of weet.
Deze ziekte kan een levensgevaarlijke ziekte zijn waar de dood op kan volgen als men de strijd niet wint van deze ziekte.

Wie kan het krijgen:
Het kan voorkomen bij meisjes en jongen, kinderen en volwassenen. Wat men ziet is dat de leeftijden naar beneden zijn gegaan voor het krijgen van deze ziekte

Feiten en cijfers:
Toch is het best wel vrijzeldzaam de ziekte. Ongeveer 5600 mensen in Nederland leden aan deze ziekte het afgelopen jaar.
En jaarlijks komen er ongeveer 1300 mensen bij met deze ziekte. Maar daar in tegen genezen er gelukkig ongeveer het zelfde aantal mensen gedeeltelijk of tijdelijk.

Varianten:
Anorexia Nervosa kan chronisch worden waardoor het gewicht net niet lag genoeg is om in het ziekenhuis te worden opgenomen. Ook kan het voorkomen dat de voedselonthouding wordt gewisseld door enorme vreetbuien. Dit heet Boulimia. Als men een vreetbui heft gehad kan dit gepaard gaan met schuldgevoelens voor het vele eten en afschuwelijke gevoelens hierover waardoor men opzettelijk gaat overgeven of men neem laxeer middel in.

Eetlust:
Anorexia betekend letterlijk eetlustgebrek, maar het gekke is dat men wel degelijk honger heft maar men weerstaat dit gevoel. Waardoor men zich ook trots hier over kan voelen dat men dit goed kan weerstaan en volhouden.
De kick die men hierdoor kan krijgen van het weerstaan van het hongergevoel en de resultaten is kan belangijker worden dan een volle maag of de lekkere geur van eten.

Mogelijke redenen en oorzaken van voedselweigering en ernstige vermagering maar toch geen anorexia nervosa:
Voedsel weigering kunnen ontstaan bij bv kinderen al seen machtstrijd tussen ouder en kind. Of een kind kan minder eetlust krijgen door problemen.
Een andere oorzaak zou kunnen zijn door een hongerstaking, of door een pschyschisch aandoening dat men bijvoorbeeld denkt dat als hij eet dat hij dan dood gaat.
De reden dat dit geen anorexia nervosa is omdat men het niet doet om mager te zijn.

Mogelijke Achtergronden en redenen van het ontstaan
Vaak onstaan de problemen rond de pubertijd omdat dit een tijd is voor de puber waarin er veel verandert bijvoorbeeld lichamelijk en op sexueel gebied er kunnen bepaalde verwachtingen ontstaan
Het anoretishce gedrag kan er dan voor zorgen dat ze hier niet meer mee te maken hebben. Omdat bijvoorbeeld de sexuele gevoelens er van weg kunnen gaan door de extereme vermagering.
Hieronder een aantal mogelijke redenen voor het ontstaan van de ziekte:
– zwakke identiteit
– pubertijd
– onzeker en zelfstandig
– laag zelfbeeld

Problemen met de sexualiteit
Soms kan het zijn dat de puber begint te twijfelen over zijn geaardheid, lesbisch of bisexueel, homo. Dit is dan naast de pubertijd die al moeilijk kan zijn een extra factor voor verwarring voor de puber. En daarin kan de anorexia nervosa dan een verlichting in geven omdat deze ziekte er bij de meisjes er voor kunnen zorgen dat de menstruatie en de borsten weggaan. En bij de jongens er voor kan zorgen dat ze geen erectie hebben. De gevoelens kunnen weg blijven en ze kunnen niet meer aantrekkelijk zijn voor jongens en/of meisjes
Bij jongens met anorexia nervosa zijn de lichamelijke veranderingen veel minder dan bij meisjes

Beheersing van vraatzucht:
Het ka nook dat vraatzucht en molligheid vooraf ging voordat men anorexia nervosa ging ontwikkelen.
Anorexia Nervosa kan dan ook dienen om de vreetaanvallen te bedekken. Daar integen kan de anorexia nervosa patient heel erg bezig zijn met bijvoorbeeld het verzamelen van recepten, eten klaarmaken, eetboeken verzamelen, denken en dromen over eten.

Zwakke identiteit:
Een zwakke identiteit kan een basis kenmerk zijn van anorexia nervosa patienten. Dit kan bijvoorbeeld ontwikkeld worden door onder andere opvoeld stijl die dominant of kleinerend is.

Het moment van het uit de hand lopen van de anorexia nervosa:
Het gaat mis als bijvoorbeeld men is gaan lijnen omdat men daadwerkelijk te dik was. Maar wanneer het moment is aangebroken dat het juiste resultaat bereikt is men op dat moment doorgaat met lijnen omdat men volgens de persoon in kwestie weer aan loopt tegen dezelfde problemen die kunnen bestaan oa. uit zingeving, pubertijd, identiteit qua sexualiteit.

Wat ook invloed kan hebben op het ontwikkelen van de ziekte:
De onderzoeker Bruch verklaarde in 1973 dat de moeder/verzorgster in de eerste jaren van een kind een gevoeligheidsstoornis kan ontwikkelen.
De moeder/ verzorger herkent dan bijvoorbeeld het honger huilen niet. Dit kan voor zelf vervreemding zorgen bij een kind. Waardoor het kan dat een kind minder gevoelig is voor honger of voedselverzadiging.
Te weinig eten maakte zo plaats voor te veel eten en omgekeerd

Behandeling anorexia nervosa:
Eetstoonissen kunnen op 4 verschillende manieren worden behandeld:
– behandeling gericht op het eetpatroon en gewicht
– psychotherapie
– medicijnen
– specifieke intervanties

Adressen van websites voor hulp en ondersteuning:
De huisarst kan je meer informatie geven en doorverwijzen.

Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa voor mensen met een eetstoornis en hun omgeving.

Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie over psychologische behandelingen/psychotherapie.

De website http://www.proud2bme.nl is voor jonge meiden met problemen met eten en met hun zelfbeeld.

here…

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Essay: De term Anorexia Nervosa is in 1874 ingevoerd door de Engelse arts Gull.. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/essay-de-term-anorexia-nervosa-is-in-1874-ingevoerd-door-de-engelse-arts-gull/> [Accessed 11-08-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.