Essay: Diabetes mellitus (betekent letterlijk mierzoete doorstroming). Er zijn meerder types …

Inleiding:
Diabetes mellitus (betekent letterlijk mierzoete doorstroming). Er zijn meerder types van de ziekte, type 1 en type 2, verder zijn er ook nog andere varianten. Als iemand diabetes mellitus heeft dan kan het lichaam het bloedsuiker niet meer goed verdragen. Bij mensen zonder diabetes regelt het lichaam het bloedsuikerspiegel heel precies samen met het hormoon insuline. Het Lichaam van mensen met diabetes maakt geen insuline aan, of het lichaam reageert niet meer op de hormoon insuline. Maar dit hangt af van het soort diabetes. Vroeger kwam de ziekte vooral voor bij mensen ouder dan 40 jaar. Nu zijn het ook vooral kinderen die de ziekte hebben. Dat ligt waarschijnlijk aan het veranderende voedings- en bewegingspatroon. Je kunt diabetes op jonge leeftijd voorkomen door gezond te eten en veel te sporten. Hoe gezonder je leeft des te minder kans je hebt op diabetes.

Diabetes mellitus type 1:
Diabetes mellitus type 1 had vroeger een andere benaming, toen heette het ‘jeugddiabetes’. Maar je kunt dit soort diabetes op alle leeftijden krijgen. Het wordt veroorzaakt door het afweersysteem van de persoon zelf. 1 op de 10 mensen met diabetes tellen diabetes type 1. Type 1 is een auto immuunziekte, dat betekent dat het afweersysteem zich vergist. Normaal ruimt ieder afweersysteem alleen ziektes op. Maar bij sommige van die afweersystemen vernielt het de cellen die insuline aanmaken, in het orgaan de alvleesklier. Als dit zo is dan heb je diabetes type 1. Zonder de stof insuline kun je niet leven, de stof insuline regelt je bloedsuiker.

symptomen van diabetes mellitus type 1.
‘ veel dorst en veel plassen
‘ afvallen zonder dat daar een reden voor is
‘ ziek en beroerd voelen
‘ veel honger hebben, of juist helemaal niet
‘ wazig zien
‘ misselijk zijn of overgeven
‘ altijd moe
‘ wonden die niet genezen

Oorzaken van diabetes mellitus type 1.
Men weet nog niet precies waardoor diabetes type 1 ontstaat. Het begint met de aanleg voor dit type diabetes. Vervolgens raakt het afweersysteem uit evenwicht, waardoor het cellen aanvalt die insuline aanmaken. Waarschijnlijk heeft het te maken met:
‘ Gluten, dat zijn de eiwitten in graan.
‘ Koemelk in flesvoeding, voor baby’s
‘ Een virus, zoals buikgriep of verkoudheid.
‘ Het is erfelijk, als je moeder of vader het heeft kun jij het overnemen.

De behandeling van diabetes mellitus type 1.
Er is nog geen manier om diabetes type 1 te genezen. De enige behandeling die mogelijk is voor diabetes type 1 is van buitenaf insuline injecteren, een paar maal per dag. Ook moet iemand zelf een paar maal per dag het bloedsuiker meten, om te weten te komen hoeveel insuline er op dat moment nog nodig is. Voor in de spuit zijn er verschillende soorten insuline. Er is een insuline die snel in het bloed wordt opgenomen en die snel zijn werk begint te doen. Deze insuline spuit je al voor het eten in, zodat de bloedsuikerpiek na een maaltijd wordt opgevangen. Er bestaat ook nog een insuline die langzaam in het lichaam wordt opgenomen. Die wordt 1 tot 2 keer per dag ingespoten zodat er een continu een klein beetje bloedsuiker kan worden opgenomen in het lichaam.

Is diabetes mellitus type 1 geneesbaar?
Bij diabetes mellitus type 1 is nog niet geneesbaar. De wetenschappers zijn druk aan het onderzoeken naar een oplossing, genezing voor diabetes type 1. Tot nu toe is diabetes type 1 niet te voorkomen. Door goed en gezond te eten kun je de kans wel verminderen. Gezond eten helpt de insuline om zijn werk beter te doen, in gezond eten zitten weinig suikers en vetten. Sporten is extra belangrijk voor mensen met diabetes mellitus omdat, het vermindert de hoeveelheid glucose in het bloed en zorgt er voor dat de insuline beter werkt en het stimuleert de bloedomloop. Iemand met diabetes die veel beweegt zal waarschijnlijk minder insuline nodig hebbe om het lichaam goed te laten functioneren.

Diabetes mellitus type 2.
Vroeger heette diabetes mellitus type 2 ook wel: ouderdomssuiker, maar ook jonge mensen kunnen dit type diabetes krijgen. De vorm type 2 van diabetes komt het meest voor. Er zijn ook meerdere verschillende manieren om dit type te behandelen. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam van de persoon met type 2 niet meer goed op de hormoon insuline. Dit is het hormoon dat het bloedsuikerspiegel regelt. De insuline is als het ware onzichtbaar en kan daarom zijn werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed achter. Eerst maakt het lichaam steeds extra insuline aan, maar na verloop van tijd maar het lichaam steeds minder aan.

Symptomen van diabetes mellitus type 2.
‘ vaak dorst en veel plassen
‘ veel moe zijn
‘ last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien
‘ slecht genezende wondjes
‘ kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
‘ infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking
‘ wonden die niet genezen
‘ ziek en beroerd voelen

Oorzaken van diabetes mellitus type 2.
‘ Weinig lichaamsbeweging (weinig sporten)
‘ Veel vet, ongezond eten
‘ Roken
‘ Ouder worden
‘ De erfelijkheid in de familie.

De behandeling van diabetes mellitus type 2.
De mensen die diabetes type 2 hebben worden meestal behandeld door middel van medicijnen, voeding- en bewegingsadviezen. Als de bloedsuikerspiegel met tabletten niet meer laag genoeg blijft, dat moet er iemand naast de tabletten ook nog insuline erbij spuiten. Bij diabetes type 2 ben je niet zo maar klaar met een pilletje van de dokter. Naast de behandeling met medicijnen is bewegen en gezond eten ook heel belangrijk. Meestal zelfs belangrijker dan medicijnen. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat het lichaam beter gaat reageren op insuline. Bij type 2 is ongevoeligheid voor insuline een groot probleem. Beweging verbetert de gevoeligheid voor het hormoon insuline. Dat is ook een belangrijk advies.
Er zijn verschillende soorten tabletten/medicijnen:
‘ Een tablet die de alvleesklier aanzetten tot het aanmaken van meer insuline.
‘ Een tablet waardoor het lichaam gevoeliger wordt voor insuline.
‘ Medicijnen om de bloeddruk en het cholesterol te verlagen. (deze behandeling verkleint de kans op hart- en vaatziekten enorm).

Is diabetes mellitus type 2 geneesbaar?
Bij diabetes type 2 is in een groot aantal gevallen uit te stellen of te voorkomen door gezond te leven. Voeding speelt hierin een hele grote rol, als je gezond blijft eten en veel blijft bewegen is de kans veel kleiner of is het bijna te voorkomen. Het uitstellen lukt daardoor ook zeer goed, door veel te sporten, bewegen en door gezond te eten. Je moet dagelijks minimaal 30 minuten matig tot intensief bewegen. Het beste is, wandelen of fietsen. Gezond eten helpt de insuline om zijn werk beter te doen, in gezond eten zitten weinig suikers en vetten. Sporten is extra belangrijk voor mensen met diabetes mellitus omdat, het vermindert de hoeveelheid glucose in het bloed en zorgt er voor dat de insuline beter werkt en het stimuleert de bloedomloop. Iemand met diabetes die veel beweegt zal waarschijnlijk minder insuline nodig hebbe om het lichaam goed te laten functioneren.

Overige types (niet vaak voor komend)

MODY: dit is een vorm van diabetes die oorspronkelijk komt van diabetes type 2.

LADA: een soort diabetes type 1 die zich juist voordoet als type 2.

Neonatale diabetes: een vorm van diabetes die al ontstaat bij baby’s die jonger zijn dan 6 maanden.

Diabetes type 3: hier is de wetenschap het nog niet helemaal over eens. Het lijkt op een soort ‘diabetes van de hersenen’ te zijn. Waarschijnlijk de ziekte van Alzheimer.

Diabetes insipidus: bij deze soort diabetes draait het juist niet om het bloedsuiker maar op het vocht. Het heeft dus niets te maken met suikerziekte (diabetes).

Zwangerschapsdiabetes: zwangerschapsdiabetes wordt ook wel zwangerschapssuiker genoemd. Het is
Tijdelijke diabetes (een soort diabetes) die meteen na de bevalling weg/over gaat. De meest vrouwen
Krijgen dit soort van diabetes mellitus vanaf de 24e week van de zwangerschap.

Dingen die onmogelijk zijn voor diabetes mellitus pati??nten.
Als je moet leven met diabetes mellitus veranderen er wel een aantal zaken, zo kun je nauwelijks lezen
Omdat je ogen wazig zien. Je kunt niet zo lang opblijven omdat je bijna altijd moe bent en niet zo veel
energie hebt. Als je bijvoorbeeld van de fiets afvalt dan kunnen de wonden die je oploopt tijdens de val
vaak ook niet genezen. Ook moet je er rekening mee houden (ligt eraan wel type diabetes je hebt) dat
2 maal per dag een spuit in moet nemen of dat je je medicijnen of/en pillen moet slikken. Je kunt ook
niet veel snoepen, of juist helemaal niet. Hoe gezonder je eet hoe beter het is voor de ziekte en voor
jezelf. Om deze reden zou je je geen pati??nt voelen, dit verschild wel per persoon. Je hebt natuurlijk
wel andere verplichtingen dan anderen maar je leeft er al lang mee en je ben het gewent. De reden
waarom je je wel pati??nt zou kunnen voelen is omdat je elke dag pillen/medicijnen moet slikken. Of je
moet 2 keer per dag prikken.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.