Essay: Een judorol is een valbreektechniek... - Essay Marketplace

Essay: Een judorol is een valbreektechniek…

Een judorol is een valbreektechniek. Bij deze techniek wordt een voorwaartse val gebroken door eerst de meeste energie kwijt te raken door het doorrollen van het lichaam, en de rest door af te slaan met een van de armen. Je rolt niet over het hoofd (koprol), maar over een van de schouders. Bij het oefenen wordt zowel over de rechter- als over de linkerschouder gerold.
Hier zie je hoe je een goede judorol maakt. De man in de video geeft zelf verdere instructies.

Als je niet afslaat of doorrolt bij het naar voren vallen, loop je risico lichaamsdelen te verwonden. Soms is het niet handig om af te slaan maar dan doet het juist pijn, als je bijvoorbeeld buiten de judorol doet.

Puntentelling
In Judo kunnen door succesvolle uitgevoerde technieken de scores: ippon, waza-ari en yuko worden verdiend. Balansverstoring die niet tot een succesvolle techniek leiden en houdgrepen van 14 seconden of korter krijgen geen formele waardering, maar worden wel door de scheidsrechter onthouden om bij een gelijkspel aan te kunnen geven wie de betere judoka is. Als een judoka afklopt of matai roept geeft deze judoka de wedstrijd op en krijgt zijn/haar tegenstander een ippon.
Een ippon (vol punt, waarde: 10) krijgt men voor een techniek die zowel kracht, snelheid als controle heeft, en waarbij de tegenstander grotendeels op de grond ligt. (Op de foto zie je dat er controle, kracht en snelheid is bij de worp, en hij landt grotendeels op z’n rug.)

Een waza-ari (half punt, waarde: 7) krijgt men voor een techniek die wel controle heeft en snelheid of kracht en waarbij de tegenstander grotendeels op de grond landt. (Op de foto zie je dat de tegenstander grotendeels op de grond ligt, maar dan was er bij de worp geen kracht of snelheid.)

Een yuko ( waarde: 5) krijgt men voor een techniek die controle heeft en kracht of snelheid, waarbij de tegenstander landt op z’n zij, of een techniek die controle heeft maar geen kracht en geen snelheid maar waarbij de tegenstander op z’n rug landt. (Op de foto zie je dat de tegenstander landt op z’n rug.)

Bevrijdingstechnieken
Om je te bevrijden uit een houdgreep (Mune-gatame) kun je de benen klemmen van je tegenstander. Een ander optie is om de hoofd van je tegenstander zien vast te pakken en dan los proberen te komen. Het laatste optie is om je rug hol te maken en je tegenstander naar de andere kant te gooien. Kortom doormiddel van rotatiebewegingen, hefboombewegingen en slag, stoot of schopbewegingen.

Einde wedstrijd
5 Manieren om te winnen bij een wedstrijd:
‘ De tegenstander gooien met een techniek welke met een ippon wordt gewaardeerd.
‘ De tegenstander tweemaal gooien met een techniek welke met een waza-ari wordt gewaardeerd.
‘ Een houdgreep maken van 20 seconden of meer.
‘ Het terugtrekken van een judoka waardoor de andere judoka met een ippon wint.
‘ Aan het einde van de reguliere wedstrijdtijd een hogere score hebben dan de tegenstander.
Bij een ippon is een judowedstrijd direct afgelopen.

Review this essay:

Name
Rating
Your review: (optional)

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.