Essay: Gegevens van het schilderij... - Essay Marketplace

Essay: Gegevens van het schilderij…

Het schilderij heet ‘Mars wordt ontwapend door Venus’ en is geschilderd door Jacques-Louis David. Dit schilderij heeft hij geschilderd in Brussel. Hier heeft hij 3 jaar over gedaan. Dit schilderij was af in het jaar 1824. Het schilderij is 308×265 cm.
De kunstenaar Jacques-Louis David, geboren op 30 augustus 1748 te Parijs, was een Frans kunstschilder. Zijn stijl was het Neoclassicisme en daar was hij een leidend figuur in. De ontwerpen van hem haalde hij uit klassieke bronnen. Hij maakte vooral schilderijen over de Romeinen. Ook over de Franse Revolutie schilderde hij, maar hier vond je de sfeer van de Romeinen in terug.
Op 9 jarige leeftijd werd Jacques-Louis David bij zijn oom ondergebracht omdat zijn vader gedood was in een duel. Hij volgde een goede studie, maar was geen bijzonder goede leerling door zijn spraakgebrek, maar ook omdat hij liever tekende. Hij heeft 5 keer geprobeerd de Prix de Rome te winnen en nadat dit na een lange tijd van opnieuw proberen gelukt was, verbleef hij enkele jaren bij zijn leermeester. Toen hij terugkwam in Parijs werd hij toegelaten tot de Koninklijke academie voor beeldhouw- en schilderkunst. Zijn grote succes was het schilderij ‘De eed van de Horatii’. In 1787 schilderde hij ‘De dood van Socrates’ waarbij de filosoof op het punt stond de gifbeker te drinken, waarbij twaalf leerlingen bij hem stonden. De vergelijking met Christus tijdens het laatste avondmaal was hierin te zien en mensen leverden kritiek.
Het schilderij Mars ontwapend door Venus was zijn laatste schilderij, want in 1825 stierf hij.
Neoclassicisme
Neoclassicisme is een stroming waar de mensen de oudheid schilderen. Als je neoclassicisme gaat vertalen, kom je bij ‘Nieuwe Klassiekers’ of ‘Nieuwe Oudheid’. Schilders uit deze stroming schilderen veel van het verleden. In het schilderij Mars ontwapend door Venus zie je dit ook terug, dit zijn Romeinse/Griekse goden.
Het Neoclassicisme is ontstaan eind 18e eeuw, begin 19e eeuw.

Voorstelling
Je ziet Venus, de godin van de liefde, half op Mars, de oorlogsgod, liggen. Je kunt Mars herkennen aan de wapenuitrusting die de drie Grati??n vast hebben. Venus kun je herkennen aan Cupido, de kleine god onderin, maar ook aan de vleugels en pijlenkoker. Venus bekleedt Mars met bloemenkransen terwijl Cupido de sandalen van Mars uit doet. De twee goden zijn schaars gekleed en op de benen van Mars zie je twee tortelduiven, het symbool van de liefde. Achter Mars zie je de drie Grati??n die de wapenuitrusting van Mars vast houden. De drie Grati??n zijn volgens de verhalen de dochters van Venus.
Op de achtergrond zie je een tempel met vier zuilen die bekleed zijn met goud. Deze tempel stelt de Olympus voor, de berg waar de goden volgens de oude mythologie leefden. Dit is te zien aan het aantal wolken rondom de tempel. Door de wolken wordt dit uitgebeeldt door een soort kijkdoos, alsof je een kijkje neemt in een andere wereld.
Vormgeving
Dit schilderij is gemaakt met olieverf. Met olieverf kan er veel detail in het schilderij worden aangebracht, mede doordat het langzaam droogt. Hierdoor kun je langer over een klein stukje doen en het dus ook helemaal uitwerken. Ook kun je met olieverf meerdere lagen schilderen. Door deze lagen vallen schaduw en plooien goed op in het schilderij. Hierdoor wordt er dus een driedimensionaal effect gemaakt.
Het schilderij is een diagonaalcompositie, veel van de lijnen, zoals armen, benen en lichamen wijzen van rechtsonder naar linksboven. Het is ook een centraalcompositie, er spelen dingen af in het midden van het doek. De aandacht wordt daar heen getrokken door doorkijk. Onderin zitten donkere wolken, dus weer het kijkdoos idee.
Door de doorkijk wordt er ruimtesuggestie gemaakt samen met atmosfeerisch perspectief. Dingen die verder weg zijn worden lichter gekleurd door de deeltjes in de lucht. Er zijn ook verkortingen, dingen lijken korter dan ze echt zijn. De rechterarm van Mars is hier een voorbeeld van, niet de hele arm is te zien door het lichaam van Venus. De kleuren hebben een warm-koud contrast, blauw en rood, maar ook een blauw-oranje kleurgebruik. Verder is in de wolken een licht-donker contrast.
Inhoud
De titel ‘Mars ontwapend door Venus’ past goed bij het schilderij. Mars is de oorlogsgod en moeilijk te ontwapenen. Toch lukt het Venus, maar dan door de liefde. Venus verleidt Mars en samen gaan ze de liefde bedrijven.
De stroming neoclassicisme zie je terug in de Griekse/Romeinse goden. Neoclassicisme staat voor het schilderen van de oudheid, wat hier duidelijk wordt gedaan.
Het kunstwerk is Anekdotisch, het verbeeldt een verhaal. Het verbeeldt de Romeinse tijd. Vaak wordt de tijd van de Romeinen uitgebeeldt door de goden, dit komt doordat het leven van de Romeinen ook veel om de goden draaiden. Voor elk verschijnsel was er een god en mensen herkenden zich in de goden. De goden hadden ook hun ruzies, bedreven ook de liefde en maakten ook hun fouten.
Bronnen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Neoclassicisme
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jacques-Louis_David
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mars_ontwapend_door_Venus
http://nl.wikipedia.org/wiki/Chariten

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.