Essay: Essay: Geschiedenis Badminton

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 4 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: October 11, 2015
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Essay: Geschiedenis Badminton
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 1165 words. Download the full version above.

Badminton wordt al eeuwen lang beoefend. In India zijn tekeningen gevonden die naar schatting 2000 jaar oud zijn. Op deze tekeningen is steeds een soort badminton te zien. Ook in oude geschriften werd een spel beschreven waarbij men een “vliegend voorwerp” naar de tegenstander sloeg. Dit bestond uit een vrucht waaraan veren bevestigd waren. Het voorwerp werd dan met handen en de voeten in de lucht gehouden.

In het begin van de eerste eeuw was het spel erg populair in China. Hier werd geslagen met geldstukken waaraan dan kippenveren bevestigd waren. In de 16e eeuw werd het vooral door kinderen in Engeland veel gespeeld. Een eeuw later had het spel zich verspreidt over diverse Europese landen waar het door de rijkeren beoefend werd. Het bestond er simpelweg uit dat een shuttle over en weer werd geslagen zonder de grond te raken.

Hierna vond het zijn weg naar het koloniale Amerika. Hier is een bekend schilderij gemaakt. Het schilderij van William Williams getiteld “Portrait of Master Stephen Crossfield”. Het stamt uit het begin van de 18e eeuw en laat een man zien die een racket en een shuttle vasthoudt.

Het spel werd echter pas echt bekend doordat Engelse officieren het spel meenamen naar Engeland. Het was afkomstig uit India. Hier werd het Poona genoemd. In 1873 speelde John Loraine Baldwin het op het landgoed Badminton in het graafschap Gloucestershire in Engeland. Hier kreeg de sport de naam badminton.
De eerst bond was de Engelse Bond. De “Badminton Association of England” werd in 1893 door kolonel Dolby opgericht. Hierna volgden al snel de bonden van Ierland (1899), Schotland (1911) en Wales (1928). De populariteit sloeg hierna over naar andere landen. In 1934 werd de Internationale Badminton Federatie opgericht. Zij moest toezicht houden op de spelregels en de naleving daarvan. Bovendien organiseert zij wedstrijden op internationaal niveau en maakte contact met landen die nog niet aangesloten waren. Inmiddels zijn er meer dan 50 landen aangesloten bij de I.B.F. De I.B.F. verzorgt de Internationale Kampioenschappen voor landenteams. Bij de heren is deze bekend als de “Thomas Cup” en bij de dames is dit de “Uber Cup”. In 1967 werd de Europese Badminton Unie opgericht.

Ook Nederland volgde. De Nederlandse Badminton Bond werd op 15 november 1931 opgericht. Tot de oorlog kende de bond niet veel groei. In de oorlog moest de N.B.B. haar activiteiten opschorten. In oktober 1951 werd de bond door een groep enthousiastelingen weer nieuw leven ingeblazen. Rond 1953 kwamen er zelfs goedkoop materiaal op de markt. Badminton was hierdoor niet langer een sport voor de elite. Op straat, op het strand en op de camping werd de sport veel beoefend De N.B.B. maakte een stormachtige groei door. Helaas zakte het ledental in de jaren ’90 weer in. Momenteel kent de bond ongeveer 80.000 leden. Nederland kent nog meer bonden, zoals de B.B.F en de R.B.B. Ook wordt er veel in de zogenaamde wilde verenigingen gespeeld die niet aangesloten zijn bij een overkoepelend orgaan.
Sinds de Olympische spelen in Barcelona in 1992 is badminton een offici??le Olympische sport. Het eerste enkelspel medailles werden uitgereikt aan de Indonesi??rs Allen Budi Kusuma (heren) en Susi Susanti (dames). Ze werden bij thuiskomst als echte volkshelden behandeld. Bij de Olympische spelen in Seoel was het badminton de eerste sport die uitverkocht was. Hier behaalde Mia Audina, toen nog 16 jaar, een zilveren medaille voor Indonesi??. Inmiddels komt ze voor ons land uit.

Badminton is dus eigenlijk al 2000 jaar oud. Het werd altijd al als leuk tijdverdrijf gezien en dat is het nu nog steeds.

Spelregels badminton

Dit zijn de belangrijkste regels van badminton:

Begin van de wedstrijd
Voor de aanvang van de wedstrijd wordt er geloot. De winnaar van de loting heeft het recht om:
‘ De eerste service te doen, mits deze partij dit wil
‘ De speelhelft te kiezen

De verliezer van de loting krijgt daarmee de keus tussen elke overgebleven mogelijkheid. In de tweede en derde game van een wedstrijd mag die partij het eerst serveren die de voorgaande game heeft gewonnen.
Er moet altijd diagonaal geserveerd worden zodat als de tegenstander de shuttle niet zou spelen deze in het serveer vak van de tegenstander zou vallen. Alleen degene die serveert kan een punt scoren en wel door een rally te winnen. In dat geval wisselt hij van serveer vak. Een spel begint altijd met een serve vanuit het rechter vak.

Ontstaan regels

De eerste spelregels verschenen in 1877 in boekvorm. Deze waren gemaakt door kolonel H.O. Selby. Het zou echter nog wel even duren voordat overal deze regels toegepast werden. Badminton was destijds voor de elite, waarbij het sociale gedeelte erg belangrijk was. Het ging dus niet alleen om de puntjes, maar ook om de thee, broodjes en cake. De spelregels werden in de loop der jaren geregeld gewijzigd. Oorspronkelijk werd het buiten gespeeld, maar in Engeland werden grote zalen van landhuizen gebruikt. Het veld had een vorm van een zandloper, doordat deuren tussen ruimtes weggehaald werden. Het zou nog even duren voordat er sporthallen waren, zoals wij die kennen.

Puntentelling

Met uitzondering van het dames enkel worden alle games tot vijftien punten gespeeld (dames enkel tot 11 punten). Om een wedstrijd te winnen moet een voorsprong van twee games worden behaald. Alleen de partij die mag serveren kan punten scoren.

2-2 spelen

Bij aanvang van de game beslissen de spelers wie als eerste gaat serveren. De service wordt altijd in het diagonaal tegenoverliggende serveer vak geslagen. De speler van een partij blijft net zo lang serveren totdat zijn partij een fout maakt. Na elk punt wisselt de serveerder van serveer vak. Wanneer tweemaal achtereenvolgens wordt geserveerd, mag nooit vanuit hetzelfde serveer vak worden geslagen. Een ontvangende speler retourneert nooit twee achtereenvolgende services. Verliest een speler van een partij zijn serveerbeurt, dan mag zijn partner serveren. Hij serveert vanuit het vak vanwaar zijn partner de volgende service zou hebben gespeeld. Pas wanneer de serverende partij twee fouten heeft gemaakt of de shuttle tijdens de wedstrijd binnen hun speelhelft op de grond valt, mag de tegenpartij serveren. Maar er is een uitzondering. Bij het begin van een spel mag de serverende partij slechts eenmaal serveren.
Bij het begin van een set en na elke servicewissel wordt de volgende service altijd vanuit het rechter serveer vak geslagen.

Badminton op landelijk niveau

Landelijk wordt de bondscompetitie georganiseerd. De hoogste divisie is de Eredivisie. De winnaar daarvan is landskampioen. Regionaal worden de regiocompetities gespeeld. Deze competities sluiten via promotie en degradatie aan op de bondscompetitie.

Eigen mening badminton

Ik vind badminton een leuke sport, maar wel zonder alle moeilijke regels en uitleg. Als je eenmaal speelt is het heel erg leuk om te doen en vooral het leuke is dat je het overal kan doen: op straat, in je achtertuin, op een vereniging etc. En je hoeft er ook niet sterk voor te zijn, omdat de shuttle niet heel zwaar is in vergelijking met een tennisbal.

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Essay: Geschiedenis Badminton. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/essay-geschiedenis-badminton/> [Accessed 02-12-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.