Essay: Hiphop is bij het grote publiek vooral... - Essay Marketplace

Essay: Hiphop is bij het grote publiek vooral…

Deelvraag 2; Hiphop is bij het grote publiek vooral bekend als muziekstroming, maar voor de leden van de subcultuur gaat hiphop meestal verder dan alleen muziek maken. Voor veel leden van de subcultuur is hiphop echt een lifestyle. Ze vinden niet alleen de muziek tof, ze kleden zich er ook naar. Hiphop is voor die mensen ook een specifieke manier van uiten, en kunnen hun gevoel er in kwijt. Vaak komt dit omdat hiphop liedjes erg persoonlijk zijn en een persoonlijk verhaal vertellen. De mensen krijgen een spiegel voor en kunnen zich goed inleven in de muziek.
Doordat het voor de mensen niet alleen een muziekstroming was maar ook een soort levensstijl van een samenleving kon het de onderklasse van de Amerikaanse bevolkingsgroep meer aanzien geven. Dit was van oudsher de Afro-Amerikaanse bevolkingsgroep maar later werd het ook overgenomen door andere bevolkingsgroepen en niet alleen in Amerika. Hierdoor konden bewoners uit de getto dus hun stem laten horen, en werd het een manier om iets voor elkaar te krijgen, een soort emancipatiebeweging.
Hiphop begon dus in de Verenigde Staten, in de binnenstad van New York City. Hiphop is waarschijnlijk ontstaan uit dub maar werd een eigen stroming in The Bronx tijdens wijkfeesten. Dit heeft ook een grote invloed gehad op de rapmuziek.
Op de wijkfeesten in de jaren zeventig mixten dj’s, zoals DJ Kool Herc, met twee kopie??n van eenzelfde funk- ofelectro-plaat de drumsolo’s (of breakdowns) aan elkaar. Als de breakdown (of break) op de eerste plaat eindigde, mixten ze de tweede kopie erdoor enzovoort. Op deze manier ontstond een nieuw nummer met uitsluitend drums, waar de dj overheen scratchte.Dj Kool Herc maakt in 1973 zijn debuut en door het draaien op de wijkfeesten ontwikkelt hij de breakbeat, wat weer inspireert tot breakdancen. Waardoor in 1977 een beroemde groep van breakdancers word opgerich, Rock Steady Crew genaamd. De New Yorkse DJ’s Afrika Bambaataa en Grandmaster Flash waren de eerste echt bekende DJ’s in de vroege jaren 80.
De uitvoerende artiest word MC genoemd, MC staat voor master of ceremonies. Veel artiestennamen van rappers beginnen met “MC” , om aan t geven dat zij de uitvoerende artiest zijn. De oorsprong van rappen ligt in het toasten, waarmee bedoeld wordt een soort half zingend praten of min of meer rijmend opzeggen over een nummer heen.
Breakdance en graffiti zijn twee de 2 belangrijkste substijlen van de hiphop. De eerste is een vorm van dans, de tweede is het maken kunstwerken, bijvoorbeeld op openbare plekken met behulp van spuitbussen en verf. Graffiti wordt vaak op muren in de openbare ruimte gespoten, waardoor het ook als overlast beschouwd wordt.
Bij turntablism zijn strakke overgangen niet voldoende (zoals bij beatmixen). De technieken (zoals cutting, scratching, spinnen en juggling) zijn hier veel belangrijker. Een vertaling van turntablism is: one who uses the turntable in the spirit of a musical instrument, oftewel: ‘iemand die een draaitafel gebruikt in de geest van een muziekinstrument’.
Veel oudere hiphopliefhebbers zijn in de loop der jaren afgehaakt, omdat ze vonden dat hiphop niet meer de ‘vibe’ had die het genre ooit bezat.

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.