Essay: In de lente van 1940 reisde kapitein Rudolf... - Essay Marketplace

Essay: In de lente van 1940 reisde kapitein Rudolf…

In de lente van 1940 reisde kapitein Rudolf H??ss van de SS door Polen om als commandant te beginnen bij een nieuw nazi-concentratiekamp. H??ss moest aan de rand van het stadje Auschwitz zijn midden in een gebied dat Hitler het jaar daarvoor op Polen veroverd had. Toen H??ss in april 1940 aankwam, stonden er maar een paar gebouwen. Dit beruchte concentratiekamp begon als een verzameling vervallen oude legerbarakken opgetrokken rond een enorme dressuurbak.
Dit eerste Auschwitz was niet voor Poolse Joden bestemd maar voor Poolse politieke gevangenen, de mensen die de nazi’s als een bedreiging zagen. Hoe gewelddadig het er ook aan toe ging, Auschwitz had nog geen prioriteit in de nazi-plannen.
Het ergste wat je kon doen, was het eten van iemand anders stelen. Als ze erachter kwamen kon je geliquideerd worden.

De reden achter de transformatie van Auschwitz was simpel: de locatie. Het gebied was rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Dit deel van Polen was rijk bedeeld met vers water, kalk en kolen.

Himmler wilde de capaciteit van Auschwitz opvoeren van 10.000 naar 30.000. Hij wilde dat het het grootste concentratiekamp van de nazi’s wordt. Het ging niet van zelf maar Himmler kreeg het voor elkaar om Auschwitz uit te breiden.
De Duitsers namen iedereen mee in de Sovjet Unie, ook de Russische joden. De Duitsers mishandelde hun, het ging er erg aan toe. De nazi’s moedigden hun volk aan zich tegen de joden te keren. Na veel gesprekken tussen Himmler en Hitler in 1941 escaleerde de vervolging van de Russische joden. De SS-infanteriebrigade werd naar het oosten gestuurd. Meer dan 10.000 joden verzamelden zich in het stadje Ostrog dat in het westen ligt van Oekra??ne.

Auschwitz had ook gaskamers, waar de gevangenen vergast werd. Als de kamer verzegeld was, werd de kraan opengedraaid en werden de mensen vermoord. De eerste Auschwitz-gevangen werden niet in het kamp vergast. Maar werden getransporteerd naar een ander kamp in Duitsland, en werden daar vergast.
Terwijl er veel mensen vergast werden, werden er ook in Auschwitz nieuwe manieren van vermoorden bedacht. Karl Fritzsch kwam met het idee toen H??ss niet op het kamp aanwezig was.

In Auschwitz werden kleren met luizen gedesinfecteerd met een vorm van blauwzuur. Het werd in de fabriek onder de naam Zyklon B geproduceerd. Zyklon wordt gebruikt om ongedierte te bestrijden en beschermt zo rechtstreeks onze economie en vooral de volksgezondheid.
Als het aan de lucht werd blootgesteld losten Zyklon B-kristallen zich op tot een dodelijk gas.

Fritzsch koos Blok 11 van Auschwitz voor z’n eerste experiment met Zyklon B. Dit was het meest gevreesde deel van het kamp. Hier stuurde de SS gevangenen heen om ondervraagd, gemarteld of zelfs ge??xecuteerd te worden. Blok 11 had sta-cellen waarin zoveel gevangenen gepropt werden dat ze amper lucht kregen en verhongercellen, waar gevangen langzaam doodhongerden. Heel Auschwitz kende de reputatie van Blok 11.
Eind augustus of begin september 1941 liet Fritzsch de kelder klaarmaken voor het gebruik van Zyklon B. Deuren en ramen werden gesloten, niemand mocht nog uit z’n cel. In de kelder werden de Russische gevangen vergast met Zyklon B, maar nadat dit gebeurde waren er nog veel in leven. Het gas had niet goed gewerkt. Dus ze verhoogden de dosis, en gingen het nog een keer proberen. De gevangenen die nog leefde brachten alle doden naar het crematorium.
Toen H??ss terugkeerde naar het kamp, hoorde hij over het experiment. H??ss keerde terug naar z’n gezin en zijn huis, dat stond aan de rand van het kamp. Hij was erg tevreden over het concentratiekamp. H??ss was blij met Zyklon B, zodat de bloedbaden bespaard bleven. Want dat vond hij vreselijk. Maar ze hadden het fout, het werden nog grotere bloedbaden.

Het concentratiekamp Auschwitz lag op 2 kilometer afstand van de stad Auschwitz.

Review this essay:

Name
Rating
Your review: (optional)

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.