Essay: Online Video (OV) (Dutch)

INLEIDING

In deze paper wil ik ingaan op een specifieke media vorm, namelijk Online Video. Dit is een belangrijk medium binnen mijn opleiding communicatie. Bij dit paper wil ik antwoord zien te krijgen op de volgende vragen.

1. Wat is Online Video?
2. Wat zijn de kenmerken van Online Video (OV)
3. Wat is de ontstaan geschiedenis van dit medium?
4. Wat zijn de soorten en verschijningsvormen van OV?
5. Welke trends zijn er zichtbaar?
6. Welke mogelijkheden biedt OV voor organisaties?

Nadat ik antwoord heb gekregen op deze vragen, hoop ik meer kennis te hebben van het medium Online Video. Dit zal direct ondersteunend zijn bij het schrijven van mij afstudeerscriptie. Tijdens mijn afstuderen zal dit onderwerp gedeeltelijk terug keren. Het schrijven van dit paper is daarmee dus een goede manier om me voor te bereiden en vast te verdiepen in dit onderwerp. Daarom sluit dit onderwerp ook goed bij mijn studie communicatie aan en zal dit bijdragen aan mijn persoonlijke professionaliteit.

Begripsafbakening

Begrip Beschrijving
Facebook Facebook is een online, gratis sociaalnetwerksite. Na registratie kunnen gebruikers een persoonlijk profiel aanmaken, vrienden toevoegen, berichten versturen, statussen plaatsen, foto’s posten, video’s delen en notificaties ontvangen van vrienden die hun profiel updaten. Ook kunnen gebruikers van verschillende groepen lid worden en hun vrienden categoriseren in groepen.
Instagram Instagram is een gratis mobiele app om digitale foto’s of video’s uit te wisselen middels mobiele apparaten. De foto’s en video’s kunnen digitaal gefilterd worden en uitgewisseld op sociaalnetwerksites, zoals die van Instagram zelf. Instagram levert in tegenstelling tot de standaard langwerpige foto’s van mobiele telefoons (met een beeldverhouding van 4:3) vierkante foto’s af, net als de Kodak Instamatic en de Polaroidcamera.
Netflix Netflix is een Amerikaans bedrijf dat oorspronkelijk in Noord- en Zuid-Amerika, maar ook in onder meer Nederland en Belgi??, een maandabonnement aanbiedt voor streaming video on demand via internet, met de mogelijkheid van pauzeren en vooruit- en terugspoelen. Het aanbod bestaat uit films en tv-series, zonder reclameblokken.
Social Media Een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers.
Vimeo Vimeo is een online platform voor het delen van video’s. In tegenstelling tot YouTube biedt Vimeo een betaalde dienst voor bedrijven en is het voornamelijk gericht op de zakelijke markt.
Vine Vine is een mobiele app van Twitter waarmee een webvideo van zeven seconden gemaakt kan worden die via de app zelf of via Twitter, Facebook of e-mail gedeeld kan worden. De app werd in 2013 uitgebracht
YouTube Community website waar gebruikers hun eigen filmpjes online kunnen zetten en de video’s van anderen kunnen bekijken.

PAPER

Online video
Online video is een zelfstandig medium dat bestaat uit audiovisueel materiaal op het internet. Het werkt bottum up.
De grootste controle ligt in de handen van de kijker. De gebruiker is soms zelf de producent of soms verzorgt een professioneel bedrijf de productie. Momenteel maakt het nog een relatief klein deel uit van de totale internetactiviteiten, maar het groeit enorm
Trendwatchers verwachten een veelbelovende toekomst. Recente technologische innovaties maken de integratie van internet en televisie tot een feit. Jongeren vormen de belangrijkste groep online videokijkers. Zij zoeken gericht naar wat ze interessant vinden. Ze komen bij de videos terecht via zoekmachines (google, yahoo), vrienden, populaire community sites als Facebook,Twitter en YouTube, links op relevante websites en verwijzende publiciteit en advertenties in printmedia en op televisie. De video wordt gewaardeerd als het de kijker op de juiste manier weet aan te spreken en te raken. Meestal wordt er na het kijken geen verdere actie meer ondernomen, met dus uitzondering van het beoordelen en delen.

Kenmerken Online Video
Bij het woord ‘online video’ denken velen nog in termen van ‘het oude medium’ televisie. Dit is ook terug te vinden in benamingen als: online televisie, webtv en internettelevisie. In haar Masterthesis ‘De Screen Practise van nu: Online Video’ weet Kim van Zonneveld aan te tonen dat OV specifieke kenmerken heeft waarmee zij zich onderscheidt van traditionele audiovisuele media zoals film en televisie. Daarom kan online video als een nieuw medium worden gezien. Wanneer OV benaderd wordt vanuit oudere media zoals film of televisie, vergeet men de essentie. Deze essentie draait om interactie en controle, waarbij de gebruiker de grootste invloed heeft.

Centraal bij online video staat de controle die de kijker kan uitoefenen. Bij televisie is die controle nauwelijks aanwezig. De aanbieder (bijv. de omroep) bepaalt het aanbod. Hij bepaalt welke beelden worden uitgezonden en op welke tijden. De enige invloed die de kijker daarop kan uitoefenen is het uit- en aanzetten van de televisie en het zappen tussen de zenders. Televisie en film werken top- down: de controle over de inhoud van de beelden en de productie, verspreiding, structurering en organisatie liggen in de handen van de aanbieder. De invloed van de kijker reikt niet veel verder dan de consumptie.
Bij online video is dat bijna de omgekeerde wereld. Op de productie, verspreiding, structurering, organisatie en consumptie hebben de gebruikers veel invloed. De kijker bepaalt wat hij wil zien, waar en wanneer. Op elk gewenst moment kan hij achter zijn computer zitten en het filmpje opzoeken dat hij graag wil kijken. Hij kan de inhoud bepalen door te spoelen naar dat stukje dat hij wil zien. Of hij surft naar een ander filmpje dat wel de inhoud biedt waarnaar hij op zoek is. Hij maakt zelf content en plaatst het op internet. Online video is een medium dat bottom-up werkt. De controle is in handen van de gebruiker.
Daarnaast is het kijkgedrag bij televisie en film heel anders dan bij online video. Bij de traditionele audiovisuele media is de kijker passief: hij laat de beelden op zich afkomen en kijkt er rustig een uur naar. Bij video via internet vertoont de kijker actief kijkgedrag. De beelden komen niet zomaar naar hem toe, hij moet ze zelf opzoeken. Hij kijkt zelden langer dan vijftien minuten naar hetzelfde filmpje. Hij is snel verveeld en surft weer verder naar het volgende.
De invloed van de omgeving waar de video zich bevindt moet niet worden onderschat. Bij TV is er enkel plaats voor audiovisueel materiaal en de omgeving is niet veel anders dan die waar het televisietoestel staat. Bij online video bevindt het filmpje zich in de dynamische wereld van het internet. De digitale cultuur biedt een integratie van verschillende traditionele media: (geschreven) woord, beeld en geluid. (zie: Beeldcultuur Hans van Driel 2004 p.12) De video staat niet op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van een website met een thema, tekst, beeld, geluid en links naar andere websites.
Juist die omgeving biedt de kijker heel veel mogelijkheden om de video op zijn eigen manier vorm te geven. Interactie staat centraal. Hij kan het filmpje kopi??ren en op zijn website plaatsen. Hij kan video doorsturen, beoordelen of een reactie plaatsen. Hij kan in gesprek treden met andere kijkers via fora of chatrooms. Er zijn tal van interactieve mogelijkheden waardoor de kijker zelf een interpretatie aan de video kan geven. Bij film en televisie ontbreekt de directe wisselwerking met de kijker.

Ontstaan geschiedenis Online Video
Na de fotografie, verschenen ongeveer honderd jaar geleden de eerste bewegende afbeeldingen ten tonele in de vorm van de stomme film. De technische ontwikkelingen in de jaren erna maakte het mogelijk dat film een steeds realistischere representatie van het echte leven ging geven: geluid, kleuren en tegenwoordig ook beeld in High Definition.
In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam de televisie in onze huiskamers te staan. In dit nieuwe medium werd het oudere medium film als het ware ge??ntegreerd. Vroeger konden films alleen in speciale bioscoopzalen worden vertoond, nu werd dat mogelijk via het kijkkastje in huis.
In de jaren negentig kwam het digitale tijdperk op. Computers met internet veroverden de wereld. Al gauw werd het ook mogelijk om audiovisuele beelden via de computer te bekijken. Met de geboorte van YouTube in 2005 werd OV steeds populairder. Tegenwoordig maakt online video een enorme groeispurt door: steeds meer websites maken er gebruik van. Internet en televisie zullen in de toekomst samengevoegd worden, zoals destijds ook met televisie en film gebeurde.

Soorten en verschijningsvormen
Wie gaat surfen op het web, komt verschillende soorten van online video tegen. In zijn boek Video op internet zet Ulco Schuurmans (2006) de verschijningsvormen op een rij:

Korte clips (korte filmpjes)
Hieronder kunnen we de korten filmpjes verstaan die tegenwoordig veel verschijnen op social media. Vines zijn een goed voorbeeld voor deze kort filmpjes. Deze duren maximaal 7 seconden, en moeten de kijkers dus in die korte tijd zien te vermaken. Ook filmpjes op opkomend social media platform Instagram zijn een goed voorbeeld van korte clips.

Complete speelfilms, de videotheek op internet, Netflix, etc.
Hierbij wordt er uiteraard als snel gedacht aan Video on Demand. Netflix en HBO zijn daar voorlopers in. Zij bieden online voor een vast bedrag per maand vele complete speelfilms en series aan.

TV programma’s, soap’s & documentaires, entertainment & onderwijs
Deze komt deels overeen met bovenstaande omschrijving. Netflix biedt naast speelfilms ook documentaires aan. Bij deze kop moeten we meer denken in de richting van uitzending gemist(NPO) en rtlgemist. Op deze sites

Animaties, zoals flash films
Geanimeerde video’s met behulp van flash zoals je die vandaag de dag veel ziet en erg populair zijn.

Commercials & reclameboodschappen
Commercials op internet zie je veelvuldig. Voor het bekijken van een YouTube filmpje moet de kijker regelmatig eerst een reclameboodschap bekijken.

Trailers
Trailers van grote filmprojecten zijn in grote mate te vinden op internet. Een site als IMDb loopt daarin voorop. Zij zijn er als eerste bij wanneer er een trailer (of spoiler) wordt gelanceerd van een groot filmproject.

Tutorials, videolessen in het gebruik van software en andere producten
Tutorials, of meer gebruikt: Do-It-Yourself (DIY) video’s zijn massa’s van te vinden op YouTube. Mocht je je vaatwasser zelf willen plaatsen, dan zijn daar ruim voldoende video’s van te vinden online die je daarbij uitleg en ondersteuning kunnen geven.

Zichtbare trends van OV

Stijgend internetgebruik
Volgens het CBS kent Nederland het hoogste percentage huishoudens (87%) met een internetverbinding van de Europese Unie. Per maand is de gemiddelde Nederlander 77 uur per dag online. Het internetgebruik stijgt snel. Jongeren surfen inmiddels al langer op het internet dan dat ze TV kijken. Ook de senioren zijn bezig aan een inhaalslag.
Online video krijgt een steeds groter percentage van de totale internetactiviteiten. De televisie als massamedium domineert nog wel. Maar hoe lang zal dat nog duren?

Einde TV tijdperk in zicht
De gemiddelde Nederlander kijkt zo’n drie uur per dag naar de televisie. Een uitzending via de tv heeft nog altijd veel meer kijkers dan via internet. Dus gaat daar ongeveer de helft van het marketingbudget van organisaties naartoe. Toch blijven de advertentiegelden voor TV en printmedia elk jaar verder terugzakken. En waar gaan de euro’s heen? Internet is de gelukkige. 73% van de adverteerders heeft al aangegeven om meer geld te willen besteden aan online marketing.

Toenemend advertentiebudget voor OV
Dolf Kars, voorzitter van de videowerkgroep IAB en CEO van Videostrip, verwacht dat een belangrijk gedeelte van dit budget naar online video zal gaan. De behaalde resultaten zijn via OV veel makkelijker te meten dan via de televisie. Mediabureaus en grote adverteerders hebben er inmiddels hun oog al op laten vallen. OV vormt een van de speerpunten binnen de online marketing.

OV sites steeds beter bezocht
De best bezochte online video site van Nederland is momenteel YouTube. Via YouTube kunnen gebruikers hun eigen filmpjes online zetten en de video’s van anderen bekijken. Inmiddels maakt de helft van alle internetgebruikers er gebruik van. Het gebruik van de Nederlandse terugkijkservice uitzendinggemist steeg in het jaar 2013 met 10%. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wijt de groei aan de mogelijkheid om in de apps live naar de drie publieke tv-zenders te kijken. Die functie werd in september 2013 toegevoegd, ook kan in de app naar zeven publieke radiozenders worden geluisterd.

Uitzending Gemist is op Android in totaal 1,4 miljoen keer ge??nstalleerd, op iOS ruim 2 miljoen keer. Hoeveel actieve gebruikers de iOS-app telt is niet in te zien, op Android gebruiken 759.000 mensen de app actief.

Internet via de TV
De Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas is een van de grootste handelsbeurzen op elektronicagebied van de wereld. Tijdens deze beurs in januari 2009 werd duidelijk dat de integratie van internet met televisie inmiddels een feit is. Bijna alle grote fabrikanten waren bezig met het uitbrengen van platte beeldschermen die internetdiensten ondersteunen.
Inmiddels zijn de Smart Tv’s een feit, en wordt er via deze televisie al veel gebruikt van de combinatie internet via TV. Dit is in korte tijd erg opgekomen en stijgt momenteel nog veel. Smart Tv’s bieden de mogelijkheid om vele verschillende apps te downloaden en zo bijvoorbeeld YouTube filmpjes, Netflix en uitzending gemist te bekijken, maar ook om je Facebook en Twitter e checken.

Veelbelovende toekomst
Internetpionier Vincent Everts ziet vanuit zijn rol als trendwatcher dat internet steeds intensiever gebruikt zal worden. Internet neemt het imperium van de televisie als belangrijkste massamedium over. Kranten worden steeds minder gelezen en ook de TV kampt met teruglopende kijkcijfers.
De markt gaat digitaliseren. Mensen gaan vraag en aanbod onder elkaar regelen via internet. Online video maakt nu nog een percentueel gezien een klein deel uit van de internetactiviteiten, maar het zal enorm groeien. In de nabije toekomst zal iedereen ernaar kunnen kijken via bijvoorbeeld een Smart Tv. Adverteerders zullen er steeds meer geld in steken. Dit zorgt voor een verdere professionalisering van het medium. Online video wacht nog een veelbelovende toekomst!

Mogelijkheden organisaties

Beleving en betrokkenheid
Online video biedt een wereld aan mogelijkheden voor organisaties. Allereerst is video een krachtige communicatievorm, waarmee een beleving kan worden gecre??erd bij de kijker. Het kan de kijker meenemen in je verhaal, hij kan zich er onderdeel van voelen. Audiovisuele beelden komen immers het dichtst bij een simulatie van de werkelijkheid. Bij een vorm als ‘drama’ is de betrokkenheid van de kijker het hoogst. Zo kun je met je boodschap binnenkomen in de gevoelswereld van mensen.

Onafhankelijk van tijd en plaats
Het online karakter van de video geeft de organisatie een bepaalde mate van autonomie. Hij is immers niet afhankelijk van omroepbazen en uitzendtijden, iets dat wel bij de televisie speelt. Bovendien legt OV de controle in handen van de kijker. Zij kunnen zelf bepalen wanneer ze het kijken, en waar ze het kijken, op elk gewenst tijdstip, eventueel meerdere malen achter elkaar. Online video is dus niet afhankelijk van tijdstippen. Ook is het ‘langer houdbaar’. Als een programma eenmaal is uitgezonden op televisie, wordt het niet vaak opnieuw herhaald voor de mensen die toevallig niet konden kijken op dat bepaalde tijdstip. Online kan de gebruiker telkens opnieuw hetzelfde filmpje opzoeken, ook als het al langere tijd geleden is gelanceerd. Lang na de release van de video, kunnen nog nieuwe kijkcijfers worden gehaald.

Gericht de boog spannen
Bovendien biedt online video de organisatie de mogelijkheid om heel specifiek de doelgroep(en) te bereiken die zij voor ogen heeft. Ik denk dat internet geen massamedium te noemen is. De massa is wel op internet te vinden, maar op hele verschillende plaatsen, afgestemd op persoonlijke interesse en bezigheden. Mensen met dezelfde interesse vormen groepen (communities) en nemen naar wens informatie tot zich. Het vraagt enige kennis van het internetlandschap, maar als de organisatie weet waar haar doelgroep zit, kan zij deze heel gericht benaderen. Als je gericht de boog spant, is het vaker in de roos dan als je op goed geluk wat pijlen in de lucht schiet. Marketing op maat dus!

Mogelijkheden
Als organisatie moet je daarom goed nadenken. Waar zit mijn volk? Hoe trek ik de aandacht? Een organisatie kan online video voor allerlei dingen gebruiken:
– Inspiratie
– Relatie met klanten verbeteren
– Informatie overdracht
– Toelichting op producten
– Opleidingsmechanismen
– Enthousiasmeren
– Feedback vragen
– Lifestyle & imago, beleving cre??ren rondom het product
– Producten verkopen aan klanten
– Klanten zelf dingen laten insturen

Rijke dialoog
Het belangrijkste voordeel boven traditionele audiovisuele media, is dat online video een organisatie de kans biedt om in dialoog te treden met de kijker. Het biedt enorme mogelijkheden voor communicatie met de doelgroep. Op basis van feedback van de kijker kan de organisatie haar product, strategie en website optimaliseren.

Succes door loslaten
Tot slot is het heel belangrijk om je product uit handen te durven geven. Televisie en film leggen de controle bij de afzender. Hoewel afhankelijk van omroepbazen, heeft de organisatie wel grip op de omgeving waarbinnen de video wordt vertoond. Internet is een volkomen anarchistisch medium. Zodra je een video op internet plaatst, trek je als organisatie niet langer aan de touwtjes. Het zijn de gebruikers die de grootste controle hebben. En je hebt niet in de hand wat ze ermee gaan doen, op welke sites hij opduikt, hoe ze erover gaan schrijven. Dat vraagt moed. Organisaties moeten het durven loslaten en mensen met de video als het ware een leuk cadeautje in handen geven. Dan gaan de kijkers er zelf mee aan de slag, dan kan het rondzingen en bereikt de video groepen die nooit eerder bereikt werden!

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.