Essay: Propaganda werd niet alleen gebruikt om mensen ... - Essay Marketplace

Essay: Propaganda werd niet alleen gebruikt om mensen …

Propaganda werd niet alleen gebruikt om mensen te winnen maar ook om mensen weg te houden van alle andere partijen of ideologie??n. Goebbels moest de nazi ideologie goed laten overkomen bij het volk. Om de volk gemakkelijk te bereiken werd er massaal luidsprekers ge??nstalleerd in caf??s , bedrijven en andere zaken. Hierdoor werd de radio het belangrijkste propagandamiddel. Heel het land kon zo de idee??n van de NSDAP meeluisteren en natuurlijk be??nvloed geraken, dat was namelijk de bedoeling.
Niet alleen de NSDAP maakte gebruik van propaganda, ook andere partijen maakten gebruik van propaganda. Hierdoor zorgde Goebbels dat als er iemand is die tegen het nazisme is naar een concentratie kamp wordt gestuurd of vermoord.

Het woord propaganda komt van het Latijnse woord ‘propagare’, dat verbreiden van een boodschap betekent. Propaganda wordt gebruikt om een boodschap te verspreiden.
In de 20ste eeuw kreeg propaganda een slechte naam. Dit kwam doordat er tijdens het nazi regime propaganda werd gebruikt voor politieke doeleinden. De nazi propaganda was onder leiding van Joseph Goebbels die op 1 maart 1933 werd benoemd als propaganda leider. Daarvoor al gebruikte Goebbels om de nazi ideologie te verheerlijken. De Nazi’s gebruikten propaganda om meer stemmen te halen en om vervolgens hun ideologie aan de bevolking te laten zien. Ze verspreidde niet hun propaganda door het nieuws of affiches, ze plaatsen hun propaganda zelfs in films en boeken. Overall in heel het land was het nazi ideologie verspreidt.
Bij de nazi’s was propaganda bedoeld om mensen aan hun kant te laten staan door eenzijdige, eenvoudige, onvolledige waarheden en leugens te verspreidden in plaats van de waarheid te vertellen. Dit deden ze om mensen voor hun partij te winnen. Door de economische crisis van 1929 steeg de werkloosheid in Duitsland. Hitler maakte goed gebruikt van deze gelegenheid om propaganda te verspreidden dat hij het volk zou redden van de crisis. In 1933 ging het beter met de economie en Hitler verspreidde propaganda alsof hij daarvoor had gezorgd.
De Duitser waren blij met deze akkoord en geallieerden vonden het ook goed. In 1924 op 1 augustus begon het dawesplan in werking te treden. Al snel was iedereen weer blij, de economie kende een bloei in Duitsland en betaalde zijn schuld telkens op tijd zonder problemen. Doordat de economie weer goed werkte, daalde de aantal stemmers op de anti-republikeinse partijen als de NSDAP en KPD.
1.1 Beurscrash van 1929
Totdat er op 24 oktober in 1929 de beurscrash plaatsvond. Door de beurscrash konden de mensen hun leningen niet meer terugbetalen aan de banken, waardoor deze op hun beurt failliet gingen. Door de beurscrash stopte de VS geld te geven aan de Duitser, waardoor zij hun schulden niet konden betalen aan de geallieerden. Duitsland kwam weer onder een economische crisis. Hitler en zijn partij zagen weer de kans om meer stemmen te krijgen in 1930. Tijdens de verkiezingen in 1930 was de NSDAP de tweede grootste partij met maar liefst 18,2% van de stemmen en 107 zetels had. In 1928 had hij maar 7 zetels, dit had hij te danken aan de economische crisis van 1929, waardoor er veel werklozen en armen waren en natuurlijk zoals ieder partij verspreidde ook Hitler propaganda. Ook de KPD kreeg 25 extra zetels en had ook 77 zetels. Heinrich von Br??ning werd de nieuwe bondskanselier , Br??ning gaf geen uitkeringen meer aan de bevolking en trok zijn investeringen terug, waardoor de armoede juist steeg. Hij moest juist meer investeren , waardoor Br??ning werd vervangen door Franz Von Papen.
In 1932 waren de volgende verkiezingen. De NSDAP was de grootste partij geworden met 230 zetels, maar toch werd Hitler geen rijkkanselier. Von Hindenburg is rijkspresident en heeft de bevoegdheid om iemand tot rijkkanselier te benoemen. Von Hindenburg was sinds 1925 al rijkspresident en werd herkozen in 1932 ook al was Adolfs partij het grootste van het land. Hindenburg wou Adolf niet tot rijkkanselier benoemen omdat hij hem niet echt vertrouwden en omdat hij Hitler niet echt bevoegd vond om het land te lijden. Euhm nog verder doen 1932 ‘ 1339 tot einde dictatuur
1.2 Revolutie met de NSDAP
In 1923 was het zover, de inflatie sloeg Duitsland heel hard. De oorzaak van de inflatie was het verdrag van Versailles waarin onder andere in stond dat Duitsland een grote hoeveelheid schadevergoeding moest betalen. Aantal werklozen steeg en voedselschaarste steeg. Hitler wou een eerste instantie een burgeroorlog beginnen maar daarvoor had hij hulp nodig van generaal Otto Ritter von Lossow en moesten alle nationalistische groepen verenigen en samen toeslaan, maar dit mislukte. Door de verdere inflatie groeide de extreemrechtse groeperingen. Overal in het land waren er rellen en stakingen, het land was dicht bij een burgeroorlog. Hitler wou een revolutie en de anderen (Von kahr, Von seiseren en Von Lossow) wouden liever eerst afwachten en daarna pas toeslaan.
1.2.1 De staatsgreep van 8/9 november 1923: Hitlerputsch
Men wist dat op 8 november 1923 om 8 uur in de B??rgerbraukeller een bijeenkomst zou gehouden worden met politieke leiders van Beieren. Hitler vond dit een perfecte moment om een staatsgreep te doen. Op 8 november 1923 was het zover. Hitler had een staatsgreep gepland met alle leden van de partij. Hitler vertrok met een groep ,aar de B??rgerbraukeller waar mensen goedkoop kunnen gaan eten. De S.A was die dag op verschillende plaatsen van de stad geplaats zodanig om alles in controle te houden. Hitler en paar gewapende mannen gingen het B??rgerbraukeller binnen waarin Hitler zei dat de nationale revolutie was begonnen en dat er een tijdelijke nationale regering gevormd zal worden. Er heerste chaos onder de mens om dit in bedwang te houden werd er een machine geweer geplaats zodanig dat de mensen zouden kalmeren. Hitler verdeelde de macht onder de 3 belangrijke mensen: Von Kahr kreeg controle over de Beierse staat, Von Seisser macht over de politie en Von Lossow kreeg macht over de lokale legereenheden. Ze waren ontevreden en weigerde deze verdeling tot dat Erich Ludendorrf binnenkwam. Hij was een oorlogsheld en betekende veel voor de mensen van Duitsland. Daarna verdeelde ze de macht over de vijf mannen:’ Hitler was de leider, Ludendorff kreeg het bevel over het leger, Von Lossow werd Reichswehr-minister, Von Seisser werd Polizei-minister en Von Kahr werd Landesverweser’ .
Daarna hoorde Hitler dat er een onenigheid was met de soldaten en vertrok onmiddellijk. Nadat hij terugkwam was zag hij dat de driemanschap verdwenen was. Hij was woedend op Ludendorff dat hij dit toegestaan had. Hierdoor kwam de hele revolutie in gevaar, Von Lossow kon troepen uit de naburige steden, want de politie en de leger koos niet de kant van de staatsgreep. De driemanschap had Hitler verraden waardoor de staatsgreep niet lukte. De staatsgreep mislukte en Hitler en zijn mannen zouden gestraft worden.
Toch ging Hitler door met zijn wandeling met gewapende mannen. Op de Ludwigsbr??cke stond een groep polities. Hermann G??ring zei dat als ze weerstand zou boden dat ze de gijzelaars zouden vermoorden, dus gaf de politie mannen hun wapens af en lieten hun door. Toen ze de 2de politie groepen zagen bij de Marienplatz, zagen ze dat er een grotere aantal politiemannen aanwezig waren. Toen ze een shot hoorde begon het vuurgevecht tussen de polities en de groep van Hitler. Hitler’ s lijfwacht beschermde Hitler, maar nadat hij dood geschoten werd, werd Hitler zelf ook geraakt door een kogel door zijn arm. Hitler verloor die dag 15 mannen tijdens het vuurgevecht. Hitler vluchtte met Walter Schultze naar Salzburg.
1.2.2 Hitler in de gevangenis
Op 11 november 1923 werd Hitler gearresteerd en gaf zijn leiderschap af aan Alfred Rosenberg. Hij werd opgesloten in een gevangenis in Landsberg, wat niet ver was van M??nchen. Hitler werd vastgehouden in cel 7. Hitler weigerde om te eten en om te spreken en kon moeilijk of niet slapen door zijn verwonding aan zijn arm. Hij wou sterven, hij was het beu om 24 uur lang in de gaten te gehouden worden. Zijn vrienden konden Hitler overtuigen om te stoppen met de honger staking. Ze zeiden dat zonder Hitler de partij zou instorten omdat Hitler de belangrijkste man was van de partij.
Fran G??rtner was de Beierse minister van Justitie en hij was voor de staatsgreep en zorgde ervoor dat hij niet te hard zou gestraft worden. Het proces startte van 16 februari 1924 tot 27 maart 1924. De Beierse regering zorgde ervoor dat Hitler’ s proces in een speciaal volkstribunaal in M??nchen werd gehouden in plaats van in een hooggerechtshof in Leipzig. Anders zou Hitler een langere straf gekregen hebben en gelukkig had de rechter van de volkstribunaal sympathie voor Hitler. Hitler vertelde zijn verhaal en nam alle verantwoordelijk op zich. Ook al werden er 4 agenten doodgeschoten en een gewapende opstand was tegen de wettelijke verkozen regering, kreeg Hitler maar 5 jaar celstraf. Op 20 december 1924 kwam Hitler al vrij door zijn goed gedrag.
Tijdens zijn celstraf had Hitler een luxueuze leven in de cel. Hij kreeg een cel op de eerste verdieping met zonlicht en kreeg andere cellen voor zijn boeken en bezoekers. Zelfs in de gevangenis had hij macht over de gevangen genomen mensen. Ze gaven de Hitlergroet als ze s’ morgens Hitler zagen verschijnen in de eetzaal. Hitler heerste zelfs in een gevangenis, mensen hielden van hem.

2 Het Dawesplan
Na de eerste wereld oorlog moest Duitsland herstelbetalingen betalen aan de landen waar de Duitsers vernield hadden. Dit stond het Verdrag van Versailles. De leiders van vier landen (Verenigde Staten, Groot-Brittanni??, Frankrijk en Itali??) kwamen samen om te beslissen hoe het verder zou gaan met Duitsland. Duistland moest 132 miljard goudmark betalen, dit was enorme grote hoeveelheid aan geld. Natuurlijk kon Duitsland dit bedrag niet betalen waardoor Belgi?? en Frankrijk het Ruhrgebied overnam. Waardoor de Duitsers weer woedend waren. De Verenigde staten kwam met een plan om een akkoord te vormen tussen de landen, omdat ze bang waren dat de schulden van Duitsland ervoor gingen zorgen voor een andere oorlog. De plan heette het Dawesplan, vernoemd naar Charles Gates Dawes die voorzitter was van de Dawescomit?? en een financieel expert was van de Verenigde Staten. Hij heeft later ook een nobelprijs gewonnen voor de Vrede door middel van zijn Dawesplan. Natuurlijk voerden ze deze plan niet omdat ze Duitsland wouden helpen maar ze deden om hun eigen geld sneller terug te krijgen van de geallieerden. De geallieerden hadden schulden hadden aan de Verenigde Staten doordat ze financieel hulp nodig hadden tijden de Eerste Wereld Oorlog. Door middel van Duitsland financieel te steunen konden de Duitser hun herstelbetalingen betalen aan de geallieerden betalen, die op hun beurt hun schulden aan de Verenigde Staten konden betalen.
De swastika of beter bekend als de hakenkruis komt van het Sanskrietse woord ‘svasti’ wat geluk of oneindigheid betekent. De swastika bestaat al heel lang, de oudste swastika dateert van het jaar 2500 V.C, zowel de boeddhisten als de hindoe stammen gebruikten deze teken al. Het verschil met de hakenkruis en de swastika is dat de hakenkruis gedraaid is. De hakenkruis is zwart op een wit achtergrond en het wit achtergrond is nogmaals op een rood achtergrond.
3 Biografie van Adolf Hitler
Adolf Hitler was een normale jongen die geboren werd op 20 april 1889. Hij werd geboren in Braunau am Inn, dit is een stad aan de grens van Duitsland en Oostenrijk. Braunau am Inn ligt in Oostenrijk, dus Hitler was een Oostenrijker en geen Duitser. Hitler was een Duits politicus, die leider was van de NSDAP ( Nationale Socialistische Duitse Arbeid Partij). Hij was ook het hoofd van de Duitse regering van 1933 tot 1945 en in 1934 werd hij staatshoofd van Duitslands. Een staatshoofd is ‘ een persoon die in een land (=staat) het hoogste gezag heeft’ . Hitler was de leider van Nazi Duitsland ook wel Derde rijk genoemd.
3.1 Stamboom
De vader van Hitler, Alois, werd geboren in 1837. Alois kreeg de achternaam van zijn moeder omdat zijn ouders niet gehuwd, maar samenwonend waren. Door de druk van zijn oom veranderde de vader van Hitler, Alois zijn achternaam naar ‘Hitler’. Toen hij zijn achternaam veranderde was er een foutje gebeurd omdat zijn achternaam oorspronkelijk ‘Hiedler’ was. Alois trouwde voor de 3de keer met Klara Polzl, dit was zijn achternicht en de moeder van Adolf Hitler. Adolf was het 4de kind van Alois en het 2de kind van Klara Polzl.
3.2 Levensloop
Hitler was een doodnormale jongen, die geboren werd op 20 april 1889. Hij leefde in een slecht opvoedend gezin. Het gezin bestond uit vijf kinderen waarvan er drie van Alois en Klara waren. Normaal bestond het uit zeven kinderen, maar twee kinderen stierven door de ziekte difterie. Difterie: ‘vooral bij kinderen voorkomende, besmettelijke acute infectieziekte, verwekt door Corynebacterium diphteriae en gekenmerkt door een fibrineus-necrotische ontsteking der slijmvliezen, in het bijzonder van pharynx en larynx en door toxische beschadiging van de bijnieren, het myocard en perifere zenuwe…’
Zijn vader had een ambtenaarsfunctie, hij was douanier. Toen hij zijn beroep uitoefende, luisterde iedereen naar hem en dit verwachtte hij ook van zijn kinderen. Wanneer dit niet het geval was, maakte de vader gebruik van geweld. Klara probeerde zijn kinderen te beschermen, maar dat ging niet altijd. Hitler’s broer Alois junior is door deze handelingen van thuis weggelopen. Hitler had zoals iedereen een droom, zijn droom was om een kunstenaar te worden.
In 1905 verliet hij zijn school, sommigen beweerden dat Hitler niet zo slim was, anderen beweerden dat Hitler slim was maar dat hij geen moeite wou doen, omdat het hem niet interesseerde. Hij verliet zijn 16de zijn studies. Adolf wou zich inschrijven voor de Academie van Schone Kunsten, maar daarvoor moest hij 18 jaar zijn. Twee jaar lang tekende hij verschillende dingen en probeerde het te verkopen om wat bij te verdienen en zijn moeder te helpen. Toen hij eenmaal 18 jaar was, wou hij zich gaan inschrijven, maar hij werd afgewezen. In dat zelfde jaar overleed zijn moeder aan borstkanker. Zonder diploma was het moeilijk om werk te vinden, waardoor hij in geldproblemen belandde er kwam hij terecht in een daklozenopvang. In 1913 verhuisde hij naar M??nchen en in 1914 was het zover, toen begon de 1ste wereld oorlog, Adolf stelde zichzelf direct als kandidaat.

4 Ideologie
De ideologie van Adolf Hitler is het nationaalsocialisme. Het nationaalsocialisme was be??nvloedt geweest door het fascisme in Itali?? onder leiding van Mussolini. Het verschil tussen het nationaalsocialisme en fascisme was dat bij het nationaalsocialisme racisme een belangrijke rol speelde. Het nationaalsocialisme ideologie keert zich tegen het kapitalisme en het communisme. Ze kozen voor een soort fascisme, het is niet precies hetzelfde als het fascisme, maar lijkt er wel op. Ze twijfelde aan de reden en mythes, ze verheerlijkten geweld en militarisme en het leidersprincipe. Het leidersprincipe gaat uit van het collectivisme, waarmee bedoeld wordt dat de groep boven de individu staat en dat diegenen die onderaan staan de bovenstaande moeten gehoorzamen. Bv. De bevolking moet de F??hrer gehoorzamen. De zichtbaarste element dat overgenomen is uit de fascisme is de fascistische groet die nu beter bekend is al de Hitler groet, waar men de rechter arm gestrekt naar voor plaats.
In het nationaalsocialisme is men extreem nationalistisch en is men antisemitisch en racistisch. Volgens hun is het Arische ras de superieure ras die boven allen rassen uitsteekt. Aan de andere kant zagen zij de Joden als de laagste ras en men zag hun als een gevaar op zich. Deze idee??n komt van Charles Darwin en Friedrich Nietzsche. Charles Darwin kwam met het darwinisme waarin het idee dat de sterkste het overleeft in voorkomt, de sterkste in de maatschappij zullen gespaard worden maar de zwakste zullen vermoord worden. De zwakkere waren diegenen met lichamelijke en/of mentale handicap, die werden vermoord in grote hoeveelheden. Voor en tijdens de Tweede Wereld Oorlog werden 10 000 gehandicapten vermoord. De Duitse filosoof Nietzsche kwam met het ‘??bermensch’ wat fout ge??nterpreteerd werd door Hitler. Nietzsche bedoelde met ??bermensch iemand die zich loskoppelde van de maatschappij en op zich zelf kon steunen. Hitler dacht dat ze hiermee bedoelden dat er een ras was dat boven alle andere rassen stonden. De superieure ras volgens Hitler was het Arische ras. Om een super ras te cre??ren zorgde men ervoor dat de Arische mannen en Arische vrouwen zich konden voortplanten in Lebensbornen, dit zijn huizen waar ze bevrucht worden door Arische mannen. De vrouwen kregen geld voor het baren van Arische baby’s. De Arische kenmerken zijn niet-jood, blank, blauwe ogen, blond haar en een goede lichaamsverhouding.

5 Nationalistische Socialistische Duitse Arbeiders Partij (NSDAP)
5.1 De Duitse Arbeiders Partij (DAP)
De DAP was onder leiding van Anton Drexler en vijfentwintig anderen opgericht op 5 januari 1919. De partij was niet echt succesvol, er waren weinig leden aanwezig op de vergaderingen. Adolf hitler beschreef zijn eerste contact met de partij als volgt:
”Op een zekere dag schreef ik’, zo schreef hij in Mein Kampf,”van mijn meerderen bevel om na te gaan wat er aan de hand was met een ogenschijnlijk politieke vereniging die onder de naam Deutsche Arbeiter Partei van plan was een der eerstkomende dagen een bijeenkomst te beleggen en waar in elk geval Gottfried Feder zou spreken. Ik moest daarheen om de organisatie eens te bekijken en vervolgens rapport uit te brengen.’
Tijdens een volgende bijeenkomst kwam Hitler aan de woord, wat hij te zeggen had was zo indrukwekkend dat Anton Drexler na de speech van Hitler naar Hitler ging om te vragen dat hij nog eens zou komen naar de volgende bijeenkomsten. Zoals de vorige keer bracht hij rapport uit aan kapitein Mayr. Die dit doorgaf aan de hogere officieren die met tot een conclusie kwamen dat ze de DAP kon verder groeien tot een grote politieke partij. Ze wilden Hitler een lid maken van de partij om te zorgen dat de partij zou groeien. Op 16 september 1919 werd hij uitgenodigd voor een bijeenkomst en twee dagen daarna werd hij lid van de DAP.
Hitler zorgde in eerste instantie om uitnodigingen te schrijven die hij daarna ook zelf uitdeelde, onderweg zocht hij ook voor financi??le steun en hulp. Nieuwe leden werden begeleid door Hitler zelf en hij zorgde ervoor dat de partij in de krant kwam en zocht plaatsen om de volgende bijeenkomsten te organiseren.
In het begin waren er kleine aantallen bij de bijeenkomsten maar met de tijd kwamen er telkens meer mensen, dit kwam door de vaardigheden van Hitler om de publiek te boeien en te be??nvloedden. Hitler was een uitstekende spreker.
Op 24 februari 1920 werd de DAP omgevormd tot de NSDAP dit kwam door de nationaalsocialistische toespraken van Hitler tijden de bijeenkomsten waar heel wat mensen naar kwamen.
5.2 De S.A en de SS
De S.A ofwel de bruinhelmen genoemd omdat ze bruine uniformen droegen. De S.A komt van Sturmabteilung. De S.A was onder leiding van Ernst R??hm, hij was een legerkapitein van de eerste Wereld Oorlog. De S.A waren vooral veteranen van de eerste Wereld Oorlog, arbeiders en werklozen. De S.A is opgericht om tijdens de bijeenkomsten rellen en ruzies te voorkomen en de NSDAP te beschermen. Ze hadden nog een andere taak wat eigenlijk de belangrijkste taak is en dat was om bij de bijeenkomsten van andere partijen te dwarsbomen, na de bijeenkomst de sprekers af te rammelen of bang te maken. De S.A leden telde ongeveer 300 leden in 1921. Het waren jongeren jonger dan 24 jaar en ze waren bezig met boksen, marcheren en schietoefeningen om altijd voorbereid te zijn om een bijeenkomst te dwarsbomen.
De SS kwam na de S.A., namelijk de SS is opgericht in 1925. De leden van de SS waren in tegenstelling van de S.A zwart gekleed, daarom noemen ze hem ook de zwarthemden. De SS (Schutzstaffel) was een elite groep die persoonlijk Hitler moest beschermen, maar groeide uit tot een elite groep. De SS hebben hun eigen kentekens en rangen en het is een paramilitaire organisatie, dat betekent dat ze niet verbonden zijn met de strijdkrachten van het land.

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.