Essay: Essay: Thomas Edison en de muziek

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 4 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: August 19, 2015
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Essay: Thomas Edison en de muziek
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 929 words. Download the full version above.

Het leven van Thomas Alva Edison
Thomas Alva Edison was geboren in Milan (Ohio) op 11 februari 1847 en overleden op 18 oktober 1931.
Thomas Edison was een Amerikaanse uitvinder en oprichter van General Electric Company, die geld verdiende door uitvindingen op te kopen en de octrooien op zijn eigen naam vast te leggen.
Als deze succesvol bleken, perfectioneerde hij ze en nam ze in productie. Edison was lange tijd recordhouder voor het grootste aantal octrooien toegekend aan een persoon.

In zijn jeugd was Thomas Edison de zoon van de graanhandelaar Samuel Edison Junior en Nancy Matthews Elliot. En hij had 6 broers en zussen: Marion, William Pitt, Harriet Ann, Carlile, Samuel en Eliza. Hij groeide vanaf zijn negende op in Port Huron, Michigan. Hij ging niet naar school maar kreeg thuisonderwijs van zijn moeder want die was onderwijzeres geweest.

Vanaf zijn 12e jaar werd hij krantenjongen in de trein, hij verkocht kranten, broodjes, fruit en snoep aan de treinreizigers. Hij ging zelf in de goederenwagon een krant produceren om te verkopen.
Zijn werk bestond voor een groot deel uit wachten op de terugreis. De overige tijd vulde hij met het lezen van boeken over scheikunde, een vak dat hem interesseerde. Hij richtte al gauw een laboratorium in de wagon om experimenten te doen. Toen daarbij brand ontstond raakte hij zijn baan kwijt en men zegt dat zijn gehoorproblemen ontstaan zijn door de draai om zijn oren die hij bij die gelegenheid van de conducteur kreeg. Tijdens zijn tienerjaren werd hij vrijwel geheel doof.

Kort daarna redde hij het leven van het zoontje van de stationschef in Mount Clemens door het kind weg te halen voor een losgeraakte rijdende treinwagon. Als beloning kreeg Edison van de vader enekele gratis lessen in hoe de telegraaf te gebruiken. Hij werd toen nachttelegrafist bij de Grand Trunk spoorwegen in Canada.

Daarna werkte Edison bij een firma die beurstikkers voor de beurs van New York produceerde. Hij wist in de apparaten verbeteringen aan te brengen en maakte hiermee zijn eerste geld. Naast de $10.000 die hij had verdiend met de telegraaf liet Edison in Newark een kleine werkplaats bouwen, het begin van zijn zakelijke imperium. Zijn eerste patent was op een elektrische stemmachine dat werd toegekend op 1 juni 1869.

Dit was het laboratorium wat speciaal was opgezet om nieuwe dingen te ontwikkelen en technologische vooruitgang te boeken en was het eerste commerci??le researchlaboratorium.

Uitvindingen van Thomas Edison:
– De gloeilamp, op 21 oktober 1879 brandde zijn gloeilamp met koolstofvezel voor het eerst. Vergeleken met de bestaande verlichtingsbronnen in die tijd lukte het hem later lampen te maken met een veel langere levensduur.
– In 1883 ontdekten onderzoekers het naar hem genoemde Edisoneffect, de stroomovergang in vacu??m tussen een gloeidraad en een metaalplaat, deze ontwikkeling was van belang voor de ontwikkeling van de elektronenbuizen.

West Orange

Rond 1887 liet Edison in West Orange, New Jersey, een nieuw onderzoekslaboratorium bouwen dat tot de 20e eeuw onovertroffen bleef. Ook liet hij in Florida een zomervilla bouwen om daar de winters door te brengen als het te koud is in New Jersey. In 1887 werd hij onderscheiden met de Matteucci Medal. In 1888 en 1889 werkte hij aan een verbeterde uitvoering van de fonograaf, door wasrollen te gebruiken voor de geluidopnames in plaats van de tot dan gebruikte tinfolie.

Cinema

Edison werkte ook mee met de techniek van de film. Hij maakte in 1888 samen met William Kennedy Dickson de eerste filmprojector, de kinetoscoop. Als deze beelden een voor een kort achter elkaar werden belicht ontstond de indruk van bewegende beelden.
Op de afbeelding hiernaast is de Black Maria filmstudio te zien.

Huwelijk en kinderen

Edison trouwde op eerste Kerstdag 1871 met de negen jaar jongere Mary Stillwell.
Samen kregen ze drie kinderen:
– Marion Estelle Edison
– Thomas Alva Edison Jr.
– William Leslie Edison
Op 9 augustus 1884 overleed Mary Edison. Twee jaar later hertrouwde hij met Mina Miller. Samen kregen ze drie kinderen:
– Madeleine Edison
– Charles Edison
– Theodore Edison

De Fonograaf van Thomas Edison

Thomas Edison ontwierp het eerste apparaat dat geluid op kon nemen en weer af kon spelen.

De werking van de Fonograaf

Bij de fonograaf worden via een membraan en een stalen naald de geluidstrillingen vastgelegd. Doordat de scherpe punt van de naald op de cilinder krast doordat de naald gaat trillen van geluid. Want geluid bestaat uit trillingen. Hoe harder het geluid des te dieper de trillingen. Nadat de krasse n in de plaat zijn gezet gebeurt precies hetzelfde maar dan op de omgekeerde volgorde. Er gaat een naald over de cilinder, de naald gaat trillen en laat het membraam trillen. Het membraam laat de lucht trillen die trilling komt in ons oor en dat nemen we waar. Zo horen wij het geluid.
De eerste fonografische opname die Edison zelf maakte was van het Engelse kinderliedje
‘Mary had a little lamb’
“Mary had a little lamb
Its fleece was white as snow
And everywhere that Mary went
The lamb was sure to go”
De ontwikkeling van de Fonograaf

Vanaf 1890 verschenen de eerste commerci??le fonografen. Toen waren er alleen kleine muziektitels te koop. Toen was de rol al na 5 keer afspelen versleten en moest dus vernieuwd worden.
In het begin van de 20e eeuw ging men sterkere wassoorten gebruiken. Het gevolg was meer geluidsvolume en een langere levensduur van de cilinder. Er kon ook langer op afgespeeld worden 4 min in plaats van 4 min. Na een tijdje kwam er ook een platte plaat van Emile Berliner.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Edison
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fonograaf
re…

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Essay: Thomas Edison en de muziek. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/essay-thomas-edison-en-de-muziek/> [Accessed 06-07-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.