Guide: Essay: Waarom stopte niemand Hitler toen het nog kon?

Guide details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 6 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: April 2, 2015
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Tags: Dutch
 • Essay: Waarom stopte niemand Hitler toen het nog kon?
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this guide:

This page of the guide has 1704 words. Download the full version above.

In dit onderzoek ga ik antwoord geven op mijn hoofdvraag: ‘waarom stopte niemand Hitler toen het nog kon’?

Dit onderzoek ga ik uitvoeren door het geven van de antwoorden op de volgende deelvragen

 • Hoe is Hitler aan de macht gekomen ?
 • Wat waren Hitler zijn ideeën ?
 • Waarom waren de Joden ‘slecht’ en wat werd tegen de Joden gedaan ?
 • Wat is Nazi-Duitsland ?
 • Hoe is de officiële oorlog begonnen ?
 • Welke gevolgen had de tweede wereldoorlog voor Duitsland en Europa?
 • Leed het volk van Duitsland en het volk van de rest van Europa aan de oorlog ?

Wat als de Duitsers de oorlog hadden gewonnen ?

Als ik deze 8 deelvragen + hoofdvraag heb beantwoord hoop ik meer te weten zijn gekomen over de periode van Duitsland tussen 1933 en 1945.

Hoe is Hitler aan de macht gekomen ?

In 10 jaar tijd is Hitler van onbekende burger naar de machtigste man van Duitsland uitgegroeid. Hij werd geboren in Oostenrijk, het was een normale jongen die niet echt opviel. Op zijn 16e werd Hitler van school gestuurd door te veel onvoldoendes, hij is toen weg gelopen van huis en in de grote stad Wenen terecht gekomen en probeerde daar als kunstenaar door te breken. Dit lukte hem echter niet , hij werd afgewezen op de kunstacademie. Hij blijft schilderen , op straat verkoopt hij zijn schilderijen en zelfgemaakte ansichtkaarten, hier verdiende hij net genoeg geld mee om in leven te blijven. Hij verbleef s’nachts in een daklozenopvang. In de kranten las hij over de problemen die Oostenrijk had op dat moment en de Joden kregen daar de schuld van door de meeste Oostenrijkers. In 1914 brak de eerste wereldoorlog uit, Hitler meldde zich meteen aan, hij zal wel eens laten zien wat hij waard was. Hij raakt twee keer gewond tijdens de oorlog maar overleeft deze 4-jarige oorlog wel ondanks dat Duitsland de oorlog verloren had. Hitler was kwaad , hoe kon Duitsland zich zo makkelijk overgeven? Hij word lid van een kleine politieke partij en al snel blijkt dat hij goed is in het spreken in het openbaar. Hij spreekt en zegt dat Duitsland nog nooit zo diep is vernederd en er wat aangedaan moet worden, veel mensen zijn dit met hem eens. Er mogen alleen mensen met Duits bloed leven in Duitsland meent hij. Hij wil de regering van de troon afstoten met geweld , echter faalt hij hierin. Hitler wordt opgepakt. Hitler word bekend en mensen beginnen hem nog meer te eren, maar de rechter denkt daar anders over, hij krijgt vijf jaar celstraf. Terwijl hij in de gevangenis in Mënchen zit schrijft hij zijn boek ‘Mein Kampf’ (mijn strijd). Hij beschrijft daar de toekomst van Duitsland, het zal een sterk machtig land worden met alleen de echte Duitsers. Als Hitler vrijkomt probeert hij opnieuw aan de macht te komen, maar nu democratisch. Hitler weet 1 ding zeker : De Duitsers hebben hem nodig, en zullen daarom op Hitler stemmen. In 1929 treft de crisis Duitsland nu hebben ze Hitler nog harder nodig.

Hitler onze laatste hoop

Hitler zal de crisis oplossen, elke Duitser krijgt weer een baan. Hij blijft deze vooruitzichten zolang herhalen tot hij iedereen in zijn greep heeft. Door middel van al deze uitspraken heeft Hitler het volk gewonnen. Maar niet iedereen is het met Hitler eens, de communisten zijn felle tegenstanders van Hitler. Deze problemen pakt hij aan met zijn groep de SA of hoe Hitler ze noemde ‘zijn stormtroepen’.

Poster van de SA

Hitler heeft succes zijn groep de NSDAP ( National Socialistische Deutsche Arbeits Partei ) word steeds meer bekend. Het vlag met het hakenkruis wappert overal.

De vlag met het hakenkruis , het symbool van de NSDAP oftewel Nazi.

Na de verkiezingen van 1932 is het zover, de Nazi’s hebben gewonnen. Zij zijn nu de grootste partij van Duitsland. Er wordt gevraagd of Hitler rijkskanselier wil worden hoofd van de regering dus. Hij maakt een einde aan de democratie, politieke partijen worden verboden zodat alleen hij aan de macht kan blijven.

Hier een paar schilderijen gemaakt door Hitler:

Wenen

Burcht

Wenen

Bronnen : Wikipedia , SchoolTV

Wat waren Hitler zijn ideeën ?

Hitler had een sterk hekel aan de Slavische rassen maar niet zo erg als aan de Joden, zij waren de ”untermenschen” alle joden moesten uitgegroeid worden. In zijn boek Mein Kampf schreef Hitler over zijn ideeën, hoe meer hij schreef hoe sterker zijn haat werd tegen de Joden.

Kaft van ”Mein Kampf”

Hitler was een Nationaal socialist, dit houd in dat hij alles afkeurt behalve het menselijke ras waar hij uit voorkomt. Dit schreef hij ook in zijn boek. Hitler probeerde zijn ideologie ook aan het volk mee te geven, Duitsland moest nationaal socialistisch worden hierbij speelde Joseph Goebbels (minister van propaganda en voorlichting) een zeer grote rol. Door middel van kranten, radio en films werden nationaal socialistische ideeën naar voren gebracht. Joodse mensen mochten geen kunst meer hebben en Joodse boeken mochten niet meer bestaan. Er is zelfs een grote boek verbranding geweest van een flinke hoeveelheid Joodse boeken.

De verbranding van de Joodse boeken in 1933 op de Bebel Platz.
Hitler vond het belangrijk dat ook kinderen naar zijn ideologie denken daarom richtte hij de Hitlerjugend opgericht, er werden veel bezigheden georganiseerd voor deze kinderen. Hitler maakte duidelijk aan de jeugd dat zij ariërs waren, de sterkte, de beste, het superieure ras. Lidmaatschap voor de Hitlerjugend werd verplicht gemaakt vanaf de leeftijd van 17 in 1939 en in 1941 voor alle jongeren vanaf 10 jaar, ze werden dus gedwongen hier aan mee te doen. De Hitlerjugend was verplicht tot de leeftijd van 18.

Vlag van de Hitlerjugend

Wat was er mis met de joden ? daar zijn veel opmerkingen over. De arts die de moeder van Hitler behandelde was Joods en had haar volgens Hitler een slechte behandeling gegeven. De joden zouden niet meegeholpen hebben met vechten voor Duitsland in de eerste wereldoorlog maar deze tijd benut hebben om te handelen. ”De joden waren een bedreiging voor de Duitsers” aldus Hitler. Meer hierover in de volgende deelvraag.

Veel voorkomend bord in de periode 1939-1945 in Nederland

Waarom waren de Joden ‘slecht’ en wat werd tegen de Joden gedaan ?
De haat tegen Joden bestond al, de Duitsers namen dit in de tweede wereldoorlog echter meer serieus als dat mensen dit vanaf de middeleeuwen deden. ‘?n van de hoofdredenen voor de haat van de Joden door Hitler was dat de nederlaag in de eerste wereldoorlog de schuld van de Joden was. Toen de Nazi’s aan de macht kwamen begon de Joden vervolging. Er zijn al vaker Joden vervolgingen geweest maar daar gaan we het niet over hebben, wij gaan het hebben over de Joden vervolging in de tweede wereldoorlog, oftewel de Holocaust. Er zijn verschillende vormen van de joden vervolging waarvan onder andere : Het uitsluiten van Joden van gebruik van bepaalde voorzieningen, het verplichten om in bepaalde gebieden te wonen, het uitsluiten van het lidmaatschap van bepaalde organisaties, het verbod om bepaalde functies of beroepen uit te oefenen, Lastercampagnes tegen Joden, georganiseerd geweld tegen Joodse bezittingen en personen, verbanning, boycot van winkels, afneming van bezittingen van Joden en volkeren moord. De Holocaust noemde Hitler de Endlësung ( de definitieve oplossing ). Hiermee zou een eind komen aan alle problemen die de Joden veroorzaakt hadden en deze problemen zouden daarna niet meer voorkomen. Door middel van concentratie kampen werd de Holocaust voortgezet, Joden werden met treinen vervoerd naar concentratie kampen. Op deze kampen moesten ze zware lichamelijke arbeid verrichten met een minimum aan water en voedsel, dit leed tot veel doden en gewonden. Bij aankomst op de kampen werden ze gesorteerd , de sterken moesten werken en de vrouwen en kinderen werden vaak per direct naar gas kamers gebracht waar ze om het leven werden geholpen door een verstikken gas genaamd Zyklon B. 1 van de meest beroemde concentratie kampen is Auschwitz. Dit kamp bevond zich in Polen en hier zijn naar schatting de meeste Joden om het leven gekomen.

Natuurlijk waren er ook tegenstanders van de Holocaust, dit noemen we het verzet. Een vorm van verzet is een staking in Nederland werd de Februaristaking gehouden. De Februaristaking was een staking op 25 en 26 februari 1941 die begon in Amsterdam en zich uitbreidde naar de Zaanstreek, Haarlem,Velsen, Hilversum en de stad Utrecht en directe omgeving. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in heel bezet Europa. De Duitsers braken de staking met geweld, intimidatie en meedogenloos ingrijpen. Hierbij vielen negen doden en 24 zwaargewonden en talloze stakers werden gevangengenomen. Na twee dagen was de staking ten einde. Dit was een gevolg van de combinatie van enkele factoren: het Duitse ingrijpen, de stakingsparolen van de CPN (de staking mocht slechts twee dagen duren) en de druk van het Amsterdamse gemeentebestuur om het werk te hervatten.
De steden die hadden meegedaan aan de staking kregen van de Duitsers hoge boetes opgelegd. Amsterdam moest 15 miljoen gulden betalen, Zaandam een half miljoen en Hilversum 2,5 miljoen. Omdat er in Hilversum, net als in Amsterdam, ook was betoogd was de boete daar relatief hoog.
(wikipedia.com)

Auschwitz’ beroemde poort met ” Arbeit macht frei” erop.

Wat is Nazi-Duitsland ?

Nazi Duitsland is de periode waarin Duitsland het derde rijk werd genoemd. Kenmerken van deze periode waren volksmoord en dictatuur. In deze periode was Hitler alleenheerser en streefde naar een wereld zonder de Joden. De NSDAP groeide en Hitler kreeg steeds meer macht. Duitsland had een sterke leider nodig en zo won Hitler veel zetels. Hij was de redder van Duitsland , zo is Nazi-Duitsland tot stand gekomen.

Hieronder een kaart van het toen ” derde rijk ” van Adolf Hitler.

Duitsland in 1933
Duitsland in 1939
Duitsland in 1945

Het doel van Nazi-Duitsland was natuurlijk om een zo groot mogelijk deel van de wereld te veroveren en dit te laten bewonen door de echte Germanen: blond haar , groot , sterk en blauwe ogen. Hoewel Hitler geen van deze kenmerkelijke eigenschappen had van de echte Germaan. Zijn plan had succes tot een bepaalde periode.

1. Nazi-Duitsland

2. ” Duitse rijk, met bondgenoten en bezette gebieden ” Oostzeestaten, Wit-Rusland, Oekraëne en Karelië ” Donetsbekken en Kaukasus ” Geallieerden ” Heroverd in tegenaanvallen Wikipedia
3.
4. Hoofdstad: Berlijn
5. Oppervlakte: 633.786 kmë
6. Opgericht: 1933
7. Valuta: Reichsmark
8. Regeringsvorm: Dictatuur, Totalitarisme, S text in here…

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the guide above)

About this guide:

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Essay: Waarom stopte niemand Hitler toen het nog kon?. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/essay-waarom-stopte-niemand-hitler-toen-het-nog-kon/> [Accessed 13-08-20].

Review this guide:

Please note that the above text is only a preview of this guide.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.