Essay: Welk juridisch standpunt wordt gebruikt bij dit conflict? - Essay Marketplace

Essay: Welk juridisch standpunt wordt gebruikt bij dit conflict?

Inhoudsopgave

Inleiding
Hoofdstukken
‘ Welk juridisch standpunt wordt gebruikt bij dit conflict?
‘ Welke landen zijn betrokken en wat zijn hun claims?
‘ Wat maakt dit gebied zo belangrijk voor deze landen?

Inleiding
Wij hebben als territoriaal conflict het ‘Zuid-Chinese zee conflict’ gekozen. Het conflict bestaat uit verschillende claims van een 6-tal landen over bepaalde groepen eilanden (Parcel- en Spratly-eilanden), riffen, rotsen, en zandbanken. Er zijn afgelopen eeuw verschillende schermutselingen geweest en tot op heden is het een actueel en urgent probleem. De hoofdvraag luid dus: Hoe rechtvaardigen de Chinezen hun claims op dit gebied?

Hoofdstukken

Welk juridisch standpunt wordt gebruikt bij dit conflict?
Op 16 November 1994 trad het VN-zeerechtverdrag in werking dat werd getekend door 158 landen. Het is een verandering van het Mare-Librumconcept van Hugo de Groot wat stelt dat elk land met een kustlijn beschikt over een territoriaal water van 3 zeemijlen.

In het nieuwe verdrag werden drie belangrijke beslissingen genomen:
Ten eerste werden de territoriale wateren verlengt tot 12 zeemijl. Ten tweede kwam er een aansluitende zone bij waar een land wetten kan uitvoeren met betrekking tot smokkel of illegale immigratie. Ten slotte kwam er een ‘Exclusieve Economische Zone'(EEZ) tot stand hier gelden de rechten van de internationale wateren maar het land van wie de EEZ is heeft hier exclusieve rechten op vis en andere grondstoffen zoals olie en gas.

Welke landen zijn betrokken en wat zijn hun claims?

China en Taiwan:
China claimt bijna het hele gebied op basis van zogenaamde duizenden jaar oude geschriften dat de Chinese staat al eeuwen al de Parcel- en Spratly-eilanden beschouwd als onderdeel van China. Taiwan claimt nog altijd dat heel China hen toebehoort en ondersteunen dus ook deze claims.
Vietnam:
Ook Vietnam beschouwd de eilandengroepen als hun grondgebied en zegt dat ze er al eeuwen actief regeren. In 1974 en 1988 veroverden China respectievelijk de Parcel- en Spratly-eilanden waarbij meer dan 130 Vietnamese doden vielen

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.