Essay: Geschiedenis van het placebo effect

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 17 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 28, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Geschiedenis van het placebo effect
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 4782 words. Download the full version above.

wie heeft het placebo effect ontdekt?

Wie heeft het placebo effect ontdekt dit is natuurlijk een erg moeilijke vraag want, is de genen die onderzoek naar het effect heeft gedaan en een studie over heeft gemaakt de ontdekker of die het al hebben gebruikt en dus ook ontdekte maar niet wisten wat ,hoe en waarom.

De antwoord voor beide is Henry Beecher. Beecher heeft namelijk onderzoek gedaan naar het effect na dat hij het nooddwingend had gebruikt tijdens de tweede wereld oorlog. Bij de behandeling van gewonde Amerikaanse soldaten liep Henry Beecher uit pijnstillende morfine. Wanhopig, besloot hij de soldaten te blijven vertellen dat zij morfine kregen, terwijl ze eigenlijk alleen een zoutoplossing ingespoten kregen. Verbazingwekkend had 40 procent van de zoutoplossing ingespoten soldaten gemeld dat de spuit de pijn verzachte. Hij vond het zoon bijzonder fenomeen dat het werkte en besloot een onderzoek over te maken dat hij in 1955 heeft gepubliceerd in een artikel “the powerful placebo” . de anesthesist Henry Beecher was de eerste die zich waagde aan het kwantificeren van het begrip placebo effect.

wetenschappers willen beter begrijpen waarom die soldaten zich beter voelden. Beecher gaf de soldaten een placebo. Dat is een stof dat lijkt op het echte medicatie, maar is het niet. Placebo’s kunnen vele vormen aannemen. De meest voorkomende is een “suikerpil,” maar placebos kunnen ook injecties, apparaten, procedures of zelfs het woord van een dokter zijn. het in 1955 door Beecher gepubliceerde artikel geeft hij een overzicht van vijftien geneesmiddelenonderzoeken waarbij gebruik is gemaakt van proef personen . Beecher concludeerde naar aanleiding van deze 15 experimentele opzetten dat de placebobehandelingen in gemiddeld 35% van de gevallen een bevredigend resultaat hadden opgeleverd. Sindsdien wordt het placebo effect gezien als een wetenschappelijk feit. Binnen de placebo-onderzoeken die Beecher in zijn er artikel gebruikt, zijn echter verschillende fouten waar te nemen, hierdoor rijst de vraag in hoeverre er daadwerkelijk sprake is van een placebo effect. Want zijn testen sloot niet uit dat het lichaam los van het placebo zelf al aan het genezen was. zo had hij betere proeven moeten doen om andere eventuele effecten te kunnen uitsluiten van het placebo effect . hier zijn dan ook duizenden studies overgedaan en onderzoeken gedurend de jaren zoals dat van ons.

Het leven van Henry Beecher

Harry Unangst was geboren in Peck Kansas in 1904, hij veranderde zijn achternaam naar Beecher in de jaren ’20. Hij deed dit omdat hij meer naamsbekendheids wouw. Dus koos hij dezelfde achternaam als de invloedrijke 19e-eeuwse Beechers-dominee Henry Ward Beecher en auteur Harriet Beecher Stowe. Na de naam verandering kreeg hij in 1926 zijn bachelor of art. dat krijg je als je in amerika bent afgestudeerd op een universitaire opleiding naar scheikundige of natuurkundige.

een jaar later krijgt hij zijn Master of Arts in de fysische chemie aan de Universiteit van Kansas. Hoewel het zijn doel was om een professor doktor te halen in scheikunde was Henry overgehaald om medicijnen te studeren in plaats van scheikunde . hij nam plaats in Harvard Medical School in 1928, Beecher ontving onderzoeksbeurzen in 1929, 1930 en 1931. Beecher studeerde cum laude af in 1932. Na een succes volle ovronding van zijn studie kreeg hij prijzen voor Twee van zijn gepubliceerde artikels in het Journal of Applied Physiology in 1933.. Deze twee artikelen en een studie in het laatste jaar van de universiteit trok Beecher de aandacht van Harvard hoogleraar Edward Churchill, die zijn professionele mentor werd. hij trainde voor twee jaar onder Churchill in het Massachusetts General Hospital. Henry reisde naar Denemarken in 1935 om te gaan werken in de fysiologie laboratorium van Nobelprijswinnaar August Krogh.

Terugkerend naar Amerika in 1936, werd Beecher ingehuurd als anesthesist-in-Chief bij MGH en Instructor in anesthesie aan de Harvard Medical School door Dr. Churchill. Henry werd een Associate Professor in 1939 en de eerste anesthesioloog in Amerika

Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest Beecher in het leger van de verenigde staten . hij werkte samen met Dr. Churchill in Noord-Afrika en Italië. Zijn ervaringen tijdens de oorlog in de klinische farmacologie zou hem inspireren om het placebo-achtige verschijnsel te onderzoeken.

Kwakzalvers

Hoewel Henry Beecher daadwerkelijk onderzoek heeft gedaan naar het placebo effect en ook een experimenten er naar gedaan werd het al zonder dat ze wisten wat het was al jaren gebruikt. Er zijn voorbeelden te vinden van vroeger in de middel eeuwen die door gaan tot de 21 eeuw en ook zal voorkomen in onze toekomst.

Kwakzalverij is een woord dat gebruikt word voor mensen die middeltjes en operaties verkochten en uitvoerden. Het is dus mensen om de duim leiden en er geld voor vragen de mensen die dit doen worden ook wel kwakzalvers genoemd. Kwakzalvers waren vooral in de middeleeuwen een groot probleem. Er was namelijk nog geen dokters en als die er waren hielpen ze zeker de burgerij niet. Dus dachten mensen dat er wel geld in te verdienen was zo kwamen kwakzalvers in het straat beeld. Er heersten vroeger vele ziektes door de slechte riolering en omdat mensen nog bijna niks wisten van hoe ziektes kwamen en hoe het menselijk lichaam werkte. Ook legde veel mensen hen leven in handen van god waar we over in gaan in (……). Door dat mensen niet veel wisten van ziektes konden ze dus ook veel aangemeerd worden en dat werd gedaan. Zo kwamen mensen die erg ziek waren naar een kwakzalver toe en kregen ze een zalfje of een middeltje mee wat ze zou moeten helpen. Maar wat het daadwerkelijk was was gewoon water met wat alcohol. Je zou denken als het allemaal nep was en ze eigenlijk gewoon maar wat zeiden en deden werden ze toch allemaal heel snel opgepakt of weggestoten van het middeleeuwse straat beeld. Maar dat gebeurde niet want er is nog wat anders aan de hand dat is het placebo effect. Ze wisten het niet maar toen werd er vol op gebruik gemaakt van het placebo effect.

En door alle kwalen en ziektes die er in die tijd was waren er ook velen die er grof geld mee verdienden. Sommige kregen ook aanzien en werden zelfs doktors voor koningen en koninginnen. Zo had iedereen in die tijd met een beetje aanzien een doktor. Wat dus eigenlijk een soort van kwakzalver was. maar ook nu hebben we nog last van de kwakzalverij. Maar zijn het de moderne kwakzalvers waar we last van hebben of eigenlijk moeten we ze dankbaar zijn dat doormiddel van het placebo effect slim te gebruiken ze ons ook helpen? De moderne kwakzalvers zijn nog steeds in derde wereld landen erg actief. Maar door de moderne technologie en wetenschap weten we zo veel meer over het lichaam dat we ons niet meer dingen aan laten smeren maar ook echt geholpen worden door goede doctoren. Maar als je nog echt de moderne kwakzalverij wil vinden moet je de farmaceutische industrie in. Hier worden alle middelen gemaakt om mensen te helpen zoals: pillen ,zalfjes, injecties en andere gezondheid middelen. Hier in word enorm gebruik gemaakt van het placebo effect . volgens de inspectie van gezondheid zorg komt het placebo effect in 25 procent van de middelen het placebo effect in voort. Dit is een erg groot aantal. Waar dan ook door het placebo effect op jaarbasis miljarden me word verdient. Zo word het nog meer gebruikt bij schoonheid middelen. Waar ze allemaal dingen zeggen en je er vanzelf gaat in geloven en het koopt terwijl het middeltje zelf niks doet maar eigenlijk jijzelf.

Zo kan je makkelijk kwakzalverij ontdekken

1. Claims worden direct aan de media gericht, zonder bewijs dat er peer review heeft plaatsgevonden

2. Het werk van de aanbieder zou worden onderdrukt of genegeerd door de gevestigde wetenschap

3. Het gebruik van woorden als “wetenschappelijke doorbraak”, “exclusief product”, “geheim bestanddeel” of “eeuwenoude remedie”.

4. Het stuk staat vol met getuigenissen en anekdotes

5. Eeuwenoude behandelingen en middeltjes zouden effectief zijn omdat ze de eeuwen hebben doorstaan

6. Pogingen om geloofwaardigheid te kweken: witte jassen, medische titulatuur, ‘academies’ en ‘instituten’

7. Er worden geen bijwerkingen genoemd of de resultaten klinken te goed om waar te zijn

8. Simplistische redeneringen om leken om de tuin te leiden

9. Het gebruik van beroemdheden, en pogingen om zich te associëren met bekende bonafide wetenschappers

10. “De eerbiedwaardige medische traditie van off-label-gebruik”: men claimt met het nieuwe gebruik van een bestaand middel niets anders te doen dan wat artsen doen die een middel voorschrijven voor een aandoening waarvoor dit niet is geregistreerd bij de toelatingsinstanties.

11. Er worden producten verkocht: websites en tijdschriften beweren onafhankelijke informatie te geven, maar gebruiken diezelfde informatie om hun producten te verkopen

12. Misleidende interpretaties van (gepubliceerde) onderzoeken of compleet onjuiste claims dat iets werkt

13. Disclaimers. Dit is op zichzelf geen bewijs van kwakzalverij, maar vaak bevatten folders en websites allerlei kleine lettertjes die precies het tegenovergestelde beweren van wat de tekst lijkt te zeggen. Er staan dan uitgebreide disclaimers dat de tekst geen medisch advies is en ook niet zo moet worden geïnterpreteerd.

14. ‘Niet goed, geld terug’-garantie

15. “We staan aan jouw kant” (tegen de gevestigde instellingen, die de consument bepaalde informatie zouden onthouden om hun eigen belangen te beschermen).

Hoe kan je kwakzalverij bestrijden

Het herkennen van een placebo effect in de farmaceutische industrie en cosmetische industrie is erg lastig. Maar het wordt wel geprobeerd zo zijn er velen inspecties die nu eerst elk middel lang zijn moeten gecontroleerd voor dat het kan worden verkocht aan consumenten. Ook moet elke instantie die te maken heeft met het maken of verkopen van medicijnen aan veel eisen doen. Als ze dat niet doen mogen ze niks maken of verkopen. Om het ook straf baar te maken als je het wel doet en de consument eigenlijk een oor aan naait zijn er veel wetten gemaakt. Zo kunnen kwakzalvers in vorm van een doctor ook niet aan de gang. Ten eerste moet een doctor veel diploma’s halen en word hij regelmatig geïnspecteerd door de overheid. Maar als een doctor wel gewoon maar wat doet en veel gebruikt maakt van het placebo effect kan hij hoge boetes en zelfs celstraffen krijgen. Zo zijn er veel voorbeelden van bekende cosmetica bedrijven en farmaceutische bedrijven. Ook zie je regelmatig doktoren en artsen in het nieuws die de gevangenis in moeten. Zo was er laatst een doktor in amerika die vertelde dat hij kanker kan bestrijden door middel van een middel dat middel wekte niet en was niks waar door veel mensen zijn gestorven. Hij is veroordeeld en zit levens lang in de cel.

hoe kan je het placebo effect gebruiken

nocebo

Nocebo is een Latijns woord wat betekent “ik zal schaden”. Het is een effect wat al erg lang bekend is door vele mensen alleen werd het nooit onderzocht. Zo werd het al gebruikt/misbruikt door veele religiën en voodoo praktijken voor eeuwen. In 1961 werd er voor het eerst onderzoek gedaan naar het effect. Door Walter Kennedy.

Nocebo effect. Het effect dat door je zelf een dodelijke effect kan hebben. Artsen geloven er vaak niet in. De doctoren gebruiken het Nocebo effect vaak wat ze alleen niet realiseren. Zo zeggen doktoren vaak slecht nieuws of vertellen verhalen waar mensen zich aan kunnen hechten waardoor de patiënt in paniek raakt wat het gevolg is van het Nocebo effect . Dit is natuurlijk allemaal erg extreme gevallen maar het gebeurt zeker van mensen die niet naar huis gaan tot dat ze een controle hebben gehad tot dat ze niet weg gaan tot dat ze een operatie hebben gehad.

Dit zijn natuurlijk extreme voorbeelden maar ik durf te beweren dat we bijna allemaal in meer of mindere mate lijden aan het Nocebo effect.

negatieve boodschappen je hoort ze altijd en overal. Maar in tijden wanneer ze het meest invloed op je hebben is bijvoorbeeld je jeugd. Hoe jonger je bent hoe meer we negatieve verhalen/boodschappen geloven. Die boodschappen raken ons vaak nu niet meer, maar ze bepalen nog steeds hoe we naar ons zelf en de wereld om ons heen kijken. We zien en ervaren de wereld geschilderd door onze overtuigingen en gebeurtenissen.

Vallen onze negatieve overtuigingen weg dan kunnen er werkelijk wonderen gebeuren. Zo zijn er wel eens spotane remissies. Dat zijn gebeurtenissen waar in een patiënt verbeterd en beter word zonder dat artsen het ooit hadden verwacht. Zo kunnen artsen ook niet altijd verklaren hoe het gebeurt. Dus een wonder? Of toont het de kracht van ons zelf aan. Dat we niet voor elk griepje naar de dokter hoeven maar ook gewoon een keer je lichaam zelf te laten helen.

er is onderzocht of het nou echt een wonder is of niet. Nee in veel gevallen niet. Deze mensen die terminaal ziek zijn laten vaak het feit dat ze ziek zijn op een gegeven moment los. En door het los te laten kan dat soms het leven reden van zoon persoon. Ze denken dan niet meer na dat ze ziek zijn en dit kan alleen maar werken bij de mensen die zich zelf al hadden ziek gemaakt. Door te zeggen en denken dat je kanker hebt. Terwijl dat eigenlijk niet het geval was of wel maar dat het lichaam toen in een keer meewerkte met de chemo. Dus soms gewoon te leven en genieten van het leven kan dus ook daadwerkelijk je leven redden.

Het Nocebo effect is een negatief verwachtingseffect en het tegen over gestelde van het wel bekende placebo effect. zo word het Nocebo effect ook wel als het placebo effect gezien allen dan met een negatieve uitwerking in plaats van een positieve. Angst maakt angst als een dokter of überhaupt iemand waar wij het gevoel bij hebben dat hij/zij er veel van af weet een bewering maakt zullen wij hen snel geloven. Wat ons bang maakt. Waardoor het zelfhelende proces verslechterd. Wat natuurlijk niet goed is als het over een kwestie gaat van leven en dood. Ook is uit onderzoek gebleken dat menen die laag zijn opgeleid en snel gelovige mensen snel het Nocebo effect kan toe slaan. Het zelfde bij het placebo effect maar dan in een positieve manier.

Het Nocebo effect is een raar en bijzonder fenomeen. Zo is er ook een bekend geval van het Nocebo effect in 1999. Toen net zoals nu was coca cola wereld beroemd en dronk iedereen het. Maar door een persbericht dat er iets mis was met cola en dat je er ziek van werd viel niet goed bij de Belgen. Er werden in een keer enorm veel Belgen ziek van de cola waar eigenlijk hellemaal niks mis mee was. dit is een onschuldig voorbeeld maar zo kan er dus ook echt misbruikt van worden gemaakt door een betrouwde bron iets te laten vertellen waardoor iedereen ziek word. Zo doen allergieën het ook als jij allergisch bent van een pinda en ik vertel jij na het eten van een taart dat er pindas in zit kan jij een allergische reactie krijgen terwijl er hellemaal geen pindas in zitten. Dus laten we ons niet te snel foppen of geloven in mensen. Want straks gebruiken ze het nocebo effect om ons tot waan zin en paniek te lijden geloof in het lichaam laat je tegenstander je niet ziek maken

kan het placebo effect sport prestaties beïnvloeden

het placebo effect is werkelijk waar een wonderlijk iets wat eigenlijk wij zelf in de hand hebben dus kan het ook net zoals het nocebo effect toegepast worden bij sport. Sluwe manieren om tegenstanders gek te maken worden al jaren gebruikt. het placebo effect ook. Daarom zijn er ook al jaren discussie over dat het placebo effect misschien wel een soort van doping is. Maar dit is theoretisch niet waar. Want het lichaam doet het allemaal zelf. Ja je wordt en kan geh0olpen worden door bepaalde manieren maar uiteindelijk doe je het zelf zonder het gebruik van hulpmiddelen of drugs. Het placebo effect kan dus een groot effect hebben op je sport prestaties. Zo zijn er ook veel testen gedaan doormiddel van het placebo effect te gebruiken voor een betere prestatie. Maar klopt dit wel. Wij zijn gaan testen of dit waar is. Want het leek ons nog al sterk dat dit echt zou kloppen

proefvraag: heeft het placebo effect invloed op de sport prestaties

Doel: wij willen onderzoeken hoe het komt dat mensen denken dat ze medicijnen krijgen of verbeterende middelen terwijl dat niet het geval is. Om te kijken of dit daad werkelijk het geval is hebben wij een reeks proeven bedacht om dat te gaan onderzoeken. Zo willen wij kijken of het werkt bij niet alleen de medische kant Wat ook al bewezen is maar ook bij sport en concentratie.

Proef rennen

Tijdens dit experiment gaan we mensen van de zelfde leeftijd laten rennen een afstand van 50 meter. En een volgende dag als ze weer Energy hebben weer maar dan met onze placebo dat er voor moet zorgen dat de proefpersonen sneller gaan rennen. Alle omstandig heden van alle proef personen zijn het zelfde zo dat dat geen invloed heeft op de tijd ook kijken we niet wie het snelste is maar hoeveel sneller ze zijn geworden procentioneel ten opzichten van de vorige keer zonder de placebo. We hopen bij deze proef te achterhalen of het placebo effect invloed heeft op sport gerelateerde onderdelen.

Hypofyse

Wij verwachten dat het placebo effect invloed zult hebben op minstens de helft van de geteste personen. Ook verwachten wij dat het placebo effect een duidelijk verschil zult opleveren dan de mensen zonder werking van het placebo effect.

Benodigdheden:

1. Je hebt een grote groep willende proefpersonen nodig van de zelfde leeftijd.

2. Je hebt een goed rechte en harde onder grond nodig voor goede resultaten.

3. Een stopwatch

4. Notitie blok en pen

5. Nep pillen die geen bij effect hebben

6. Goed willende mensen

Werkwijze:

1. Meet de ren baan op en test of het droog is of niet

2. Verzin een goede smoes voor de mensen niet dat ze iets gaan denken over het placebo effect

3. Zet alles klaar waar de start en finish is

4. Zorg er voor dat de omstandig heden van alle proefpersonen het zelfde is.

5. Laat ze eerst drie keer lopen en meet het op.

6. Bereken de gemiddelde tijd van de proef personen.

7. Volgende dag geef ze het pilletje wacht paar minuten en laat ze weer lopen zo snel mogelijk kijk of de baan niet nat is of glad.

8. Laat niet iedereen rennen de helft niet

9. Laat de proefpersonen twee minuten tussen elke ren pauzeren

10. Meet alle tijden op en bereken dan of er een procentueel stijging is van de gemeente snelheid ten opzichte van de eerste test zonder het placebo.

11. En vergelijk met de normale versnelling van proef personen zonder placebo

De proef

We zijn naar meneer zwart gegaan die op een afgesproken tijd ons met zijn klas wel zou willen helpen met ons experiment. Wij hebben gevraag wie ons zouden willen helpen en hebben er een mooi verhaal om heen gepraat hopend dat ze het zo niet zouden willen merken. Naar ons verhaal wouden veel leerlingen uit de brugklas ons helpen. Na de baan te hebben gecontroleerd en namen en geslacht te hebben opgeschreven begonnen wij met de proef. Het ging goed en na alle proef personen te hebben bedankt hebben wij weer een afspraak gemaakt voor een volgende week. Na een verstreken week zijn wij begonnen met dag 2 van het experiment. Wij hebben de helft van de mensen een pil gegeven wat geen bijwerkingen heeft en de andere geen pil. Wij hebben eerst de groep laten lopen zonder het placebo effect om tegen de andere groep zeggend dat de pil eerst moet inwerken. We hebben de twee groepen proef personen expres apart gehouden omdat dat invloed zou kunnen hebben op de resultaten en de werking van de placebo. Zo hebben wij bij de tweede groep die wel een pil hebben gekregen een voor een laten rennen. En ook geen tijd verteld om zo de maximale werking van het placebo effect er uit proberen te halen.

Resultaten:

proefpersoon M/V Tijd 1 (s) Tijd 2 (s) Gem tijd 1,2 Tijd 3 (s) Tijd 4 (s) Tijd met placebo 1(s) Tijd met placebo 2(s) Gem tiid 3,4

placebo 1,2

1 V 11.18 11.21 11.20 x x 11.63 11.56 11.595

2 M 10.75 10.16 10.37 x x 10.11 9.60 9.855

3 V 10.30 10.00 10.15 x x 8.63 9.68 9.155

4 M 9.88 9.51 9.70 x x 8.57 9.25 8.91

5 M 10.10 10.00 10.05 x x Ziek ziek ziek

6 M 10.31 9.58 9.95 x x 9.22 9.97 9.595

7 M 9.50 10.09 9.80 x x 9.68 9.63 9.655

8 M 9.81 10.44 10.13 9.53 9.91 x x 9.72

9 M 11.13 10.70 10.92 10.78 10.74 x x 10.76

10 V 10.72 10.64 10.68 10.94 10.91 x x 10.93

11 V 10.94 10.54 10.74 10.75 11.32 x x 11.03

12 V 10.13 10.54 10.34 10.63 11.28 x x 10.94

13 V 12.02 11.94 11.98 11.54 12.72 x x 12.13

14 M 11.40 11.80 11.60 11.56 11.87 x x 11.72

Procentuele groei

Proef persoon Procentuele groei T.O.V eerste gemiddelde tijd sneller

1 -3,5%

2 5.0%

3 9.8%

4 8.14%

5 ziek

6 2.9%

7 1.5%

8 4%

9 1.4

10 -2.3%

11 -2.7%

12 -5.8%

13 -1.3%

14 -1.0%

Geel= met place

Resultaten.

Als je kijkt naar onze resultaten kan je meteen zien dat de zeven mensen die geen pil hebben gekregen minder snel hebben gelopen dan de gene met een pil.

Conclusie.

Na het doen van het experiment kan je constateren dat het daadwerkelijk werkt. Alleen niet bij iedereen even goed. Dit heeft volgens ons meerdere redenen. Wij denken dat het te maken heeft met mensen die er in geloven en mensen die er minder in geloven. Dit zou een van de redenen zijn ook waren de geteste personen niet erg atletisch daar door is het ook wel verklaar baar dat ook vele minder snel hebben gelopen omdat ze niet veel hebben gesport in de tussentijd van de proef. Ook zie je dat bijna alle van de geteste mensen met pil sneller hebben gelopen of dat 100% aan het placebo effect licht weten we niet maar we verwachten het wel als je bekijkt naar de andere mensen die geen pil hebben gekregen. Conclusie placebo effect werkt wel maar alleen bij mensen die er echt in geloven en niet weten wat je doet. Een paar hadden ongeveer door wat het proefje was waardoor wij hen geen placebo wouden/konden geven want dat zou niet werken.

Dus ja het placebo effect kan zeker sport prestaties beïnvloeden dus ook verbeteren. Na onze proef kunnen we concluderen dat het niet een overdreven effect is wat groot geblazen wordt maar het werkt echt. Alleen het probleem is dat we in onze poef brugklassers hebben gebruikt. Dit kan een probleem zijn want, brugklassers zijn tussen de 12 en 13 jaar oud. Door hen leeftijd weten ze minder over de wereld en zeker over de medische wereld. Door dat de kans groot is dat de kinderen niks weten over het placebo effect is de kans groot dat het placebo effect beter werkt omdat ze minder sceptisch zijn. volwassenen zijn dat wel en hebben gelezen of gehoord over soortgelijke gevallen dus het word als lastiger. En je moet op passen dat je niet de lijn van placebo naar doping overschrijd. Ook is er een probleem als je geen placebo meer geeft of zegt dat het nep is. Hierdoor kunnen de presentaties enorm achter uitgaan door middel van nocebo. Omdat ze denken dat ze het toch niet kunnen zonder het placebo. Dus het kan zeker sportprestaties beïnvloeden maar neem het niet te groot. Want de resultaten zullen niet te spectaculair zijn waar het wel het gaval is in de medische wereld.

Het placebo effect gebruiken bij religie

het placebo effect word in heel veel sectoren gebruikt/misbruikt. Maar wat is de plaats van het placebo effect in religie. Wat hebben de twee met elkaar te maken

religie is iets erg bijzonders en speciaals. Het is geloven en toewijden naar een Gods dienst. En welke,in Nederland en in de wereld zijn er duizenden godsdiensten. Dus heel veel verschillende geen een is het zelfde. Maar wat heeft het placebo effect te maken met het geloven in een god. Erg veel al zo lang er Gods diensten bestaan (dus al van af de prehistorie) wordt het placebo effect heftig gebruikt bij het werk van god. Er zijn/waren veel mensen die bijvoorbeeld hoorden en geloofden in god. De kerk heeft een belangrijke plek in de moderne en oude samenleving. Hier door volgen veel mensen de doen en leefwijze van een geloof. Elke kerk heeft duizenden relieken waar naar word gebeden. Het zijn dan vaak botten van heiligen of bloed. Er zijn veel onderzoeken naar deze relieken gedaan en wat blijkt is dat het geen magische gaven heeft. maar toch veel mensen voelen zich beter en geholpen door in zelfs het zelfde ruimte te zijn van zoon reliek. Een reliek kan ook een stuk stof zijn van de mantel van sint maarten. Wat uit onderzoek slechts een stuk stof is uit de negentiende eeuw. Ondanks het bewijs blijven mensen er in geloven. Dit is een vorm van het placebo effect er word de normale bevolking veel vertelt wat groot deels ook niet waar is.

Maar een onschuldige leugen waar veel mensen zich beter bij voelen is geen probleem. Want ondanks wat wetenschappers zeggen zegt natuurlijk niks want zo zouden volgens hen ook geen goden bestaan. Maar wat echt het probleem is, is dat het word misbruikt. Door het placebo effect zo te laten verwerven met geloven zie je de sporen van bedrog steeds minder. Maar er word miljoenen mee verdiend. Hoe vaak is er wel niet bij een kerk (vooral in buitenland) een reliek waar voor je moet betalen om het te kunnen zien. Dit is natuurlijk raar waarom moet je betalen voor de ingang van de kerk en daarna ook nog om een reliek van een stel (nep) botten te mogen zien. Onderhoud voor de kerk? Nee dat was er al uit na het entree. Maar toch doet iedereen het. dit is een voorbeeld van macht misbruik.

Veel mensen op de aarde zijn terminaal ziek of hebben last van een kwaal wat de dokters niet kunnen verhelpen. Wat er dan veel word gedaan is reizen maken naar oorden waar massaal allemaal mensen komen als laatste red middel. Om zo met de krachten van god het te laten verhelpen. In sommige gevallen werkt het. Wat achter af gezien een geval van nocebo was wordt nu door de kerk geplaatst als een mirakel. Maar de miljoenen bij waar het niet werkt word niks over gezegd. Hoeveel geld word er wel niet gemaakt met de reizen er naar toe. Het word uit gemelkt. Zo heb je in (vakantie vragen mam) een groot kerken complecs waar iedereen met hen kwalen naar toe gaat. het is een pret park geworden

Met als grootste attractie een water bron wat heilig water is. De kerk verkoopt er kannen bij voor het water. Dit is een klassiek voorbeeld van het placebo effect normaal water verkopen als heilig wat met krachten. En zo zijn er nog duizenden voorbeelden op de wereld.

In het einde van de 20eeuw kwam er een geheel nieuw idee van het misbruiken van het placebo effect . nep priesters met helende krachten. Vooral in Amerika en Azië was dit erg groot geworden. Mensen die zagen door middel van god te gebruiken met het placebo effect veel gelde te kunnen verdienen. Dit was ook zeker waar dit waren mensen die preken hielden en zeiden tegen zieken in de zaal dat god nu bij hen was en met heel veel schreeuwen en kracht dat hij of zij verbeterd was. het waren achter af gezien deels ingehuurde acteurs die dit deden. Maar dit maakten het wel erg groot. Mensen geloofden hem en zo koste entree geld en gingen mensen naar hem toe om hen te helpen. Dit was hartstikke gevaarlijk en zo zijner mensen overleden. Hij vertelde namelijk dat je niet meer naar de dokter hoefde of dat je je medicijnen niet meer hoeft in te nemen. Dit lijden door een aantal doden wat niet had gehoeven. En zo werd op het zelfde manier over de hele wereld geld verdiend door de gedwongen relatie van het placebo effect en de kerk.

De relatie van het placebo effect met de kerk is dus erg belangrijk. En met effect er word veel geld mee verdiend. Dus hoe vroeger het placebo effect werd gebruikt door kwakzalvers word het ook gebruikt door de kerk. Of het veroorloofd is of oplichting hangt van ieder zelf af. Maar wat als iemand met een fles water aankomt en u dat aanbied voor vijftig euro omdat het magisch water is. Is dat een oplichter?

Er zijn natuurlijk nog duizenden andere voorbeelden en niet alleen bij de kerk. Het placebo en nocebo effect word het meest gebruikt in geloven die voorkomen in Afrika. In Afrika heb je namelijk nog best veel voodoo doctoren. Voodoo is een pop van een persoon waar dan pijnlijke dingen mee worden gedaan en dat moet dan ook gebeuren met de persoon. Dit is natuurlijk niet waar maar de angst voor dit Nocebo effect werd het jaren lang gebruikt. Nu nog steeds zijn er veel imanen die hier nog steeds gebruik van maken. Zo worden albino kinderen gezocht en vermoord omdat hen botten veel ziektes genezen. Ondanks alles wat een Iman doet of illegaal is of niet klopt word er nog steeds de iman gezien als een man met invloed.

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Geschiedenis van het placebo effect. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/geschiedenis-van-het-placebo-effect/> [Accessed 10-07-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.