Essay: OngehOORde zingende talenten!

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 2 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: September 18, 2015
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • OngehOORde zingende talenten!
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 409 words. Download the full version above.

Ik heb het onderwerp gekozen dat gaat over het gehoor van een walvis. Ik ben vooral benieuwd naar hoe dit geluid wordt geproduceerd en hoe ze deze horen want ze hebben geen grote oren aan hun hoofd. Een bijzonder fenomeen want de walvissen zingen en horen hoge geluiden. Maar hoe werkt dat? En produceren ze de geluiden hetzelfde als een mens? En waarom produceren ze deze geluiden?
Communicatie
De reden van deze geluidjes is het communiceren. Dit patroon van voorspelbare en herhaalde geluiden wordt gezang genoemd. Het communiceren met geluid is het makkelijkst en het best omdat licht moeilijk absorbeert door het water en de geur wordt erg vermindert.
Zingen
Mensen produceren geluid met de stembanden. Bij de walvissen verschilt het. Je hebt twee belangrijke subfamilies waarbij het verschilt. Je hebt de Tandwalvissen (o.a. dolfijnen) en de Baleinwalvissen (o.a. blauwe vinvis).
Tandwalvissen
De tandwalvissen maken geluid met klikjes en fluitjes. Allebei een hoge frequentie. De klikjes bepalen door de echo de plaats. Een combinatie van klikjes en fluitjes is voor de communicatie met soortgenoten. De geluidjes worden veroorzaakt door een luchtstructuur in het hoofd die lijkt op een menselijke luchtpassage. Dit worden fonische lippen genoemd. De tandwalvissen hebben twee fonische lippen. De potvis heeft dit niet. Door deze twee fonische lippen kunnen er onafhankelijke geluiden worden geproduceerd. Het membraan van de fonische lippen zorgt voor het omzetten van het geluid. Voor een plaatje van het gehoorstelsel verwijs ik naar de bijlage.
Baleinwalvissen
Baleinwalvissen maken lage en lange tonen. Anders dan de tandwalvissen hebben de bailenwalvissen geen fonetische lippenstructuur. De bailenwalvissen maken via het strottenhoofd geluidjes. Ondanks dat de mensen dat ook doen is het niet volledig gelijk aan onze geluidproductie. Anders dan wij ademen de walvissen hun lucht niet uit maar wordt het ‘gerecycled’. Deze walvissenfamilie produceert geluiden met een frequentie van ongeveer 20 Hz. Dit ligt net buiten het menselijk gehoor waardoor we ook dat niet kunnen horen.
Conclusie
Mijn conclusie is dus dat het produceren van de geluidjes gebeurt met lucht en met ‘fonische lippen’ of met het strottenhoofd. Het horen gebeurt met de membranen van de fonische lippen en dus allemaal ook met lucht. De geluidjes zijn voor de communicatie en het gehoororgaan zit niet buiten maar binnen het hoofd van de walvis. Grappig dat de walvissen leven onderwater en niet kunnen zonder lucht!

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, OngehOORde zingende talenten!. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/ongehoorde-zingende-talenten/> [Accessed 03-07-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.