Essay: …De geschiedenis van de straalmotor

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 4 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 26, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • ...De geschiedenis van de straalmotor
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 1079 words. Download the full version above.

De ontwikkeling van de gas turbines was al zeer vroeg op gang. De theorie was dus ook al veel eerder bekend voordat er de geschikte materialen er voor waren. Voor het bouwen van een gas turbine waren er materialen nodig die tegen hoge temperatuen konden.

De gas turbine en de ontwikkeling er van ging gepaard met een grote reeks patenten die aangevraagd werden door verschillende ontwerpers. De eerste patent werd aangevraagd door John Barber, die in het jaar 1791 een patent aangevraagd had voor een zeer eenvoudige gas turbine. Pas in het jaar 1939 lukte het Brown Boveri om als eerste een werkende gas turbine te bouwen.

In de eerste instantie werd de gas turbine niet ontwikkeld voor de het gebruik in de luchtvaart. De eerste modellen werden gebruikt in elektriciteitscentrales, meestal werden zij als een stand-by elektriciteit leverancier gebruikt, omdat ze nog niet rendabel genoeg waren voor het opwekken van stroom. Het belangrijkste is dat deze noodaggregaten de basis vormden voor de vedere ontwikkeling van de hedendaagse straalmotor.

De Britse luchtvaartpionier Frank Whittle was de eerste ontwerper die een vliegtuig ontwikkelde dat gebruik maakte van een straalaandrijving. Frank whittle is de uitvinder van de straalmotor. Hij werd geboren op 1 juni 1907 in de stad Coventry. Hij studeerde af op de Technische Opleidingsschool van de Royal Air Force. In zijn laaste jaar van zijn opleiding kreeg hij het idee om de zuigermotor en de luchtschroef te verwijderen en in plaats daarvan te vervangen met een gas turbine. In zijn proefschrift stelde hij vast dat een vliegtuig aangedreven door een gas turbine veel sneller zou gaan vliegen dan een vliegtuig dat gebruik maakte van een zuigermoter of een luchtschroef.

Frank Whittle is niet de uitvinder van de gas turbine. Dit principe was al eeuwen bekend en werd voornamelijk in de industrie gebruikt. Maar hij was wel de eerste die op het idee kwam om een vliegtuig aan te drijven met een gas turbine. Maar al snel kwam hij voor een groot probleem. Hij had lichte metalen nodig die bestand waren tegen zeer hoge temperaturen en deze lagen niet voor de hand. Voor zijn proefschrift dat gepubliceerd werd in het RAF Journal van 1928 werd Whitles onderscheiden met de Abdy-General-Fellowes Memorial Price voor de luchtvaartwetenschappen.

In 1935 kreeg Frank Whittle de financiële middelen van de RAF die hij zo hard nodig had voor zijn plannen om een vliegtuig te bouwen met straalaandrijving. Hieruit volgde het bedrijf Power Jets Unlimited dat in maart 1936 werd opgericht. Drie maanden later begon Frank Whittle aan het ontwerp van zijn motor.

In 1938 kwam Power Jets, als gevolg van vele problemen met de vorige ontwerpen, op 16 april 1938 met een nieuw ontwerp. Maar ook dit ontwerp liep veel schade op tijdens een van de tests. Een van de bladen liep grote schade op. Daarom kwam er een derde ontwerp. Na velen proefmotors werd er uiteindelijk na een jaar van testen de eerste Britse straalmotor met succes op de proefbank getest. Dit trok de interesse van het Britse ministerie van Luchtvaart. Na enkele andere succesvolle tests kreeg Whittle ook finaciële steun van het ministerie. Hieronder ziet u enkele test resultaten.

Wat hier opvalt is dat deze motor Thrust (stuwkracht) levert in plaats van elektrische kracht. Dit is een van de kenmerken van de toepassing in de luchtvaart. In het model is te zien dat hij 850 Newton aan stuwkracht levert. Whittle was al aardig op weg met dit model.

De ‘Gloster Whittle’

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog (1940) kwam het ontwerp voor een vliegtuig aangedreven door een gas turbine in een stroomversnelling. Luchtmaarschalk Arthur William Tedder vond het werk van Frank Whittle zo belangrijk dat hij ervoor zorgde de straalmotor op een officiële lijst kwam van projecten met een hoge prioriteit. Nog geen jaar later was het zo ver. Het eerste straalvliegtuig was een feit. Het jachtvliegtuig genaamd “Gloster Whittle” maakte gebruik van een power jets W.1 turbojet met een stuwkracht van 3,8 kilo Newton.

In de periode van 1945 tot 1950 zag iedereen de voordelen in van de jachtvliegtuig. Subsidies van de overheid waren makkelijk te verkrijgen. Er kwamen veel nieuwe ontwerpen van de straalmotor. Maar alleen enkelen waren succesvol. Hieronder staat een tabel van enkelen straalmotoren/motorenbouwers die succes hadden behaald met hun ontwerpen.

bron: R. schlaifer, development of aircraft engines and fuels

In de tabel gaat het over drie fabrikanten die met elkaar concurreren op het gebied van de ontwikkeling van de straalmotor. Rolls Royce en General Electric zijn nu op dit moment een van de grooste motorenbouwers. Wat opvalt in de tabel is dat in bijna alle motoren de zelfde compressor wordt gebruikt (centifugaal). Wat ook opvalt is dat straalmotoren zonder conventionele compressor betere resultaten behalen in het gewicht/stuwkracht ratio.

De W1 was de eerste straalmotor die gebruikt werd voor het aanstuwen van vliegtuigen. General Electric was de eerste die hier breed op ging testen en ging de ontwerpen op grote schaal bouwen om meer stuwkracht te leveren. Hier uit volgde de volgende modelen, de I-14, I-20, I-16 en de I-40. De I-40 was uiteindelijk de meest populairest vanwege zijn enorme stuwkracht, des ondanks de I-20 minder brandstof gebruikte.

De jaren na de Tweede Wereldoorlog werd er vooral veel aandacht besteed aan de efficiëntie en de kosten van de motoren. Onder andere werden er andere materialen gevonden die voor een hoger rendement zorgde. Ook werd de koelingsystemen geoptimaliseerd.

In de jaren 60 en 70 werd het brandstofverbruik verbeterd. Door het toepassen van nieuwe turbofans werd het brandstofverbruik met 15% verminderd en hier waren de ontwerpers erg tevreden mee. In dezelfde periode kwam Rolls Royce met een nieuwe serie motoren die we vandaag de dag nog steeds kennen. De Trent serie kwam voor het eerst op de markt in het jaar 1967. Een voorbeeld van waar we deze motoren terug kunnen vinden is de boeing 777’s. De boeing 777 is met Rolls Royce motoren uitgerust met de Trent896.

In de periode van 1970 tot 2000 ging men kijken naar de richting van de uitkomende lucht die uit de motoren kwam. Doordat er veel aangedreven straalvliegtuigen gebruikt werden ontstond er veel geluidsoverlast. Er kwamen nieuwe ontwerpen die minder geluid produceerde maar dit ging vaak wel tenkosten van de stuwkracht. Ook proberen fabrikanten steeds nieuwe manieren te vinden om het brandstofverbruik te verminderen.

Niet te min zijn de fabrikanten en de ontwerpers er in geslaagd om een betrouwbare en van zeer hoge kwaliteit straalmotoren weten te bouwen.

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, …De geschiedenis van de straalmotor. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/paste-your-essay-in-here-de-geschiedenis-van-de-straalmotor/> [Accessed 10-07-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.