Essay: Wat is Atherosclerose?;

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 3 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: September 17, 2015
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Wat is Atherosclerose?;
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 668 words. Download the full version above.

Atherosclerose (aderverkalking) is een natuurlijk proces. De oorzaak is niet bekend. Wel zijn er bepaalde risicofactoren die het risico op Atherosclerose vergroten. Als u ouder wordt blijven vettige stoffen steeds meer aan de binnenkant van uw slagaders plakken. Deze ophoping heet aderverkalking. Als dit gebeurt kan het bloed moeilijker door de slagaders stromen. Na tientallen jaren kan dit leiden tot andere verschijnselen, zoals infarcten (o.a. hersen- en hart infarcten). De kans op Atherosclerose kan worden verkleind door een gezonde levensstijl.

Wat is de oorzaak van aderverkalking;
Atherosclerose vormt zich langzaam in de slagaders. Hierbij blijven vetachtige stoffen aan de want van de slagader zitten. Als dat is gebeurd word er langzaam plaque gevormd. Dit word gevormd door dode cellen die vet bezitten. Het kan zijn dat plaque zo sterk blijft zitten dat een bloedvat kan afsluiten. Soms kan het zo zijn dat er een scheur in het plak komt en dat er wat plaque los komt en weg gaat. Soms kan het ook zo zijn dat het niet loskomt en dan loopt u kans op een infarct.
Er zijn ook verschillende risicofactoren die de kans op aderverkalking vergroten;
‘ Roken. Veel schadelijke stoffen komen in Uw bloed en beschadigen de wand van de slagaders.
‘ Een te hoge bloeddruk. Hierdoor beschadigd de wand ook. Het proces versnelt zich ook door een te hoge bloeddruk.
‘ Een te hoog cholesterolgehalte. Ook dit beschadigt de wand van de slagaders. U kunt Uw cholesterol verlagen door een goed dieet te volgen.
‘ Overgewicht en te weinig bewegen. Dit versneld het proces. Het gaat vaak gepaard met een te hoge bloeddruk, diabetes en een te hoog cholesterolgehalte.

Klachten en gevolgen;
Atherosclerose leidt niet direct tot klachten. Later kunnen er klachten ontstaan zoals een slechte bloedtoevoer naar organen. Dit word veroorzaakt door de vernauwde of helemaal verstopte slagader. De klachten zijn dus erg verschillend, en kunnen vari??ren. De verschillen in klachten hangen af van de plaats, de ernst en de duur. Verkalking in bijvoorbeeld de kransslagaders levert hele andere klachten op dan bij verkalking in bijvoorbeeld het been. Ook een vaak voorkomend gevolg van Atherosclerose kan zijn dat de wand van de slagader beschadig. Door beschadiging van de wand kan de wand ook te wijd worden (aneurysma). Bij aneurysma is er sprake van een te wijde plek in een slagader. Door de te wijde plek is de wand erg uitgerekt en dun. Dit heeft het risico dat er een scheur kan ontstaan met gevolg een bloeding in het lichaam. Je merkt meestal niet dat een aneurysma groeit. Een aneurysma kan echter overal ontstaan, maar het ontstaat vooral in de grote lichaamsslagader. Wanneer een aneurysma wordt ontdekt, is een operatie noodzakelijk.
Onderzoek;
Omdat er moet worden vastgesteld waar zich een vernauwing bevindt, moet er onderzoek worden gedaan. Eerst een onderzoek in het vaatlaboratorium. Wanneer een behandeling noodzakelijk is, wordt er meestal ook een r??ntgenonderzoek van de slagaders verricht. Bij een aneurysma wordt een echo gemaakt.
Behandeling;
Omdat atherosclerose niet van zichzelf geneest, is een behandeling noodzakelijk. Door de behandeling van de risicofactoren wordt geprobeerd het proces stop te zetten of verergering te voorkomen. Een gezonde levensstijl is erg belangrijk;
‘ Stoppen met roken.
‘ Gezond eten en eventueel een dieet volgen.
‘ Meer lichaamsbeweging en bij overgewicht afvallen.
‘ Minder koolhydraten binnenkrijgen. Dit verhoogt het cholesterolgehalte.

Als dit weinig invloed heeft kan er gekozen worden voor de volgende specifieke behandelingsmethoden;
‘ Dotteren. Bij een dotterbehandeling wordt er een leeg ballonnetje gebruikt. De slagader wordt aangeprikt en een catheter met aan het eind een ballonnetje wordt in de slagader gebracht. Het ballonnetje dient ervoor, als deze is opgeblazen, om de vernauwing op te rekken. Hierdoor kan er weer bloed door het bloedvat stromen. Tegenwoordig kan er ook gebruik worden gemaakt van een stent. De dottermethode is een erg makkelijke ingreep die goed helpt. Echter is het wel mogelijk dat er bloedingen ontstaan of dat er weer opnieuw een vernauwing ontstaat

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Wat is Atherosclerose?;. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/wat-is-atherosclerose/> [Accessed 16-01-21].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.