Essay: Wat zijn social media?

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 5 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: April 21, 2022
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Wat zijn social media?
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 1494 words. Download the full version above.

HOOFDSTUK/DEELVRAAG 1.

Wat zijn social media?

Social media is een naam voor alle internet-toepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen. Dit houd niet alleen informatie in de vorm van tekst (nieuws, artikelen) in, maar ook geluid (podcasts, muziek) en beeld (fotografie, video) worden gedeeld via social media websites. Met andere woorden, social media staat voor ‘Media die je laten sociaal laat zijn met de omgeving waarin je je bevindt en mogelijk zelfs de hele wereld’.

Bij social media draait het vooral om de rol van de bezoeker van de website, de gebruiker zorgt grotendeels voor de inhoud van de website (Bijvoorbeeld het uploaden van video’s op youtube en het plaatsen van foto’s op facebook). Het woord ‘’social’’ zegt het eigenlijk al, social media is grotendeels het bijeenkomen van een groep mensen door middel van bijvoorbeeld: video’s, nieuws, of bepaalde discussiepunten. Groepen mensen komen dus bij elkaar om te communiceren over onderwerpen die zij belangrijk vinden.

Wanneer de meeste mensen de term social media horen, zullen ze automatisch denken aan online sociale netwerken. Dat komt omdat online sociale netwerken, ook wel bekend als sociale-netwerksites (social media), in de loop van de jaren in populariteit zijn geëxplodeerd. Sociale media sites als MySpace, Facebook en LinkedIn zijn goed voor zeven van de top 20 meest bezochte websites in de wereld. Voor veel gebruikers, vooral als het gaat om de generatie van mijn leeftijd, zijn online sociale netwerken niet alleen een manier om contact te houden, maar een manier van leven.

Verschillende functies van online sociale netwerken zijn gemeenschappelijk voor elk van de meer dan 300 sociale netwerksites momenteel in het bestaan. De meest voorkomende eigenschap is de mogelijkheid om een persoonlijk profiel aan te maken en te delen. Deze profiel pagina bevat meestal een foto, een aantal persoonlijke gegevens (naam, leeftijd, geslacht, locatie) en extra ruimte voor het aanbieden van bijvoorbeeld uw favoriete bands, boeken, tv-programma’s, films, hobby’s en websites.

De meeste sociale netwerken op het internet laat je ook foto’s, muziek, video’s en persoonlijke blogs te plaatsen op uw profielpagina. Maar het belangrijkste kenmerk van online sociale netwerken is de mogelijkheid om te vinden en vrienden met andere leden van de site te maken. Deze vrienden ook worden weergegeven als links op je profiel pagina, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen bladeren door uw online vriend netwerk.

De bekendste voorbeelden van social media sites in nederland zijn:

– Facebook

– Youtube

– Twitter

– Instagram

Omdat ik het in mijn profielwerkstuk nog veelvuldig over deze sites ga hebben ga ik deze social media sites één voor één uitlichten, beginnend met facebook.

Facebook:

Facebook is een online, gratis social media site. Als je een profiel hebt aangemaakt kun je berichten plaatsen op jouw pagina, een profielfoto plaatsen, foto’s en video’s plaatsen of delen, lid worden van groepen en vrienden toevoegen (vrienden kun je ook categoriseren in bijv: familie, goede vrienden, vrienden van werk etc.)

Facebook ontstond op 4 februari 2004, Mark Zuckerberg is de oprichter van facebook. In eerste instantie konden alleen studenten van het Harvard college lid worden, later de hele Harvard universiteit en in 2006 werd het helemaal openbaar, waarna iedereen van 13 jaar en ouder zich kon registreren.

Facebook werdt in de loop van de jaren heel veel geld waard, YAHOO had een mondelinge overeenkomst met eigenaar Mark Zuckerberg over een prijs van 1 miljard dollar. Die deel ging uiteindelijk niet door, in oktober 2007 betaalde microsoft voor 1,6 procent van de aandelen 240 miljoen dollar, daarmee werdt de totale waarde van facebook geschat op zo’n 15 miljard dollar. In 2010 werdt het eigen vermogen van Mark Zuckerberg op zo’n 6,9 miljard dollar geschat.

Zoals je dus kunt lezen is facebook in de loop van de jaren flink gegroeid decijfers zijn uitgezet in deze grafiek: (bron: wikipedia)

Omslag en profiel foto

Bovenaan de pagina staat een omslagfoto, die dient als een soort achtergrond voor je profiel foto. De hele afbeelding wordt zichtbaar door erop te klikken.

De profielfoto wordt dus voor de omslag foto vierkant weergegeven.

Privacy

Een lid heeft veel mogelijkheden om in te stellen wie bijvoorbeeld zijn profiel mag bezoeken, of wie zijn gedeelde berichten mag bekijken. Dit kan handig zijn tegen bijvoorbeeld cybercrime of toekomstige werkgevers.

Het nieuwsoverzicht

Het Nieuwsoverzicht, ook wel de tijdlijn genoemd, laat je berichten van vrienden of pagina’s die je volgt zien. Die berichten kun je dan liken, delen of er op reageren.

Berichten

Leden kunnen elkaar berichten sturen, als een soort smsje of e-mail.

Leuk vinden:

Een lid kan aangeven dat hij iets “leuk” vindt (ook bekend als “liken”). Als het geen vrolijk bericht is, betekent het zoiets als interessant, aangrijpend. Anderen kunnen zien wie het “leuk” vonden. Als een lijst niet alles maar alleen hoogtepunten bevat kan het aantal leden die iets “leuk” vinden mede bepalen of het in de lijst wordt opgenomen.

Tot zover facebook, ik hoop dat u voldoende van facebook nu voldoende van facebook afweet.

Youtube:

Youtube is een vrije social media site, dat wil zeggen dat het niet persee nodig is een account te maken om video’s te bekijken. Om te reageren op video’s of om zelf een video te plaatsen moet je wél een (gratis) account aanmaken.

Youtube is een website waar gebruikers zelf filmpjes kunnen plaatsen, die dan door andere personen bekeken worden.

YouTube.com werd opgericht in februari 2005 door drie medewerkers van PayPal genaamd Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim. De naam YouTube.com werd geregistreerd op 15 februari 2005. In de maanden erna werd de website langzaam opgezet. De eerste video met de titel Me at the zoo werd op 23 april 2005 door Jawed geüpload. Het bedrijf werd bestuurd vanuit een garage in San Mateo. De website werd snel populair en in 2006 stond de site in de top 10 van meest bezochte websites wereldwijd. De concurrenten Google Video en Yahoo Video bleven ver achter bij YouTube.

Twitter:

Twitter is een sociale netwerk site waarbij je in 140 letters of leestekens berichten kan plaatsen. Mensen die jouw twitter account volgen kunnen dit lezen, hier eventueel op reageren. Veel bekende mensen gebruiken twitter.

Twitter heeft een aantal eigenschappen:

Tweet:

Met Twitter sturen gebruikers tekstberichten (tweets) van maximaal 140 tekens. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. De zender kan de aflevering beperken tot een groep vrienden, maar standaard worden de berichten afgeleverd bij alle belangstellenden.

Hashtag:

Een hashtag is één of meer woorden die aan elkaar geschreven zijn met een # ervoor (bijvoorbeeld #RTL4). Via Twitter kun je op deze hashtags zoeken en alle tweets met zo’n zelfde hashtag zien. Dit wordt vaak gebruikt bij evenementen of actuele onderwerpen waar veel over gesproken wordt. Ook bij televisieprogramma’s wordt steeds vaker een hashtag vermeld, zodat mensen erover mee kunnen tweeten.

Trending topic:

Twitter kent een lijst met onderwerpen die trending topic zijn. Dat is een lijst met woorden of hashtags waar op dat moment het meest over geschreven wordt. Sinds 2010 is deze lijst ook per land of per stad te bekijken. Actuele nieuws gebeurtenissen komen vaak in de lijst voor, evenals bekende personen of speciale dagen.

Instagram:

Instagram is een mobiele app waarbij je foto’s en video’s kan uitwisselen, net zoals bij twitter heb je bij instagram ook volgers, als je iemand volgt komen zijn of haar berichten op jouw tijdlijn te staan. Deze foto’s kun je dan weer liken of delen, ook bij instagram maak je gebruik van hashtags, hierdoor kun je je zoekgebied verkleinen.

Instagram levert in tegenstelling tot de gebruikelijke langwerpige foto’s van mobiele telefoons (met een beeldverhouding van 4:3) vierkante foto’s af.

Geschiedenis:

De app is ontwikkeld door Kevin Systrom. Instagram werdt uiteindelijk gepubliceerd op 6 oktober 2010 in de App Store (voor iphone, ipad’s enz.). Op 3 april 2012 verscheen Instagram voor mobiele apparaten met het Android besturingssysteem.

Diezelfde maand had Facebook aangekondigd dat het instagram voor 760 miljoen tot een miljard euro heeft overgenomen. Op dit moment had Instagram twaalf medewerkers en geen inkomsten model. [ De aangekondigde aankoopprijs van een miljard dollar is veel meer dan ooit is betaald voor de aankoop van een digitale foto service. Bijvoorbeeld nam Google Inc. Picasa in 2004 voor een periode van vijf miljoen euro, of Yahoo kocht Flicker in 2005 voor 30 miljoen dollar.

Begin november 2012 werden de zogenaamde Web profielen geopend. Deze bieden gebruikers voor het eerst de mogelijkheid om hun foto’s in de vorm van een gepersonaliseerde website te presenteren in het openbaar. De functie wordt berekend als een aanpassing van Instagram over de structuur en het concept van Facebook.

Sinds november 2013 Instagram is beschikbaar voor mobiele telefoons met het besturingssysteem Windows Phone in een beta-versie. Een manier om video’s op te nemen en te publiceren bestaat in deze versie niet.

Dat waren de vier social media sites die ik wilde uitleggen. Ik hoop hiermee mijn deelvraag ‘’Wat zijn social media?’’ beantwoord is.

2015-10-6-1444148278

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Wat zijn social media?. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/wat-zijn-social-media/> [Accessed 01-10-23].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.