Essay: Wie is Nikola Tesla?

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 3 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 26, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Wie is Nikola Tesla?
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 756 words. Download the full version above.

Nikola Tesla was geboren op 10 July 1856 in een klein stadje genaamd Smiljan in het hedendaagse Kroatië. Daar werd hij geboren in een arm gezin, zijn vader was een priester en zijn moeder was een analfabetische huisvrouw. Tesla had ook een broer en 3 zussen, zijn oudste broer Dane, wie volgens Tesla een genie was, stierf op 12-jarige leeftijd. Dit creëerde voor Tesla een grote druk om net zo goed te presteren als zijn broer, dit was een belangrijke motiverende kracht voor Nikola. Later zou Tesla elektrotechniek studeren aan de Universiteit van Graz in Oostenrijk. Gedurende zijn werkzame leven was er een grote rivaliteit tussen Tesla, Marconi en Edison. Deze vijandigheid was vooral duidelijk in de “War of the Currents”, die bijna het bedrijf van Edison ruïneerde. Toch slaagde Tesla erin om te worden bekroond met de Edison Medal in 1917 en kreeg hij de aanduiding voor het meten van magnetische flux naar hem vernoemd. In 1943 bevestigde het Amerikaanse Hooggerechtshof Tesla’s patent op de radio en erkende hem formeel als de uitvinder van de radio.

Tesla begon zijn officiële carrière in 1881 toen hij verhuisde naar Boedapest, om te werken als de belangrijkste elektricien voor een telegraaf bedrijf, de American Telephone Company. Het was hier dat hij snel zijn eerste uitvinding creëerde, een voorloper van de luidspreker. In 1882 verhuisde hij naar Parijs, om te werken als een ingenieur voor de Continental Edison Company, waar hij verbetering maakte aan elektrische apparatuur. In 1884 emigreerde hij naar de Verenigde Staten en ging hij voor Edison werken in de ‘Edison Machine Works’. Na een jaar van hard werken, waar hij een aantal zeer winstgevende producten en patenten produceerde wou Edison niet Tesla’s loon verhogen met 25 dollar per week waardoor Tesla ontslag nam.

In 1886 vormde Tesla zijn eigen bedrijf, ‘Tesla Electric Light & Manufacturing’ en daar begon hij te werken aan het ontwikkelen van een wisselstroom motor. Hij was het niet eens met zijn investeerders over zijn plannen voor een AC motor en werd gedwongen om het bedrijf te verlaten. Maar in deze tijd werkte hij met een patent uitgever die Tesla hielp om werk voor zijn AC motor te starten en financierde hem bij het opzetten van zijn laboratorium. In 1887 bouwde hij de eerste borstelloze wisselstroom inductiemotor, die hij tentoonstelde aan het American Institute of Electrical Engineers in 1888.

Tesla ontwikkelde de principes van de Tesla Coil rond deze tijd en ging voor een korte periode werken bij Westinghouse Electric & Manufacturing Manufacturing Company laboratoria. George Westinghouse kocht al zijn AC patenten voor een miljoen dollar. Deze transactie markeerde het begin van de vijandigheid en de machtsstrijd tussen Edison’s DC-systeem en Tesla’s AC systeem, uiteindelijk won het AC systeem van Tesla en deze en werd een wereldwijde standaard die nog steeds op gebruikt word. Als gevolg van de “War of the Currents” gingen Edison en Westinghouse bijna failliet in 1897.

Van 1893 tot 1895 onderzocht hij hoogfrequente wisselstromen. Hij gegenereerd AC van meer dan een miljoen volt met behulp van zijn iconische Tesla Coil. Zijn meest indrukwekkende experiment met deze spoel was in Colorado Springs, waar hij kunstmatige bliksemontladingen produceerde, deze waren tot 41 meter lang waren en slaagde het om per ongeluk de elektriciteitsgeneratoren voor het gebied van Colorado Springs op te blazen.

In zijn laatste jaren werkte Tesla aan plannen voor een gerichte energie wapen dat hij de “Death Ray” noemde. In 1937 maakte Tesla een proefschrift genaamd “The Art of Projecting Concentrated Nondispersive Energy Trough The Natural Media” over geladen deeltjesstralen. Tesla probeerde het Amerikaanse ministerie van Oorlog te interesseren in het ontwikkelen van een zogenaamde ”Death Ray”. Tesla stierf aan hartfalen in de New Yorker Hotel in 1943, op de leeftijd van 86. Meteen na zijn dood werden al zijn papieren in beslag genomen en verzegeld door de FBI die hen markeerde als “top secret”. Ondanks het maken en patenteren van een groot aantal uitvindingen stierf Tesla alleen en met grote schulden. Later dat jaar erkende het Amerikaanse Hooggerechtshof Tesla’s patent op radio, en erkende hem als de uitvinder van de radio. Deze erkenning kwam na 47 jaar en hij heeft nooit de Nobelprijs gekregen voor zijn werk.

Tesla was een zeer getalenteerde uitvinder en een man van zijn tijd, die een grote en langdurige bijdrage aan de praktische toepassing van de wetenschap heeft gemaakt. Ondanks al zijn werk word hij door weinig mensen erkend als een groot wetenschapper en is hij vrijwel onbekend in de wereld van de wetenschap.

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Wie is Nikola Tesla?. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/wie-is-nikola-tesla/> [Accessed 02-12-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.