Essay: Istilah tamadun kita sering akan dengar dalam mengkaji tamadun... - Essay Marketplace

Essay: Istilah tamadun kita sering akan dengar dalam mengkaji tamadun…

Definisi tamadun
Istilah tamadun kita sering akan dengar dalam mengkaji tamadun. Perkataan tamadun berasal daripada bahasa Arab. Dalam terma bahasa Inggeris, tamadun disebut sebagai “Civilization”. Perkataan “Civilization” bermula dari istilah Greek iaitu “Civitas” bermakna bandar. “Civilization” juga membawa makna gabungan antara ketinggian dan kemajuan kebendaan dalam sesebuah masyarakat.
Menurut pandangan Barat, tamadun bermaksud pembentukan dalam bidang lahiriah iaitu kemajuan manusia dalam segi perdagangan, pembandaran, undang-undang dan sebagainya. Menurut Islam, tamadun juga bermakna pembangunan dalam aspek lahiriah dan rohaniah iaitu kemajuan dalam aspek fizikal dan sahsiah individu.
Tamadun juga membawa maksud peradaban, pembangunan dan kemajuan. Tamadun juga boleh diertikan sebagai sejumlah pencapaian dan pengembangan dalam segala perbuatan, kemajuan yang mulia dalam pembentukan peribadi dan masyarakat yang mempunyai personaliti, budi pekerti dan akhlak yang mulia untuk membina sebuah masyarakat atau negara bangsa. Istilah tamadun membawa pengertian maksud keadaan dan tahap kemajuan pada kehidupan jasmani dan rohani dalam sesebuah bangsa dan masyarakat.
Istilah tamadun merujuk pada pencapaian yang tinggi dalam aspek sains dan teknologi, yang dapat dilihat pada zaman ini dimana negara-negara yang maju.

Pengenalan tamadun China
Tamadun China telah wujud sejak milenium (jangka masa selama 1000 tahun) ke 6 sebelum masihi dan dipercayai lahir di Lembah Hwang Ho berdekatan dengan sungai Hwang Ho. Sebelum penubuhan pemerintahan menuruti dinasti, para pengkaji sejarah dan ahli arkeologi telah bersetuju bahawa wujudnya kebudayaan di Yangshao dan Longshan.
Dengan kewujudan Yangshao dan Longshan budaya , tamadun China secara tidak langsung telah diwujudkan. Budaya Yangshao telah wujud di Yangshoa di wilayah Shaanxi di 5th milenium dan di mana juga dengan nama tempat itu, yang kemudiannya dinamakan semula selepas budaya Longshan di sekitar milenium ke-6. Longshan Kebudayaan adalah budaya Neolitik di China yang berakhir di tengah-tengah dan hilir Sungai Kuning yang wujud antara 3000 SM hingga 2000 SM. Longshan Kebudayaan dinamakan bandar Semper di bahagian timur bandar Jinan , Shandong , di mana penggalian arkeologi pertama pada tahun 1928, 1930 dan 1931. Budaya ini juga memberi kesan Chengziya . Kewujudan kedua-dua budaya adalah sebelum kelahiran kerajaan China berdinasti.
Kelahiran tamadun selalunya dikaitkan dengan keperluan asas seperti sungai atau tempat yang strategik.Kita dapat lihat sungai Hwang Ho menjadi sumber yang penting bagi tamadun China. Tempat tersebut mempunyai tanah yang kaya, lembap dan mudah untuk digunakan menjadi kawasan pertanian. Sungai Hwang Ho iaitu Sungai Kuning, mengikut para penyelidik, adalah sungai kedua terpanjang di China (5464 km) dan terletak di bahagian utara negara China . Sungai Hwang Ho telah membekalkan sumber keperluan asas yang berharga untuk tamadun China sehingga mereka dapat membangun sebuah penempatan yang didiami oleh ramai orang.
Penemuan tulang oracle oleh ahli-ahli arkeologi telah membuktikan kewujudan tamadun di China dan dianggarkan dicipta semasa Dinasti Shang. Tulang belakang kepada kejayaan , pertumbuhan dan kemajuan tamadun adalah penerokaan sains. Penemuan tulang oracle menunjukkan bahawa orang yang sangat mengambil berat tentang era sains dan telah mewujudkan satu sistem tulisan yang menggunakan simbol-simbol untuk Dinasti Shang .
Dengan pentadbiran negara, mereka telah berjaya meneroka pengetahuan undang-undang selanjutnya untuk meningkatkan kualiti hidup dengan belajar sains dan teknologi.

Sains dan Teknologi
Penciptaan Kertas
Tamadun China merupakan tamadun yang pertama menghasilkan kertas. Sebelum kertas dibuat, orang Mesir telah menulis atas kulit nipis batang papyri , dan orang Eropah telah menulis pada kulit kambing semasa menulis China pada cengkerang kura-kura , buluh , kayu dan sutera. Sewaktu Dinasti Han Barat, kertas yang asal dihasilkan menggunakan kepingan nipis gentian sutera serat sutera. Disebabkan, sutera adalah mahal, kertas akan diproses menggunakan serat tumbuhan. Pada zaman Dinasti Han Timur (awal abad ke-2 Masihi), Cai Lun memahami pengalaman yang lepas dan mengendalikan pelbagai eksperimen. Akhirnya beliau berjaya mewujudkan sejenis kertas yang dibuat daripada serat tumbuhan seperti kulit kayu, cebisan tali, kain buruk, pukat lusuh dan sebagainya.
Pada 105 , beliau telah membentangkan kertas kerja yang telah diikrarkannya kepada Maharaja Han dan beliau begitu terpesona dengannya dan dipanggil ” Kertas Marquis Cai ” . Oleh itu, sumber bahan-bahan mentah telah berkembang dan kos telah menurun. Teknik baru beliau telah merebak dengan begitu cepat, dan generasi seterusnya telah mengiktirafkan beliau sebagai pencipta kertas. Dalam Dinasti Jin , kertas telah digunakan secara meluas untuk menukarkan keping buluh dan kain sutera. Semasa abad keenam , teknik pembuatan kertas China tersebar ke Korea , Vietnam dan Jepun. Pada 1150 SM, kilang kertas yang pertama di Eropah telah ditubuhkan di Sepanyol, tetapi telah ditinggalkan selama lebih daripada 1000 tahun pada kejadian ciptaan kertas Cai Lun . Penciptaan dan penggunaan berlebihan kertas membawa revolusi dalam bahan bertulis, dan membuka jalan bagi pembentukan dan pembangunan teknologi percetakan, pempelajaran, politik, perdagangan dan sebagainya pada abad selepas itu.

Prosedur-prosedur membuat kertas masa Dinasti Han

Ditemui di Xi’an Shaanxi , kertas Baqiao adalah kertas serat tumbuhan terutamanya yang diperbuat daripada serat rami hempand

Ditemui di Turpan Xinjiang , ini adalah kertas bersaiz paling awal ditemui setakat ini di dunia.
Percetakan
Percetakan adalah satu lagi penemuan yang menakjubkan Tamadun China. Plat percetakan adalah ukiran dibina pada ukiran batu dan purba anjing laut. Pada mula Dinasti Sui ( abad ke-7 awal ) , orang China menjaringkan sejumlah besar imej agama dengan plat ukiran. Di Dinasti Tang , orang China juga telah menjaringkan sejumlah buku yang diedarkan secara luas dengan menggunakan plat ukiran. Pada tahun 1900, skrol Diamond Sutra telah dijumpai dalam “Grottos of Dunhuang” , yang dicetak pada tahun ke-9 Maharaja Yi ( 868 AD ) pada Dinasti Tang.
Skrol tersebut terdiri daripada tujuh kunci jumlah ketebalan 533 cm. Bahan bercetak menunjukkan menunjukkan rakyat purba China mempunyai kemahiran ukiran besar. Kitab ini adalah bentuk yang paling awal bahan bercetak dalam dunia berbanding dengan St Christopher potret di Selatan Jerman yang menghasilkan kira-kira 1600 tahun selepas bahan yang paling awal dicetak didapati di China. Sepanjang Lima Dinasti , Feng Dao iaitu Perdana Menteri Dinasti Tang menawarkan kepada maharaja untuk menjaringkan Sembilan Klasik pada ukiran plat. Kali pertama klasik Confucius telah dicetak pada ukiran plat dan mendapat sokongan daripada kerajaan. Oleh yang demikian, acuan plat ukiran dengan penyebaran yang lebih luas.
Oleh itu, ukiran plat percetakan mengandungi kos yang tinggi dalam tenaga kerja dan bahan-bahan. Industri percetakan ditubuhkan untuk meningkatkan teknik percetakan. Pada masa Dinasti Song semasa pemerintahan Maharaja Ren Qingli ( pertengahan abad ke-11 ), pengukir Bi Shen telah mencipta percetakan Typography itu. Kaedahnya melibatkan kerajinan perkataan tunggal tunggal pada kepingan tanah liat dan kemudian dipanaskan di dalam api sebelum ia menjadi keras dan menggunakan sebagai watak-watak. Kemudian meletakkan watak-watak dalam plat cetak . Ini adalah permulaan Typography.
Tiba-tiba, orang juga membuat penggunaan logam, bijih timah, dan tembaga lain. Tidak lama lagi, Typography merebak ke Korea ,Vietnam dan Jepun, dan kemudian beransur ke Eropah. Pendidikan teknik seni cetak sebagai pemangkin kepada pendidikan di biara Kristian. Kemudian, pusat pengajian Eropah berpindah ke sekolah-sekolah dari biara di berbagai kota . Typography merupakan senjata yang kuat untuk melaksanakan anti – feudalisme dan Agama Reformasi di Eropah. Ini menggalakkan pewujudan mod pengeluaran kapitalis dan bursa dan penyebaran budaya dan ideologi.

(Jingangjing) Buku bercetak pertama di dunia masih wujud sehingga kini

Peralatan untuk bercetak

Ubat Bedil
China adalah asal-usul kewujudan alkimia. Penciptaan serbuk letupan merupakan pencapaian yang paling jelas pada Zaman Pertengahan di China. Sebenarnya serbuk letupan adalah produk yang dihasilkan dari campuran alkimia merupakan tujuan utama untuk membuat penawar. Asalnya, serbuk letupan yang digunakan di China untuk membuat bunga api untuk hiburan . Lima Dinasti sejak ia mula digunakan untuk tujuan ketenteraan . “Sembilan Tawarikh Kerajaan ” yang ditulis oleh Lu Zhen ( 904 AD ) menulis: Xiangmi merupakan ketua perang yang mendiami Sungai Huai dan Sungai Yangtze lembah .
Tentera mengepung kota Nanchang . Leftenan Zhen Fan, menjangka untuk terbang api untuk membakar bandar pintu gerbang dan memimpin tenteranya masuk ke dalam kota. Api membakar semua tubuhnya. Api terbang adalah serbuk letupan . Dalam Dinasti Song, dalam pertempuran serbuk letupan telah digunakan secara meluas . ” Ringkasan Classics Perang ” yang ditulis oleh Zen Gongliang, menyenaraikan pelbagai senjata ubat bedil – kos: bola api duri , bola api berasap , kulit , dan lain-lain. Pada akhir Dinasti Song Utara , dengan kuasa yang lebih tinggi bahan letupan telah dicipta , seperti ” petir meriam “, ” meriam menggegarkan langit “, dan lain-lain. ” meriam langit bersalaman ” peluru keluli maka standard .
Selain meriam , senjata api dalam bentuk tong juga muncul . Senapang dan senjata yang digunakan dalam peperangan dengan cepat dalam Dinasti Song ; Ini telah bertambah baik dalam Yuan dan Ming Dinasti . Piece menembak berterusan dicipta dalam Dinasti Ming boleh menembak 28 peluru berturut-turut. Beliau adalah perintis mesingan . Tradisi China ” kerahsiaan di dalam rumah” telah menyebabkan serbuk letupan , senjata berjanji untuk tenggelam ke dalam kelalaian. Selepas abad ketiga belas , serbuk letupan merebak secara beransur-ansur Saudi, dan kemudian ke Eropah. Ia adalah satu rangsangan besar kepada perkembangan sejarah Eropah. Ciptaan serbuk letupan revolusi yang telah mengubah teknologi memanjangkan tenaga haba kepada tenaga mekanikal , menggalakkan kemajuan tamadun global .

Bahan Letupan masa Dinasti Tang (kurun ke-9)

Kompas
Ciptaan membuat tempoh navigasi kompas . Menurut sastera sejarah , dalam
tempoh berperang China sudah mengetahui bahawa magnet semulajadi boleh digunakan untuk menunjukkan arah. ” Kitab Induk Han Fei ” menyatakan bahawa : “raja-raja nenek moyang yang menubuhkan selatan menteri untuk tentukan lokasi istana raja . Apa yang dipanggil Selatan Menteri ” ertinya kompas. Dalam buku ” Perbincangan Rasional ” itu, Wang Chong dari Timur Dinasti Han menerangkan untuk mencipta kompas : Ia diperbuat dari magnet semulajadi yang digilap dalam bentuk sudu.
Apabila ia diletakkan pada tempat yang rata , pemegang sudu bertukar selatan ke mata secara automatik. Kompas digunakan dalam pelayaran dalam Dinasti Song. Zhu Yu menyatakan bahawa dalam bukunya ” Travels Pingzhou “, beliau telah berjumpa dengan seorang pelaut yang berada di Canton, berpengetahuan tentang geografi. Pada siang hari, dia melihat matahari. Pada waktu malam, beliau melihat bintang di langit. Apabila ia telah gelap dan mendung , beliau perasan kompas.
Dengan cara ini , beliau menentukan perjalanan pelayaran . Perkataan-perkataan ini rekod terawal penggunaan kompas dalam sejarah pelayaran. Compass merebak ke lain-lain negara-negara seperti Arab pada abad ke-12, di mana ia dikenali ” kawan kelasi “. Selepas itu merebak ke Eropah , beliau menggunakan untuk belayar di laut . Penggunaan kompas dalam pelayaran laut telah mempercepatkan kemajuan dalam tamadun manusia. Penciptaan dan penggunaan tanpa kompas, yang membuat pelayaran laut ke India oleh Vasco da Gama di Portugal , penemuan Hemisfera Barat Christopher Columbus , bumi pusingan belayar,Ferdinand Magellan , dan tujuh pelayaran Zheng He “lautan barat “, segala diandaikan.

Kompas Ciptaan China

Bidang Astronomi
Orang China mempunyai tiga pandangan yang berbeza alam semesta. Pandangan pertama diketahui sebagai Kai Tien atau Gai Tain kepercayaan dari kubah berbentuk itu. Walaupun pandangan bekerja menggambarkan sifat sfera. Pandangan kedua ialah teori Semitik atau Hun Tien sfera . Teori ketiga, teori nombor angka raya kosong, merupakan teori Hsuan Yeh .
Ahli astronomi China kajian mempunyai berkaitan dengan amanah di alam semesta sebagai makhluk hidup , sakit yang timbul dari sebahagian semula jadi alam sekitar akan dirasai oleh orang lain. Dalam roh nenek moyang kepercayaan , orang China percaya bahawa roh orang mati yang akan datang bersama-sama menurut tetap di langit. Oleh itu, mereka masuk hubungan dengan semangat ini melalui upacara penyembahan nenek moyang mereka.
Orang China juga percaya jika anak yang tidak berkelakuan baik maka nenek moyang mereka akan menjadi marah dan akan menurunkan bencana. Selain itu, kajian China astronomi juga keperluan untuk mempunyai kalendar. Kalendar merupakan penting untuk hal ehwal kesimpulan itu, memastikan musim dan apa sahaja kerja.
Oleh itu, ahli-ahli astronomi adalah pegawai kerajaan. Mereka percaya bahawa langit atau langit akan menonton maharaja dan kerajaannya. Seperti apa-apa kesimpulan apabila terdapat kegagalan maka ada huru-hara di negara ini. Pemeriksaan alam semesta telah berlaku sekitar 1300 SM. Contohnya, kexing atau “guest star”, kini dikenali sebagai Crab Nebula telah direkodkan pada abad ke-11 di China. Komet Halley hanya boleh di kesan melalui sejarah China. Orang China juga sedang mengkaji matahari dan merakamnya secara sistematik. Selain gerhana matahari dan bulan juga direkodkan.

Kalender digunakan semasa Tamadun China

Bidang Matematik
Dua daripada tertua kerja matematik China, Chou Pei Suan King, bercakap tentang kalendar, pengiraan masa dan mengandungi catatan matematik. Kerja kedua merupakan Chiu Chang Suan Shu, mengandungi sembilan bab penilaian, pengukuran dan teori matematik. Semasa Dinasti Tang, telah dimasukkan dalam matematik peperiksaan. Guozijian mengambil tujuh tahun pengajian (kolej anak-anak negara) dan dengan teks klasik bertajuk Suanjing Shi Shu (sepuluh risalah panduan matematik). Teks ini telah dicetak dalam 1084. Walau bagaimanapun matematik telah dikecualikan dari peperiksaan awam kerajaan pada 1230.
Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa matematik tidak penting dalam kehidupan orang China. Ia kekal sebagai elemen penting dalam tamadun China. Ini kerana setiap dinasti di China cuba untuk mewujudkan tadbir urus yang menyeluruh. Sebagai contoh, gerakan penyatuan China dijalankan oleh Shih Huang-ti menerangkan bagaimana dia mahu menganjurkan satu sistem sukat, mengukur dan berat yang standard bagi China.
Antara ahli-ahli matematik China yang terkenal adalah Liu Hui, Zhu Shijie (1300), Li Zhi (1192-1279) dan Li Shanlan (1811-1882). Liu Hui tidak diketahui hidupnya bahawa dia menerangkan satu teorem matematik semasa meletusnya era berperang (220-267 Masihi). Walaupun Zhu Shijie adalah seorang pengembara graduan yang telah ke seluruh China untuk mengajar sains yang telah dibawa oleh beliau.
Dengan penemuan tulang haiwan dan cengkerang kura-kura pada abad ke-14 SM, angka mudah menulis diketahui. Dalam abad ke-3 datang kestabilan sistem tulisan. Perbincangan awal mengenai matematik China adalah berkenaan dengan kuasa sihir. Perkara yang menarik tentang perkara ini adalah persegi keajaiban apabila berturut-turut nombor secara menegak, melintang atau pada sudut dalam campuran ia akan mendapat jumlah yang sama 15.
Orang China juga kewujudan nombor positif dan negatif. Biasanya nombor positif digemari kerana ia memberi keuntungan makna. Walaupun nombor negatif tidak baik bahawa hutang itu. Begitu juga, genab dan nombor ganjil. Orang China seperti nombor genab yang terkemuka diabaikan, manakala nombor ganjil bermakna nasib malang. Selain itu, China helah pandai menggunakan nombor perpuluhan dan sepuluh berasaskan algebra.

Sempoa

Buku jiuzhang suanshu (Sembilan Bab Matematik)

Bidang Perubatan
Perubatan China bermula pembangunan sejak 10,000 tahun yang lalu. Amalan perubatan China semakin berkembang hasil dari kaedah empirikal iaitu pemerhatian terhadap badan manusia dan penyakit yang tertentu. Walaupun kaedah akupunktur telah diamalkan oleh orang China untuk menggunakan serpihan tulang tajam peralatan yang dibuat sebelum ini.
Amalan perubatan China juga diperolehi dari karya yang ditulis oleh pengamal perubatan China. Antara karya yang dihasilkan perubatan adalah Inner Cannon (Nei Ching), satu rekod yang komprehensif tentang sejarah teori perubatan China. Tetapi begitu juga dengan kerja-kerja awal teks klasik dan yang paling penting adalah ” Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine”. Ia siap dibina pada sekitar 200 SM. Buku tersebut mengaji tentang teori dan falsafah perubatan China klasik. Di samping itu, ia memberi tumpuan kepada soal kelebihan terapeutik akupunktur, diet, herba, dan senaman.
Dalam Dinasti Han kemunculan “Treatis on Diseases Cause by Cold Factors” yang ditulis oleh Chang Chung-ching. Satu lagi daripada kerja-kerja yang terbaik dalam perubatan adalah Medica metarial (Pen Ts??ao Kang Mu) ditulis oleh Li Shih-Chen semasa Dinasti Ming. Karya tersebut merupakan sebuah ensiklopedia yang menerangkan mengenai 1892 jenis ubat. Hasil kerja tersebut juga telah diterjemahkan ke dalam bahasa asing dan pengaruh yang agak besar dari negara-negara Asia Tenggara dan Eropah.
Perubatan China mempunyai hubungan konsep Yin dan Yang. Ini kerana ketidakseimbangan kedua-dua unsur yang membawa kepada penyakit. Darah dikaitkan dengan Yin dan Yang dan juga nafas dikaitkan dengan. Di samping itu, badan manusia dikaitkan dengan lima unsur hati kayu, tengah-tengah api, perut dengan tanah, paru-paru dan buah pinggang. Oleh itu, penyediakan bahan ubat-ubatan yang disediakan mestilah sama dengan ahli-ahli asas lebih awal.
Dalam penyakit ringkas boleh dirawat dengan tiga cara, iaitu materia medica, moksibusi dan akupunktur. Kaedah pertama adalah melalui penyediaan bahan-bahan rawatan seperti mineral dan herba. Sehubungan dengan itu, orang China telah membuat beberapa pengkajian mengenai beberapa aspek kilang. Oleh itu, mereka dapati alkaloid dalam efedia (sayur-sayuran) untuk rawatan asma. Iodin dalam rumpai laut untuk merawat beguk dan sebagainya.Walaupun kaedah kedua adalah kaedah penggunaan perubatan moxibustion atau paksi Moksha diperbuat daripada herba tertentu untuk dilekatkan. Akupunktur adalah rawatan memasukkan jarum di tempat-tempat yang tertentu.

Akupunktur

Bidang Kimia
Kimia adalah dibangunkan oleh Tao. Pekerjaan mereka dalam bidang bahan kimia yang adalah berkaitan dengan dua gol. Matlamat pertama adalah untuk menggalakkan aktiviti manusia yang sihat seperti senaman, pemakanan dan pernafasan. Di samping itu, mereka telah berjaya menghalang tubuh daripada mereput. Bukti kejayaan ini boleh dibongkar di sebuah kuari di Provinsi Hunan pada tahun 1972. Penemuan mayat puteri Dai, yang telah meninggal dunia pada 168 SM membuktikan kejayaan ahli kimia China dalam proses untuk mengelakkan reput mayat. Mayat yang ditemui masih tidak reput dan kelihatan segar.

Walaupun objektif kedua adalah usaha untuk menukar logam gred rendah menjadi emas dan perak. Usaha ini disertai oleh Yang dan Yin keyakinan. Mereka mempercayai bahawa logam gred rendah boleh menukarkan menjadi logam berharga untuk menukar kandungan Yang dan Yin logam. Oleh kerana kegigihan mereka dalam hal ini, mereka juga telah mewujudkan beberapa peralatan penting untuk kajian kimia. Termasuk memperkenalkan seberat instrumen untuk mengukur berat bahan tertentu.

Kesimpulan
Tamadun China merupakan antara tamadun yang tertua dan berterusan sehingga kini di atas muka bumi ini. Tamadun China mengamalkan keterbukaan semasa berinteraksi dengan tamadun yang berada dunia di lain, integratif dan dinamik walaupun pernah dicabar oleh tamadun yang lain dan mengalami pelbagai perubahan dalam proses perkembangan yang panjang. Tamadun China mumpunyai ciri-ciri yang luar biasa dan agak unik apabila dibandingkan dengan tamadun yang lain di Asia. Ini adalah bahawa tamadun China telah kemajuan dalam pelbagai bidang terutamanya dalam perkembangan sains dan teknologi.

Rujukan

Ahmad Zaki, A.L., Hamzah, A., & Mad Aros, A.(2012). Tamadun Islam dan tamadunasia(TITAS). (2). Selangor, Malaysia: Oxford Fajar

Hasan,A.(2010). Tamadun Cina.
http://551china.blogspot.com/

Keightley,D.N.(1978). Sources of shang history: The oracle-bone inscriptions ofbronze age China. Berkeley: University of California Press.

Izzuddin (2010). Sejarah ringkas tamadun China.
http://titas209.blogspot.com/2012/08/perkembangan-tamadun-di-asia.html

Mohaj,M.(2009). Tamadun Cina
http://m-mohaj.blogspot.com/2009/03/tamadun-china.html

Review this essay:

Name
Rating
Your review: (optional)

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.