Essay: Astazi e ziua barbatului! - Essay Marketplace

Essay: Astazi e ziua barbatului!

Barbatii vor bea 40 de pahare cu vin in cinstea celor 40 de Mucenici.
Dupa doua zile de sarbatoare inchinate frumusetii feminine, 1 si 8 martie, a venit si randul barbatilor sa sarbatoreasa, 9 martie ziua barbatului, cand in memoria celor 40 de Mcenici, care au suferit martirajul pentru credinta in anul 320, se beau un numar de tot atatea pahare de vin, o demonstratie barbateasca a rezistentei dar si o proba de autocontrol.
Potrivit traditiei, barbatii care indeplinesc ritualul si beau 40 de pahare vor fi mai sanatosi si feriti de boli pe tot parcursul anului. Vinul semnifica sangele mucenicilor din Sevastia, soldati crestini care au refuzat sa se inchine idolilor, fiind condamnati la moarte prin inghetare.
O alta activitate practicata in aceasta zi este pescuitul, barbatii care vor avea norocul sa prinda 40 de pesti, trebuie sa fie suspusi unei probe, aceea de a manca unul dintre pestii prinsi, viu.
Ziua de 9 martie a primit de-a lungul timpului semnificatii mistice, potrivit elementului supranatural din credinta popular, mormintele si portile Raiului se vor deschide, ocazie de indeplinire a ritualurilor si descantecelor de alungare a frigului.
Gospodinele pregatesc in aceasta zi colacei, sub forma cifrei opt, unsi cu dulceata mierei de albine si nuca maruntita, facuti din aluat de cozonac, pentru a cinsti memoria Sfintilor crucificati.
Obiceiurila poarta amprenta regionala:
– In Dobrogea, mucenicii nu sunt copti, ci se fierb in apa cu urmatoarele ingrediente: zahar, scortisoara si nuca, acest ritual semnifica lacul unde cei 40 de Sfinti au fost aruncati.
– In Muntenia tinerii fac focul in jurul caruia alearga copii, prin fum ca sa fie sanatosi si feriti de rele . Un mucenic mai mare este inchinat in memoria Sfintilor morti iar cenusa rezultata in urma focului, este pusa la tulpina pomilor, ca sa fie
productivi.
In Banat ritualul este deosebit, pe malul unui rau femeile pun mucenicii, in numele celor morti, impreuna cu coliva din grau si doua ulcioare, unul cu apa si unul cu vin.Tot in aceasta zi crestinii ortodocsi petrec ultima zi inainte de Postul Mare, cand credinciosii vor pastra postul Invierii Domnului, unul dintre cele mai lungi si aspre posturi ale Biserici Ortodoxe.

Review this essay:

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.