Essay: Essay: De Romeinse bouwkunst

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 4 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: November 27, 2015
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Essay: De Romeinse bouwkunst
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 1134 words. Download the full version above.

Inleiding

Mijn werkstuk gaat over de Romeinse bouwkunst. Ik houd mijn werkstuk over dit onderwerp, omdat het me wel interessant lijkt om meer te leren over het Romeinse bouwkunst. Ik vind het altijd wel leuk om iets te leren over oude gebouwen, en over hoe die gebouwen zijn ontworpen.
Mijn eerste deelvraag is: hoe is het Romeinse bouwkunst ontstaan en waar werd het voor gebruikt. Ik heb deze deelvraag gekozen omdat ik het wel belangrijk vind om over de geschiedenis van de Romeinse bouwkunst te vertellen, en om te vertellen waar de bouwkunst vooral voor werd gebruikt.
Mijn tweede deelvraag is: Wat zijn de grootste verschillen tussen de Romeinse en Griekse bouwkunst. Ik heb deze deelvraag gekozen omdat ik weet dat de Grieken en Romeinen allebei een verschillende bouwkunst hebben, en het leek me interessant om deze twee bouwkunsten vergelijken.
Mijn derde deelvraag is: Wat gebruiken wij nu nog steeds van het Romeinse bouwkunst. Ik heb deze deelvraag gekozen omdat ik nu al wat heb verteld over de geschiedenis van hun bouwkunst, en nu wou ik iets vertellen over die invloed op het heden.
Mijn hoofdvraag is: Was (en is) de Romeinse bouwkunst belangrijk geweest. Ik heb deze hoofdvraag gekozen omdat ik dat wel bij mijn deelvragen vond passen, en omdat ik al veel over de Romeinse bouwkunst heb verteld, dus je zou deze vraag eigenlijk al kunnen beantwoorden met mijn werkstuk.

1

Hoe is de Romeinse bouwkunst ontstaan en waar werd het voor gebruikt

De romeinse bouwkunst is begonnen met de Romeinen die hun gebieden wouden uitbreiden, rond de tweede eeuw voor Christus namen ze langzaam het Griekse Rijk over. De Romeinen hadden bewondering voor de cultuur van de Grieken, de Romeinen hebben toen ook de Griekse beelden en wetenschappers meegenomen naar Rome. De beelden zetten ze in hun huizen en de wetenschappers werden hun slaven.
Maar er waren niet genoeg beelden voor alle Romeinen, toen hebben de Romeinen geleerd om zelf kunst te maken. Hun namen het Griekse architectuur over en ze gingen de Griekse beelden namaken. Maar de Romeinen hebben na een tijdje hun eigen stijl ontwikkeld.

De Romeinse bouwkunst werd daarna vaak gebruikt voor het bouwen van:
‘ Amfitheaters (; dat zijn grote open gebouwen waar ze bijv. gladiatorengevechten hielden),
‘ Romeinse tempels,
‘ Insula (; dat zijn kleine woningen voor arme bewoners) en Thermen (; dat zijn plaatsen waar de rijke mensen bijv. in bad gingen)
‘ Een Romeins theater

Dit zijn gebouwen die vroeger door de Romeinen zijn gebouwd, en die nog steeds bewaard zijn gebleven:

2
Een Romeinse tempel genaamd : Maison Carr??, dit gebouw is gebouwd in het jaar 19 v.Chr. In Frankrijk
Een Romeinse ereboog genaamd : Boog van Titus, dit gebouw is gebouwd in het jaar 81 na Christus. In Rome.

Dit is een antiek Romeins amfitheater genaamd : Arena van Verona, dit gebouw is gebouwd in het jaar 30 na Christus. In Itali??
3
Wat zijn de grootste verschillen
tussen de Romeinse en Griekse bouwkunst

De Romeinen gebruiken voor hun bouwwerken bakstenen, natuurstenen en beton. De Romeinen vonden het ook minder belangrijk hoe de gebouwen eruit zagen, zolang de gebouwen maar een goeie waarde hadden.
De Grieken maakten hun gebouwen met de Dorische stijl; bij de Dorische stijl leunt al het gewicht op een soort van pilaren. Zo ziet de Dorische stijl eruit:

Er staat ook bij hoe elk onderdeel van het gebouw heet. De Grieken vonden het ook belangrijk, (misschien zelf het belangrijkst) dat hun gebouwen er mooi uitzagen.

De Grieken hebben verschillende bouwstijlen, dit zijn de drie belangrijkste:
‘ de Dorische stijl 4
‘ de Lonische bouwstijl : Dit is een kleinere/smallere versie van de Dorische stijl.
‘ de Korinthische bouwstijl : Dit lijkt ook heel erg op de Dorische stijl, maar hier zijn de zuilen (; pilaren) anders er zit vaak een sierlijk patroon in.

Dit is een voorbeeld van hoe de bovenkant van een zuil (pilaar) er vaak uit ziet in de Korinthische bouwstijl.
De Romeinen gebruiken deze bouwstijlen ook, maar de Romeinen doen deze 3 verschillende bouwstijlen in een gebouw. In een Romeins gebouw zie je dus ook meerde bouwstijlen door elkaar.

5

Wat gebruiken wij nu nog steeds van de Romeinse bouwkunst
Je ziet het niet aan alle gebouwen maar bijna alle gebouwen hebben wel iets van de Romeinse bouwkunst, namelijk de bakstenen en het beton. De Romeinen zijn niet de personen die de bakstenen en het beton hebben uitgevonden maar de Romeinen hebben het wel als een van de eerste veel gebruikt, en door de Romeinen zijn veel mensen daarna ook bakstenen en beton gaan gebruiken.
De Romeinse bouwkunst was eigenlijk de basis van wat we nu hebben, met de Romeinse bouwkunsten zijn we eigenlijk ook zo ver ontwikkeld van waar we nu zijn met de bouwkunst, vanuit de Romeinen zijn we steeds verder ontwikkeld.
Er zijn ook gebouwen die totaal gebaseerd zijn op gebouwen uit de Romeinse bouwkunst. Dat zijn vaak theaters of stadions, verder worden de Romeinse bouwstijlen soms gebruikt voor versieringen van belangrijke gebouwen.

De Romeinse Arena in N??mes in Zuid-Frankrijk, vroeger werden er gladiatorengevechten gehouden.

De Arena in Amsterdam
6

Was (en is) de Romeinse bouwkunst belangrijk geweest

De Romeinse bouwkunst is wel een ontwikkeling geweest voor de Griekse en Romeinse tijd. De Grieken waren de oorsprong van de Romeinse bouwkunst, maar de Romeinen hebben de Griekse bouwkunst misschien zelfs overtroffen met hun gebouwen. Zonder de Romeinse bouwkunst vroeger zouden er veel gebouwen nog niet zijn in de Griekse en Romeinse tijd.

Het is twijfelachtig of er veel anders zou zijn zonder de Romeinse bouwkunst, vooral omdat de Grieken eigenlijk degene zijn waar de Romeinse bouwkunst vandaan komt. Alleen de Grieken hebben hun bouwkunsten minder benut dan de Romeinen, de Grieken hebben eigenlijk alleen tempels gebouwd. De Romeinen hebben heel veel gebouwd, sommige gebouwen van de Romeinen (en de Grieken) kan je nu nog steeds bekijken.

Dit is een van de populairste bezochte Romeinse gebouwen. Dit is/was een Amfitheater.

De Romeinse bouwkunst is zeker belangrijk geweest in de tijd van de Grieken en Romeinen. Veel gebouwen in die tijd waren van de Romeinse bouwkunst. Het is wel twijfelachtig of de Romeinse bouwkunst ook belangrijk is voor het heden. Wij gebruiken nu wel weinig gebouwen die er in de Griekse en Romeinse tijd zijn ontstaan, maar er zijn wel gebouwen die eigenlijk (bewust of onbewust) op de Griekse en Romeinse tijd zijn gebaseerd. Maar door de Grieken en Romeinen 7

gebruiken we wel bakstenen en beton. Dus eigenlijk kan je van twee kanten zien of de Romeinse bouwkunst belangrijk is voor het heden.

8

De bronnenlijst

http://www.joostdevree.nl/shtmls/romeinse_bouwkunst.shtml

http://www.scholieren.com/werkstuk/25365

http://nl.wikipedia.org/wiki/Amfitheater

http://kunstgeschiedenis.jouwweb.nl/architectuur/de-romeinen1

http://members.home.nl/keesdebrouwer/grieken/02_bouwkunst.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Romeinse_architectuur

9

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Essay: De Romeinse bouwkunst. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/essay-de-romeinse-bouwkunst/> [Accessed 14-07-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.