Essay: Essay: Echte mannen eten geen kaas

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 3 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: September 20, 2015
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Essay: Echte mannen eten geen kaas
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 836 words. Download the full version above.

Het boek dat ik gekozen heb heet ‘echte mannen eten geen kaas’. Het gaat over een meisje die in handen komt van loverboys. Het is een echt gebeurt verhaal en het sleept je mee in het verhaal van Maria.

Het boek
Maria is en meisje van 12 die voor het eerst naar de middelbare school gaat. Ze ziet een groepje jongens staan die ze stoer vind en waar ze wel graag bij zou willen horen. Op een dag spreekt ‘?n van deze jongens (Manou) haar aan. Hij wordt haar vriendje. Op een gegeven moment vraagt Manou of Maria met een vriend naar bed wil, dit doet ze voor hem. Ook moet ze voor hem meiden uitkiezen die er ‘makkelijk’ uitzien. Steeds geregelder vraagt hij aan haar om dingen voor hem te doen. Ze word langzamerhand het slaafje van Manou en moet geregeld met zijn vrienden naar bed voor geld. Als Manou een keer weg is of opgepakt is moet zij zijn ‘zaak’ overnemen. Zelfs als Maria na een aantal jaar wil ontsnappen aan Manou word ze continu achtervolgd door aanhangers van hem. Er lijkt geen ontkomen aan totdat hij word opgepakt wegens drugs, prostitutie en het in elkaar slaan van mensen die hem niet betaalde.

Mijn mening
Het onderwerp gaat over loverboys. De schrijfster heeft het verhaal zelf meegemaakt en hierover geschreven. In het verhaal vertelt ze hoe zij zich voelde op dat moment en hoe vreselijk ze het vond maar tegelijkertijd ook dat het voor haar toen goed voelde. Zo zegt ze: ik keek hem aan en wist vanaf dat moment dat hij een spelletje wou spelen, en gewend was dat hij altijd won. Ik wou niet dat hij gelijk zou krijgen (blz. 161). Ook hieruit blijkt dat ze niet wou dat hij haar in haar macht had maar eigenlijk wist ze al dat hij zou winnen. Ze heeft het vooral over slechte gebeurtenissen en hoe ze zich hierbij voelde. De gebeurtenissen hebben indruk op me gemaakt omdat het een zwaar onderwerp is en hoewel je het niet beseft het gebeurt vaker dat meiden in dit circuit komen. het gedeelte waarin Manou zegt: ‘ik heb hem al gezegd: hij blijft van je af en jullie mogen niet ballen, hij mag je niet slaan, dat mag alleen ik'(blz. 31) heeft veel indruk op mij gemaakt omdat hij haar ziet als eigendom en hij denkt dat hij haar zomaar mag slaan. Het onderwerp was al behoorlijk voorspelbaar en ik vond het onderwerp al vreselijk maar toch greep het me. Ook de gebeurtenissen in het verhaal zijn redelijk voorspelbaar maar natuurlijk ook origineel. Dit is omdat het een algemeen bekend onderwerp is maar toch ervaart iedere schrijver dit op zijn eigen manier en er gebeuren altijd wel andere dingen dan bij een ander verhaal over loverboys. Ondanks dat ik niet heb meegemaakt wat wordt vertelt in dit boek kan ik me wel voorstellen hoe Maria zich gevoelt moet hebben. Ze vertelt het op een bepaalde manier waardoor jezelf de gedachten van Maria denkt en voelt. Zo zegt ze: ‘hou je bek, slet en kijk goed, dit kan namelijk ook met jou of je moeder gebeuren als jij je mond opendoet tegen haar,’ zei hij en begon te glimlachen. Ik was echt bang op dat moment (blz. 56).

Er vallen geen stiltes in het boek. In iedere zin vertelt ze wel weer iets spannends of verdrietigs waardoor je door blijft lezen en niet denkt op een gegeven moment dat het tijd is om te stoppen met lezen. Er is geen enkele zin in het boek waarbij ze niet iets interessants vertelt. Het is een interessant boek vind ik, en dit komt ook voor een groot gedeelte door de goede opbouw van de tekst. De gebeurtenissen kloppen logisch op elkaar, zo begint ze bijvoorbeeld met het vertellen over de eerste schooldag en het moment dat ze Manou voor het eerst zag en eindigt ze het boek met het moment dat hij eindelijk veroordeelt wordt. De opbouw is niet zozeer gebouwd op dat het een spannende opbouw moet hebben. De ene keer gebeurt er iets heel spannends zoals het moment waarop ze probeert weg te rennen van Manou terwijl op een ander moment in het boek het juist rustig is en ze samen met hem in de auto zit. Het is geen lastig boek als je naar taalgebruik kijkt. Er worden geen lastige woorden in het boek gebruikt waardoor het makkelijk te lezen is.

Conclusie
Het is een meeslepend boek waardoor je gaat nadenken over het onderwerp ‘loverboys’. Er zit veel gevoel van de schrijfster in waardoor het makkelijk te begrijpen is en waardoor je makkelijk kunt meeleven met de schrijfster. De schrijfster vertelt haar verhaal in een goed opgebouwd boek. het is een makkelijk leesbaar boek waarbij je maar niet wil stoppen met lezen.

Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd
Uitgeverij Van Gennep
Eerste druk Februari 2008 in Amsterdam

Milou Linderhof

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Essay: Echte mannen eten geen kaas. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/essay-echte-mannen-eten-geen-kaas/> [Accessed 02-12-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.