Ethiopië - Essay Marketplace

Ethiopië

Ligging: Ethiopië is een land in Oost afrika. Het grenst aan Eritrea, Djibouti, Somali??, Kenia, Zuid-Soedan en Soedan. De hoofdstad is het centraal gelegen Addis Abeba.
Klimaat: Ethiopië bestaat voor het grootste deel uit het uitgestrekte en relatief vruchtbare Ethiopisch Hoogland. Het laagste punt ligt onder het zeeniveau in de Danakildepressie. Ondanks dat Ethiopië vlakbij de evenaar ligt, kent het in verband met de hoogte van het Ethiopisch Hoogland, een relatief gematigd klimaat met temperaturen rond de 20-25 graden celcius. Uitzondering zijn de lager gelegen gebieden, zoals de Danakildepressie en de Ogaden, die een heet en droog klimaat kennen van rond de 25 graden Celsius.

Bevolking: het land heeft 94,1 miljoen inwoners. Ethiopië heeft een zeer jonge en explosief groeiende bevolking. De bevolking groeide van 33,5 miljoen in 1983 tot 90 miljoen in begin 2011. Er wordt verwacht dat de bevolking sterk blijft doorgroeien tot meer dan 210 miljoen in 2060. Ethiopië is erg divers en heeft wel 80 verschillende etnische groepen. Omoro is de grootste groep, waar 1/3 van de bevolking tot behoord. Daarnaast zijn Amhaa, Tigrau, Sidama en Gurage ook relatief grote groepen
Munteenheid: de munteenheid is de Birr. Momenteel is 1 Birr ongeveer 0,04 euro waard.
Analfabetisme: 20 jaar geleden kon maar een kwart van de bevolking lezen. In 2007 kon bijna 40 % van de Ethiopiërs lezen. Bijna 50% van de mannen kan lezen en schrijven en 30 % van vrouwen. De voornaamste reden dat er minder analfabetisme bij mannen voorkomst is omdat meisjes vaak niet naar school mogen.
Leeftijdsopbouw: Ethiopië heeft een zeer jonge en explosief groeiende bevolking. De bevolking groeide van 33,5 miljoen in 1983 tot 90 miljoen in begin 2011.
Levensverwachting: de gemiddelde leeftijd van de Ethiopiërs is 63 jaar, dat is veel lager dan in Europa. Dat komt vooral door de een te kort medische voorzieningen en voedsel.
B:
Totale nationale inkomen: Het nationaal BNP is 36,71miljard euro.
Inkomen per hoofd van de bevolking: $236 volgends het Imf vorige jaar
Armoedegrens: In Ethiopië leeft 29,6% van de bevolking onder de armoedegrens Verdeling van rijkdom: Inkomen per huishouden/consumptiepercentage: laagste = 4,1% Hoogste = 25,6% (2005)
Inflatie: Op dit moment is 22 Birr een Euro waard, een jaar geleden was dat nog 18 Birr en in januari 2009 kreeg je minder dan 14 Birr voor een Euro. Volgend het IMF is ectopie een van de 10 snelst groeiende economie??n ter wereld. Dit komt gedeeltelijk omdat het land moeite heeft schulden terug te betalen, tegelijkertijd groeit de economische sector enorm snel.
D: De beroepsbevolking bestaat uit 27 miljoen mensen van het totaal van 76 miljoen mensen in heel Ethiopië. Daarvan heeft 12% werk in de diensten sector, 8% werk in de industrie sector en 80% werk in de landbouw sector. Het land exporteert vooral grondstoffen. Het land importeert vooral machines en vervoersmiddelen. De ruilvoet is goed want het land exporteert meer dan het importeert.
E: Het gebrek aan geld komt doordat de mensen in een vicieuze cirkel zitten en er niet uitkomen zonder hulp. Zoals op het plaatje hiernaast wordt uitgelegd, kunnen mensen zonder geld geen zaden kopen om te gewassen te groeien, uitgehongerde mensen kunnen niet werken en geld verdienen.
F: Artsen zonder Grenzen heeft al bijna aan 40.000 mensen medische hulp geboden of voedsel uitgedeeld. De hulporganisatie heeft als doel is om de voedselcrisis tegen te gaan. ZOA is een hulp organisatie die Vluchtelingen helpt, in Ethiopië komen de meeste vluchtelingen uit Somali?? en Zuid-Sudan, ontheemden en de plaatselijke bevolking in Oost- en West-Ethiopië. Het doel van de organisatie is:
‘ Noodhulp bieden aan vluchtelingen en de lokale bevolking.
‘ Mensen helpen bij terugkeer naar hun eigen land of dorp.
‘ Verbeteren van de voedselzekerheid.
‘ Mensen weerbaar maken tegen overstromingen
Conclusie: Hoewel de economie van Ethiopië de afgelopen jaren snel gegroeid is en de signalen positief zijn, is het land nog steeds erg arm. Analfabetisme is afgenomen, gezondheidszorg is verbeterd en er wordt voedselhulp verleent. Maar een groot gedeelte van de bevolking heeft nog steeds onvoldoende eten, toegang tot gezondheidszorg, en analfabetisme vooral onder meisjes is nog steeds hoog.
Besteding 10 miljoen: Het geld moet besteed worden aan boeren, aangezien het grootste gedeelte van de bevolking in de landbouw werkt. Als boeren beter en effici??nter hun gewassen leren verbouwen kunnen ze meer geld verdienen. Met dat geld kunnen ze hun families van voldoende gevarieerd voedsel voorzien en hun kinderen naar school sturen. Hierdoor krijgt de jongere generatie betere kansen en kan het land zich beter positioneren in de wereldeconomie. Hoewel het bedrag van 10 miljoen, lokaal en over een tijdspan van 5 jaar besteed zal worden, zal het veel langer duren tot de effecten daarvan te zien zijn. Het kost namelijk tijd om landbouw grond vruchtbaarder te maken, te leren hoe machines werken, en nieuwe gewassen te kweken. Het zal ook tijd kosten om het redendement van de investering in onderwijs van de kinderen terug te zien.
Bronnen: http://data.worldbank.org/country/ethiopia
http://www.wereldinformatie.nl/xinfo/Ethiopi%C3%AB/economie/66#.VM59QGiG_To
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ethiopi%C3%AB
http://en.wikipedia.org/wiki/Ethiopia
http://plazilla.com/page/4295051257/de-top-10-van-armste-landen-ter-wereld

Review this essay:

Name
Rating
Your review: (optional)

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.