Essay: (Het boek)

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 5 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 26, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • (Het boek)
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 1405 words. Download the full version above.

Koning van Katoren.
Inhoud:
-Practische info.
(dan)
-De personen en plaatsen in het boek.
(Vervolgens de)
-Samenvatting.
(En tenslotte)
-Mijn mening.

Practische info:
De titel is: Koning van Katoren.
De schrijver heet: Jan Terlouw .
De ilustrator heet: Dick van der Maat.
De uitgever van het boek is: Leminscaat b.v, Rotterdam.
Druk:C.
Haasbeek b.v, Alphen aan den Rijn.
De genre van het boek valt onder: fantasie.
Het aantal hoofstukken in het boek: 14.

De personen en Plaatsen:
Stach (dat is de hoofdpersoon).
Gervaas (zijn oom.)
De Burgemeesters van Afzette.(Spreekt voor zich.)
Stellingwoude.(Plaats)
Decibel.(Plaats)
Ekilibrie.(plaats)
Smook.(Plaats)
Wapenfelt.(Plaats)
Uikumene en Rijerbroekrije.(Plaats)
Kim (zijn vriendinnetje.)
Irma.(een meisje dat hij ontmoet H.9)
Tara���s.(mensen die zalfjes maken H.9)
Pantaar. (plaats)
De Ministers van Katoren.(spreekt voor zicht)
En tenslotte: Geesje van Dorp.(een meisje die hem de oplossing verteld H.13)

Samenvatting in het kort:
Stach wil de koning van Katoren worden, maar daarvoor moet hij 7 opdrachten voldoen. Uiteindelijk lukt het hem en wordt hij de koning van Katoren!
De samenvatting per hoofstuk:
Hoofstuk 1:
De dood van de koning:
De koning van katoren gaat dood,en Stach word geboren in de nacht dat de koning van Katoren ook te overlijden komt. De volgende dag gaat zijn vader ook nog eens dood. De moeder van Stach is er zo van geschrokken dat ze de kraamvrouwenkoorts niet overleefde. Toen besloot zijn oom Gervaas voor hem te zorgen. Maar ondertussen waren er 6 ministers die de macht over Katoren wouden hebben. Maar Stach wou ook wel koning van Katoren worden. Dus op een dag kwam Stach bij de ministers om ze in te lichten. En niet veel later krijgt hij zijn 1e opdracht: Hij moet ervoor zorgen dat de volgels niet meer het geluid maakte waarvan mensen doof werden (als ze geen oorbeschermers zouden dragen).
Hoofstuk 2:
De vogels van Decibel:
Als Stach aankomt in Decibel moet hij ervoor zorgen dat de vogels hun stem kwijtraken. Dus Stach verzint een idee:dat als je met de toongenerator steeds een hogere toon uitzend,willen de vogels nog hoger willen. Daardoor knappen de stembanden van de vogels. En niet veel later is het hem gelukt. Er is een groot feest in Want hij heeft de volgels UITGESCHAKELT!

Hoofstuk 3:
Wapenfelt:
Wapenfelt is een plaats die te maken heeft met een granaat-appel boom. En als de boom een vrucht laat vallen, ontploft hij! Stach verblijft er een tijdje tot hij een x gewond raakt omdat hij te dicht bij de boom kwam. Dan bedenkt hij een plan: zorgen dat het wapen-fabriek naast de boom geen kruit meer gaat maken, zodat er geen stof-kruit meer op de appels valt.En zo komen er op een gegeven moment geen ontploffingen meer en kan de boom worden omgehakt.

Hoofstuk 4:
Stach krijgt de 3e opdracht: de draak van Smookte verslaan…
Hoofstuk 5:
Smook:
Smook is een stad die midden in een moeras ligt.Er wonen alleen maar mensen die rijk zijn. Maar ook woont er een draak in het moeras. Maar de draak blaast de hele tijd zwavel uit…
Toen bedacht Stach het plan om de draak salpeter en houtskool te laten eten. Als de er vuur bij komt, ontploft de draak! Zo is de draak verslagen.

Hoofstuk 6:
De ministerraad ergert zich weer eens.
Stach moet bij de ministers komen voor een nieuwe opdracht: het schuifelen van de kerken van Uikumene af te leren. Toen Stach in Uikumene kwam hoorde hij dat de kerken te bestuuren zijn. Zo bedenkt hij het plan om alle kerken naar een plek te laten schuiven en dan allemaal tegelijk tegen elkaar te laten gaan. Het werkt, de kerken drukken allemaal tegen elkaar aan en zo staan alle kerken stil. Je hoeft er alleen maar 1 grote kerk ervan te maken door de muren door te breken.

Hoofstuk 8:
Katoren in druk.
De ministers zijn druk aan het vergaderen nadat ze hebben gehoord dat Stach weer een opdracht heeft gehaald. En op een dag hoort hij dat hij van de Kathedraal de St.-Alo��sius moet afspringen. Stach vind het een belachelijke opdracht, maar besluit toch op de kathedraal te klimmen. Maar Stach weet niet dat Kim heeft gevraagd in de krant of iedereen zijn kussen wilt meenemen. Zo is het Stach weer gelukt op een opdracht te voldoen.

Hoofstuk 9:
Een zielig stadje.
Dit keer heeft stach als opdracht om de neuzen van Afzette en Rije te genezen. Dat last heeft van k-neuzen. Dat zijn neuzen de je krijgt van een muggensteek. Maar je kunt als je snel bent genezen worden. Daarvoor zijn tara��s nodig. Dat zijn mensen die zalfjes maken voor de genezing. Op een dag ontmoet Stach Irina. Ze heeft ook een k-neus. Dan krijgt hij het idee om potjes zalf te verzamelen zodat Irina het elke avond kan smeren. Het werkt: de neus krimt. Dan helpt Irina hem als weder dienst bij de tara’s. Na de vergadering blijken de tara��s niet veel bijzonders te doen, dus vraagt hij aan een echte tara of hij even nog wat paddestoelensmurrie heeft. Hij antwoordde: niet bij me maar wel in de zaak, loop maar even. Dan verklapt Stach de tara zijn geheim. De volgende dag laat Stach aan alle mensen zien hoe je de zalf moet maken. En zo is het probleem opgelost.

Hoofstuk 10:
De ministers zijn laat
In dit hoofdstuk krijgt Stach de opdracht om de tovenaar van Ekilibrie te vernietigen. Maar de ministers geven hem maar een enkele reis naar Ekilibrie. Ze denken dat Stach toch niet meer terug komt.

Hoofstuk 11:
De onaantastbare pantaar.
Toen Stach in Ekilibrie aan kwam hoorde hij van alle mensen die hij bezocht dat hij terug moest gaan. Maar daardoor wil hij het probleem JUIST oplossen. Dan besluit hij een bezoekje te brengen aan een iedereen waar pantaar die nacht is geweest. Hij krijgt bijna elke keer een zielig verhaal te horen. Totdat de bel gaat bij de burgemeester en hij wordt meegenomen door pantaar. Na een reis door de bergen komen ze bij een grot. Daar zorgt Stach er voor dat pantaar iets gaat vertelen. Hij vertelt dat als iemand vrijwillig zich in het vuur werpt dat dat vuur dan 100x 100000 jaar blijft branden. Want dat vuur zorgt ervoor dat de stad niet in een afgrond verdwijnt. Stach wil zich vrijwillig in het werpen, maar pantaar is het daar niet mee eens. Hij vindt dat stach jong is en nog van het leven moet genieten. Dan offert pantaar zich zelf op in het vuur: het vuur blijft eeuwen branden.

Hoofstuk 12:
Een vergadering in het park.
De ministers die allemaal in de krant hadden gelezen over het succes van Stach besluiten een rondje door het park te lopen. Dan besluiten ze dat dit de volgende opdracht voor Stach zal worden: plaats nemen op de stoel van Stellingwoude.

Hoofstuk 13:
Een dagje Stellingwoude.
Stach gaat een dagje naar Stellingwoude. Eenmaal daar krijgt hij een verhaal te horen van Geesje van Dorp dat er al veel mensen zijn dood gegaan aan de stoel. Maar de oplossing is dat je je door 6 gewichtige personen op laat zetten, als je dat doet ga je niet dood. En tot ieders behalve stach z��n verrassing komen uiteindelijk de Burgemeesters van Afzette, Stellingwoude, Decibel, Ekilibrie, Smook, Wapenfelt, Uikumene en Rijerbroekrije er aan zetten.

Hoofstuk 14:
Koning van Katoren
Op de grote dag zelf, rijden Stach en de Burgemeesters naar Stellingwoude waar de Burgemeesters Stach op de stoel zetten.Dan begint iedereen ontzettend te gejuichen: Lang leve de koning van katoren!

Mijn mening:
-Ik denk dat de boodschap zal zijn: wees moedig, en laat je niet tegenhouden door andere mensen. Met andere woorden: Als jij ergens in geloofd, moet je ervoor gaan… Dus als jij iets wilt, maar andere mensen zeggen dat je het niet kan of ze willen je het moeilijk maken, blijf in jezelf geloven. Want je kunt het!
– Zelf hou ik niet zo van dit soort boeken. Maar ik vind het een mooi boek omdat hij zoveel moeilijke opdrachten krijgt, maar het lukken ze wel allemaal… Hij laat zich door niets of niemand tegenhouden.
– Als je van dit soort boeken houd, vind ik het zeker waard om het te lezen!
https://www.bol.com/nl/p/koning-van-katoren/9200000005250708/
dus voor ongeveer 15 euro het je dit prachtig boek! (Als je van dit soort genre(fantasie) houdt.)
Geen reclame!!!

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, (Het boek). Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/het-boek/> [Accessed 10-07-20].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.