Museumpark, hét cultuurpodium van Rotterdam - Essay Marketplace

Museumpark, hét cultuurpodium van Rotterdam

Het Museumpark is een bruisend park in Rotterdam, gelegen tussen het Museum Boijmans Van Beuningen, de Westersingel, de Westzeedijk en het complex van het Erasmus MC. Het Museumpark Paviljoen verbindt het Erasmus Medisch Centrum met het Museumpark. Het paviljoen zorgt voor een aantrekkelijke looproute tussen het Erasmus MC, het Museumpark en vijf musea die aan het park grenzen. Zowel bezoekers, medewerkers als patiënten kunnen van de route gebruik maken. “Het transparante paviljoen is ontworpen door Paul de Ruiter, de architect die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van de Museumparkgarage. Het ontwerp van het paviljoen zoekt aansluiting op de transparante architectuur van de omliggende musea in het Museumpark, zoals de glazen wand van het Natuurhistorisch Museum, de Kunsthal en het terras bij museum Boijmans van Beuningen.” Het park ligt op het voormalige landgoed van de familie Hoboken. Deze familie woonden in de villa waar tegenwoordig het Natuurhistorisch Museum Rotterdam huisvest.

Het park is vanaf 1927 ingericht naar het ontwerp van stadsarchitect Witteveen. Daarbij is aan de zuidzijde van de vijver in het park een monument aangelegd voor Gerrit de Jongh. Gerrit de Jongh was oud directeur van de Gemeentewerken in Rotterdam. In het park zijn verschillende kunstwerken te vinden, waardoor het Museumpark ook een functie als openluchtmuseum vervult. “Het Museumpark maakt deel uit van de zogenaamde ‘Kunst-As’ en omvat zes op loopafstand van elkaar gelegen musea. De musea zijn Het Nieuwe Instituut, Museum Boijmans Van Beuningen, het Chabot Museum, de Kunsthal, Villa Sonneveld en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.”

Aan de Noord-Westzijde van het park bevindt zich een ondergrondse parkeergarage om de parkeerproblemen rond het Erasmus Medisch Centrum op te lossen en daarbij het park zoveel mogelijk in tact te laten. “Onder de inrit van de parkeergarage bevindt zich een bassin van 60 bij 35 meter om bij hevige regenval een deel van het overtollige water in het centrum van de stad op te vangen. Zodra het rioolstelsel dreigt over te lopen, wat gemiddeld zo’n vier maal per jaar gebeurt, wordt de schuif van de ondergrondse waterberging opengezet. Binnen een half uur loopt het bassin vol met zo’n 10 miljoen liter water. Het rioolstelsel wordt hiermee voor een kwart ontlast. Als de regenbui voorbij is en het rioolstelsel weer ruimte heeft, wordt het bassin leeggepompt.” Als je in het Museumpark bent is leuk om een kijkje te nemen bij het bassin.

Het Museumpark is een stedelijke ontmoetingsplaats, een rustpunt in de nabijheid van het stadscentrum, dat maakt het Museumpark tot een interessante festivallocatie. In de zomer gebeurd het regelmatig dat er verschillende festivals plaatsvinden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.

“Het Museumpark is opnieuw ingericht, passend bij het profiel van de (inter)nationale kunst- en cultuurinstellingen die er omheen liggen en het Erasmus Medisch Centrum. Daar hoort een ambitieuze hoogwaardige culturele programmering met internationale potentie bij.” Programmering met een hoog omgevingsbewustzijn, waarbij ruimte voor lichaam en geest geboden wordt. Het park leent zich goed voor wetenschappelijke en culturele evenementen in het hogere kwaliteitssegment. De evenementen die plaatsvinden in het Museumpark zijn gericht op een breed en cultuurgeïnteresseerd publiek. Daarnaast hebben de evenementen een primair en cultureel karakter waarbij het ondersteuning dient tot het hoogwaardige culturele aanbod van omliggende instellingen.

Het eerste evenement dat in de zomer van 2016 plaatsvindt in het Museumpark is ‘De Parade’. Dit vindt plaats van 23 juni tot en met 3 juli. De Parade is een rondreizend theaterfestival dat zijn aftrap heeft in Rotterdam, om vervolgens met haar tenten en restaurants door te reizen naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam. “Op het rondreizende theaterfestival staan er jaarlijks ruim 100 theater-, dans- , mime- en muziekvoorstellingen op het programma, merendeel speciaal voor de Parade gemaakt. Naast de avondvoorstellingen is er iedere dag ook een KinderParade met een uitgebreid aanbod aan theatervoorstellingen, muziekoptredens en workshops.”

Op de Parade zijn meer dan genoeg eetgelegenheden. Je kunt er heerlijk eten en drinken. Van kleine hapjes tot uitgebreide diners, van kleurrijke cocktails tot een brede keuze aan wijnen. De Paradekeukens serveren tot laat in de avond. Bij sommige restaurants is het mogelijk om vooraf te reserveren. “Alle restaurants op de Parade werken vanaf 2012 met duurzaam vlees, vis en gevogelte. Er reizen dus verschillende keukens en bars mee. Alle keukens werken met bio-industrie vrije producten en er worden minimumclaims gesteld aan de mee reizende restaurants. Zo moet alle vis voldoen aan de norm en is er uitsluitend vlees en gevogelte van binnen Europa te vinden op het festivalterrein. De huiswijn zit in PET flessen, een ECO-vriendelijke verpakking. De fles is recyclebaar, de productie kost minder energie en de fles is tien keer lichter dan een glazen fles. Dat zorgt voor minder CO2 uitstoot bij het vervoer.” Al met al is De Parade dus een milieubewust evenement met een breed aanbod van vertier.

Na De Parade vindt de Pleinbioscoop plaats in het Museumpark. De Pleinbioscoop vindt de gehele maand van augustus plaats. De Pleinbioscoop Rotterdam is begonnen in 1987 op het Schouwburgplein. Jaarlijks worden er in de open lucht de beste films vertoond. Pleinbioscoop is voor iedereen toegankelijk, mits je een entreebewijs koopt. Er zijn geen stoelen aanwezig, dus iedereen kan zijn eigen stoel of kussen meenemen. Daarnaast is het toegestaan om je eigen eten en drinken mee te nemen.
Pleinbioscoop heeft ook een speciale filmcompetitie om onbekende filmmakers een unieke kans aan te bieden om hun film te presenteren. De korte filmcompetitie heet En Plein Public. De korte films worden vertoond op het grootse scherm van Europa. Het scherm is namelijk 15 meter hoog en 25 meter breed. “De programmeur van het project kiest uit alle inzendingen 15 films. Al deze films worden als voorfilm vertoond op de Pleinbioscoop en maken kans op de hoofdprijs van 1.000, – euro. De winnaar wordt uitgekozen door een vakjury en de uitreiking vindt plaats op de één na laatste avond van Pleinbioscoop.”

In de nazomer vindt het rasechte Rotterdamse evenement ‘RotterdamseKost’ plaats. Dit evenement vindt plaats van 15 tot en met 18 september 2016. RotterdamseKost is een eerbetoon aan de klassiekers van de mooiste stad van Nederland. De beste muzikanten, musea, kunstenaars en horeca van Rotterdam komen vier dagen bijeen in het Museumpark en presenteren zich aan het publiek. Jules Deelder zegt hierover: “Rotterdamse kost is voor een buitenstaander niet te knagen en alleen de sterkste magen kunnen hem of haar zonder gevaar voor brandend zuur of een kater verdragen.” Al met al moet je dit festival een keer bezocht hebben als je een Rotterdammer in hart en nieren bent.

Naast deze evenementen zijn er nog zat andere festivals in het park te vinden in de zomer. Dit zijn vooral foodfestivals. Smaakvolle evenementen waar je van allerlei keukens kunt proeven. Daarnaast organiseert de Erasmus Universiteit ook elke zomer in de introductieweek een festival dag in het park, zodat alle nieuwe studenten gelijk kennis kunnen maken met het gemoedelijke Museumpark.

Mocht u interesse hebben om het Museumpark te bezoeken, dan is het Museumpark te bereiken via tramlijn 7. Ook is er een bus- en tramhalte op 5 minuten loopafstand. Het metrostation bevindt zich op 10 minuten loopafstand. Daarnaast is het Museumpark ook te bereiken met de auto. Aan de Noord-Westzijde van het park bevindt zich een ondergrondse parkeergarage met genoeg parkeergelegenheid.
Het adres is:
Museumpark Rotterdam
Westzeedijk 341
3015 Rotterdam

Review this essay:

Name
Rating
Your review: (optional)

Latest reviews:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.