Essay: Na de tweede wereldoorlog was Nederland verwoest. Op plaatsen waar bommen op waren gegooid waren de huizen helemaal kapot en moesten opnieuw gebouwd worden. Deze periode heet de wederopbouw. De mensen moesten meehelpen met het bouwen van nieuwe huizen en gebouwen. In deze periode was ook de babyboom, omdat de oorlog was afgelopen wouden veel mensen een gezin starten en dit was de perfecte tijd daarvoor. Er was ook een tekort aan geld en voedsel, brandstof was er ook niet veel. Mensen moesten hun geld sparen en hard werken. Maar door de Marshallhulp die Amerika bood ging de economie in Nederland beter en kwam er meer welvaart. Tijdens de wederopbouw waren de lonen laag, en lette iedereen op het geld wat ze hadden. Maar tijdens de jaren 60 kwam er meer werk en gingen de lonen omhoog. De mensen hielden eindelijk wat geld over en konden hiervan luxe apparaten kopen, zoals een tv of een auto. Dit was een hele grote stap voor de mensen in Nederland, het opbouwen van Nederland was goed gegaan en Nederland was beter dan ooit. Nederland begon weer te handelen met Amerika en andere landen.

Essay details:

 • Subject area(s): Dutch essays
 • Reading time: 3 minutes
 • Price: Free download
 • Published on: June 26, 2019
 • File format: Text
 • Number of pages: 2
 • Na de tweede wereldoorlog was Nederland verwoest. Op plaatsen waar bommen op waren gegooid waren de huizen helemaal kapot en moesten opnieuw gebouwd worden. Deze periode heet de wederopbouw. De mensen moesten meehelpen met het bouwen van nieuwe huizen en gebouwen. In deze periode was ook de babyboom, omdat de oorlog was afgelopen wouden veel mensen een gezin starten en dit was de perfecte tijd daarvoor. Er was ook een tekort aan geld en voedsel, brandstof was er ook niet veel. Mensen moesten hun geld sparen en hard werken. Maar door de Marshallhulp die Amerika bood ging de economie in Nederland beter en kwam er meer welvaart. Tijdens de wederopbouw waren de lonen laag, en lette iedereen op het geld wat ze hadden. Maar tijdens de jaren 60 kwam er meer werk en gingen de lonen omhoog. De mensen hielden eindelijk wat geld over en konden hiervan luxe apparaten kopen, zoals een tv of een auto. Dit was een hele grote stap voor de mensen in Nederland, het opbouwen van Nederland was goed gegaan en Nederland was beter dan ooit. Nederland begon weer te handelen met Amerika en andere landen.
  0.0 rating based on 12,345 ratings
  Overall rating: 0 out of 5 based on 0 reviews.

Text preview of this essay:

This page of the essay has 672 words. Download the full version above.

Doordat Nederland een verzorginsstaat was geworden ging het ook beter met de mensen, je kon een uitkering krijgen als je werkeloos was of te oud was om te werken.

amerikanisering

Door de hulp die Nederland kreeg van Amerika kwamen ook Amerikaanse spullen naar Nederland, zo kon je nu coca cola kopen en Amerikaanse kleding. In de jaren 60 zijn de kinderen van de babyboom ongeveer 16. Zij hadden de wederopbouw niet echt meegemaakt dus letten hun niet op alle centen. De meeste jongeren hadden een bijbaantje waarmee ze genoeg verdiende. Ze kochten van hun verdiende geld sigaretten, lp’s, brommers en gingen ervan naar Amerikaanse films. Ook gingen ze naar concerten en leefde zoals hun wilden. Door de jeugdculturen ontstond er een generatiekloof tussen de ouderen
en de jongeren.

Verschillende jeugdculturen

In de jongerenculturen waren verschillende groepen. Zo had je de nozems, de provo’s en de hippies. De nozems die eind jaren 50 kwamen waren de grootste groep en hadden vaak leren jassen aan en een vetkuif. De meisjes droegen vaak petticoats aan en hadden hun haar opgestoken. Zij hadden vaak brommers en waren kinderen van arbeiders.
Nozems werden ook wel is ‘probleemjongeren’ genoemd.

De provo’s stonden bekend om hun ludieke actie’s en kwamen in de midden jaren 60. De provo’s hadden ook het wittefietsenplan, dat hield in dat overal in de stad witte fietsen stonden die je gratis kon gebruiken, je kon zo dus milieu vriendelijk door heel de stad rijden. Ze hadden ook scholen bezet, zo hadden ze het maagdenhuis in Amsterdam ook bezet. Ze wilden meer inspraak in het bestuur van het school zodat ze mee konden beslissen over beslissingen die de school maakte. Deze groep verdween al in 1967, wat al best snel was. De provo’s hadden vaak lang haar. De meiden hadden een minirok aan en de jongens een broekpak.
De hippies kwamen in de eind jaren 60. Deze jongeren wilden vrij leven en niet netjes zoals hun ouders. Ze lieten hun haar lang groeien en droegen tweedehands kleding met felle kleuren en bloemen. Muziek was belangrijk voor de hippies, ze gingen van festival naar festival. Het festival Woodstock in Amerika was een van de grootste festivals, er kwamen vierhonderdduizend jongeren bijeen.
De hippies waren een kleine groep die vooral in Amsterdam verzamelde.

Andere jeugdculturen

Er waren ook nog kleinere culturen buiten de nozems, provo’s en de hippies. De subculturen. Je had de metalheads, skinheads, disco en punks en nog meer.
Deze subculturen waren maar klein en konden niet zo veel bereiken als dat de provo’s of nozems hadden bereikt. Daarom waren sommige subculturen al snel weer verdwenen.
De verschillende culturen hadden ook weer hele andere standpunten zo waren de punks vooral voor het anarchisme terwijl andere culturen dat totaal niet waren.

Generatiekloof

De ouders van de jongeren moesten tijdens de wederopbouw hard werken en zuinig zijn op het geld, ze konden het niet zo uitgeven. Maar de jongeren konden dit wel, zij verdiende genoeg met hun baantje en hadden veel vrije tijd. De ouderen snapte dit niet. Zij wilden dat hun kind ook zuinig was op hun geld, want wat als er nog een oorlog zou uitbreken en ze dan al het geld nodig hadden.
De jongeren luisteren niet naar hun ouders en geven het geld gewoon uit, de tijd van zuinig zijn kende ze niet. Zij hadden de wederopbouw en de oorlog niet meegemaakt. Zij wilde nu leven, en niet zuinig doen net zoals hun ouders. Ze deden daarom ook alles wat zij wilden.

Protest

De Jongeren zongen ook protestliederen tegen dingen die er in de wereld gebeurde en voerde veel protesten uit. Zo protesteerde ze veel tegen de oorlog in Vietnam die Amerika aan het voeren was. Nederlandse zangers maakten ook liedjes hierover, maar ze zongen ook over hun ouderwetse ouders.
De dolle mina’s protesteerde ook, zij wilden dat ze abortus mochten plegen en dat elke vrouw de pil kon gebruiken.

About Essay Marketplace

Essay Marketplace is a library of essays for your personal use as examples to help you write better work.

...(download the rest of the essay above)

About this essay:

This essay was submitted to us by a student in order to help you with your studies.

If you use part of this page in your own work, you need to provide a citation, as follows:

Essay Marketplace, Na de tweede wereldoorlog was Nederland verwoest. Op plaatsen waar bommen op waren gegooid waren de huizen helemaal kapot en moesten opnieuw gebouwd worden. Deze periode heet de wederopbouw. De mensen moesten meehelpen met het bouwen van nieuwe huizen en gebouwen. In deze periode was ook de babyboom, omdat de oorlog was afgelopen wouden veel mensen een gezin starten en dit was de perfecte tijd daarvoor. Er was ook een tekort aan geld en voedsel, brandstof was er ook niet veel. Mensen moesten hun geld sparen en hard werken. Maar door de Marshallhulp die Amerika bood ging de economie in Nederland beter en kwam er meer welvaart. Tijdens de wederopbouw waren de lonen laag, en lette iedereen op het geld wat ze hadden. Maar tijdens de jaren 60 kwam er meer werk en gingen de lonen omhoog. De mensen hielden eindelijk wat geld over en konden hiervan luxe apparaten kopen, zoals een tv of een auto. Dit was een hele grote stap voor de mensen in Nederland, het opbouwen van Nederland was goed gegaan en Nederland was beter dan ooit. Nederland begon weer te handelen met Amerika en andere landen.. Available from:<https://www.essaymarketplace.com/dutch-essays/na-de-tweede-wereldoorlog-was-nederland-verwoest-op-plaatsen-waar-bommen-op-waren-gegooid-waren-de-huizen-helemaal-kapot-en-moesten-opnieuw-gebouwd-worden-deze-periode-heet-de-wederopbouw-de-mensen/> [Accessed 17-05-21].

Review this essay:

Please note that the above text is only a preview of this essay.

Name
Email
Review Title
Rating
Review Content

Latest reviews:

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.